Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Popraskané paty

 


Aktualizováno:

Poradna

Popraskaná pata může být nejen velkým estetickým problémem v letních měsících, kdy na nohách máme často jen sandály či jinou otevřenou obuv. Jde také o zdravotní problém, který může být velmi bolestivý. Proto je dobré vědět, jaké jsou jeho příčiny a jak můžeme i v domácích podmínkách praskající paty léčit.

Příčiny popraskaných pat

V naprosté většině případů bychom neměli hledat žádné složité a závažné příčiny. Ovšem, občas nás může potrápit nějaká mykóza nebo můžeme mít určité genetické predispozice, ale v naprosté většině případů se dá říci, že za tento problém může nedostatečná hygiena. Člověk by si měl zvyknout, že péče o paty patří k základním návykům, jako je například čištění zubů či používání mýdla nebo každodenní sprchování. Pokožka na patách prostě vysychá a není to nic nepřirozeného. Přirozeně zrohovatělá kůže má výrazně silnější vrstvu na místech, která jsou více namáhaná, nebo kde je větší riziko různých poškození kůže – jde o naturální ochranu. Samozřejmě v dnešní době nejsme nuceni běhat celý den, nebo dokonce celý život bez bot, proto silná zrohovatělá vrstva není až tak žádoucí. A pokud ji budeme pravidelným škrábáním redukovat, odstraníme i nejobvyklejší příčinu, díky které popraskané paty vznikají. Také bychom si měli hlídat, abychom tělu nevysílali signál, že má paty bránit před okolními riziky rychlejším tvrdnutím pokožky – stačí méně chodit na boso a tlačit na paty. Některé příčiny se však jen těžko ovlivňují, patří k nim výše zmíněné genetické predispozice, mykózy či plísně, ale také například starší věk, užívání různých léků (zvláště protisrážlivých), revma nebo lupénka.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak na popraskané paty?

Nejlépe vám s popraskanými patami poradí zkušená pedikérka nebo pedikér. Pokud na tvrdou kůži na chodidlech trpíte, měli byste si jednou do měsíce dopřát pedikúru. Nejde finančně o nic náročného (zpravidla se cena pohybuje kolem 200 korun za ošetření). Odměnou vám budou zdravá a pěkně vyhlížející chodidla.

O své paty ale můžete pečovat také doma. V lékárně nebo drogérii je možné zakoupit speciální krémy určené na popraskanou pokožku. Na domácí ošetření lze použít také pemzu (lehkou pórovitou horninu), která vám pomůže odstranit nánosy odumřelé kůže. Nevýhodou ovšem je, že takové ošetření neodstraní veškerou popraskanou kůži, naopak použití pemzy může kůži zanechat i roztřepenou, což může následně způsobit další problémy.

Na pedikúře se zpravidla setkáte s použitím ořezávače kůže, který dokonale odstraní veškerou odumřelou kůži, takže vaše paty budou opět krásně hladké. Jeho používání však vyžaduje odbornost a zaškolení, proto si dejte pozor, abyste si domácím použitím spíše neublížili.

Babské rady na popraskané paty

Podle našich babiček funguje na popraskané paty syrovátka. Dopřejte proto svým chodidlům koupel ve vlažné syrovátce. Po koupeli paty pořádně promastěte vhodným výživným krémem. Na praskliny na nohou platí také odvar z heřmánku nebo měsíčku. Obě bylinky jsou známé svými uklidňujícími a hojivými účinky. Ani po této koupeli nezapomeňte chodidla namazat krémem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Prevence popraskaných pat

Nejlepším řešením je samozřejmě pravidelná a důkladná péče o pokožku nohou. Návštěva pedikúry je příjemným a praktickým relaxačním rituálem, který si jednou měsíčně může dopřát každý. Pedikérka odstraní zhrublou kůži pat, upraví nehty a na závěr nohy uvolní masáží. Zastánci domácí péče se pak neobejdou bez nástroje na odstraňování suché kůže pat.

Léčba popraskaných pat

Rozšířeným pomocníkem jsou výrobky z pemzy a kovové seřezávače kůže. Pemza je pórovitá lehká hornina, která díky své struktuře umožňuje odřít ztvrdlou kůži chodidel. Je to nejběžnější a široce dostupný produkt, jeho nevýhodu ale je, že pokožku chodidel ponechává roztřepenou, takže se může stát, že se roztřepená kůže zatrhává a způsobuje záděry podobné těm okolo nehtů nebo v extrémních případech i záněty chodidel. Pemzu navíc není možné dokonale vyčistit, a tak se kousky odrolené kůže usazují v jejích pórech a vytvářejí ideální prostředí pro množení bakterií.

Další variantou je seřezávač kůže, který pomocí žiletky odřezává celé plošky ztvrdlé kůže. Odstraňování seřezávačem kůže je metoda velmi efektivní, zamezuje třepení kůže, nicméně má i svá rizika. Podle odborníků kovový nástroj kůži vždy naruší a poraní, i když to nemusí být na první pohled patrné. Přesto se v řadě salonů s jeho použitím můžete stále setkat. Pro domácí použití je seřezávač naprosto nevhodný, v nezkušených rukou totiž může způsobit bolestivá poranění.

Nedostatky pemzy a kovu řeší pomocníci ze skla. Novinkou na poli péče o pokožku nohou jsou skleněné pilníky. Jejich speciální povrch je chráněn užitným vzorem a umožňuje odstranit ztvrdlou kůži pohodlně, bezbolestně a hygienicky. Sklo je navíc snadno omyvatelné, a tak je lehké pilník udržovat v dokonalé čistotě. Hrubší strana pilníku obrousí zatvrdlou pokožku po odmočení v teplé vodě, hladká strana pak uhladí povrch pat již suchých nohou a lze ji použít i jako pilník pro úpravu nehtů.

Po odstranění přebytečné kůže je třeba pokožku vyživit, hydratovat a zjemnit. To dokážou speciální krémy, kterých je v obchodech i lékárnách na výběr celá řada. Pro znásobení účinku je vhodné obléct si po namazání nohou teplé ponožky a nechat krém působit celou noc.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© PhageRules1

odkaz na článek

. Popraskané paty [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Popraskané paty

 Věra Helekalova

mam pořád popraskané paty už několik let nepomahájí od kožní lékařky mastičky ruzné rady , podstoupila jsem u terapueta ozařování proti bakteriím stojí to stále víc peněz a nevím co stím. šlapky i paty jsou tvrdé v noci palí a praskliny větší trva to už 10 let Věra Helekalova

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Popraskané paty babské rady

 Richard

Popraskané paty nemám protože o svoje chodidla se starám celkem pečlivě ale
v rámci prevence lehce namažu svoje paty klasickým měkkým lehce roztíratelným taveným sýrem a navléknu silikonové ponožky na paty a nosím asi půl dne. Potom chodidla opláchnu vodou a natřu hydratačním krémem na nohy.Napsal jsem svůj příspěvek jak to třeba dělám já tak že se mnou tady nemusí nikdo souhlasit.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tvrdé paty diskuze

 Irena

Já si přes léto velmi často na paty naplácám jakýkoliv krém, např. za 40 kč z Penny celkem velká kulatá krabička. Ne jen namazat, ale udělám slabou vrstvu, překryju gázou a natáhnu ponožky. Paty mám do rána jak mimino. Přes zimu udržuju, tak jednou za 3-4 dny. Pokud Vám už paty praskají, můžete si za to sama. Na to, aby jste měli paty hezké, nejsou potřeba žádné drahé speciální masti a okrajovátka, stačí si o paty pečovat, jako o obličej a ruce.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Bolest pat

 Jana

Dobry den, bolí me obe paty na rentgenu me nic nenasly bolest je jako kdyz mam v patach jehlicky masticky nepomahaji prosim o radu dekuji

Počet odpovědí: 7 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Popraskané paty

 Bohumila Cihelková

Na popraskané paty pomáhá citron. Paty potřít, změkčí kůži a zároveň dezinfikuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS