Sůl bez sodíku

Zdravá výživa

Zveřejněno dne 6.2.2016

Sůl je jednou z nejběžnějších a nejznámějších kuchyňských surovin. Sůl dostala již ve starověku přezdívku bílé zlato, protože byla tenkrát velice drahá. Není však sůl jako sůl. Existuje i takzvaná sůl bez obsahu sodíku, která se používá jako náhrada za kuchyňskou sůl při dietě nebo při potížích s vysokým krevním tlakem. Dietní sůl je z chemického hlediska chlorid draselný, normální kuchyňská sůl se skládá z chloridu sodného. Chlorid sodný je chemické označení pro sůl.



Chlorid draselný

Chlorid draselný je v čistém stavu bílá krystalická látka slané chuti, dobře rozpustná ve vodě. Je nehořlavá a bez zápachu. V přírodě se vyskytuje jako minerál sylvín a v carnallitu a kainitu jako součást podvojné soli. Chlorid draselný má vzorec KCl. Nejčastěji se připravuje neutralizací roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou, ale vyskytuje se i v přírodních ložiscích jako čistý minerál.

Využití:

  • K výrobě draselných hnojiv, elektrolýzou taveniny chloridu draselného se vyrábí elementární draslík.
  • Monokrystal KCl se používá jako detektor radioaktivity, působením ionizujícího záření se zbarvuje fialově. Sytost zbarvení je úměrná celkové absorbované energii (dávce) záření.
  • Dále se využívá jako poslední látka zastavující srdce při popravách smrtící injekcí v USA.

Smrtelná dávka

Od 19. století hledali zákonodárci spolu s lékaři způsob popravy, který by byl humánnější a v neposlední řadě i levnější než tradiční věšení na šibenici, stínání gilotinou či smrt na elektrickém křesle. V roce 1977 se americkému soudnímu lékaři Jayovi Chapmanovi zdálo, že takový popravčí nástroj našel. Odsouzenec měl být popraven kombinovaným účinkem tří látek, aplikovaných injekcemi. Thiopental sodný jej do 15 sekund uspal, následná injekce pankuronia zastavila dech a po dávce chloridu draselného přestalo tlouct srdce. Nízká dávka chloridu draselného však srdce nezastaví, a navíc vyvolá i silné pálení. Popravovaný se pak pod vlivem pankuronia pomalu dusí. Jsou známy případy, že v některých případech způsobilo podání injekce odsouzenému velké bolesti nebo že se popravčím nepodařilo nalézt vhodnou žílu k aplikaci.


Použití v kuchyni

V čistém stavu je chlorid draselný bílá krystalická látka nebo prášek slané chuti, dobře rozpustný ve vodě. Chlorid draselný se tak používá jako látka zvýrazňující chuť, ochucující látka dodávající slanost, využívá se jako náhražka nebo příměs chloridu sodného (kuchyňské soli) v potravinách s nižším obsahem sodíku a jako látka kontrolující pH. Rovněž změkčuje maso, podporuje fermentaci při výrobě piva a funguje jako želírující látka. Zároveň je přirozeným zdrojem draslíku a využívá se k obohacování potravin o tento prvek.

V běžných dávkách je tato látka neškodná. Podle některých zdrojů se mohou po opakovaném požití ve výjimečných případech objevit malé vředy v trávicím traktu. Vyšší dávky mohou způsobit podráždění žaludku a střev, projímavé účinky, slabost nebo oběhový kolaps. Za běžných podmínek je chlorid draselný bezpečný a v ČR i celé EU je povoleno ho přidávat do řady potravin, stejně jako v USA.

Chlorid draselný je zařazen do skupiny „Látky zvýrazňující chuť a vůni“ a skóre škodlivosti má 2. Patří mezi takzvaná éčka. Jeho označení na potravinách je E508 – chlorid draselný.

Autor: © svevi
Foto:
© Pinpin

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Sůl bez sodíku [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2016-02-06. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 5 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS