Facebook Síť X Pinterest email tisk

Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaByliny a čaje

Zajímá vás téma REVMATICKÁ ARTRITIDA BABSKÉ RADY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Hřebíček se používá jako koření v mnoha receptech, zejména pro podtržení sladké, teplé a aromatické chutě i vůně. Hřebíček se však nepoužívá jen k dochucení potravin, toto koření je totiž bohatým zdrojem antioxidantů. Hřebíček je sušený kalich s poupětem stromu hřebíčkovce kořenného. Hřebíček je dobrým zdrojem vitamínu C, vitamínu K, vápníku, omega-3 mastných kyselin, vlákniny a hořčíku.


Obsah článku

Výhody hřebíčku

Odhlédneme-li od dochucování pokrmů, je hřebíček používán i pro své zdravotní výhody. Hřebíček je koření přinášející mnoho pozitiv:

  • chrání tělo před oxidačními procesy;
  • chrání proti nemocem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, makulární degenerace, artritida a Alzheimerova choroba;
  • obsahuje protizánětlivé složky;
  • funguje jako mírné anestetikum;
  • má antibakteriální vlastnosti;
  • zlepšuje trávení a střevní zdraví;
  • posiluje imunitní systém;
  • čistí krev.

Hřebíček pro lékařské účely

Hřebíček a hřebíčkový olej je používán v medicíně k léčbě různých symptomů:

  • působí na nadýmání, poruchy trávení, nevolnost a řídkou stolici;
  • pomáhá zmírnit příznaky žaludečního podráždění, zvracení a průjmu;
  • používá se k léčbě řezných ran, popálenin, plísňových infekcí, modřin a mykózy nohou;
  • používá se v zubních pastách, ústních vodách, zubních krémech, stejně jako ve sprejích do krku;
  • ulevuje od bolesti zubů a bolesti dásní;
  • pomáhá zlepšit celkové zdraví zubů;
  • léčí příznaky artritidy a revmatismu;
  • pomáhá zmírnit dýchací podmínky, včetně astmatu, kašle, nachlazení, sinusitidy a nemoci průdušek.

Recepty s obsahem hřebíčku

Výhody hřebíčku jsou využívány v různých receptech, které mohou být konzumovány každý den:

  • po přidání do jídla zvyšuje jeho zdravotní přínos;
  • zvyšuje chuť polévek;
  • může být přidán k cibuli a česneku při restování;
  • může být přidán do jablečného moštu;
  • přidává se spolu s rozinkami a vlašskými ořechy do náplní moučníků;
  • dává se do koláčů a chlebů.

Správný výběr a skladování hřebíčku

Chcete-li získat maximální užitek z tohoto koření, je důležitý jeho správný výběr, výběr kvalitního druhu a jeho správné skladování.

  • Kupujte raději čerstvé koření než sušené.
  • Při vložení do šálku vody se kvalitní hřebíček vznáší svisle, zatímco nekvalitní kousky se potopí nebo plavou vodorovně.
  • Vybírejte „bio“ hřebíček, protože bylina neprošla ozářením.
  • Řádně koření uložte v dobře uzavíratelné skleněné nádobě.
  • Uchovávejte ho na chladném, suchém a tmavém místě.
  • Mletý hřebíček by měl být uchován pouze po dobu šesti měsíců, zatímco celé kousky lze skladovat po dobu jednoho roku.
  • Doba použitelnosti hřebíčku může být prodloužena, pokud je uchováván v chladničce.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Rillke

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Čaj na CHOPN
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.