Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Hypermangan – použití

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Hypermangan neboli manganistan draselný je světle purpurové barvy. Název evokuje spíše přípravek do cukroví než vysoce žíravou látku používanou k léčbě infekcí. Manganistan draselný je volně prodejný lék, který je v tekutém stavu určen k léčbě kůže, plísňových infekcí a vředů. Také se dá užívat k léčbě alergických reakcí způsobených barvením vlasů.

Co je hypermangan?

Hypermangan, chemicky KMnO4, je černofialová lesklá krystalická sůl velmi dobře rozpustná ve vodě, přičemž vzniká růžovofialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Při používání hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok zanechává na pokožce hnědé skvrny, které však do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kožní infekce

Manganistan draselný se využívá k léčbě mnoha kožních infekcí, včetně ekzémů, vředů, zánětů kůže, akné, vaginálních ekzémů a vulvovaginitid. Naopak není určen k léčbě suchých kožních onemocnění, protože způsobuje podráždění. Vždy se aplikuje pouze malé množství zředěného roztoku. Na větší oblasti je účinná léčba v hypermanganové lázni. Tato léčba se využívá například při léčbě infekčních ekzémů (zejména v blízkosti dutin), hnisu nebo mokvání. Musí být použit velmi zředěný roztok manganistanu draselného, aby se předešlo popáleninám. Dokonce i zředěné roztoky způsobují podráždění kůže a opakované použití vede k popáleninám.

Čištění ran

Manganistan draselný se používá také k léčbě puchýřů, vředů nebo abscesů. Má široké antimikrobiální vlastnosti, inhibuje bakterie, řasy a viry v různých koncentracích, zároveň dochází ke snížení potenciálu u sekundárních infekčních ran.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Plísňové infekce

Manganistan draselný inhibuje plísňové infekce. Mykóza nohou se například projevuje svěděním nebo pálením vyskytujícím se obvykle mezi prsty. Také dochází k zarudnutí nebo šupinatění kůže, což vyvolává pocit pálení nohou. Tyto příznaky jsou použitím hypermanganu zlepšeny, jelikož dochází k inhibici růstu plísní. Stačí postiženou nohu ponořit do roztoku manganistanu draselného po dobu 15 minut. Tato aplikace se provádí dvakrát denně po dobu tří týdnů. Vedlejší účinek manganistanu draselného zahrnuje dočasné zhnědnutí nohy.

Alergie na barvení vlasů

Většina komerčně dostupných barev na vlasy obsahuje neoxidovaná barviva, která jsou ve směsi s oxidačním činidlem. Oxidační činidla způsobují poškození přírodního pigmentu melaninu vlasů. Následné použití neoxidovaného barviva pak způsobí obarvení vlasů. Reakce na neoxidovaná barviva ve směsi s okysličovadlem však často vyvolá alergickou reakci. Pokud k ní dojde, doporučuje se použít právě zředěný roztok manganistanu draselného, a to ve formě obkladu, který se aplikuje na postiženou oblast, aby došlo ke zmírnění příznaků.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Apotheke

odkaz na článek

. Hypermangan – použití [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Hypermangan – použití

 Jana Klementová

Dobrý den chci se zeptat jak provádět vyplach pochvy hypermanganem jak ho naředit atd.Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Hypermangan

 Vlasta

Dobry den mam vybouleny nehet a pod nechtem zrejme zanicene luzko. Chtela bych se zeptat muzu delat koupel z hypermaganu dekuji. Hrdinova

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Čím lze odstranit z koupelny hypermangan

 pavel

prosím vás má niekto skúsenosti s odstránením škvŕn z vane po použití hypermangánu? ďakujem.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nohy

 Tina

Dobrý večer, mám na nohách (oboch predkoleniach a lýtkach) dlho nehojace sa rany hlboké cca pol centimetra. Pomôže hypermangán?
Ďakujem.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Puchýřky na konečcích prstů

 Kubajs

Dobrý den, chtěl bych zde poprosit o radu, jak účinně léčit puchýřky na bříškách prstů - zapříčiněné mechanickým "poškozením". Jsem houslista a tento problém jsem si bohužel vytvořil sám - nevědomky - když jsem po delší dobu ztvrdlé konečky bříšek zbrušoval pilníkem na nehty...aby se mi lépe hrálo. Nevím, co mě to napadlo za pitomost, ale stalo se. Nyní se s tímto trápím už dlouho a děla mi problém hrát na nástroj...místa jsou velmi bolestivá, pod kůží jakoby "průhledná" = puchýřky. Zkoušel jsem hypermangan, ale jak jsem se dozvěděl, nemá příliš léčivé účinky. Nyní namáčím prsty do teplého odvaru heřmánku s kapkami tea-tree oleje.
Prosím o radu, jsem zoufalý. Díky, K

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Plisen nohy

 anitram

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda mi tento vas pripravek pomuze na plisen nohou , mam ji po skoro celem chodidle,a delaji se mi takový velky porkovity dirky, nemohu se toho zbavit:( uz to jde i pomalu na prsty, mohu poprosit o pomoc??

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: dodatek k dotazu Bazé

 Michal

Ne, je změněna rozhodně Manganistanem draselným. Měl jsem doma filtraci na vodu, která k pročišťování používala tento prostředek. Tehdy jsem viděl, jak reaguje manganistan ve vodě a nyní je to stejné. A nádobu z tehdy jsem musel vyhodit, jak byla hnědá až černá.
Láhev je originál a je to na ní jasně napsané. Po nasypání do bazénu byla voda růžová, až temně fialová. Manganistan ve vodě časem zhnědne (zkušenosti i jiných lidí) a já už ho mám ve vodě 4. den. Barva není organického původu. Test PH jsem dělal, díky předchozímu nalévání "louhu" je mírně vyšší. Předpokládám, že by to nemělo na reakci peroxidu a manganistanu mít vliv. Spíše je asi málo peroxidu oproti manganistanu.
Děkuji za rady, chápu, že již otravuji. Nepotřebuji výrobky s atestem, příště zlikviduji nepatřičné láhve z dosahu chemie pro bazén, aby nemohlo dojít k nechtěnému použití.
Dnes koupím ještě stejné množství peroxidu a naleji jej tam. Minimálně by to mělo zredukovat agresivnost a neměly by se barvit stěny nevyčistitelně
Poslal bych Vám i fotku po nasypání, kterou jsem si udělal. Bohužel nejde přiložit. Už jsem možnost našel, tak přikládám - takto vypadala voda pátou minutu po nasypání a rozmíchání.
Děkuji.

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

RE: dodatek k dotazu Bazén

 Michal

Dobrý den Kamčo,

Děkuji za rady. Díky též za odkaz na ceny, pomohlo mi to a vybral jsem.

Dnes jsem vážil, kolik tam odhadem bylo prve nasypáno a asi něco okolo 15g manganistanu na 30m3 vody. Dnes už voda není růžová, ale hnědá. To manganistam asi postupem času dělá, barví mi stěny, je to později odstranitelné?

Peroxid jsem koupil a nalil tam 2 litry. Barva vody se vůbec nezměnila, stav je stále stejný. Zítra koupím další 2 litry, ale má to ještě cenu tam lít? Pokud by mi to přestalo barvit stěny, voda je v podstatě desinfikovaná a koupal bych se klidně v ní.
Děkuji.
m

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Dodatek k dotazu Bazén

 Michal

No, stala se nám v rodině podobná situace s bazénem obarveným hypermanganem. Radu jak jej odstranit zde čtu a děkuji. Ale ještě pro představu, jaké přibližné ředění může být tak potřeba?
Již se nám to stalo jednou (budu muset dát lahvičky od sebe, aby nedocházelo k zaměňování) a prve šlo o pár zrnek a stačilo přidat 1 kg louhu na celý bazén cca 30m3 a barva byla normální. Nyní jde o vypadlou kuličku v průměru cca 3cm a louh nezabral - přidal jsem 3kg louhu a 5l chlornanu, přesto to jen zhnědlo.

Našel jsem tedy Váš komentář, ale kolik peroxidu může být asi třeba? Abych si udělal představu, jestli je efektnější koupit peroxid, nebo měnit všechnu vodu, při těchto suchách. Děkuji.
M.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Bazén

 Irena

Dobrý den, mám dotaz. manžel inteligentně vysypal větší množství hypermanganu do bazénu a nyní máme tmavě fialovou vodu. Máme 5 letou dceru, která do bazénu pochopitelně chce. Dá se nějak neutralizovat? nebo je třeba bazén celý vyčerpat??? dkuji za odpověď

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Polknuti hypermanganu

 novotna

Dobry den prosim co delat,kdyz maly oblizil hypermangan?dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Doba

 Roman

Chci se zeptat jak dlouho to mám aplikovat na pokožku? Ale na pokožku žaludu, :( Proto se ptám.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jazyk

 Martin

Zdravím.
Mam otázočku,po ulomeni časti zuba sa mi poranil jazyk reznou ranou,stále to mam otvorene a hnisa to,neviete mi poradiť na liečbu? da sa použiť na vyčistenie hnisaveho jazyka aj rozriedeny hypermangan?
Ďakujem za informacie.
Martin

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS