Jak na zdravou slezinu

Poradna

Zveřejněno dne 4.12.2013

Slezina je orgán lidského těla o velikosti zaťaté pěsti. Je zodpovědná za kvalitu imunitního systému. Dosahuje toho čistěním lymfatického systému a také odváděním chemických látek a barviv z těla (tyto chemické látky a barviva jsou součástí potravin, které denně konzumujeme). Vstupuje do ní slezinná tepna, vystupuje slezinná žíla. Ve slezině se tepna větví na tepénky. Tyto tepénky nepřecházejí do sítě vlásečnic, ale vyprazdňují se přímo do sleziny. V dřeni jsou obaleny lymfatickou tkání. Ve vnitřku je slezina vyplněna červenou a houbovitou dření.



Co je slezina?

Slezina je orgán, který není k životu bezpodmínečně nutný a její odstranění (například při vnitřním krvácení) nemá ve většině případů pro člověka tragické následky. Histologicky je tvořena bílou a červenou pulpou. Bílou pulpu vytvářejí uzlíky lymfatické tkáně – Malpighiho tělíska, která jsou tvořena z malých B-lymfocytů. Červená pulpa se skládá z vaziva, které je vyplněno krevními cévami. Hmotnost sleziny kolísá v rozmezí 50–250 g.

Slezina je zodpovědná za kvalitu našeho imunitního systému, protože čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva, které jíme spolu s potravinami, a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky. Slezina „třídí“ zdravé červené krvinky od poškozených. Poškozené krvinky se totiž nedokážou prodrat trámčinou červené pulpy, zachytí se v ní a zanikají. Pro lidský plod je slezina orgánem krvetvorby. Bílá pulpa hraje důležitou roli v obranyschopnosti organismu. Podílí se na tvorbě a dozrávání některých druhů bílých krvinek a na tvorbě protilátek.


Slezina – foto

Zde je několik fotografií sleziny: slezina foto.

Příznaky nemocné sleziny

  • nemusejí se objevit žádné příznaky;
  • objevuje se bolest nebo pocit plnosti v levé horní části břicha, bolest může zasahovat až do levého ramene;
  • pocit plnosti, který se objevuje bez konzumace potravy nebo při konzumaci jen malého množství, k tomuto problému dochází, jakmile rozšířená slezina tlačí na břicho;
  • anémie;
  • únava;
  • časté infekce;
  • krvácení.

Domácí léčba nemocné sleziny

Je důležité vědět, zda jste očkováni, jinak je zde vysoké riziko nákazy některou infekcí. Velmi vhodné je, aby byl pacient každoročně očkován proti chřipce, tetanu, záškrtu nebo černému kašli.

Vhodné a nevhodné potraviny pro zdravou slezinu

Vhodné potraviny

  • jáhly (proso) – při oslabení sleziny je tato obilovina velmi doporučována, je však potřeba ji správně připravit, jinak by byla těžko stravitelná;
  • pohanka, rýže, oves, brambory;
  • podušené nebo pečené ovoce (nejlépe jablka, meruňky, třešně, broskve, hrušky, švestky, maliny, jahody, hrozny), dobré jsou i průmyslové mošty (projdou pasterizací, což je krátké zahřátí na 78 stupňů, vydrží déle a mají zachovaný obsah živin) – nejlepší sladidlo a zdroj energie, spolu s javorovým sirupem;
  • vařená nebo dušená zelenina – dýně, celer, mrkev, řepa, květák, špenát, cukety, kořenová zelenina, zelený salát, cibule, česnek;
  • luštěniny, fazole, hrách.

Nevhodné potraviny

  • rafinované cukry a tučné potraviny;
  • syrové ovoce a zelenina;
  • mléčné výrobky (okyselují a zatěžují lymfatický systém);
  • potraviny obsahující lepek (zamezují vstřebávání vitamínů ve střevech);
  • pšenice;
  • droždí;
  • pivo;
  • káva;
  • studené nápoje;
  • šťáva z rajčat a citrusů – okyselují organismus.

Byliny na podporu zdravé sleziny

Bylinné léky mohou zlepšit zdraví a funkci vnitřních orgánů, včetně jater a sleziny. Je důležité, aby si každý člověk uvědomil, že každý orgán plní určitou funkci. Většina orgánů, včetně jater nebo sleziny, má mnoho funkcí, které pomáhají s udržením těla v dobrém celkovém zdraví.

Byliny na podporu sleziny

Některé bylinné léky pomáhají s podporou zdraví sleziny a s léčbou nemocí ohrožujících právě slezinu. Velmi užitečné byliny jsou následující:

  • pampeliška
  • rournatec
  • zpododěr americký
  • jelení jazyk celolistý
  • dříšťal
  • bílý dub

Pampeliška je jednou z nejčastěji používaných bylin v léčbě zvětšené sleziny či jater. Zároveň jsou v ní obsaženy účinné látky, především terpen a kumarin. Další vhodnou bylinkou je například žen-šen (připisuje se mu obzvlášť léčivé působení na okruh sleziny) a takzvané zahřívající koření – skořice, kurkuma, zázvor, kardamom, muškátový oříšek.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Dana Payne

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Jak na zdravou slezinu [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-12-04. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 356 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Slezina

(Marcela Veřtatová 29.5.2014 14:06)

Moc děkuji ,že jsou takovéto informace moc mi pomohly.


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS