Chuťová porucha může vzniknout u kohokoliv a může být spojena s nějakými systémovými problémy nebo může být vyvolána v souvislosti s poruchami naší mysli. Mastnou chuť v ústech může způsobovat buď mastné anebo kořeněné jídlo, nebo může být způsobena gastrointestinálním refluxem, nebo nesprávnou funkcí jater. Mezi další příčiny můžeme zahrnout nesprávnou ústní hygienu, špatné zubní protézy, pití alkoholu, kouření tabáku a silný povlak na jazyku. Korekce těchto drobných příčin mohou snížit jakoukoliv pachuť v ústech.
Příčiny mastné chuti v ústech
Mastná chuť v ústech může být příznakem těchto onemocnění:
Překyselení,
Refluxní choroba jícnu GERD,
Infekce horních cest dýchacích,
Zánět dutin,
Jaterní poruchy,
Nemoci zubů,
Hormonální poruchy,
Užívání některých léků,
Psychologické poruchy.
Bohužel někdy se stává, že jde o tak zvanou idiopatickou pachuť, což znamená, že mastná chuť je bez zjevné patologické příčiny.
výběr z naší tvorby
pokračování článku
Vyšetření při mastné chuti v ústech
Zubní vyšetření.
Krevní test pro studium jaterních enzymů.
Kompletní krevní obraz k vyloučení anémie.
Krevní odběr ke zjištění koncentrace cholesterolu.
Krevní odběr ke zjištění hladiny cukru v krvi.
Krevní odběr ke zjištění koncentrace kyseliny močové pro vyloučení dny.
Léky na mastnou chuť v ústech a domácí léčba
Nejdříve je potřeba najít systémové příčiny mastné chuti, které by se měly léčit odbornou léčbou. Kromě toho lze postupovat podle následujících pokynů:
Pečlivě udržujte hygienu dutiny ústní.
Pijte hodně vody, a po každém jídle, po pití mléka, čaje kávy anebo mléčného výrobku, si vypláchněte ústa vodou nebo pivem.
Kloktejte slanou vodou dvakrát denně po dobu alespoň 3 minuty.
Rozžvýkejte dva až tři stroužky kardamomu během dne, udrží to vaše zuby silné a vaše ústa svěží.
Ve svém potravním příjmu se vyhněte alkoholu a kouření tabáku.
výběr z naší tvorby
pokračování článku
Domácí ústní voda recept
Čerstvá šťáva z máty se smíchá se šťávou z limetky a přidá se několik kapek umělého sladidla. Vše se dobře promíchá a pak se to zalije 40% vodkou. Takto připravená ústní voda se kloktá a cedí mezi zuby po dobu 3 minut a pak se vyplivne.
Marie Svobodová je zdravotnická novinářka. Pokrývá vědu zdravého života, zaměřuje se na nejnovější vědecký výzkum o spokojeném životě. Zejména se zajímá o to, které nové zdravotní trendy jsou legitimní, a které jsou již přežité. V poslední době se snaží pochopit, jak nejnovější technologie ovlivňují naše mozky. Má vysokoškolské vzdělání na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Marie Svobodová si klade za cíl předat svým čtenářům a jejich rodinám znalosti a nástroje k dosažení optimálních výsledků v jejich informovanosti.