Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Co je hypermangan

 


Aktualizováno:

Poradna

Hypermangan je sloučenina manganu s černo-šedými krystalky, která se velmi dobře rozpouští ve vodě za vzniku fialového roztoku. V analytické chemii jsou roztoky KMnO4 jedním ze základních oxidimetrických činidel pro redoxní titrace. V lékařství se využívá pro své oxidační vlastnosti jako antiseptikum.

Hypermangan

Manganistan draselný je dobře rozpustný ve vodě za vzniku temně fialového (při nízké koncentraci růžového) roztoku. Díky silným oxidačním vlastnostem manganistanu dochází pomalu k jeho částečnému rozkladu na oxid manganičitý a z vody se uvolňuje kyslík. Při delším stání roztoku je rozklad manganistanu znatelný, na dně se objevuje černý prášek oxidu manganičitého. Manganistan draselný je rozpustný i v kyselině sírové, vodném roztoku kyseliny dusičné a acetonu. Kyselinu chlorovodíkovou oxiduje manganistan na chlór a etanol na oxid uhličitý. Reaguje s peroxidem vodíku za vzniku burelu, peroxidu draslíku, vody a uvolňuje se kyslík.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hypermangan vzorec

Hypermangan = manganistan draselný = KMnO4.

Hypermangan použití

Hypermangan dobře vysušuje a hlavně dezinfikuje. Jen pozor, pokud si jím budete potírat obličej – barví a může zanechat hodně ošklivé fleky. Takže spíše doporučuji namočit vatovou tyčinku a „poťukat“ přímo na pupínku. Je hojně využíván i v akvaristice při dezinfekci nově přinesených rostlin, které zbaví všech nezvaných hostů – vajíček plžů, ploštěnek, kapřivců atd.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Otrava hypermanganem

Dotek s hořlavým materiálem může způsobit požár (jiné oxidující látky a přípravky, včetně anorganických peroxidů, které mohou způsobit požár nebo zvýšit nebezpečí požáru při styku s hořlavým materiálem). Hypermangan je dost jedovatý, není určený ke konzumaci, ale dezinfekci ve formě slabého vodního roztoku. V praxi málo co účinného není rizikové a téměř vše neškodné je neúčinné.

Hypermangan v těhotenství

Hypermangan ničí plísňové infekce. Mykóza se v těhotenství projevuje svěděním nebo pálením v intimní oblasti. Dochází k zarudnutí nebo šupinatění kůže a sliznice, což vyvolává pocit pálení genitálií. Tyto příznaky jsou použitím hypermanganu zmírněny, jelikož dochází k inhibici růstu plísní.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hypermangan na kvasinky

Hypermangan se používá při likvidaci různých plísní, třeba na plísně nohou nebo i gynekologické. Musí se s ním zacházet opatrně. Hodně vysušuje a barví.

Hypermangan na nohy

Hypermangan se používá na plísně nohou. Nedoporučuje se používat delší dobu z důvodu zabarvení kůže.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Koupele v hypermanganu

Hypermangan působí proti plísním a bakteriím a je výborný. Používá se jen na krátkodobé koupele.

Roztok z hypermanganu a ředění

Hypermangan musí být používán ve velmi zředěné formě, aby se předešlo popáleninám. Dokonce i zředěné roztoky způsobují podráždění kůže a opakované použití vede k popáleninám.

Prodává hypermangan lékárna?

Hypermangan je prodejný ve všech lékárnách ve volném prodeji.

Hypermangan prodej

Cena hypermanganu je kolem 45 Kč.

Autor: © svevi
Foto:
© Walkerma

odkaz na článek

. Co je hypermangan [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Co je hypermangan

 Jaroslav Baník

Vytvařely se mi hnisavé píštěle především na potních žlazách, tedy v podpažích na zadku i na tříslech podstoupil jsem mnoho lékařských zákroků. Většinou mi ty píštěle nařízli a hnis vytřeli, ale zůstali mi všude otevřené jízvy, které mi stále mokvají, tedy na tříslech, což hodně svědí a páchne. Občas si celý zadek namáčím ve zředěném hypermanganu, ale pomáhá to jen na pár hodin.
Jak se toho mokvání zbavím?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Hypermangan sodný

 gabriela

Dobrý den,chci se zeptat na použití u koček,po použití Advete pipetka co se na nanáší za krk zvířete se ušní svrab ztratí cca2dny,a je to drahá záležitost.Kočka se drápe na spáncích do krve.Může se hypermanganem potírat kočce uši,rozdrápané spánky?děkuji za odpověd´ mecová

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Hypermangan kde lze koupit a Heřmánek na obklady

 Katka

Dobrý den! Prosím sháním Hypermangán a heřmánek na obklady. Tuty 2 věci. Potřebuji to z lékárny poslat známé. Můžete mi poradit v jakém e - shopu je koupit abych to zaplatila a jí oba přípravky došly? Z 1 lékárny oba přípravky budu to posílat tedy finance převodem. Děkuji za odpověď S pozdravem Katka

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zafarbena vana

 Zuzana

Dobry den,

chcem Vas poprosit o radu ako odstranit skvrny na vani, ktore ostali po kupeli s hypermanganom. Dakujem.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Koupele v hypermanganu

 David

Dobrý den,
používám hypermangan na opruzeniny v tříslech a chtěl bych se zeptat, jak jej správně dávkovat, protože v oblasti třísel nic cítit není a ještě jsem se ani nepopálil.
1. den použití jsem si jej nasypal do koupele, aby byl roztok růžový (byl jsem několikrát lékárníkem upozorněn, že se mohu popálit) a po několika minutách voda byla opět čirá, jako kdybych hypermangan nepoužil.
2. den jsem dal vyšší dávku, kde voda byla spíše fialová a po několika minutách připomínala vodu ze zarezlého vodního řádu.
Takže nevím, zda ho používám správně nebo ne. Protože v oblasti třísel nic necítím při koupeli, že by to desinfikovalo a je ta koupel podobná, jako kdybych jej tam neměl.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS