Léčivé oleje

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 16.11.2012

Léčivé oleje jsou již historicky známou lékovou formou. Možná, že v některých případech jsou vhodnější, než masti a lze je používat zevně i vnitřně, což u mastí vnitřní použití nepřipadá v úvahu. Historie i současná praxe používá některých bylin k výrobě léčivých olejů, ale není vyloučeno, že se objeví další recepty a nabídnou tak rozšířenou paletu této lékové formy.



Vavřínový olej

Listy stromu vavřínu obsahují až 3 % esenciálních olejů, z nichž je polovina cineol. Tyto listy obsahují sliz a tříslovinu. Bobule vavřínu obsahují až 4 % esenciálního oleje s podobnými prvky jako listy a kromě toho ještě dalších 26 % mastných olejů. Léčba bobkovým listem uklidňuje žaludek a stimuluje tvorbu trávicích sekretů. Listy vavřínu se suší ve stínu. Sušené vavřínové listy se používají k ochucení těžko stravitelného masa, ryb, okurek, sleďů, také se používají do polévek, do želé a do octu kvůli aromatizaci jako bobkový list nebo nové koření. Antiseptický účinek vavřínového oleje a jeho schopnost podpořit krevní oběh je důvodem, proč se také přidává do mastí pro změkčení. Jedná se o masti na vředy a na kožní onemocnění. Vavřínový olej se také přidává do masážních krémů pro sportovní zranění, stejně tak v čisté formě pro veterinární medicínu, kde se tento olej používá na vemena u zvířat. Vavřínový olej se také používá v kosmetice pro aromatizaci výrobků. Odvar z vavřínových listů ve vaně uvolňuje od bolesti těla. Nejčastějšími oblastmi pro pěstování vavřínu je Sýrie, Itálie, Řecko a Turecko.

Olivový olej

Olivový olej má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a je ideálním nosičem vitaminu E, který je rozpustný jen v tucích. Oleje, které obsahují polynenasycené mastné kyseliny jsou méně náchylné ke zkažení a mají delší trvanlivost. Díky tomu má tento olej hladší a hedvábnou strukturu než živočišné nebo umělé tuky. Olivový olej se přidává do emulzí, kosmetických krémů, stejně nepostradatelně chrání před dehydratací. Olivový olej obsahuje nemastné kyseliny a vitamíny, které zabraňují srdečním a oběhovým chorobám. Stále více se přidává do kosmetiky, která se vyrábí z přírodních produktů. Speciální složení olivového oleje chrání proti vráskám, suché kůži a nebezpečným účinkům nadměrného slunečního záření.

Mandlový olej

Olej ze sladkých mandlí je světle žlutý mastný řídký tuk, mírné chuti po mandlích. Mandlový olej se získává lisováním za studena a extrahuje se ze slizu jader sladkých mandlí. Výroba tohoto olej je nákladná, proto se jedná o drahý, ale výživný olej. Podíl nenasycených mastných kyselin je vysoký, mimo jiné zahrnuje kožní aktivní kyselinu linolovou. Po mandlovém oleji je pokožka odolná vůči infekci a chráněna před slunečním zářením. Kyselina palmitová se vyskytuje v mandlovém oleji a zajišťuje dobré pronikání do pokožky a činí ji hebkou a hladkou. Kyselina stearová z mandlového oleje má filmotvorný efekt. Vitamin E, který je také obsažen v mandlovém oleji, podporuje jemnou a hladkou kůži. Vitamin E, zabraňuje suché kůži a trhlinám na kůži. Vitamin E chrání pleť před vlivy poškozeného životního prostředí a před slunečním zářením.

Heřmánkový olej

Heřmánek patří mezi jednu z nejstarších rostlin, kterou lidstvo zná. Heřmánek také patří mezi nejúspěšnější a nejlépe prozkoumanou rostlinu. Heřmánek má protizánětlivý účinek na všechny typy obtíží, a to externě i interně. Heřmánkový čaj se používá pro žaludeční a střevní potíže, ale i na nachlazení a horečky. Při nachlazení se doporučuje inhalace heřmánku. Na poranění a podvrknutí pomáhá heřmánkový olej. Heřmánkový olej je vhodný k léčbě kožních problémů a zranění, protože jeho zklidňující vlastnosti se využívají na akné, ekzémy, dermatitidy, svědění a lupénku.

Olej ze saturejky

Saturejka má uklidňující účinek na nervový systém a má baktericidní vlastnosti, což je důvod, proč je používána jako lék na rány zranění, vředy a bolesti v krku.

Olej z máty peprné

Mátový olej je energizující, má antibakteriální a dezinfekční vlastnosti mýdla. Máta má chladivý a osvěžující účinek. Ale pokud mátovou silici smícháte s rozmarýnem, eukalyptem, levandulí a silicí z pačule, tak pak podporuje koncentraci a inspiraci. Mentol je hlavní složkou máty peprné a má dezinfekční a chladící účinek. Dokonce se používá jako chladící složka vlasových vod a tělových mlék.

Olej z černého kmínu

Černý kmín neboli černucha setá . Plodnice černého kmínu obsahují tmavá semena, která se po sklizni musí sušit. Panenský, za studena lisovaný olej z tohoto osiva má mimo jiné vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina lynolová. Černý kmín se používá po staletí jako univerzální lék na krásu a přidává se do kosmetických produktů. U tohoto osiva byly prokázány protizánětlivé a antimykotické účinky. Používá se při léčbě hypoglykemie. Černý kmín obsahuje asi 50 % polynenasycených mastných kyselin, které tělo potřebuje pro metabolismus buněk. Černý kmín inhibuje škodlivé bakterie a parazity. Stimuluje imunitní systém a silně podporuje léčbu některých nemocí. Doporučuje se na problémy kůže, alergie, sennou rýmu, nachlazení, ekzémy, atopické dermatitidy, infekce, žaludeční a střevní potíže, lupénku a na posílení imunitního systému.

Sezamový olej

Seznam je přibližně 1 – 1,5 metru vysoká rostlina, která má zelené podlouhle špičaté listy a klasy. Klasy obsahují sezamová semínka. Drobná semínka jsou řazena podle typu a stupně, mohou být bílá, rudá, hnědá nebo černá. Lusky sezamu se sklízejí těsně před dozráním a jsou sušena a drcena. Semena obsahují asi 50 % tuku a obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny. Na trhu jsou k dispozici sezamová semínka a sezamový olej. Sezam se pěstuje zejména v Turecku, Indii, Číně, Ekvádoru, Hondurasu, Nikaragui a Mexiku. Sezamový olej je zejména v Indii používán, jako produkt pro péči o pleť. Zejména se jedná o krémy a masážní oleje. V kosmetickém průmyslu je sezam kvůli vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin velmi cenný. Produkty ze sezamu regenerují kůži a zvyšují její odolnost vůči vlivům prostředí, také dobře pronikají do pokožky.

Hřebíčkový olej

Hřebíček patří do rodiny Myrtaceae, je původem z Indonésie a používá se od starověku jako koření. Vzrostlé stromy hřebíčku mají ročně až 4 kg sušených poupat. Stromy karafiátu rostou v tropických, teplých a vlhkých přímořských oblastech. Hnědo červené hřebíčky jsou cennější než černý hřebířek. Hnědo červený hřebíček obsahuje až 19 % esenciálního oleje. Hřebíčkový olej se nepoužívá jen jako koření ale i jako lék, zejména při bolesti zubů nebo pokousání od komárů. A je také používán jako antiseptikum.

Olej z růže

Olej z růže patří mezi nejdražší silice. Tento olej je extrahován z okvětních lístků, většinou z damaškové růže. Olej z růže se vyrábí zejména v Moldavsku, Kavkazu, Krymu, Gruzii, Ukrajině, Turecku, Bulharsku, Maroku a Indii. Voda z růže, nebo také růžová voda, je vedlejším produktem při výrobě oleje z okvětních lístků růže. Voda z růže se nazývá růžový hydrosol. Voda z růže je hlavní složkou marcipánu a používá se k ochucování dezertů. Voda z růže se používá k výrobě kosmetických přípravků, zejména pro péči o pokožku. Olej z růže má afrodiziakální a rozveselující efekt. Díky tomu revitalizuje, posiluje a přináší úlevu od bolestí hlavy, zácpy, duševní únavy a od příznaků menstruace, menopauzy a pomáhá při léčbě kožních onemocnění. Olej z růže má dobré vlastnosti pro péči o vlasy. Používá se v mnoha kosmetických výrobcích, jako jsou tělní oleje, krémy a krémy na obličej.

Jasmínový olej

Jasmínový olej se lisuje z jemných bílých květů jasmínového stromu. Květy jsou sbírány v noci, protože jejich vůně je pak intenzivnější. Jasmínový olej uvolňuje tělo a zabraňuje předčasné ejakulaci a povzbuzuje sexuální zájem. Jemně zklidňuje a snižuje zjizvení ran. Má dobrý vliv na častá poranění a svalové křeče. Pomáhá na podrážděnou pokožku.

Autor: © Jakub Vinš


referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Léčivé oleje [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2012-11-16. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS