Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Příčiny vaginálního zápachu

 


Aktualizováno:

Imunita a wellness

Miliony žen po celém světě trpí vaginálním zápachem. Tento zápach je nejčastěji popisován jako rybina. Nepříjemný zápach způsobují bakterie běžně přítomné v pochvě, u nichž však došlo k přemnožení. Vaginální zápach může být doprovázen poševním svěděním nebo podrážděním vagíny. Je výrazně znatelný po pohlavním styku. Některé z příčin a prevence vaginálního zápachu jsou popsány níže.

Příčiny a léčba

Špatné osobní hygienické návyky jsou jednou z nejčastějších příčin vaginálního zápachu. Aby se mu zabránilo, musí být genitální část umývána mírně teplou vodou a neparfémovaným mýdlem. Doporučuje se také časté holení genitálií, protože bakterie se nejčastěji množí v hustém ochlupení. Další příčinou vaginálního zápachu je vaginální kvasinková infekce, která se projevuje extrémním svěděním, silným zápachem, pálením a hustým vaginálním výtokem. K léčbě kvasinkové infekce lze použít krémy a antimykotické vaginální vložky.

Někdy může být vaginální zápach způsoben zánětlivým onemocněním. Toto onemocnění by mělo být vyléčeno, jinak může způsobit těhotenské problémy a neplodnost. Další možnou příčinou zápachu je rakovina děložního čípku, která se mimo tento zápach projevuje bolestí, neobvyklým krvácením, bolestivým močením a neobvyklým vaginálním výtokem. Jestliže zaznamenáte některé z těchto příznaků, měla byste ihned vyhledat lékaře, aby nedošlo k dalšímu vývojovému stadiu tohoto onemocnění.

Vaginální zápach může být způsoben i některými mastmi a antimykotickými krémy, které se používají k léčbě kvasinkových infekcí, nebo některými léčivými přípravky (fluconazone), které ničí bakterie.

Některé z dalších příčin vaginálního zápachu zahrnují nošení těsného oblečení, antibakteriální mýdla a voňavé sprchové gely, nadměrné mytí. Tyto faktory dráždí pochvu a způsobují vaginální zápach. Další možnou příčinou vaginálního zápachu je nadměrná konzumace kořeněných jídel.

Sexuálně přenosné nemoci jako kapavka, chlamydie, genitální herpes a trichomoniáza mohou způsobit zánět pochvy a vést k vaginálnímu zápachu. Použití kondomu pomáhá v prevenci šíření chlamydií a kapavky. Pokud si všimnete jakýchkoli známek pohlavně přenosných chorob, měla byste navštívit lékaře a zahájit léčbu.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© lactacyd

odkaz na článek

. Příčiny vaginálního zápachu [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Zápach z pochvy

 Irena Skopalová

Dobrý den,je mi 59 a mám dlouhodobý problém se zápachem,ale nemám žádný výtok ani sex,jen občasné svědění a to hlavně v noci,může mi někdo poradit co s tím?

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Priznaky po podvazani vajecniku

 bobina

Dobry den, je mi 40 let.Mam prosbu.Presne pred tremi lety v zari jsem mela mimodelozni tehotestvi.Mela jsem krvacei do bricha a ohrozeni zivota.Nechala jsem si podvazat vajecniky a od te doby jsem stratila chut na vse. Jidlo, sex zadna chut,moc nejim, tlostnu.Mam silne bolesti v krcni pateri, boli me ruce.Za rok jsem pribrala o 18kg. cvicim pohym mam taky, ale nic nepomaha.Partnera nemam rok a 8 mesicu.Menstruaci mam obcas nepravidelnou, po 22 az 25 dni. Spatne spim,chrapu moc hlasite.Pali me spodek pri moceni, mam strasne moc smradlavy vytok z pochvy, sprchuji se dene ,nekdy az 2x za den.holim se.Potrebovala bych prosim poradit co muzu udelat,muzou to byt nejake priznaky po sterilizaci vajecniku. dekuji s pozdravem bobina

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nepříjemný zápach z pochvy

 jana

Je mi to strasne trapne ale Muzu se zeptat , myslim ze mi unika moc ne hodně malo zadny vitok nemam jen ten strasny zapach.Jdu ven a citim se je to strasny, sex mam dene.meju se kazdou chvilu kalhoty tes a porad nic

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS