Jablečný ocet a jiné octy
Jablečný ocet je kvašený jablečný mošt, který má medově zlatou barvu. Tato barva vzešla z prasklých buněčných stěn čerstvých zralých jablek. Tyto buněčné stěny jsou bezbarvé, ale jakmile dojde ke kontaktu se vzduchem, zlatavě se zbarví. Tento jev se nazývá enzymatické hnědnutí a dodává moštu nejen nádhernou barvu, ale i výraznou chuť. Přesné složení konkrétního octa závisí na tom, z čeho byl vyroben. Dokonce i jablečný ocet se liší podle druhu a stavu jablek.
- Jablečný ocet se vyrábí podobně jako ostatní octy. Nejprve se jablečný mošt fermentuje kvasinkami. Tím se cukr z jablek změní na alkohol. Poté se přidají bakterie kyseliny octové, aby se alkohol přeměnil na kyselinu octovou.
- Lihový ocet také začíná cukry, které jsou fermentovány kvasinkami a poté navíc destilovány, aby se vytvořil alkohol. V tomto případě bývá zdrojem cukrů nejčastěji obilí nebo rýže. Poté, stejně jako u jablečného octa, se do směsi destilovaného alkoholu a vody přidají bakterie kyseliny octové, které změní alkohol na kyselinu octovou.
Hladiny kyselosti jablečného octa a lihového octa jsou podobné. Jablečný ocet obsahuje 5%-6% kyseliny octové, zatímco lihový ocet obsahuje 4%-7%.
Lihový ocet obvykle neobsahuje žádné vitamíny a pouze jen stopová množství minerálů. Jablečný ocet, který není ultrafiltrovaný, obsahuje další složky z jablek, jako jsou bílkoviny, enzymy a samotné bakterie, které ocet vyrobily. Z tohoto důvodu bude nepasterizovaný, nefiltrovaný jablečný ocet kalný a bude obsahovat některé probiotické bakterie.
Někteří lidé věří, že jablečný ocet je zásaditá potravina. Může to být proto, že octu vévodí kyselá chuť a je spojen s jablky, která jsou doopravdy „alkalizující“. To znamená, že když vaše tělo tráví jablka, vznikají alkalické vedlejší produkty.
Jablečný ocet je však zcela odlišná potravina a od jablek se liší velmi odlišným nutričním profilem. Ačkoliv je octu stanoveno kyselé pH v hodnotě kolem 2,5, neexistuje žádný důkaz, který by podporoval myšlenku, že jablečný ocet je alkalizující potravina.
Obsah účinných složek
Přirozeně zakalený jablečný ocet vyrobený z čerstvých bio jablek, nefiltrovaný a nepasterizovaný, je obzvláště bohatý na stopové prvky, a proto je ideální jako jablečný ocet na jablečnou octovou kúru.
Přírodní jablečný ocet byl vždy považován za elixír pohody, ale jen ten přirozeně zakalený živou octovou kulturou octových bakterií, protože jen takový si uchovává řadu důležitých složek:
- Minerály: draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, chlór a síru.
- Stopové prvky: železo, fluor, měď, mangan, křemík, zinek a bor.
- Vitamíny: B1, B2 a B6, kyselina listová, vitamín C, vitamín E a beta-karoten (provitamín A).
- Dietní vláknina.
- Kyselina tříslová: tanin.
- Antioxidant flavonoidy.
- Aminokyseliny.
- Enzymy.
Jablečný ocet a pokožka
Octu můžeme být vděčni za mnoho prospěšných účinků, které využíváme po tisíciletí. Podívejte se na hlavní z nich, které jsou účinné na pokožku:
- Filtrovaný ředěný ocet se používá k léčbě chronických onemocnění středního ucha. Nejčastěji je používán k vyplachování zvukovodu.
- Filtrovaný ocet je výborný dezinfekční prostředek, funguje lépe než některé komerční produkty na inhibici mikrobů.
- Filtrovaný ocet se používá i k léčbě mírných popálenin, protože způsobuje jejich neutralizaci.
- Ocet je velmi vhodný při léčbě svědění kůže. Pokud se svědění objevuje v choulostivých oblastech (například kolem očí), musí být zředěn. Pro ošetření celého těla se doporučuje přidání 3 hrnků octa do koupele, prospěšné je přidat i tymián.
- Pro zmírnění svědění v oblasti konečníku se doporučuje octový obklad - gáza navlhčená v octu, která musí být použita velmi opatrně.
- Ocet je velmi vhodný do horké koupele, svým přirozeně kyselým pH sníží pH koupele a přiblíží vodu obvyklému pH pokožky, které je okolo 5. Čistá voda bez octa má pH okolo 7 a v soukromých studnách může být i vyšší.
- Ocet je užitečný jako obklad při podvrtnutí nebo otoku.
- Jakýkoli ocet je výborná aviváž. V octu nejdříve vyluhujte najemno nakrájené slupky od citrusů po dobu minimálně 3 týdnů a pak přecezený ocet použijte jako aviváž v posledním máchání. Výsledkem bude jemné prádlo s lehkou vůní po citrusech. Vyzkoušet můžete také slupky od banánů nebo ananasu. Tato aviváž z octa v posledním kroku praní před ždímáním snižuje vysoké pH prací lázně. Prádlo s vysokým pH na povrchu může dráždit pokožku, i když je už suché.
Podstata pití octa
Ocet je velmi kyselý. pH octa je v rozmezí 2–3. Filtrovaný jablečný ocet je nutričně podobný ostatním druhům octa. Někteří věří, že je více alkalizující než jiné octy, ale neexistují žádné důkazy, které by to podporovaly. Čím méně je filtrovaný, tím obsahuje více látek, jako jsou komplexní sacharidy a dietní vlákninu. Obě tyto složky jsou velmi účinné proti rakovině. Pokud je ocet vyroben z čerstvých, chemicky neošetřovaných jablek, obsahuje zdravou dávku pektinu. Pektin je rozpustná vláknina, je tedy velmi vhodný pro náš organismus, protože zpomaluje vstřebávání potravy a tekutin ve střevech. Pektin se zároveň váže na cholesterol, čímž ho odvádí z těla ven. Menší množství cholesterolu pak vede ke snížení rizika kardiovaskulárních problémů, jako jsou srdeční infarkty a mrtvice.
Pití zředěného jablečného octa pravděpodobně neovlivní pH vašeho těla, ale pravidelná konzumace může mít tyto výhody:
- Může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Několik studií na zvířatech ukázalo, že ocet může snížit krevní tlak, cholesterol, triglyceridy a další rizikové faktory srdečních onemocnění. Není však známo, zda by ocet měl stejný účinek u lidí.
- Může zvýšit citlivost na inzulín. Podle této studie bylo prokázáno, že ocet zvyšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu.
- Může podporovat hubnutí. Některé studie naznačují, že octy, včetně jablečného, mohou napomáhat hubnutí omezením chuti k jídlu a snížením tak příjmu kalorií. Důkazy spojující příjem octa s úbytkem hmotnosti jsou však příliš slabé na to, abychom mohli vyvozovat závěry.
Ocet a trávení
Jablečný ocet je podobný chemickým látkám přirozeně se vyskytujících v žaludku. Z tohoto důvodu se používá jako pomocník pro správné trávení. Ocet je schopen ničit škodlivé bakterie, které napadají horní trávicí trakt. Snižuje rozvíjející se toxemie a další krví přenosné infekce. Je velmi užitečný při předcházení otravě jídlem. Zejména se doporučuje při návštěvě pochybných restaurací u nás i v zahraničí.
Pravidelné pití ředěného octa při refluxu může pomoci vyřešit tuto situaci. U mnohých je reflux způsoben nízkou tvorbou žaludeční kyseliny, nikoli nadbytkem. Většina si automaticky myslí, že jakákoli regurgitace (zpětný pohyb tekutého obsahu žaludku zpět do úst bez zvracení) a pálení žáhy jsou způsobeny příliš velkým množstvím žaludeční kyseliny. Právě těm, kteří mají pálení žáhy, i když užívají léky na snížení kyselosti, by mohl ocet pomoci. Nedostatek adekvátní žaludeční kyseliny může vést ke změně trávení, fermentaci potravin a produkci plynu. Podpořit žaludek další kyselinou z jablečného octa se zdá být intuitivní, ale opět zde není mnoho důkazů.
Ocet a beta-karoten
Stárnutí, onemocnění srdce, rakovina a šedý zákal jsou příznaky působení volných radikálů v našem organismu. Volné radikály poškozují chromozomy a jsou zodpovědné za mnoho fyzických změn souvisejících se stárnutím. Antioxidanty pohlcují volné radikály a takovým silným antioxidantem je i beta-karoten nacházející se v octu. Ocet tak poskytuje přírodní beta-karoten v lehce stravitelné formě. Jeden z příkladů, jak tento antioxidant přispívá k udržení dobrého zdraví, je, že chrání oko před vznikem šedého zákalu. Rozvoj kataraktu souvisí s oxidací čočky v oku. To nastává při změně struktury oka, kterou způsobí volné radikály. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů však snižuje riziko formování šedého zákalu.