Vlašské ořechy – zdravá pochoutka

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 3.3.2007

Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek, avšak jejich konzumace prospívá nejen mozku, ale i celému tělu. Plody Ořešáku královského dozrávají na podzim a jsou výbornou pochoutkou. Léčivé vlastnosti však mají i listy a slupky. Jednotlivé části jsou využívané nejen ve farmacii, ale také i v kosmetice. Velice jednoduše lze shrnout, že ořechy podporují činnost mozku, snižují cholesterol a působí i na cévní systém.



Ořechy a mozek

 

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle moderních výzkumů ořechy příznivě působí na srdeční a cévní nemoci, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Ořechy – podobně jako olivový olej - snižují hladinu cholesterolu, ale ořechy navíc ještě přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem.

 

Ořechy jsou přírodní dezinfekce

 

Listy ořešáku obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Díky tomu mají silné antiseptické vlastnosti. Používá se nálev z listů, který dezinfikuje záněty na kůži, opruzeniny, vhodné jsou obklady na akneózní pleť a také se přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.

 

Využití v kosmetice

  

Kromě obkladů na pleť se ořešák často využívá ve vlasové kosmetice. Známé jsou účinky nálevu z listů, který dokáže oživit barvu tmavých vlasů, vlasy také regeneruje a posiluje. Příznivě působí i na vlasovou pokožku, kterou mírně dezinfikuje.

 

 

Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví až při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. V rámci programu prevence se doporučuje 5 ořechů nebo 30 gramů denně. Ořechy však snadno oxidují a proto se musí rychle zkonzumovat, nebo skladovat bez přístupu vzduchu. Můžeme je například naložit do medu. Optimální je promíchat 1 kg jader s 1 kg medu a společně jemně zahřívat, až se med rozpustí.

 

referenční odkaz

FÁBRYOVÁ, Jana. Vlašské ořechy – zdravá pochoutka [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2007-03-03. Dostupné online.


Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 5 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

737 317 034

(Orlita Jan Potštát 3.8.2012 14:44)

Zavolejte a zažijete extázi


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět



Re: Vlašské ořechy – zdravá pochoutka

(rykymartyn 26.9.2008 16:15)

prosim pokolik je 1 kg ořechu v šupce dejte mi vjedet dekuji


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět





zajímavé články



Sitemap | RSS