Čaj z pohanky

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 21.9.2015

Pohanka se obvykle řadí mezi obiloviny, ve skutečnosti je ale příbuzná spíše s rebarborou nebo šťovíkem. Pochází z centrálních a severních oblastí Asie a konzumuje se hlavně její plod. Pohanka obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Z minerálů určitě stojí za zmínku hořčík, mangan, měď, fosfor, zinek, železo nebo draslík. Z vitamínů pak obsahuje například vitamíny B1, B2, B6, niacin, cholin, vitamín E a vitamín P.



Čaj z pohankových slupek

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.


Účinky pohankového čaje

Vitamíny a minerály obsažené ve slupkách pohanky působí blahodárně na obranyschopnost organismu a na prevenci srdečních chorob. Pohanka také obsahuje kyselinu linolenovou a linolovou a nenasycené mastné kyseliny snižující LDL cholesterol. Pohanka dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy. Největší předností pohanky je to, že působí jako prevence proti cévním poruchám. Zpevňuje totiž žilní stěny. Je vědecky prokázáno, že snižuje riziko infarktu myokardu, mrtvice či trombózy.

Pohankový čaj v těhotenství

Těhotná žena by rozhodně měla být pečlivá při výběru bylinek a volně prodejných léků a potravinových doplňků. Není bylina jako bylina. Čekáte-li narození miminka, zkuste do svého jídelníčku zařadit pohanku, ta obsahuje hodně rutinu, který je přímo balzámem na cévy. Obzvlášť pohankový čaj je na něj bohatý.


Vedlejší účinky

Zelená nať pohanky ve vyšších dávkách je toxická. Obsahuje fagopyrin, který při akumulaci pod pokožkou způsobuje takzvanou hyperfotosensitivitu. Ta se projevuje toxickou reakcí při vystavení kůže slunečnímu záření. Pokožka zrůžoví, až zčervená a svědí. Celé to dále doprovází silná přecitlivělost na chlad a tento stav může trvat až několik dní. Nejdříve byly tyto symptomy popsány u dobytka, ale v době popularity zelených šťáv z čehokoliv zeleného začal člověk konzumovat mnohem větší množství pohankové natě, a tak se díky vysoké koncentraci fagopyrinu objevil hyperfotosensitivismus i u člověka. Alergici by však měli být na pozoru. Někteří lidé jsou totiž na rutin alergičtí. Chcete-li pohanku konzumovat ve větším množství, měli byste si zjistit, zda na tuto látku nejste alergičtí. Alergickou reakci poznáte snadno. Projeví se jako ekzém.


Příprava pohankového čaje

Důležité je propláchnout slupky studenou vodou, a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 minut (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa, křečové žíly a podobně). Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla. S natí nakládejte opatrně vzhledem k výskytu hyperfotosensitivity.

Způsob přípravy č. 2

Potřebujete oloupanou a přebranou pohanku. Pohanku na pánvici opražte. Míchejte a pražte do té doby, než pohanka začne pukat. Pokud okamžitě nespotřebujete opraženou pohanku, je možné ji uskladnit v uzavřené nádobě a odložit na jindy. Na jeden hrnek čaje si připravte asi dvě lžičky pražené pohanky. Dejte ji do šálku a zalijte asi 200 ml vroucí vody. Jakmile odvar vychladne, slijte ho. Nápoj je připraven ke konzumaci. Pohanku lze použít opakovaně. Spaření je možné dokonce až dvakrát a stále bude mít nápoj velmi neobvyklou příchuť. Po spaření je možné pohanku sníst. Při přípravě tudíž nemáte žádný odpad.


Pohankový čaj se šípkem

Pohankový čaj je vyroben z natí a slupek pohanky s přídavkem šípku. Jeden nálevový sáček obsahuje 30 % sušené pohankové nati, 30 % pohankových slupek a 20 % sušeného šípku. Jednou z možností, jak chutně a kvalitně zajišťovat tělu dostatek retinu a vitamínu C, je pravidelné pití pohankového čaje se šípkem.

Postup: Sáček přelijte horkou vodou a nechte louhovat 10 minut. Poté sáček vyjměte a můžete čaj konzumovat. K tomuto čaji se jako sladidlo výborně hodí med. Jedno balení „Pohankového čaje“ obsahuje 20 nálevových sáčků.

Autor: © svevi
Foto:
© PanShiBo

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Čaj z pohanky [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2015-09-21. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 53 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS