Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU PRADAXA

OBSAH

Pradaxa a alkohol

Doporučuje se nekonzumovat alkoholické nápoje – minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Lék Pradaxa

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM A PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radovan Hnilica.

Je možné při užívání léku Pradaxa 150 na ředění krve brát po operaci lék Wobenzym?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

Srovnání Pradaxa a Warfarin

Oproti velmi známému Warfarinu má Pradaxa několik zásadních výhod. Například její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že třeba před chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutné sledování stravy a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku pomocí krevního Quickova testu. To vše se u Warfarinu musí.

Zdroj: Lék Pradaxa

Diskuze

V diskuzi PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klepáčová Miroslava.

Manžel má diabetes 2typu a užívá Pradaxu 150mg dvakrát denně.Od začátku užívání tohoto léku má zhoršené výsledky glykémií.Je možné,že to způsobilo užívání tohoto léku.Moc děkuji za odpověd´ˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vasyl.

Dobrý den. U moje manželky po ůživáni léku Pradaxa 150mg začaly vypadat vlasy, a to hodné. Co máme stím dělat? Je níco co muže zastavit. Dekuje za odpověd.

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Zkušenosti s Pradaxou

Pradaxa má několik zásadních výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Pradaxa a alkohol

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou popsány interakce. Alkohol by neměl ovlivňovat účinnost léku Pradaxa. Obecně však platí, že je bezpečné pouze pití alkoholu v množství půl litru piva nebo 200 ml vína denně. Lékaři doporučují omezit konzumaci alkoholu minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krystyna Havlíčková.

Dobrý den. Mám další dotaz můžu pří užívaní léku Pradaxa,Torvacard -Neo,Concor CORS 5mg užívat léky proti bolesti Novalgin 500mg anebo Biofenac 100 mg.Děkuji za odpověď.Havlíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Novalgin i Biofenac jsou léky proti horečce a silné bolesti jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Pokud vám lékař tyto léky předepsal, tak zvážil všechna rizika a usoudil, že přínosy převažují nad riziky. Rovněž stanovil dávkování, které je třeba dodržovat.
Pokud máte tyto léky, ale nebyly předepsány pro vás, tak je zde vysoké riziko komplikací spojených s krvácením. Novalgin při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a Biofenac zase prodlužuje účinky Pradaxy, což může vést k předávkování. Poraďte se se svým lékařem na vhodnějším léku proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Pradaxa

Výhody: Oproti masově užívanému léku Warfarin má Pradaxa několik zásadních výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako tomu bylo u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku. To vše se u Warfarinu musí.

Nevýhody: V případě krvácivých komplikací neexistovala až do roku 2016 protilátka, která by dokázala účinek Pradaxy vyrušit. Dnes je již naštěstí známa. Problematické je to ale stále s cenou přípravku, jde o relativně drahý preparát.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem JINÝ LÉK MÍSTO WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šlapáková.

Je prý nový lék, při kterém se muže jíst vše, ale určitě si ho musí pacient hradit, kde žádat o tento lék? Cena?
Řekla mi to pacientka v čekárně, že na INR chodí jen 1x za půl roku, ale už mi nestihla říct název léku -náhrada za warfarin, je mi 78 let a domnívám se, že by byl pro mě výhodnější.
Děkuji za odpověď, V. Šlapáková ÚL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pradaxa, Eliquis a Xarelto. Účinky těchto léků nejsou ovlivněny stravou a nemusí se držet žádná dieta. Který z nich bude nejlepší náhrada Warfarinu, určí ošetřující lékař. V některých případech můžou být tyto léky částečně hrazeny ze zdravotního pojištění.

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

1. Co je Pradaxa a k čemu se používá

Pradaxa obsahuje léčivou látku dabigatran-etexilát a patří do skupiny léků označovaných jako antikoagulancia. Účinkuje tak, že zablokuje látku, která se v těle účastní na tvorbě krevních sraženin.

Pradaxa se užívá u dospělých k prevenci vzniku krevních sraženin v žilách po operativních náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havlíčková Krystyna.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli pří užívaní léku Pradaxa mohla bych tu umělou hmotnou kapsli od dělat a ten vnitřní prášek dat do sklenice s trochou vody a vypit to bez toho obalů. Zvedá se mi žaludek když mám tu kapsli polknout děla mi to potíže a je to s toho horor. Užívám teprv 10 dni tento lék . Cítím vždy po spolknutí za chvíli těžko na žaludku a bolest břicha a pak to nějak se stratí.Děkuji za odpověď.Havlíčková K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání přípravku Pradaxa bez obalu tobolky způsobí, že vaše tělo absorbuje více léku, což zvyšuje riziko vážného krvácení. Užívejte přípravek v původním obalu a pokud máte problémy s polknutím, tak lék užívejte s jídlem a polkněte ho s jedním soustem vašeho oblíbeného pokrmu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Strava a Pradaxa

Pradaxa je moderní lék na ředění krve a jeho obrovskou výhodou pro pacienta je, že nemusí držet žádnou dietu, jako je tomu například u léku Warfarin, který má podobné účinky jako Pradaxa. Pradaxa totiž nemá téměř žádné interakce s jídlem. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je konzumace grapefruitu.

Grapefruit může ovlivnit způsob, jakým tento lék funguje. Pokud máte rádi grapefruit nebo pijete grapefruitový džus, omezte množství v případě, že užíváte lék Pradaxa. Bez obav můžete sníst 1 grapefruit nebo vypít 125 ml 1x až 2x týdně.

Doplňky stravy a Pradaxa

Při užívání léku Pradaxa by pacient neměl svévolně užívat následující doplňky stravy:

  • rybí tuk,
  • krilový olej,
  • omega 3 mastné kyseliny,
  • vitamín E,
  • česnek (neplatí to pro malé množství česneku použitého v kuchyni jako koření),
  • bromelain.
Tyto doplňky stravy je možné užívat i nadále, ale jen pod dohledem lékaře, protože mohou nebezpečně ovlivňovat účinky léku Pradaxa na srážlivost krve.

Zdroj: Pradaxa a strava

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhodu v tom, že nevyžaduje žádnou dietu. Můžete jíst cokoliv.
Jen si dejte pozor na určité léky, například při léčbě bolesti. Společně s Eliquisem nesmíte užívat aspirin a nesteroidní protizánětlivé léky (tzv NSAID), kam patří například Ibuprofen. Na bolest z volně dostupných léků můžete použít pouze paracetamol.
Dále se Eliquis nesmí užívat společně s těmito antidepresivy: selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) nebo inhibitory zpětného vychytávání serotoninového norepinefrinu (SNRI).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Pradaxa SPC

Zde je odkaz na stažení souboru PDF, ve kterém je uveden souhrn údajů o přípravku: Pradaxa SPC.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, které nijak nevadí užívání Mucosolvanu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Alkohol a Pradaxa

Při užívání tohoto léku je nejlepší nepít velké množství alkoholu.

Pokud se rozhodnete pít alkohol, nepijte více než 2 standardní nápoje denně.

Jeden standardní nápoj znamená:

  • 43 ml likéru nebo lihovin se 40% alkoholu.
  • 142 ml vína s obsahem alkoholu 12%.
  • 341 ml běžného piva typu ležák. Jedná se o pivo s obsahem alkoholu 5%.

Zdroj: Pradaxa a strava

Nežádoucí účinky

Závažným nežádoucím účinkem jsou krvácivé stavy převážně v oblasti zažívacího traktu. Problematické je to i s cenou přípravku, přece jen jde stále o relativně drahý preparát. Od roku 2016 je v ČR používán preparát Praxbind, který je vůči léku Pradaxa účinnou protilátkou.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka.

Dobrý den, tatínek na jaře prodělal CMP, byl mu (v nemocnici) předepsan lék Pradaxa. Když ale potřeboval nový recept, lékař (specialista) mu řekl, ze mu Pradaxu psát nemůže (resp. pouze s plnou úhradou, což si tatínek nemůže dovolit), pouze Warfarin. Jak je možné, ze v nemocnici mu Pradaxu napsat mohli, a jiný lékař nemůže? Co bychom měli udělat?
Děkuji,
Š. Dostalova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V nemocnici použili lék Pradaxu kvůli její bezproblémové interakci. U Warfarinu je přeci jen trochu zdlouhavé vyladit dávkování, aby se udržela správná srážlivost krve. Jinak je lék Warfarin skvělý a mnoho lidí mu vděčí za prodloužení života. Když se vyladí jídelníček a absolvují se pravidelné měsíční kontroly srážlivosti krve, tak je Warfarin opravdu nejlepší volba. U léků, jako je Pradaxa nebo Xarelto a podobné, které se také používají na úpravu srážlivosti, se sice nemusí držet dieta, ale jejich cena je příliš vysoká a není možné je plně hradit z veřejného zdravotního pojištění pro všechny pacienty. V některých případech to ale jde a podmínky jsou přesně vyjmenovány na stránkách lékového úřadu SÚKL, tady: www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Přechod z Warfarinu na Pradaxu

Pradaxa není náhrada za lék Warfarin. Pradaxa se využívá v ortopedii, kdy je pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že nyní je Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici. Klasickým lékem ve zmíněných indikacích byl dříve zejména Warfarin, ten má však celou řadu nevýhod.

Oproti masově užívanému Warfarinu má Pradaxa několik výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako je tomu u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku. To vše se u Warfarinu musí.

Pradaxa má však pro mnohé jednu velkou nevýhodu, a to cenu – jde stále o relativně drahý preparát.

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Alkohol

Warfarin: U Warfarinu se vyhněte nepřiměřenému pití alkoholu, povolen je maximálně jeden alkoholický nápoj denně, tedy 20–30 g alkoholu (0,5 l piva, 2 dl vína, 0,5 dl destilátu).

Pradaxa: Po dobu užívání Pradaxy se nedoporučuje konzumovat alkoholické nápoje.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Pradaxa spolu s jinými léky

Některé produkty, které mohou interagovat s tímto lékem, zahrnují mifepriston v přípravku Mifegyne. Jiné léky mohou ovlivnit vylučování Pradaxy z vašeho těla, což může ovlivnit účinek tohoto léku. Mezi příklady patří mimo jiné: kobicistat, cyklosporin, dronedaron, ketokonazol, rifampin a třezalka tečkovaná.

Některé léky mohou zvýšit riziko krvácení, pokud se užívají při léčbě přípravkem Pradaxa. Jedná se o tyto léky:

  • Aspirin nebo produkty obsahující Aspirin.
  • Dlouhodobé (chronické) užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) - volně prodejné léky proti bolesti.
  • Warfarin sodný.
  • Heparin a přípravky, které obsahují Heparin.
  • Klopidogrel bisulfát - například přípravek Trombex, Duoplavin, Zyllt a další.
  • Prasugrel - například pžípravek Efient.

Užívání Pradaxy spolu s ibuprofenem může zvýšit riziko krvácení, včetně závažného a někdy smrtelného krvácení. Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, nebo potřebujete řešit léčbu dlouhodobé bolesti, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Pradaxa a strava

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Nežádoucí účinky Pradaxy

Nejčastěji hlášenou nežádoucí příhodou je krvácení. U Pradaxy je při správném užívání minimální možnost předávkování. Pradaxa se využívá k prevenci a při léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní. Velkou výhodou Pradaxy je existence speciální protilátky, která může v případě nutnosti účinek Pradaxy téměř okamžitě vyrušit (preparát Praxbind).

Zkušenosti ukazují, že pokud je lék Pradaxa správně podáván, je jeho snášenlivost velmi dobrá a nežádoucí účinky jsou vzácné.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Co se nesmí jíst při Pradaxe

Pradaxa na rozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud užíváte pouze Pradaxu na ředění krve, tak můžete jíst, co chcete.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP