Léčivé recepty z octa

Poradna

Zveřejněno dne 17.6.2013

Ocet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a jako konzervant nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako přípravek pomáhající k redukci nadváhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacích. Jeho užívání pomáhá k úpravě narušeného trávení a mikroflóry střev, vede ke snížení hladiny cholesterolu a upravuje vysoký krevní tlak.



Japonský rýžový ocet

Japonsko je nejslavnější zemí na světě, která vyrábí rýžový ocet. Převážná část octa se vyrábí ze zbytků saké (japonské víno). Tento ocet je velmi podobný našemu bílému octu, ale vyrábí se z hnědé rýže a používá se nejen pro vaření, ale i k léčení. Ocet vyrobený z hnědé rýže má pětkrát větší množství aminokyselin, konkrétně obsahuje 20 aminokyselin a také 16 organických kyselin. Pomáhá udržovat dobré zdraví a zpomaluje stárnutí, protože zabraňuje vzniku dvou mastných kyselin. To je důležité pro dobré zdraví a dlouhý život ve dvou směrech. Ten první se týká poškození volných radikálů, druhý pak vytváření cholesterolu, který se udržuje na stěnách cév. Také japonský sushi průmysl je závislý na schopnostech tohoto octa, a to zejména při zabraňování růstu bakterií na syrových rybách.


Recepty

Tamago-su (vaječný ocet)

Ponořte celé syrové vejce do šálku octa. Vejce by mělo v octu zůstat po dobu 7 dní. Během této doby dojde k rozpuštění vejce a skořápky. Po sedmi dnech zůstává jen jedna část vejce a tou je transparentní membrána, kterou je zapotřebí z nádoby odstranit. Malé množství tohoto vaječného octa se smíchá se sklenicí teplé vody a užívá třikrát denně. Samurajové toto tonikum užívali jako zdroj síly a moci.

Ochucený ocet

Ochucené octy existují již tisíce let. Mezi nejčastější aromatické látky přidávané do octa patří bylinky – rozmarýn, bazalka a česnek. Také se mohou přidávat květiny, ovoce nebo zelenina. Nejčastěji se vyrábí malinový ocet. Výroba takového octa zahrnuje následující:

  • umytí malin;
  • rozehřátí octa, nesmí dojít k vaření;
  • přidání malin;
  • přelití do uzavíratelných sklenic;
  • po vychladnutí skladovat na chladném a tmavém místě po dobu nejméně šesti týdnů;
  • po uplynutí této doby ocet přecedit a uskladnit do sterilizovaných lahví.

Ochucený ocet se dá vyrábět i z borůvek, broskví nebo meruněk.

Destilovaný ocet

Destilovaný ocet se používá v mořicích a čisticích prostředcích. Na rozdíl od jablečného octa neobsahuje žádné živé kvasinky, z tohoto důvodu by neměl být považován za zdroj léčebných výhod.

Ocet a česnek

Česnek dodává obdivuhodnou sílu a vytrvalost. Lze ho použít i při přípravě zálivek. Zde je recept na přípravu dobré zálivky:

  • ½ šálku rostlinného oleje;
  • ¼ šálku octa;
  • 1 stroužek mletého česneku;
  • 3 lžíce citronové šťávy;
  • 1 lžíce cukru.

Bór v octě

Bór je minerál, který je nezbytný jak pro život rostlin, tak i pro život živočichů. Pokud je v lidském těle nedostatek bóru, nedochází k tvorbě silných a rovných kostí. Bór je důležitý pro tvorbu kostí, protože hraje důležitou roli ve využívání vápníku. Ocet uvolňuje bór do těla a zároveň ovlivňuje uvolňování steroidních hormonů (estrogenu a testosteronu), jejich používání a životnost. Estrogen je jediným organickým lékem pro léčbu osteoporózy.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Ewkaa

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Léčivé recepty z octa [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-06-17. Dostupné online.


Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 7 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS