Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Tinktura z černého bezu

 


Aktualizováno:

Byliny a čaje

Bezinky, konkrétně poddruhy Sambucus nigra a Sambucus canadensis, jsou velmi užitečné v boji s nachlazením, chřipkou a virovými infekcemi. Z bezinek můžete vyrobit bezinkový sirup, želé a další báječné dobroty. My vám dnes nabízíme návod na domácí výrobu bezové tinktury. Jedná se o extrakt na bázi alkoholu a černého bezu, který má léčivé vlastnosti.

Postup výroby tinktury z černého bezu

Nejprve musíte najít ten správný druh keře černého bezu! Nezapomeňte, že syrové bezinky mohou způsobit nevolnost, takže odolejte nutkání plody ochutnat. Důležité je, abyste nezaměnili bezinky s toxickým vodním bolehlavem (Cicuta mexicana). Rozdíl mezi oběma rostlinami je v tom, že vodní bolehlav má stonky duté a s fialovými pruhy. Všechny části bolehlavu vodního jsou toxické, takže se jich ani nedotýkejte.

Plody černého bezu jsou zralé, když mají tmavou, purpurově černou barvu a jsou mírně měkké na dotek. Vyzrálé plody opatrně odstřihněte nůžkami, tak aby plody a stonek zůstaly neporušeny. Tento postup vám pak usnadní manipulaci při odstraňování bobulí ze stonku. Centrální stonek vám totiž poslouží jako držadlo při odstraňování bobulí. K výrobě tinktury z černého bezu používejte nejlépe čerstvé plody. Samozřejmě můžete použít i plody sušené nebo zmražené. Zmražené plody černého bezu nechte rozmrazit a postupujte podle návodu na výrobu tinktury z bezinek.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Potřebné prostředky

Budete potřebovat několik věcí, abyste si mohli doma vyrobit bezinkovou tinkturu. Nejprve potřebujete vidličky, které slouží k odstranění bezinek ze stonku. Dále cedník a mísu, do níž uložíte umyté bezinky. Poté si připravte stoprocentní vodku, ta je při procesu výroby tinktury důležitá, protože obsahuje 50 % vody a 50 % alkoholu, což vede k vytvoření standardního roztoku tinktury. Můžete také použít běžně dostupný alkohol nebo dokonce brandy, ale opravdu jen v nejnutnějším případě.

Postup

Vidličkou opatrně stáhněte bobule ze stonku: Postupujte od spodní části plodů až k hlavnímu stonku. Nyní odstraňte všechny kousky stonku, které se dostaly do misky (v rozumných mezích). Očištěné plody umístěte do velkého cedníku. Důkladně je opláchněte velkým množstvím studené tekoucí vody z vodovodu a nechte okapat. Takto připravené plody rozmačkejte v dostatečně velké nádobě anebo je rozmixujte. Pokud používáte sušené plody, nemusíte je již uvedeným způsobem upravovat.

Zpracované bezinky dejte do čisté, suché a uzavíratelné sklenice. Plody do sklenic nepěchujte, pouze je volně vložte do připravené sklenice jeden centimetr pod hrdlo nádoby. Vezměte vodku nebo jiný alkohol dle vlastní volby a nalijte jej na bezinky. Sklenici alkoholem naplňte skoro až po okraj. Uzavřete sklenici těsným víkem. Je vhodné použít uzavíratelnou sklenici s kovovým víčkem. Na povrch kovového víčka napište nesmyvatelným fixem datum, kdy jste tinkturu vytvořili. Dále na víčko zaznamenejte druh byliny a typ alkoholu, který jste k výrobě použili. Takto připravenou tinkturu dejte do stinné místnosti a po dobu jednoho týdne každý den nádobu protřepejte. Po uplynutí této doby nádobu otevřete a zkontrolujte, zda jsou plody bezu potopené v alkoholu. Pokud tomu tak není, doplňte alkohol, který jste při výrobě tinktury použili. Název alkoholu máte zaznamenaný na víčku sklenice.

Po 6 týdnech tinkturu přelijte přes cedník a mírně stiskněte plody, abyste získali co nejvíce tekutiny. Takto vyrobenou tinkturu přelijte do čistých uzavíratelných sklenic a uložte je na tmavém místě. Bylinné tinktury vyrobené doma vydrží 1 až 2 roky. Po uplynutí této doby ztrácejí svou účinnost. Pokud jste na tinktuře zjistili plíseň anebo nepříjemnou vůni, tinkturu již nepoužívejte.

Léčebné účinky bezinek jsou dlouhodobě prokázány a výskyt bezinek v našich zeměpisných šířkách je hojný. Jak říkali naši předci: „Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.“

Autor: © svevi
Foto:
© Sebastianm

odkaz na článek

. Tinktura z černého bezu [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Tinktura z černého bezu

 Markéta

Stáhla jsem si informace k výrobě tinktury z černého bezu, jen jsem nenašla jeho správné dávkování. Pomůžete??
M.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS