Jojobový olej pro růst vlasů

Zdravá kosmetika

Zveřejněno dne 12.11.2012

Jojobový olej je tekutý vosk, který je vyrobený ze semen jojobové rostliny, také známé jako Chinensis Simmondsia. Původ této rostliny je z některých oblastí Arizony, Mexika a Kalifornie. Tento olej je známý pro jeho hydratační a zvláčňující vlastnosti. Dnes se spíše používá pro péči o pleť a pro stimulaci růstu vlasů.



Co je jojobový olej?

Jojobový olej je ve skutečnosti tekutý vosk, který je zlatavé barvy v čisté organické formě. Rafinovaný jojobový olej je téměř čirý. Jojobový olej je bezbarvá kapalina bez zápachu, která je široce uznávaná pro své úžasné hydratační vlastnosti. Jojobový olej je jedním z nejdůležitějších přírodních produktů v kosmetickém průmyslu. V současné době je tento olej nepostradatelnou součástí mnoha šamponů, kondicionérů a řady výrobků pro péči o pleť. Používá se pro ochranu před slunečním zářením, stejně jako pro boj s příznaky stárnutí. Příznaky stárnutí se míní vrásky a jemné linky. Tento olej je především prospěšný pro vlasy a vlasovou pokožku.

Jojobový olej pro zdravou pokožku hlavy

V současné době se používá jojobový olej na problémy vlasů a pokožky hlavy. Časté problémy, které jojobový olej léčí jsou suché lupy, vypadávání vlasů, suchost vlasů a roztřepené konečky. Jedná se o běžné problémy, vzhledem k nadměrné expozici chemikálií, znečišťujících látek a produktů na vlasový styling. V takovýchto situacích je řízení a udržování zdravých vlasů docela náročné. Z tohoto důvodu je jojobový olej obvykle považován za jeden z éterických olejů s unikátními vlastnostmi. Jojobový olej je snadno k dispozici na trhu. Jojobový olej pomáhá proti mazu nebo při čištění mazových žláz přítomných na pokožce hlavy. Díky tomu se jojobový olej aplikuje lokálně na postižená místa, protože reguluje úroveň produkce mazu. Nadbytečná produkce mazu může někdy ucpat vlasové folikuly a brání růstu vlasů.

Jojobový olej jako čistič pokožky hlavy

Mazové žlázy na pokožce hlavy vylučují maz či olej, který má neblahý vliv na hydrataci vlasových folikul. Přebytek mazu na pokožce hlavy může způsobit blokování vlasových folikul, což vede k vypadávání vlasů. Dokonce i míra růstu vlasů může být ovlivněna, pokud jsou vlasové folikuly ucpané mazem. Jojobový olej pomáhá v odstranění mazu z pokožky hlavy, což přispívá ke snížení vypadávání vlasů a jejich lámání.

Výhody jojobového oleje

  • Použití jojobového oleje při masáži pokožky hlavy může zlepšit krevní oběh. Díky tomu jsou stimulovány vlasové folikuly při růstu vlasů.
  • Jojobový olej má antibakteriální a fungicidní vlastnosti. Jojobový olej může být také použit při péči o zdravou pokožku.
  • Jojobový olej pomáhá při snižování vypadávání vlasů. Častými faktory vypadávání vlasů jsou dermatitida, lupénka a ekzém, které jojobový olej léčí.
  • Jojobový olej je také vynikající vlasový kondicionér, který může být použit při suchých, kudrnatých a nezvladatelných vlasech.
  • Jojobový olej pomáhá utěsnit vlhkost ve vlasech a dodává přirozený lesk a třpyt vlasům. Minimalizuje škody způsobené chemikáliemi a látkami, které vlasy a pokožku znečišťují.

Způsoby použití jojobového oleje

Výživná maska na vlasy z horkého jojobového oleje
Zahřejte jojobový olej a aplikujte ho na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Následně masírujte vlasovou pokožku. Masáž pokožky by měla být jemná a odpočinek by měl trvat asi hodinu. Po masáži a odpočinku si umyjete vlasy jemným šamponem, čímž odstraníte přebytečný olej. Smícháním jojobového oleje s kokosovým olejem se vytvoří extra výživa pro pokožku a vlasy.

Kondicionér z jojobového oleje

Pokud máte vlasy velmi suché, tak přidejte lžičku jojobového oleje k vašemu pravidelnému kondicionéru. Po té aplikujte kondicionér na vlasy. Kondicionér nechte působit několik minut a následně opláchněte. Ale nepoužívejte znovu šampon na vlasy. Pro suché vlasy můžete vzít pár kapek tohoto oleje na dlaň. Oleje na dlani rozetřete a aplikujete jej důkladně na vlhké vlasy. Pokud jsou vaše vlasy kudrnaté a nezvladatelné, tak si dejte několik kapek na prsty a pročesávejte si jimi suché vlasy. Tímto způsobem se vlasy vyrovnají a nebude docházek ke krepatění.

Další využití jojobového oleje

Růst vlasů není jediným přínosem tohoto unikátního oleje. Jojobový olej může být používán lidmi, kteří trpí na akné a mají mastnou pleť. Jojobový olej redukuje produkci mazu kdekoliv na pokožce a pomáhá při čištění pórů kůže, čímž zabrání vzniku akné a pupínků. Jojobový olej udrží celodenní vlhkost a snadno se vsákne do kůže. Tento olej působí proti stárnutí, pomáhá snižovat vrásky, jemné linky a strie. Pomocí jojobového oleje získáte kůži bez vad, která doslova září.

Autor: © Jakub Vinš

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Jojobový olej pro růst vlasů [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2012-11-12. Dostupné online.



Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články



Sitemap | RSS