Proteinové těstoviny pomáhají zhubnout

Výživa a dieta

Zveřejněno dne 20.4.2011


Přední čeští odborníci v oblasti potravinářství přišli s objevem světového rozměru, když vyvinuli novou potravinu na bázi bílkovin – proteinové nudle. Pod vedením Karla Kýhose vynalezl český Výzkumný ústav potravinářský způsob zpracování vaječných bílků do formy, která snadno nahradí klasické těstoviny a kromě výborné chuti nabízí i nízkou kalorickou hodnotu. Unikátní objev může významnou měrou přispět k řešení celosvětového problémů s narůstajícím počtem obézních osob.

Smacker Štíhlé nudle

je nový druh potraviny, který vzhledem i chutí připomíná špagety. Má nízkou energetickou hodnotu a svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však o polovinu nižší, než u běžných těstovin, proto si je můžete dopřát kdykoli během dne a dokonce i večer. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o škrob a vlákninu.


Proč proteinové nudle?

  • jsou ideální při redukčních dietách
  • naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
  • neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českého potravinářského ústavu bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos. Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a společnosti STOB a výsledky jsou více než zajímavé.

Výhody proteinových nudlí ve zkratce:

  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů
  • Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Nutriční hodnoty proteinových nudlí ve srovnání:

100 g Smacker Štíhlé nudle

100 g uvařených klasických bezvaječných špaget

Bílkoviny (živočišné) 9,3 %

Sacharidy 5,9 %

Tuky 0,3 %

Energetická hodnota: 269,3 kJ (64,3 kcal)

Smacker Štíhlé nudle

Bílkoviny (rostlinné) 4,6 %

Sacharidy 31,7 %

Tuky 0,5 %

Energetická hodnota: 626,5 kJ (149,6 kcal)

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.

Více informací a recepty: http://www.smacker.cz/recepty/

odkaz na článek

. Proteinové těstoviny pomáhají zhubnout [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 6 lidí.




sdílejte článek

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova