Antikoagulační dieta po mrtvici

Poradna

Zveřejněno dne 3.6.2013

Konzumovat potraviny s antikoagulačními vlastnostmi je dobrý způsob, jak dodat pacientům po mrtvici přírodní látky, které jim pomohou v léčbě jejich stavu. Antikoagulanty jsou látky určené k prevenci nebo snížení tvorby srážení krve. Antikoagulační léky, například warfarin nebo aspirin, zabraňují zbytečnému srážení krve. Přírodní antikoagulanty nejen napomáhají s ředěním krve, ale zároveň poskytují zdravý způsob výživy. Tyto antikoagulanty tedy úspěšně zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.



Warfarin a potraviny

Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce pro zlepšení zdraví. Příjemným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konkrétně pacientům, kteří užívají warfarin. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu. Primárním krokem je začlenění přírodních antikoagulantů, jako jsou hrozny, jablka, ananas a některé koření.

Hrozny obsahují fytonutrienty zvané flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která je nejvíce obsažena právě v hroznovém víně. Po večeři se tedy doporučuje pití jedné sklenky červeného vína.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Ananas je známým zdrojem vlákniny, která působí jako „koště“ při odstraňování toxinů z krve a špatného cholesterolu. Proto je nejčastěji doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje velký zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost.

Kromě ovoce a zeleniny existují i jiné formy antikoagulantů – koření a byliny. Proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Pokud vám nechutnají pokrmy se zázvorem, existují i jiné možnosti koření jako kari koření, kajenský pepř, paprika, tymián, skořice, kopr, oregano, kurkuma, lékořice a máta. Existuje mnoho důvodů, proč je třeba začlenit ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Přírodní antikoagulanty společně s léky zabraňují mrtvici.

Poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© IVAX

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Antikoagulační dieta po mrtvici [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-06-03. Dostupné online.


Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 20 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Romana

(Romana 24.10.2015 21:15)

Dobrý den.Řada bych se zeptala na jiné léky na řešení krve než je warfarin,který vylučuje zelenou zeleninu a jsou u něj třeba časté krevní testy.Děkuji za odpověď. Hynova


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Jídelníček po mrtvici

(JAN HA,ERLE 27.4.2015 10:52)

Dobrý den ,jsou zdravá rajčata po mrtvici.nebo která zelenina.a také co jíst,dnes jsou potraviny samá éčka ,a podobně.


Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět





zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS