Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Stařecký zápach

 


Aktualizováno:

Poradna

Pot a s ním spojený zápach mohou být kromě stresových situací a fyzické námahy také známkou nějakého zdravotního problému. Může jít například o některá neurologická onemocnění, o cukrovku, poruchy štítné žlázy nebo může být příčinou jejich zvýšené intenzity užívání některých léků, často mají takový účinek antidepresiva. Ze všeho nejdřív je tedy nutno nalézt příčinu.

Pach starého člověka

Do určité míry vydává každý z nás nějaký „odér“. A postupující věk má na pach řady lidí dost destruktivní účinky (pach stáří). Někteří odborníci tvrdí, že za to může úbytek testosteronu, jiní dávají takzvaný pach staroby do souvislosti s tvorbou kožního mazu. Výraznější zápach může být i příznakem některých patologických stavů. U starších žen je častým problémem inkontinence (samovolný únik) moči, a není-li udržována dostatečná hygiena (inkontinenční vložky a podobně), zanechává moč typický zápach. Dále různé patologie (záněty a jiné) v oblasti dutiny ústní, jícnu či žaludku mohou způsobit zápach, i když tento vychází hlavně z úst. A rovněž některé metabolické odchylky nebo poruchy způsobí nepříjemný zápach, který opět vychází většinou hlavně z úst, ale určité aromatické látky mohou být uvolňovány i pokožkou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zápach potu z důvodu choroby

Zdravý člověk, který jí relativně vyváženou stravu a nepřehání to s česnekem a podobně, je cítit v podstatě neutrálně, a když se pravidelně sprchuje, nemusí používat ani moc deodorantů a různých voňavek, pokud si je kupuje, jde spíš o příjemný bonus pro něj a jeho okolí. Jiná situace nastane, když v nás začne pracovat nějaká nemoc. Náš tělesný pach se mění. U některých onemocnění je zápach velmi charakteristický.

Cukrovka – zápach po acetonu

Lidé, kteří trpí diabetem, jsou cítit acetonem. A to nejen při pocení, tento odér má i jejich moč. Je to kromě výraznější žízně jeden z velmi častých příznaků této choroby.

Játra a žlučník v ohrožení – zápach po tukovém odéru

Hodně lidí si myslí, že když někomu špatně fungují játra, tak se to pozná především zežloutnutím kůže nebo očního bělma. Typický je ale i zápach těla – nemocný s játry nebo se žlučníkem kolem sebe šíří odér oleje nebo tuku (sádla, margarinu), který necháte stát někde v teple.

Nádory na mozku – zápach po spálené pneumatice

Často se stává, že lidé, kteří onemocněli nějakým nádorem mozku, začnou postupně cítit pach jakoby spálené gumy. V tomto případě tedy nevydávají oni nějaký charakteristický odér, ale vnímají jej sami. Přitom nikdo z jejich okolí zápach spálené gumy necítí. Když to trvá déle než dva dny, určitě e nutné zajít k lékaři a trvat na neurologickém vyšetření.

Choré srdce a tenké střevo – zápach po připálenině

Různé srdeční poruchy a onemocnění tenkého střeva pacienta prozradí odérem připáleného jídla. Občas je to dost výrazně cítit a někteří lidé v okolí se domnívají, že se dotyčný stravoval v nějaké restauraci čtvrté cenové skupiny.

Slinivka, žaludek – zápach po pečeném jídle

Onemocnění těchto orgánů jsou specifické vůní pečeného masa, brambor, někdy i těsta a podobně. Je to z různých zmíněných odérů relativně nejpříjemnější.

Plíce, tlusté střevo – zápach po rybině

Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo.

Ledviny a močový měchýř – zápach po hnilobě

Žádná sláva není ani odér hniloby, který tělo vylučuje, když je člověk nemocný s ledvinami nebo močovým měchýřem.

Kyselý zápach těla – příčiny

Kyselý pot může být příznakem vážného onemocnění, jako jsou různé úzkostné stavy (například agorafobie – strach a úzkost na volném prostranství). Člověk s touto diagnózou by měl kromě klasického lékaře navštívit i psychoterapeuta. U řady pacientů se objevuje i bromidrofobie. Není to nic jiného než strach z vlastního zápachu.

Dle odborníků může být kyselý pot způsobený i stravou, stresem či vlivem určitého typu léků. Na pocení ze stresu účinně pomáhá šalvěj.

Potraviny, které způsobují kyselý pot: Základem je cukr, dále slazené limonády, bílá mouka, mléko, alkohol, káva, solené či grilované a uzené potraviny. Vyhněte se alkoholu a kořeněným jídlům, omezte kávu i sladké a sprchujte se spíše vlažnější vodou. Zamyslete se i nad volbou vhodného oděvu. Léto je tu, syntetické materiály jsou neprodyšné a zvláště v parných dnech se v umělém oblečení budete cítit jako v sauně. Silné pocení není normální.

Léky samy o sobě kyselý pot nezpůsobují. Podle lékařů vzniká na základě různých chronických onemocnění, přičemž dochází k celkovému překyselení organismu. Pokud se chcete problémů zbavit, je vhodné nekonzumovat ve větší míře výše zmiňované potraviny.

Důležité: Nepříjemný pach vzniká až množením bakterií v místě vyloučení potu. Až jeden litr potu vytvoří naše tělo každý den – jeho množství závisí na klimatických podmínkách, fyzické námaze nebo vynaloženém stresu. Pocení je přirozený proces zajištující termoregulaci, ale i vylučování toxických látek z těla. Pot se skládá z 99 % z vody, zbytek jsou rozpuštěné pevné látky (chlorid sodný, močovina, kyselina močová a další).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co znamená zápach potu po cibuli

Existují různé typy potu a asi tím nejhorším je pot ze stresu. Ten se totiž produkuje z potních žláz zvaných apokrinní. Zde se produkuje pot, který je méně vodnatý a skrz něj odcházejí z těla bakterie, tuky a bílkoviny. Vliv na to má také to, co jíte, protože podle toho se může uvolňovat silnější či slabší zápach, třeba po cibuli. Naopak když je venku příliš horko nebo je pot výsledkem fyzické námahy, skládá se převážně z vody a elektrolytů.

Co znamená sirný zápach moči

Zápach moči může být způsoben různými příčinami. Jednou z nejčastějších jsou potravinové doplňky, například vitamin B. Pak je to dehydratace a nedostatečný pitný režim, změna stravování (ketodiety, hodně bílkovin), pokud je zápach spíše sirný, může se jednat o onemocnění jater. Jestliže je acetonový, může značit cukrovku, pokud je cítit po amoniaku, pak nadměrnou konzumaci bílkovin. Moč může čpět i po cigaretách nebo jiných vdechovaných aromatických látkách, je třeba zhodnotit i její barvu a hustotu. V krajním řešení se může jednat o onemocnění ledvin nebo močových cest a močového měchýře. Vhodné je však v tomto případě chemické vyšetření u praktického lékaře. Po užívání některých léků moč zapáchá ještě několik dní až týdnů podle toho, kdy se v těle rozloží a plně vyloučí metabolity dané užívané látky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak na zápach celého těla

Zápach kůže můžete eliminovat některými domácími léčebnými prostředky. S nimi vyzrajete na nepříjemný zápach a budete se cítit mnohem lépe.

Jablečný ocet: Může nahradit deodorant, a to díky svým antibakteriálním vlastnostem. Nalijte jej do misky, ponořte do něj vatový tamponek a potřete jím podpaží. Snížíte tím pH pokožky, což odstraní zápach. Smíchat můžete také vodu s jablečným octem a nalít do rozprašovače.

Jedlá soda: Umí rovněž pomoci od zápachu v podpaží. Smíchejte jednu lžíci jedlé sody s jednou lžící citronové šťávy. Naneste na podpaží, nechte chvíli působit a poté opláchněte čistou vodou.

Alkohol: Chcete-li se zbavit zápachu v podpaží, jemně jej přetřete alkoholem. Ten kromě zápachu umí pracovat také s póry – uzavírá je. Snadno se odpařuje a snižuje zápach.

Citron: Kyselé vlastnosti citronu pomáhají ničit zápach, který bakterie vytvářejí. Pomáhá rovněž měnit úroveň pH pokožky. Rozkrojte citron a jemně jím třete podpaží. Můžete také smíchat citronovou šťávu s šálkem vody a používat ji v rozprašovači jako přírodní deodorant pro podpaží.

Dětský pudr: Také on pomáhá minimalizovat zápach z podpaží, stačí jej aplikovat na problematická místa.

Rozmarýn: Přidejte 8–10 kapek rozmarýnového oleje do šálku vody, smíchejte a aplikujte do oblasti podpaží, zamezíte tím možnému zápachu.

Tea tree olej: Je velmi účinný proti zápachu v podpaží, navíc má antibakteriální vlastnosti, které eliminují škodlivé bakterie. Přidejte dvě kapky tea tree oleje do jednoho šálku vody. Vše promíchejte, naplňte rozprašovač a využívejte jako klasický deodorant.

Doporučení:

  • Pijte dostatek vody, aby bylo tělo hydratováno.
  • Konzumujte vyváženou stravu, ovoce, zelenou listovou zeleninu, potraviny bohaté na chlorofyl.
  • Pravidelně měňte své oblečení, ponožky i dvakrát denně, je-li to potřeba.
  • Používejte oblečení z přírodních vláken, takové, které absorbuje pot.
  • Pravidelně holte podpaží.
  • Větrejte, pohybujte se v klimatizovaném prostředí.
Varování:
  • Nekonzumujte těžká jídla.
  • Nekonzumujte česnek, papričky, ryby, cibuli, červené maso a podobně.
  • Vyhýbejte se kouření, stresu, konzumaci alkoholu a kofeinových nápojů.

Jak na zápach z rukou

Zápach z rukou má většinou příčinu v předchozí manipulaci s potravinami. Bez nějakých dalších vnějších projevů, patologických změn kůže, nějakého zhnisaného zranění, by nemělo být nic cítit, pokud se pravidelně myjete mýdlem. Teoreticky by k tomu mohlo dojít jen v případě, že si lakujete a barvíte nehty, tak by se mohl nějaký zanítit, nebo u nalepovacích nehtů se může něco někam dostat a následně se rozkládat a páchnout. Níže tedy najdete několik tipů, jak odstranit možný zápach z rukou.

Citronová šťáva: Citronová šťáva může pomoci neutralizovat pachy z ostrých potravin. Výborně funguje obzvláště u ryb. Zkuste si tedy opláchnout ruce ve směsi citronové šťávy a vody, nebo jen přejeďte pokožku polovinou citronu.

Kávová sedlina: Vydrhněte si ruce kávovou sedlinou. Zkrátka a dobře proveďte takový malý peeling pokožky a následně ruce umyjte mýdlem a vodou.

Jedlá soba: Jedlá soda funguje jako vynikající neutralizátor zápachu. Přidejte asi tak jednu lžičku k tekutému mýdlu a dejte ruce pod vodu. Rázem po nechtěném odéru nebude ani stopy.

Zubní pasta: Zubní pastou se odstraňují škrábance ze všemožných povrchů, také si ji nemohou vynachválit ti, kdo mají špinavé světlomety. Jedná se zkrátka o univerzální pomůcku, která má své uplatnění i při odstraňování zápachu z rukou. Kápněte trochu množství do dlaní, umyjte se a na závěr použijte ještě mýdlo. Pokud by to jednou nestačilo, proces opakujte.

Studená voda, sůl i olej: Jestli nemáte nebo nechcete používat některou z těchto položek, ujistěte se, že si ruce vždy oplachujete ve studené vodě. Teplo otevře póry a umožní, aby oleje a pach z čehokoli na vaší pokožce zůstaly déle. V případě, že nemáte žádné řezy na rukou, využijte i stolní sůl, mýdlo a vodu. Do budoucna popřemýšlejte o latexových rukavicích. A až příště budete manipulovat s česnekem, potřete si ruce hned na začátku několika kapkami olivového oleje.

Ocet: To, že je ocet skvělým pomocníkem při praní, čištění kuchyně či odstraňování vodního kamene, asi všichni dobře víme. Kyselina octová však výborně funguje i při odstranění zápachu z cibule. Při potření rukou před jejím krájením aroma posléze jednoduše umyjete tekoucí vodou. Naneste trochu octa na hadřík a potřete jím jemně ruce před samotným vařením. Ocet má vysušující tendence, a proto si je po užití (a po vaření) nezapomeňte ošetřit krémem či olejem.

Cukr: Od cukru bychom takové účinky asi nečekali, ale věřte, že opravdu skvěle pohlcuje pachy z kůže, a navíc má silné antibakteriální účinky, likviduje patogenní organismy a podporuje hojení ran. Na navlhčené ruce si nasypte lžíci cukru krystal, smíchejte ho s tekutým mýdlem a hmotu chvíli třete mezi prsty a dlaněmi. Cukr navíc funguje jako peeling a vaše ruce tak po použití zůstanou voňavé a hladké.

Sůl: Použití soli či solného nálevu je ideální především v případě přípravy cibule a česneku. Navíc sůl můžete využít jako ekologickou variantu při odstraňování skvrn či jako dezinfekci. Sůl si stačí nasypat do dlaní a mnout nebo vytvořit silný solný roztok a v něm si ruce omýt.

Ocelové mýdlo: Ocelové mýdlo odstraňuje z rukou nepříjemný zápach cibule, česneku, ryb nebo nikotinu. Umyjte si ruce mýdlem pod tekutou vodou.

Čerstvé bylinky: Tato varianta funguje především při menším zápachu a víc než o neutralizaci či odstranění se jedná o překrytí intenzivní vůní. Promnutím aromatických bylinek, jako je rozmarýn, tymián či máta, drobný zápach nahradíte svěží vůní. Petrželová nať mírně pohlcuje zápach z cibule.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Byvce



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS