Kyselina máselná

Poradna

Zveřejněno dne 6.3.2016

Kyselina máselná má jednoznačně nejhorší zápach, jaký jste kdy mohli dopřát svému nosu. Pokud však máte problém ulovit většího kapra, určitě ji vyzkoušejte. Dosáhnete toho, že se vaše návnada bude výrazně lišit od ostatních a zároveň odradí ryby mladších ročníků. Svoji úlohu přitom sehrává i lokální změna pH, na kterou kapr reaguje. Určitě ale vždy dodržte dávkování, a to maximálně 6 kapek na 10 vajec.



Co je to kyselina máselná

Kyselina máselná je bezbarvá olejovitá kapalina, snadno rozpustná ve vodě, ethanolu a diethyletheru. Lze ji oddělit z vodné fáze saturací solemi (vysolováním), například chloridem vápenatým. Dichroman draselný a kyselina sírová ji oxidují na oxid uhličitý a kyselinu octovou, zásaditý manganistan draselný ji oxiduje na oxid uhličitý. Kyselina máselná, též známá pod systematickým názvem kyselina butanová, je karboxylová kyselina se vzorcemCH3CH2CH2-COOH. Soli a estery se nazývají butyráty nebo butanoáty. Kyselina máselná je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu; má nepříjemný zápach a ostrou chuť se sladkým „ocasem“ (podobně jako diethylether). Savci s dobrým čichem (například psi) jsou schopni ji zjistit již při velmi nízké koncentraci. Ze všech mastných kyselin vyskytujících se v tucích má v molekule nejméně atomů uhlíku. Kyselina máselná se ve formě esterů vyskytuje v živočišných tucích a rostlinných olejích. Triacylglycerol kyseliny máselné tvoří 3 až 4 % másla. Při žluknutí másla se kyselina máselná hydrolýzou uvolňuje z vazby na glycerol a způsobuje nepříjemný zápach takového másla. Kyselina máselná se vyskytuje v přírodě v rozkládajících se organismech.


Výroba kyseliny máselné

Kvašení (fermentace), zkráceně také někdy označované jako kvas, znamená přeměnu látky za účasti enzymů mikroorganismů, při níž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek (obvykle sacharidů) na látky energeticky chudší, nebo se nové látky syntetizují. V potravinářství tento termín označuje procesy, jichž se účastní živé mikroorganismy (například kvašení piva, vína, těsta). V roce 1907 získal německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii za objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy. Byl to jeden ze zásadních objevů ustavující se biochemie. Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie. Kvašení je anaerobní proces, který je jednodušší, ale méně efektivní než dýchání. Z průmyslově využívaných kvašení je nejvýznamnější kvašení alkoholové a mléčné. V průmyslu se používá buď kvašení jednorázové, nebo nepřetržité (za stálého přítoku sladké zápary a odběru zápary prokvašené).

Máselné kvašení je anaerobní štěpení cukrů nebo kyseliny mléčné na kyselinu máselnou za vývoje oxidu uhličitého a vodíku. Z mnoha druhů bakterií je pro máselné kvašení nejobvyklejší Clostridium butyricum. Granulobacter butyricum vytváří vedle kyseliny máselné též butanol. Máselné kvašení se uplatňuje při máčení lnu, výrobě pšeničného škrobu kysáním a při zrání některých sýrů. Máselné kvašení je nežádoucí například při přípravě siláže.


Využití kyseliny máselné

Kyselina máselná je používána pro výrobu pachových ohradníků proti zvěři či k přípravě takzvaných rybářských boilees. Dále se používá jako meziprodukt v organických syntézách pro laboratorní účely. Tato kyselina je považována za jednu z nejhůře zapáchajících látek.

Kyselina máselná, u rybářů známá také pod anglickým názvem Butyric acid, ve vodě rozkládá vše, co uhynulo, jde tak o velmi přirozený pachový atraktor pro ryby, které ho důvěrně znají ze svého přirozeného prostředí. Při potřísnění kůže je dobré ihned zasažené místo důkladně omýt mýdlem a vodou. Nejde sice o silnou žíravinu, ale s látkou se doporučuje pracovat v ochranných prostředcích a venku.

Jak odstranit zápach z kyseliny máselné

Žádný přípravek na odstranění zápachu kyseliny máselné podle odborníků neexistuje. Pokud se nenajde příčina problému, tak je cokoli dělat marné. Zasažené plochy je nutné často oplachovat vodou nebo ethanolem, ani tímto způsobem se však zápach definitivně neodstraní.

Kde se dá kyselina máselná koupit.

Autor: © svevi
Foto:
© MOs810

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Kyselina máselná [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2016-03-06. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 50 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS