Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYLUH Z HŘEBÍČKU

OBSAH

Recepty s obsahem hřebíčku

Výhody hřebíčku jsou využívány v různých receptech, které mohou být konzumovány každý den:

  • po přidání do jídla zvyšuje jeho zdravotní přínos;
  • zvyšuje chuť polévek;
  • může být přidán k cibuli a česneku při restování;
  • může být přidán do jablečného moštu;
  • přidává se spolu s rozinkami a vlašskými ořechy do náplní moučníků;
  • dává se do koláčů a chlebů.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Správný výběr a skladování hřebíčku

Chcete-li získat maximální užitek z tohoto koření, je důležitý jeho správný výběr, výběr kvalitního druhu a jeho správné skladování.

  • Kupujte raději čerstvé koření než sušené.
  • Při vložení do šálku vody se kvalitní hřebíček vznáší svisle, zatímco nekvalitní kousky se potopí nebo plavou vodorovně.
  • Vybírejte „bio“ hřebíček, protože bylina neprošla ozářením.
  • Řádně koření uložte v dobře uzavíratelné skleněné nádobě.
  • Uchovávejte ho na chladném, suchém a tmavém místě.
  • Mletý hřebíček by měl být uchován pouze po dobu šesti měsíců, zatímco celé kousky lze skladovat po dobu jednoho roku.
  • Doba použitelnosti hřebíčku může být prodloužena, pokud je uchováván v chladničce.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Sokolovská.

Zdravím a mám velikou prosbu. Nemohu sehnat cibulovou mast na bradavice. Tak hledám návod, jak si ji udělat doma. Pomůže mi někdo a poradí.
S touto mastí jsem byla velice spokojená, ale když jsem si ji chtěla objednat, již to nejde. Prosím pomozte. Předem Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agar agar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.

Zdroj: diskuze Prosba

Lopuchový výluh

Lopuchový výluh zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky ve vlasech. Posiluje vlasy a zabraňuje jejich vypadávání. Lopuchový výluh odstraňuje zevně chorobné pocení v podpaží a také léčí akné. Zmiňovaný lopuchový výluh lze koupit i s rozprašovačem v lékárně za cca 169 Kč (215 ml).

Domácí výroba však také není složitá: stačí nastrouhat lopuchový kořen a naložit jej do alkoholu. Samotný kořen se suší ve stínu do 40 stupňů Celsia.

Zdroj: Lopuch obecný

Diskuze

V diskuzi NEROSTOU MI VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat je možné aby se zastavil rust vlasu?Snažím se už delší dobu si nechat narust dlouhé vlasy a přijde mi že vubec nerostou.Měla bych proto něco udělat.Už si nevím rady.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Zacala sem uzivat viaderm a ricinovy olej,kup si vodicku na vlasy a do ni kapni par kapek olejicku,me to zacalo,ale ucinkovat po delsi dobe nez se to vse dostane do obehu,pak zkuz koprivovy nebo lopuchovy vyluh,a pokud chces obetovat penizky tak sampon od vichy na rust je to cerveny obal,vzdycky nech sampon pusobit min 2min jinak to nema efekt.no proste 3 tydne si vtirej do vlasu vodicku na vlasy a masiruj si pokozku nebude to za tyden ale dockas se,me nerostly vlasy pekne dlouho a ted jsem spokojena mela sem je ridke a ted mam hrivu jako lvice .

Zdroj: diskuze Nerostou mi vlasy

Recept na čaj z bobkového listu a hřebíčku

Bobkový list se dá využívat v kuchyni i jinak než "dochucovadlo". Z vavřínu se dá lehce uvařit čaj, který má nejrůznější léčivé účinky. Na tento čaj je potřeba asi 15 ks bobkových listů (sušených) a 3 dcl vody. Do připraveného hrnce se vloží bobkové listy a zalijí se vodou. Listy se vaří asi 12 minut o chvíle, kdy voda začne vřít. Poté se nechá odvar vyluhovat asi 3 hodiny. Po uplynutí této doby se čaj přecedí a odstraní se tak bobkové listy. Důležité je ale nekonzumovat tento čaj najednou, ale rozložit si ho po celý den. Doporučuje se vypít jeden doušek čaje za hodinu (pokud by člověk zkonzumoval větší množství, hrozilo by zřídnutí krve, a tak by mohlo dojít ke krvácení). Čaj z bobkového listu se navíc nesmí pít každý den. Doporučuje se pít ho nejprve za tři dny, pak za týden a pak až za dva měsíce od první konzumace. K lepším léčivým a detoxikačním účinkům se může do čaje přidat i hřebíček (2 hřebíčky na čaj).

Podobný výluh se dá použít i k inhalaci při léčbě dýchacích potíží. Doporučuje se 4 lžíce bobkového listu zalít půl litrem vroucí vody a deset minut nechat louhovat. Nemocný by pak měl asi 5 minut vdechovat výpary (pro větší účinek je vhodné se nad nádobou s výluhem sklonit s ručníkem přes hlavu). Doporučuje se tento postup opakovat dvakrát denně.

Stejný výluh se užívá také na při zánětu uší, nebo pocitu zvonění v uších. Do uší se ale výluh nenalévá! Užívá se opět jen pára. Ta se do ucha zavede prostřednictvím kornoutu vyrobeného z tuhého papíru. Celá procedura by měla trvat asi 15 minut. Při zánětu uší se doporučuje "napařovat" ucho dvakrát denně asi 3 dny, při nedoslýchavosti a zvonění stačí "napařovat" jen jednou denně.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,léčím se s revmatoidní artritidou 2stupně,bolí mě i velké klouby ,chodím s bolesti,je mi 75let,snažím se být většinou v pohybu,tak jak je to možné.Je li to možné, prosím o radu,jaké mazání z hřebíčku bych mohla užívat proti bolesti kloubů.Předem Vám velice děkuji za odpověď.S přáním dobrého zdraví i pro Vás Věra Bělovská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček je mimo jiné účinný i při léčbě kloubních poškození. Dokáže tišit různé druhy revmatických bolestí.
Analgetický účinek tohoto přírodního léku je do značné míry vysvětlen jeho protizánětlivými vlastnostmi. Protizánětlivého působení hřebíčku je dosaženo díky obsahu látky Eugenol. Protizánětlivé působení hřebíčku hraje zásadní roli v jeho schopnosti tišit bolest. Totéž platí pro jejich schopnost podporovat hojení lokálních poranění a jejich zjizvení. Tyto vlastnosti pochází hlavně z eugenolu obsaženého v těchto sušených pupenech hřebíčku. Eugenol je také hlavní aktivní složkou hřebíčku. V hřebíčkovém esenciálním oleji ho najdete okolo 75 %.

Podle mnoha studií o vlastnostech eugenolu bylo prokázáno, že tento fenol působí protizánětlivě. Ve skutečnosti působí tak, že snižuje zánětlivé reakce v poškozených tkáních. Inhibuje také produkci několika prozánětlivých biomarkerů.
Hřebíčkový esenciální olej musí být velmi koncentrovaný, aby byla zajištěna skutečná účinnost léčby.

Dávkování a použití hřebíčku
Pro použití hřebíčku se doporučuje užívat 3 šálky nálevu denně. K výrobě nálevu je nutné vyluhovat pro každý šálek dva hřebíčky. Pro použití bio silice je nutná koncentrace 0,011% pro dosažení lepší protizánětlivé aktivity. Jeho vnitřní příjem a dávkování by však měl předepisovat pouze odborník, lékař specializující se na fytomedicínu.

Buďte opatrná, užívání hřebíčku může u některých lidí způsobit nežádoucí účinky. Nejběžnější jsou: pocity pálení a zvýšené riziko krvácení. Může také způsobit alergickou reakci. Ve velmi velkém množství může být esenciální olej toxický jak vnitřně, tak lokálně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Odvar z hřebíčku

Recept: Pět až šest kusů hřebíčku vložte do 30 ml vody a povařte. Pijte s medem aspoň třikrát denně.

Použití: Roztok je vhodný při infekcích v dutině ústní. Lze jej použít i na dezinfekce ran.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A POUŽITÍ HŘEBÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Sukup.

Jak použitelný je Hřebíček při Pásovém oparu?
Žena jej chce použít na první Pásový opar v životě starý 72 hod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar je projevem manifestace viru Varicella zoster, který způsobuje plané neštovice. Po primární nákaze se virus uloží do nervových ganglií, kde přežívá bez jakýchkoliv projevů. Probudí se při stresových situacích. Stresovou situací může být onemocnění, reakce na vakcínu, psychické trauma a podobně. Virus se po takovém probuzení přemnoží a vypukne na povrch pokožky ve formě vyrážky. Tato vyrážka jde korigovat pouze včas podaným antivirotickým lékem. Tento lék je k dostání pouze na lékařský předpis. Nic jiného na pásový opar neúčinkuje. Lze pouze zmírnit projevy mazáním postiženého místa krémem. Opar trvá deset dní, a během prvních sedmi dnů může být doprovázen bolestí. Bolest lze tlumit volně prodejnými prostředky na bolest, jako je Paralen, Brufen, Voltaren. Po desátém dni se vše zklidní a na kůži zůstane stopa, která do měsíce zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a použití Hřebíčku

Koupel proti bolesti kloubů

Bobkový list je vhodný také k léčbě bolavých kloubů, stačí jen tři hrsti bobkového listů vylouhované ve 3 litrech vroucí vody. Listy by se měly louhovat hodinu a pak se přecedit. Výluh se pak vlije do teplé vanové koupele. Pro lidi trpící bolestí kloubů se doporučuje tato koupel dvakrát týdně po dobu 15 minut.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Děkuji za odpověď, pane Cempírku. Tak se už nebudu obávat cucat pár hřebíčků, když mě zlobí zuby nebo si vyplachovat ústa hřebíčkovým výluhem.

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Recept na přípravu

Ingredience: 100 gramů lnu a 10 gramů hřebíčku

Odeberte 10 dílů lněného semínka a 1 díl hřebíčku. Nakrájejte je do kávovaru a umelte vše, dokud nebudete mít prášek. Také si tuto směs můžete koupit v obchodě se zdravou výživou.

Zdroj: Lněné semínko a hřebíček proti parazitům

Rady na růst vlasů

Na růst vlasů má příznivý vliv například odvar z vanilky a nového koření. Užívá se jak vnitřně, tak jako přeliv na vlasy. Příprava je snadná: Smícháte dvě lžíce vanilky a lžíci nového koření, zalijete půllitrem vody a asi deset minut vaříte, poté přecedíte. Denně by se měly vypít dvě lžíce odvaru. Odvarem lze též přelít umyté vlasy, chvíli nechat působit a pak opláchnout studenou vodou.

Další možnost představuje lopuchový výluh, který je dobrý nejen na podporu růstu vlasů, ale i na mastící se pokožku hlavy či na lupy. Lopuchový výluh můžete koupit již hotový v podobě vlasové vody nebo si ho můžete připravit doma, a to následujícím způsobem: Čerstvý kořen lopuchu zalijete alkoholem (například Alpou či vodkou) a v uzavřené nádobě ho dáte na tmavé místo, kde ho necháte minimálně měsíc louhovat. Hotový výluh pak vtíráte do vlasové pokožky.

Růst vlasů mohou podpořit i vhodné zábaly, například zázvorový nebo kávový. O kofeinu se totiž ví, že mimo jiné stimuluje růst vlasů, a proto bývá součástí i některých šamponů. Kávový zábal připravíte tak, že smícháte mletou kávu, tvaroh a olivový olej a vše nanesete na vlasy. Zábal necháte působit alespoň půl hodiny a poté jej důkladně smyjete.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Postup

Dejte převařit ¼ l destilované vody, přidejte jeden sáček nebo jednu lžičku sušeného heřmánku a nechte vařit asi 5 minut. Heřmánek nechte louhovat cca 15 minut a vyndejte jej. Výluh nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté si umyjte ruce. Do roztoku namočte bavlněné kosmetické polštářky, tyto vyždímejte a utřete jimi oko z vnitřního koutku směrem k vnějšímu koutku oka. Použitý tamponek vyhoďte. Opět si umyjte ruce a postupujte stejným způsobem i u druhého oka. Tento postup opakujte po celý den dle potřeby.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Prvni chyba při výrobě šamponu je použití mýdla a sody na výrobu je potřeba použít tenzidy SCI-sodium cocoyl isethionate nebo SCS-sodium coco sulfat můžete oba klidně dohromady A jak na výrobu uplně jednoduše-tenzidy dáte do vodní lázně klidně 100g nebo víc záleží na vás,přidáte výluh z bylin např kopřiva medunka levandule atd mnozství aby vám vznikla kašička a dál je to na vás které oleje použijete mnozství odhadem každého oleje asi asi půl čajové lžičky dávám asi šest různých olejů nebojte se vlasy nebudou mastné právě naopak vám poděkují dále můzete přidat bylinné pudry dávám kopřivu a lopuch můžete dát bambucké máslo nebo mango máslo je to taková alchymie která vás bude určitě bavit.Vše pořádně promichejte budete mít takovou hustší kašičku pokud se vám bude zdát moc řídká přidejte tenzid,ale podle mě zbytečné.Dejte do formiček třeba na muffiny,pokud nemáte kupte papírové bohatě stačí dejte tak na deset minut do mrazáku a pak nechte do druhého dne v ledničce,můzete začít používattomuto šamponu se říká šampuk,protože je silně koncetrovaný a neobsahuje vodu.Tenzidy si objednávám v shopu Nature Store beru tam i oleje a další suroviny další shop Mýdlový svět, je jich samozřejmě víc ale tyto mám nejradši.Přeji hodně radosti při výrobě

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Sirup z rýmovníku

Lístky rýmovníku pomáhají při léčbě rýmy, horečky, kašli, zánětu průdušek, nachlazení, zlepšují dýchání i astmatikům. Užívat rýmovník se doporučuje i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, otocích končetin. Výluh z listů je vhodný i na léčbu oděrek, spálenin i záděr.

Velkou výhodou rýmovníku je, že se velmi rychle rozrůstá, když se mu daří. Z jeho listů se pak lze rychle vyrobit sirup, ten se dá připravit dvěma způsoby. Suroviny jsou na přípravu stejné.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Likér z černých jeřabin

Ingredience

  • 1 l plodů aronie,
  • 1 l jemné vodky,
  • 1 kg cukru krupice.

Postup

Plody černé jeřabiny dáme do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijeme je vodkou. Poté necháme 14 dní na chladném místě. Minimálně jednou denně je třeba směs promíchat. Po uplynutí dvou týdnů svaříme cukr s 1 litrem vody, necháme vychladnout a přilijeme k jeřabinám. Směs necháme louhovat dalších 14 dní a opět každý den promícháme. Nakonec černé jeřabiny scedíme a výluh nalijeme do vymytých a suchých lahví. Skladujeme na tmavém místě v suchu a chladu.

Zdroj: Domácí likér z aronie

Masážní mazání na bolest kloubů a svalů

Na bolest kloubů a svalů se doporučuje nejen vavřínová koupel, ale i masáž bolestivých míst. K mazání jsou potřeba 2 lžíce bobkových listů a 3 dl asi 60 % lihu. Nejprve si připravíme uzavíratelnou nádobu, do ní se rozdrtí listy a zalijí se lihem. Nádoba se uzavře a listy se v ní nechají louhovat někde v teple. Každý den je třeba nádobu protřepat. Za 14 dní se výluh přecedí a pak se jím promazávají bolavé klouby i namožené svaly.

Bobkový list se běžně užívá i v domácí kosmetice na zklidnění a osvěžení pokožky, zmírnění zánětů kůže, zlepšení stavů vlasů (zbavení se lupů, stimulace růstu vlasů a jejich posílení).

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Výhody hřebíčku

Odhlédneme-li od dochucování pokrmů, je hřebíček používán i pro své zdravotní výhody. Hřebíček je koření přinášející mnoho pozitiv:

  • chrání tělo před oxidačními procesy;
  • chrání proti nemocem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, makulární degenerace, artritida a Alzheimerova choroba;
  • obsahuje protizánětlivé složky;
  • funguje jako mírné anestetikum;
  • má antibakteriální vlastnosti;
  • zlepšuje trávení a střevní zdraví;
  • posiluje imunitní systém;
  • čistí krev.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Co je chalva

Původní receptura chalvy je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena, například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, například růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.

Zdroj: Chalva

Využití rýmovníku

Léčivou částí je list. Při rýmě je dobré vdechnout vůni z lístků rozemnutých v dlani. Odvar z 1 listu rýmovníku na 200 ml vody se popíjí při vysokém tlaku, horečnatých stavech, jaterních chorobách, astmatu, kašli, křečích zažívacího traktu, cholesterolu a srdečních potížích. Výluh z rýmovníku lze použít na drobné ranky a spáleniny, urychluje hojení, odstraňuje ledvinové a žlučové kameny.

Rýmovník navíc z místnosti, ve které je pěstován, odhání svým aromatem (jako meduňka s mátou dohromady) hmyz, působí například proti komárům, mouchám nebo molům.

Bylinu je možné také využívat v gastronomii, ačkoliv se na ni často zapomíná. Používá se především při pečení jehněčího nebo hovězího masa, je ideální také pro přípravu marinády. Obecně lze rýmovník používat všude tam, kde se běžně využívá šalvěj. Zvláštní vůně i chuť mohou výsledný pokrm zajímavým způsobem ozvláštnit.

Zdroj: Rýmovník - využití

Čaj z hřebíčku

Recept: 2–4 hřebíčky přelijte 1/4 litrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a slijte.

Použití: Používá se k osvěžení dechu, dezinfekci ústní dutiny i k tišení bolesti zubů.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP