Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Doplňky stravy a léky

Zveřejněno dne 16.9.2012

Astaxanthin je karotenoid, což je organické barvivo, které se přirozeně vyskytuje v chromoplastech rostlin, řas, hub nebo také bakterií. Karotenoidy rozdělujeme do dvou tříd, na xantofyly, a na karoteny. Karotenoidy mohou působit jako přírodní antioxidanty. Astaxanthin je červené, v tuku rozpustné barvivo a nachází se v řasách, kvasnicích, obsahuje ho také maso lososa, pstruha, dále je pak obsažen v mořských krabech, racích a v některých ptácích.



Astaxantin jako neúčinnější antioxidant

Astaxantin se v našem těle na rozdíl od jiných karotenoidů nepromění na vitamin A a nevzniká zde riziko předávkování tímto vitamínem. Nadměrné množství vitamínu A působí na člověka toxicky. Studie ukázaly, že astaxanthin je velice silný antioxidant, až 100krát silnější než vitamin E, který je užitečný při čištění těla od volných radikálů. Volné radikály jsou nestabilní atomy s nespárovanými elektrony, které tak zvaně kradou elektrony z jiných atomů. Když volný radikál reaguje se stabilní molekulou, tak se tato molekula pak změní na volný radikál. To může dát do pohybu řetězovou reakci tvorby volných radikálů. Mnoho vědců je přesvědčeno, že jednou ze základních příčin stárnutí je právě poškození buněk způsobené nekontrolovanou řetězovou reakcí volných radikálů. Astaxanthin má jedinečnou molekulární strukturu, která ho vyzbrojuje špičkovou antioxidační schopností.
 


Účinky astaxantinu

Astaxantin díky své jedinečné struktuře chrání buněčné membrány ve všech orgánech těla. Na rozdíl od beta-karotenu, vitamínu C a jiných antioxidantů, které sídlí pouze zevnitř nebo zvenčí dvouvrstvé lipidické membrány, tak molekula astaxanthinu má jedinečnou schopnost sídlit zároveň zevnitř i zvenku dvouvrstvé lipidické buněčné membrány. Tím poskytuje buňce lepší celkovou ochranu. Astaxantin se svým prokázaným mechanismem působení hraje klíčovou roli v našem organismu. Hlavním přínosem astaxantinu je ochrana našich buněk před předčasným stárnutím a poškozením, takže je to výborný pomocník pro udržení dlouhého mládí. Mezi další příznivé účinky při užívání astaxanthinu pro zdraví člověka patří zlepšení zdraví pokožky, posílení svalů, zvýšení sportovní výkonnosti a zvýšení vytrvalosti, zmírnění poruch trávení a zlepšení zraku.
 


Proč je astaxanthin 100 krát silnější než vitamín E?

Astaxantin má na rozdíl od ostatních beta-karotenu a vitaminu E dvě další skupiny okyselujících molekul, které mu dávají schopnost nejen zachycovat volné radikály, ale i zastavit škodlivé řetězové reakce volných radikálů, které nakonec vedou k nemoci nebo předčasnému stárnutí. Vzhledem k této charakteristické chemické struktuře se astaxanthin posouvá na úroveň jedinečné třídy karotenoidů, známých jako xanthofyly, které se vyznačují mimořádnými antioxidačními schopnostmi. Astaxanthin je tak silný, že podle studií je 10 krát účinnější než beta-karoten a až 100 krát účinnější než vitamin E! Navíc, astaxantin nejen že potlačuje nebo neutralizuje volné radikály, ale spolupracuje s dalšími antioxidanty, jako je vitamin C a E, a podporuje jejich účinky.
 


Astaxantin a diabetes

Pokud trpíte nějakou chronickou nemocí, nebo užíváte léky na lékařský předpis, musíte se předtím, než začnete užívat nějaký výživový doplněk, poradit se svým lékařem. Cukrovka je zdravotní stav vyznačující se abnormálně vysokými koncentracemi glukózy (cukru) v krvi. Všechna sladká nebo škrobová jídla se po požití mění na glukózu. Organismus využívá glukózu na tvorbu energie. Za normálních okolností jsou hladiny glukózy v krvi kontrolovány inzulínem. Inzulín je hormon a je tvořen beta-buňkami slinivky břišní. Když se zvýší množství glukózy v krvi, například po jídle, inzulín normalizuje hladiny glukózy. Bohužel u lidí s cukrovkou se zvýšené hladiny glukózy nedají normalizovat. To způsobuje abnormálně vysoké hladiny krevní glukózy - hyperglykémie. Studie naznačily, že reaktivní druhy kyslíku (reactive oxygen species - ROS) vyvolané hyperglykémií přispívají k rozvinutí cukrovky a jejích dalších komplikací, jako jsou slepota, selhání ledvin anebo i amputace končetin. Pankreatické buňky jsou zvláště zranitelné těmito reaktivními druhy kyslíku. Astaxantin chrání buňky slinivky před oxidativním poškozením. Studie ukazují, že astaxanthin zpomaluje progres cukrovky zpomalením toxicity glukózy a poškození ledvin.
 


Astaxantin a zdravější pokožka

Kůže je největší orgán lidského těla a je to orgán prvního kontaktu našeho organismu s vnějším prostředím. Pokožka je bariéra, která nás chrání před náročnými vnějšími podmínkami, jako jsou například UV záření, suchý vzduch, chlad, horko, znečištění, atd. To je důvod, proč je vedle základní denní péče o kůži mimořádně důležité užívat i optimální množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Astaxanthin je důležitý při udržování svěžího a zdravého vzhledu naší kůže. Nesprávná strava s nedostatkem antioxidantů, vitamínů a minerálů i znečištění, kouření a UV záření mohou způsobit, že naše kůže bude plná různých fleků a povadlá. Astaxantin chrání kůži a umožňuje její regeneraci neutralizací volných radikálů, které poškozují buňky kůže. Dále pomáhá kůži, aby se zotavila po vystavení slunci a po záření UVA a UVB. Ultrafialové záření a škodliviny nacházející se ve vzduchu mají tendenci odstranit živiny, které jsou nutné pro zachování hydrolipidické ochranné fólie kůže. Výsledkem je suchá pokožka nezdravého vzhledu, často trpící na atopický ekzém. Astaxantin napomáhá suché kůži zvýšit hladinu vlhkosti, zlepšit její hydrataci a pružnost, zásobuje ji přírodními oleji a navrací kůži její hydrolipidickou rovnováhu ze vnitř.
 


Astaxantin redukuje vrásky

Vrásky jsou čáry nebo záhyby na povrchu kůže, které jsou důsledkem hlubokého poškození buněk. Jsou přirozenou součástí stárnutí. Stárnutí je normální proces, kterým prochází každý z nás. Kůže stárne každou minutu. Za normálních okolností trvá kolem čtyř týdnů, než se vytvoří nové kožní buňky jako náhrada za staré. Je to tak zvaná perioda obměny kůže. Bohužel zde existují různí činitelé, kteří mohou přispět k urychlení tohoto procesu stárnutí pokožky. Stárnutí pokožky nejvíce urychluje UV záření, znečištění vzduchu, kouření, jednoduchá strava, stres atd. Ultrafialové záření, které účinkuje na kůži, je složeno ze dvou různých typů záření - UVA a UVB. UVB záření má kratší vlnovou délku než UVA. Tato záření účinkují především na vnější vrstvy kůže. Jsou hlavní příčinou opálení sluncem a tvorby melaninu. UVA záření proniká mnohem hlouběji a je účinnější, takže poškozuje kolagenová vlákna v dermis, což vede právě k tvorbě vrásek. Astaxantin chrání obnovu kolagenu tím, že neutralizuje volné radikály, které se vytvářejí během expozice kůže před UV zářením. Tímto způsobem astaxantin umožňuje kůži, aby se vhodně regenerovala. Studie ukázaly, že astaxanthin omezuje vrásky a zvyšuje pružnost kůže.
 


Astaxantin zvyšuje svalovou sílu a zlepšuje vytrvalost

Volné radikály - nestabilní, extrémně reaktivní molekuly s nespárovanými elektrony se tvoří v našem těle nejen přes den, když jsme vystaveni nepříznivým podmínkám (UV záření, kouření, nesprávná výživa), ale i během normálních funkcí organismu, jako je dýchání, výroba energie, cvičení nebo zažívání. Během naší fyzické aktivity vdechujeme stále více vzduchu. Čím více kyslíku vdechujeme a protlačujeme přes naše tělové tkáně, o to více radikálů tvoříme. Volné radikály poškozují svalové buňky, jejich membrány a DNA. Jediný způsob, jak zastavit škodlivý účinek volných radikálů, je užívání silných antioxidantů jako astaxanthin. Astaxantin neutralizuje volné radikály ve svalech a zamezuje poškození svalů, čímž je chrání před degenerací. Astaxantin tímto způsobem představuje dva důležité fyzické přínosy. Za prvé astaxantin omezuje poškození svalů a za druhé zvyšuje svalovou vytrvalost snížením hladiny kyseliny mléčné v organismu. Navíc, astaxantin pomáhá nejen snížit poškození svalů, ale umožňuje i rychlejší zotavení svalů po namáhavé činnosti.
 

Kdy užívat astaxantin?

Astaxanthin je barvivo rozpustné v tucích, to znamená, že pro jeho plné vstřebání je nutná přítomnost určitého množství žlučových kyselin. Žlučové kyseliny se podílejí na trávení tuků. Žlučové kyseliny se tvoří pouze tehdy, když je v tenkém střevě přítomna potrava. To je důvod, proč musíme nejprve sníst naše obvyklé jídlo a umožnit organismu vytvořit žlučové kyseliny a až potom užít astaxantin, který se takto může správně absorbovat. Astaxantin se tedy užívá výhradně několik minut po jídle! Astaxantin můžeme užívat nepřetržitě po celý život. Nebyly zaznamenány žádné nebezpečné vedlejší účinky v souvislosti s dlouhodobým užíváním astaxantinu.

referenční odkaz

SIMON, Luboš. Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2012-09-16. Dostupné online.


Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 16 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Vitamín astaxantin

(kobr J. 27.5.2014 15:47)

Kde mohu tento produkt kupit a jeho cca cenu.
Dekuji ,
K.


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS