Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Diskuze

PRADAXA A ALKOHOL

 Milan  3.3.2024 7:00

Dobrý den
Od včerejška užívám lék Pradaxa 2x denně,ráno a večer.Chtěl bych se zeptat jestli si mohu během dne dopřát nějaký alkohol,např. jedno pivo.Případně jaká jsou rizika ?
Za odpověď předem děkuji.

Odpovědět

Odpověď

Re: pradaxa a alkohol
 Cempírek

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou známá interakce. To znamená, že alkohol nijak neovlivňuje účinnost léku Pradaxa. Obecně, vzhledem ke srážlivosti krve, je bezpečné pití alkoholu v množství 1 litr piva nebo 400 ml vína denně.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Ředění krve
 Šeps V.

užívám pradaxu 110 dvakrát denně a chtěl bych vědět zda je možné, kontrolovat
hustotu krve jako u warfarinu děkuji Š. V.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: ředění krve
 Cempírek

Kontrola srážlivosti krve samozřejmě možná je. Můžete požádat svého praktického lékaře o toto vyšetření. U léku Pradaxa se ale srážlivost krve nemusí tolik sledovat jako u Warfarinu, protože tento lék ředí krev jiným mechanizmem účinku a nepodléhá vlivům potravy, jako Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Pradaxa a trhání zubu
 Jan

Užívám Pradaxu 150 mg 2x denně ,za jakou dobu po jeho vyřazení si mohu dát vytrhnout zub bez komplikací. Děkuji

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Pradaxa a trhání zubu
 Jan Příhoda

Dotaz na trhání zubů beru denně dvě pilule 150 mg V ýška 175 cm,váha 91 kg

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Pradaxa
 Martina

Chci se zeptat mohu pri pradaxa sklenku dvě alkoholu?

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Pradaxa
 dana noskova

cena pradaxu 150 v lekarne

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Lék Pradaxa
 Cempírek

Lék Pradaxa je k dispozici ve třech různých sílách, a to 75 mg, 110 mg a 150 mg.

30 kapslí Pradaxa 75 mg v lékárně stojí cca 950 Kč a nebo 340 Kč s příspěvkem od zdravotní pojišťovny.

30 kapslí Pradaxa 110 mg v lékárně stojí 900 Kč a nebo 120 Kč s příspěvkem od zdravotní pojišťovny. Tyto ceny jsou reálné jen, když je předepsán lék v balení po 60-ti kapslích. Pokud lékař předepíše balení po 30-ti kapslích, tak se prodejní cena zvýší na 960 Kč nebo 190 s příspěvkem od zdravotní pojišťovny. Dejte si na tuto situaci pozor.

30 kapslí Pradaxa 150 mg v lékárně stojí 900 Kč a nebo 5 Kč s příspěvkem od pojišťovny. Pradaxa 150 mg má ovšem přísnější požadavky pro získání příspěvku od zdravotní pojišťovny, než předchozí dvě zmíněné síly (75 a 110 mg).

Podmínky pro příspěvek od zdravotní pojišťovny pro síly 75 a 110 mg:
Pradaxa 75 nebo 110 mg je v ambulantní péči hrazena v primární prevenci žilních tromboembolií u dospělých pacientů, kteří podstoupili elektivní operativní totální náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu. Maximální celková doba podávání hrazená ze zdravotního pojištění po elektivní náhradě kolenního kloubu je 14 dní, po elektivní náhradě kyčelního kloubu 28-35 dní.

Podmínky pro příspěvek od zdravotní pojišťovny pro síly 150 mg:
Pradaxa 150 mg je hrazena pouze na základě receptu od internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga a geriatra a jen v těchto indikacích:
1. prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.:
- nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem,
- nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Specializace předepisujícího lékaře pro Pradaxu 150 mg s nárokem na příspěvek od zdravotní pojišťovny:
ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie neurologie, dětská neurologie kardiologie, dětská kardiologie, angiologie vnitřní lékařství
hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie geriatrie
chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, ardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Pradaxa
 fr.sequens

má česnek vliv na pradaxu

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Lék Pradaxa
 Cempírek

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Pradaxa
 Havlíčková Krystyna

Ještě bych se chtěla zeptat jestli můžu pří používáni léku Pradaxa dát si domácí výroby kysané zelí denně s šťávou jak jsme zvyklí roky od prosince do konce dubna jíst toto zelíčko. Pak na podzim domácí sirup GOJA a pak sirup černý rybíz a černa jeřabina. Začala jsem teď tento lék užívat a bojím se abych něco nepokazila. Havlíčková K

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Lék Pradaxa
 Cempírek

Lék Pradaxa je skvělý antikoagulační lék, který nemá téměř žádné interakce s jídlem. Ani se zelím, černým rybízem ani s černou jeřabinou. Vše je možné konzumovat, i když užíváte Pradaxu.
Na co si musíte dávat pozor, jsou volně prodejné léky proti bolesti, ze kterých můžete užít pouze Paracetamol.
Pradaxa se nemá ráda s ovocem grapefruit, a to jak celé ovoce, tak i jen pouhá šťáva mohou prodloužit čas, který Pradaxa účinkuje v těle. Diky tomu může docházet k předávkování a zvýšenému výskytu nežádoucích účinků. Proto při Pradaxe nekonzumujte grapefruity.
Vše ostatní můžete dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Lék Pradaxa
 Krystyna Havlíčková

Dobrý den. Mám další dotaz můžu pří užívaní léku Pradaxa,Torvacard -Neo,Concor CORS 5mg užívat léky proti bolesti Novalgin 500mg anebo Biofenac 100 mg.Děkuji za odpověď.Havlíčková

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Re: Lék Pradaxa
 Cempírek

Novalgin i Biofenac jsou léky proti horečce a silné bolesti jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Pokud vám lékař tyto léky předepsal, tak zvážil všechna rizika a usoudil, že přínosy převažují nad riziky. Rovněž stanovil dávkování, které je třeba dodržovat.
Pokud máte tyto léky, ale nebyly předepsány pro vás, tak je zde vysoké riziko komplikací spojených s krvácením. Novalgin při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a Biofenac zase prodlužuje účinky Pradaxy, což může vést k předávkování. Poraďte se se svým lékařem na vhodnějším léku proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Pradaxa
 tesar

Ovlivnuje pradaxa erekci ? je mozne brat pri pradaxe viagru ?

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Lék Pradaxa
 Cempírek

Obecně platí, že léky na ředění krve nezpůsobují ani nezhoršují příznaky erektilní dysfunkce. Mnoho mužů bez problémů užívá sildenafil (Viagra) při současné léčbě Pradaxou. Vždy informujte svého lékaře o všech lécích které užíváte.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

další podobná diskuze

Lék Pradaxa

 Havlíčková Krystyna

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli pří užívaní léku Pradaxa mohla bych tu umělou hmotnou kapsli od dělat a ten vnitřní prášek dat do sklenice s trochou vody a vypit to bez toho obalů. Zvedá se mi žaludek když mám tu kapsli polknout děla mi to potíže a je to s toho horor. Užívám teprv 10 dni tento lék . Cítím vždy po spolknutí za chvíli těžko na žaludku a bolest břicha a pak to nějak se stratí.Děkuji za odpověď.Havlíčková K

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Lék Pradaxa

 Božena Bobkova

Warfarin jsem užívala 20 roku mám sním problémy alergické bolesti žaludku břicha a jiné.Lekař mi nepředpiše pradaxu že si ji musím zaplatit .teď užívám Vessel due f .Co mám dělat abych dostala lék který by mě léčil děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Lék Pradaxa

 Milan

muzu pit alkohol na lek pradaxa

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Lék Pradaxa

 teodora

jak dlouho je třeba vysadit pradaxu před plánovaným trhání zubu.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Lék Pradaxa

 Sarka

Dobrý den, tatínek na jaře prodělal CMP, byl mu (v nemocnici) předepsan lék Pradaxa. Když ale potřeboval nový recept, lékař (specialista) mu řekl, ze mu Pradaxu psát nemůže (resp. pouze s plnou úhradou, což si tatínek nemůže dovolit), pouze Warfarin. Jak je možné, ze v nemocnici mu Pradaxu napsat mohli, a jiný lékař nemůže? Co bychom měli udělat?
Děkuji,
Š. Dostalova

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Wobenzym a Pradaxa

 Radovan Hnilica

Je možné při užívání léku Pradaxa 150 na ředění krve brát po operaci lék Wobenzym?

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Totální endoprotéza

 Adéla

Byl mi doporučen po zákroku tento lék, ale prý to pojišťovna nehradí. Kolik já zaplatím za měsíc léčby?

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS