Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Hřebíček se používá jako koření v mnoha receptech, zejména pro podtržení sladké, teplé a aromatické chutě i vůně. Hřebíček se však nepoužívá jen k dochucení potravin, toto koření je totiž bohatým zdrojem antioxidantů. Hřebíček je sušený kalich s poupětem stromu hřebíčkovce kořenného. Hřebíček je dobrým zdrojem vitamínu C, vitamínu K, vápníku, omega-3 mastných kyselin, vlákniny a hořčíku.

Výhody hřebíčku

Odhlédneme-li od dochucování pokrmů, je hřebíček používán i pro své zdravotní výhody. Hřebíček je koření přinášející mnoho pozitiv:

  • chrání tělo před oxidačními procesy;
  • chrání proti nemocem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, makulární degenerace, artritida a Alzheimerova choroba;
  • obsahuje protizánětlivé složky;
  • funguje jako mírné anestetikum;
  • má antibakteriální vlastnosti;
  • zlepšuje trávení a střevní zdraví;
  • posiluje imunitní systém;
  • čistí krev.

Hřebíček pro lékařské účely

Hřebíček a hřebíčkový olej je používán v medicíně k léčbě různých symptomů:

  • působí na nadýmání, poruchy trávení, nevolnost a řídkou stolici;
  • pomáhá zmírnit příznaky žaludečního podráždění, zvracení a průjmu;
  • používá se k léčbě řezných ran, popálenin, plísňových infekcí, modřin a mykózy nohou;
  • používá se v zubních pastách, ústních vodách, zubních krémech, stejně jako ve sprejích do krku;
  • ulevuje od bolesti zubů a bolesti dásní;
  • pomáhá zlepšit celkové zdraví zubů;
  • léčí příznaky artritidy a revmatismu;
  • pomáhá zmírnit dýchací podmínky, včetně astmatu, kašle, nachlazení, sinusitidy a nemoci průdušek.

Recepty s obsahem hřebíčku

Výhody hřebíčku jsou využívány v různých receptech, které mohou být konzumovány každý den:

  • po přidání do jídla zvyšuje jeho zdravotní přínos;
  • zvyšuje chuť polévek;
  • může být přidán k cibuli a česneku při restování;
  • může být přidán do jablečného moštu;
  • přidává se spolu s rozinkami a vlašskými ořechy do náplní moučníků;
  • dává se do koláčů a chlebů.

Správný výběr a skladování hřebíčku

Chcete-li získat maximální užitek z tohoto koření, je důležitý jeho správný výběr, výběr kvalitního druhu a jeho správné skladování.

  • Kupujte raději čerstvé koření než sušené.
  • Při vložení do šálku vody se kvalitní hřebíček vznáší svisle, zatímco nekvalitní kousky se potopí nebo plavou vodorovně.
  • Vybírejte „bio“ hřebíček, protože bylina neprošla ozářením.
  • Řádně koření uložte v dobře uzavíratelné skleněné nádobě.
  • Uchovávejte ho na chladném, suchém a tmavém místě.
  • Mletý hřebíček by měl být uchován pouze po dobu šesti měsíců, zatímco celé kousky lze skladovat po dobu jednoho roku.
  • Doba použitelnosti hřebíčku může být prodloužena, pokud je uchováván v chladničce.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Rillke

odkaz na článek

. Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek byl zkontrolován zdravotní sestrou Mgr. Světluší Vinšovou.

Napsal Bc. Jakub Vinš

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU