Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDY SE UVOLNUJE VAJICKO DO VEJCOVODU

OBSAH

Kdy jsou plodné dny

Nejplodnější období, respektive plodné dny nastávají několik dní po ovulaci, tedy po uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Plodné dny představují poměrně krátké období mezi dvěma menstruacemi, kdy může žena otěhotnět. Obvykle mezi 13. až 14. dnem od prvního dne předcházející menstruace se zrající vajíčko uvolňuje z vaječníku. Tato fáze se nazývá ovulace. Vajíčko je zachyceno trychtýřovitým rozšířením vejcovodu a putuje směrem k děloze. Životnost vajíčka (zárodečné buňky matky) je relativně krátká. K jeho oplození musí dojít nejpozději do 17 hodin po ovulaci. Spermie (zárodečná buňka otce) má schopnost proniknout do vajíčka ještě zhruba 48 hodin po souloži. Vajíčko bývá oplodněno pouze jednou spermií. Spermie pronikají z pochvy velmi rychle, v děloze jsou již za několik desítek vteřin a do jedné hodiny po souloži bývají již na konci vejcovodu.

Plodné dny představují období, kdy je největší pravděpodobnost oplodnění vajíčka. Plodné dny si můžete vypočítat v domácím prostředí tak, že sledujete bazální teplotu (tělesnou teplotu v klidu), která se cyklicky mění během menstruačního cyklu. Plodné a neplodné dny lze také rozlišit pomocí ovulačních testů, jež jsou k dostání v lékárnách, nebo sledováním vzhledu poševního hlenu, který je během ovulace čirý, řidší a táhne se, kdežto během neplodných dnů je zakalený a hustý.

Zdroj: Plodné dny

Diskuze

V diskuzi STERILIZACE VEJCOVODŮ JAKÁ JE DOBA NA NESCHOPNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Haindlová.

Dobrý den chtěla jsem Vás poprosit o odpovět na mou otázku.Jak dlouho je žena v neschopnosti po přerušení vejcovodů.Jsem žena která nevydrží býti dlouho doma.Budou mi to dělat laparoskopicky .Děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sterilizace vejcovodů jaká je doba na neschopnosti

Podvázání vaječníků po porodu

O podvázání vejcovodů může žena požádat i po porodu. Ovšem musí si být jistá, že již nechce mít do budoucna žádné děti.

Zdroj: Podvázání vaječníků

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NESPAVOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Beru melatonin v prášcích ale usínání není lepší!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Kašpar.

Dobrý den, slyšel jsem že marihuana (pravděpodobně) uvolňuje melatonin a tak se po ní, individuálně někomu může dobře spát, a tak že je melatonin i lék na popřípadný odvykací stav, je to možné?

Zdroj: diskuze Léčba nespavosti

Oplodnění

Oplodnění je složitý proces, k němuž je potřebné správné fungování ženských a mužských pohlavních orgánů, takže musí být správně vyvinuté spermie i vajíčka. Na dozrávání vajíček jsou potřebné tyto hormony: folikuly stimulující hormon, luteinizační hormon a estrogeny. Na tvorbu a dozrávání spermií je potřebný hormon testosteron.

Vajíčko dozrává ve vaječnících a v období ovulace je uvolněno do vejcovodů a připraveno na oplodnění. Vajíčko je schopné oplodnění přibližně 24 hodin po uvolnění z vaječníku. To je tedy nejlepší doba na oplodnění. Při pohlavním styku se spermie dostanou do pohlavních orgánů ženy. Jen jedna spermie z obrovského množství spermií může proniknout do vajíčka a oplodnit ho. Po oplodnění se oplozené vajíčko začne dělit a vzniká embryo, které se vyvíjí 9 měsíců v děloze.

Zdroj: ICSI

Poradna

V naší poradně s názvem INTUBACE PŘI ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, jak je to s intubací při laparoskopické operaci odstranění vejcovodu? Je člověk zaintubovaný i při zákroku, který trvá cca 20 minut, nebo to bývá jen při výkonech déle trvajících?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Intubace neboli zavedení plicního katetru se provádí vždy, když se aplikuje celková anestezie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intubace při anestezii

Jak je to pak s menstruací

Podvázání vaječníků (správně podvázání vejcovodů neboli přerušení vejcovodů) učiní pacientku neplodnou, nemá však vliv na její sexuální život, na tvorbu pohlavních hormonů ani na její menstruaci a hmotnost. Pacientka nadále menstruuje, plnohodnotně žije, jediný rozdíl spočívá právě v tom, že nemůže otěhotnět. Zákrok nezpůsobuje předčasnou menopauzu, jak se někdy nesprávně laicky traduje, libido není nijak narušeno. Žena má stejné schopnosti prožívání sexu, nepřibírá na váze, nepociťuje bolestivé napětí v prsou.

Zdroj: Podvázání vaječníků

Poradna

V naší poradně s názvem HORVATHOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada.

Chtela bich se zeptat kolik stoji odvazani vaječniku bila sem v depresi a dala se podvazat jense chci zeptat kolik to stoji dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sterilizace ve formě podvázání vejcovodů je nevratný zásah, který zabraňuje přirozenému početí do konce života. Jediná možnost, jak otěhotnět s podvázanými vejcovody, je umělé oplodnění. O možnostech umělého oplodnění ve vašem případě vám více poví váš gynekolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Horvathova

Otěhotnění po podvázání vaječníků

Ženy, které ještě nemají vyjasněnou otázku rodičovství, by měly zvolit jiný druh antikoncepční metody, například nitroděložní tělísko, hormonální náplast, hormonální antikoncepci nebo inzertní vaginální kroužek. Problematiku nechtěného oplodnění u párů, které již neplánují potomky, lze elegantně vyřešit také mužskou sterilizací. Přestože se jedná o nenávratný zákrok, byly zaznamenány případy rekonstrukce vaječníků.

Přerušení vejcovodů je nevratný zákrok. Přestože se lze, teoreticky, novým chirurgickým zákrokem pokusit o rekonstrukci přerušených vejcovodů, jsou dosavadní výsledky takových zákroků neuspokojivé. Navíc je zde po takovém zákroku významně vyšší riziko mimoděložního těhotenství. Jediná cesta, jak otěhotnět po přerušení vejcovodů, je metoda umělého oplodnění – IVF.

Zdroj: Podvázání vaječníků

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ BEZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

ano, četl jsem zde že užívání bezu odsraňuje bolest zad, já bych spíš řekl, že uvolňuje pánev , takže ta se více prokrví a bolest je odplavena, ale uvolní se ledviny a i hrázka, pomáhá útlaku prostaty a je i lepší erekce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černý bez

Jak dlouho trvá oplodnění vajíčka

Při sexuálním aktu závisí délka života spermie na tom, zda dojde k průniku do vaginy. Spermie muže tak mohou za optimálních podmínek přežívat a čekat v těle ženy na ovulaci ve stavu schopném oplodnění až 5 dní.

Při vniknutí do vaginy přežívá spermie asi dva dny a bičíkem se posouvá směrem k vajíčku, které může následně oplodnit (koncepce) ženské vajíčko. Často se uvádí, že spermie při oplodnění odhazují bičík a dovnitř proniká jen hlavička, stává se to však jen výjimečně; u většiny živočichů proniká dovnitř celá spermie.

Při neúspěchu (spermie se nedostane do vaginy) spermie rychle hyne.

Spermie putují po pohlavním styku obklopené sekretem děložní sliznice do dělohy, kde jsou chráněny, a následně až k ústí vejcovodu, neboť to je místo možného oplodnění. Zde čekají na vajíčko. Několik milionů spermií se dostane při ejakulaci muže do pochvy a ihned se připraví na cestu do nitra ženy. Když najdou dobré podmínky, trvá to jen několik minut, než první spermie projdou děložním hrdlem a vstoupí do dělohy. Několik spermií, podporovaných pravidelnými kontrakcemi dělohy, se dá na cestu do vejcovodu. Zbylé spermie si udělají prozatím pohodlí v hebkých záhybech děložní sliznice a svou cestu do vejcovodu začnou až později. Postupně doputuje do vejcovodu velký počet spermií. V případě, že do ovulace zbývá ještě nějaký čas, tak spermie čekají trpělivě na vajíčko – mohou čekat až 5 dní.

Většinou se podaří několika desítkám spermií proniknout do chráněného tenkého povlaku vajíčka, ale jen jediná spermie nakonec pronikne dovnitř. Její buněčná membrána se nakonec rozpustí a splyne s buněčnou membránou vajíčka. Přímo po tomto procesu buněčná membrána vajíčka ztvrdne, takže dovnitř nemůže proniknout žádná další spermie.

V hlavičce spermie se nachází dědičná informace. U zdravého dospělého muže je v jednom mililitru semenné tekutiny přibližně 50–100 milionů spermií. Spermie přitom představují jen 5–15 objemových procent ejakulátu, zbytek je tvořen tekutinou produkovanou v prostatě, semenných váčcích a Cowperových žlázkách. Průměrný objem semenné tekutiny v jednom ejakulátu je přibližně 3 ml, a tak je jich při ejakulaci uvolněno asi 200 milionů. Z nich se k vajíčku dostane asi 200.

Zdroj: Životnost spermií

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽIT LIBIDO U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Knejpová.

Zdravím,
potřebuji pomoc.Partner o sex nestojí,já ano,on moc pracuje,já vůbec,mám invalidku.Opustit ho nechci a masturbovat také ne.Potřebuji se zbavit chuťi na sex.Poraďte,prosím,nějaké medikamenty?
Děkuji Knejpová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na snížení chuti na sex u žen se nejčastěji používá aplikace progesteronu a to buď injekčně a nebo pomocí implatnátu, ze kterého se hormon postupně uvolňuje. Nejlepší cesta, jak bezpečně snížit svojí chuť na sex bude porada se svým gynekologem, který pro vás vybere nejbezpečnější způsob.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížit libido u ženy

Účinky

Proč tato nezvyklá inhalace funguje? Protože česnek má přírodní antibakteriální účinky. Při rozdrcení uvolňuje léčivou složku nazvanou allicin, která pomáhá při zahlenění a uvolňuje nosní cesty. Snižuje zánět, který přispívá k dráždivému kašli, působí proti zahlenění a rýmě.

Zdroj: Inhalace česneku

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY NIDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
Mám 6dni po poslední menstruaci a mám růžový výtok a bolí mě při tom v pod bříšku a v bedrech. Chtěla bych se prosím zeptat zda by byla možnost být těhotná? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po menstruaci přeci nemůžeš být tehotná. Vajíčko, které by započalo těhotenství už v tobě není - vyšlo ven při poslední menstruaci a nové vajíčko ještě není připraveno. Bude připraveno až za dvacet dní od poslední menstruace. Během menstruace a 20 dní po ní nemůžeš otěhotnět. To co máš nyní bude potřebovat prohlídku. Dostaneš na to léčbu a za týden budeš zase fit a připravená.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Výpočet plodných dnů – ovulace

Ovulace je odborný lékařský termín označující okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Uvolněné vajíčko začne pomalu sestupovat vejcovodem k děloze pomocí pohybů řasinek výstelky vejcovodu. Pokud se během této cesty setká se spermií, dojde k jejich vzájemnému splynutí a oplodnění vajíčka. Vajíčko po ovulaci zaniká velmi rychle, může být oplodněno pouze v intervalu kratším než 24 hodin. Spermie si však v ženském těle mohou uchovat oplodňovací schopnost i po dobu 3–5 dnů. Součet životnosti spermií v těle ženy a životnosti vajíčka se nazývá takzvané plodné období. Celý menstruační cyklus trvá průměrně 28 dní; některé ženy mají krvácení častější, zhruba po 21 dnech, jiné naopak méně časté, až po 35 dnech. Menstruační cyklus lze rozdělit do těchto 3 částí: folikulární fáze, ovulace a luteální fáze. Za plodné dny jsou považovány 3 dny před a 1 den po ovulaci. Plodné dny vycházejí ze skutečnosti, že mužské spermie přežívají až 72 hodin po pohlavním styku a zralé vajíčko je schopno oplodnění v průběhu 24hodin od uvolnění. Plodné dny se dají zjistit pomocí menstruačního kalendáře, do kterého si pravidelně zaznamenáváte bazální teplotu. Při plodných dnech dojde k vzestupu bazální teploty.

Zdroj: Plodné dny

Diskuze

V diskuzi NECH NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Dolezalova.

Mam dotaz je to ale 2 roky co jsem mela zlomeny palec na noze odpadl narostl novy ale ted se zhora uvolnuje od luzka shora jsem ostrihala vypada to hrozne nevim proc tak narostl a ted je mrtvy nevim jestli pod nim neco je shora to nevypada nevim co dal diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Dolezalova.

Co delat mam mrtvy nehet mela jsem zlomeny palec nehet narostl blbe opet mrtvy a s vrchu se odkliluje

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Co způsobuje ženskou neplodnost?

Ženská neplodnost je způsobena řadou faktorů, včetně následujících:

  • Poškození vejcovodů, jimiž se dostává vajíčko z vaječníků do dělohy – toto poškození může zabránit kontaktu mezi vajíčkem a spermií. Častou příčinou poškození vejcovodů bývají pánevní infekce nebo endometrióza, které způsobují tvorbu jizev.
  • Hormonální příčiny – některé ženy mají problémy s ovulací. Dochází k narušení synchronizace hormonálních změn, které řídí uvolnění vajíčka z vaječníku a zahuštění endometria (sliznice dělohy) v případě, že nedojde k oplodnění vajíčka. Tyto problémy mohou být detekovány pomocí bazálního grafu tělesné teploty a krevních testů, které zjistí hladiny hormonů.
  • Problém v děložním hrdle (děložním krčku) – u malé skupiny žen je příčinou neplodnosti to, že spermie nemohou proniknout do cervikálního kanálu, a to z důvodu abnormální produkce hlenu, nebo po předchozím chirurgickém zákroku. Tento problém může být vyřešen nitroděložní inseminací.
  • Problém v děloze – abnormální anatomie dělohy, přítomnost polypů a myomů.
  • Nevysvětlitelná neplodnost – příčinu neplodnosti není možné zjistit aktuálně dostupnými metodami u 20 % párů.

Zdroj: Neplodnost u žen

Poradna

V naší poradně s názvem BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilda.

za jak dlouho bude znát zlepšení při užívání betahistinu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Betahistin uvolňuje svalovinu cév ve vnitřním uchu, čímž zlepšuje prokrvení této části ucha, a může tak pomoci léčit poruchy sluchu, pískání v uších a závratě. Drobné cévy ve vnitřním uchu se takto musí léčit dlouhou dobu - týdny a měsíce. Za tuto dobu je pak možné pozorovat postupné zlepšování, které přichází postupně po malých krůčcích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Betahistin

Špinění po ovulaci

Při ovulaci dochází k prasknutí cysty na vaječníku, ve kterém vajíčko dozrává, a k jeho uvolnění směrem do vejcovodu a dále do dělohy. Zaprvé může dojít k drobnému krvácení a úniku tekutiny z cysty do dutiny břišní. To pak může mít za následek bolesti podbřišku v době ovulace. Není se ale třeba obávat, tekutina se po několika dnech vstřebá. Dále samozřejmě dochází ke změnám děložní sliznice, která se v době ovulace pod vlivem hormonů mění, zbytňuje a chystá se na příchod vajíčka. Někdy i v důsledku těchto hormonálně navozených změn může dojít k drobnému špinění v období ovulace. Opět, není to nic špatného a některé ženy to tak prostě mívají. Pokud by bylo krvácení masivnější, dosahovalo například podobné intenzity jako při menstruaci, pak je vhodné navštívit gynekologa.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi DOČASNÁ STERILIZACIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucia.

Dobrý deň.Docitala som sa v článku o dočasnej sterilizáciu.Mam na mysli tento úryvok ktorý som skopírovať:

Také lze provést dočasnou sterilizaci. Jde o relativní novinku, při které jsou vejcovody ucpány gelovou zátkou, která je vyrobena ze stejné látky jako kontaktní čočky. Tyto zátky se vloží do ústí vejcovodů a po nabobtnání je ucpou. Součástí každé zátky je tenké monofilové vlákno, pomocí kterého lze zátku odstranit a vrátit vejcovodům jejich původní funkci.

Prosím o kontakt alebo akúkoľvek informáciu,kde sa tento zákrok vykonáva.Moc moc ďakujem.Lucia

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svetluše Vinšová.

Posílám informace k vašemu dotazu, mějte na paměti, že se jedná o nevratnou metodu.

MUDr. Martin Charvát je vedoucím lékařem zdravotnického zařízení Gynera (www.gynera.cz), které poskytuje komplexní prenatální a gynekologickou péči. Je specialistou na ambulantní hysteroskopii, na svém kontě má již více než 1500 úspěšných hysteroskopických výkonů. Od února 2013 začal jako první v Praze (a druhý v ČR) provádět sterilizaci ESSURE v ambulantním režimu.

Studoval a získával zkušenosti nejen v ČR, ale i v Nizozemí, Německu, Francii či Kanadě. Kromě lékařské praxe se již přes 20 let věnuje i publikační a přednáškové činnosti doma i v zahraničí. Je rovněž členem České gynekologicko-porodnické společnosti, European Society for Gynecological Endoscopy a American Association of Gynecologic Laparoscopists.

Ve zdravotnickém zařízení Gynera nyní jako jeden z prvních v ČR začíná provádět sterilizaci, k níž žena nepotřebuje ani narkózu, ani nemocnici, a domů odchází po dvaceti minutách a po svých. Při tzv. hysteroskopické sterilizaci se nejprve prohlédne děložní dutina speciální optikou a poté na dlouhé cestě mezi pochvou a vaječníkem se zavedou v nejužším místě, do vejcovodu, speciální spirálky. Za tři měsíce tam zarostou a tím vejcovody uzavřou. Zůstanou a stanou se součástí vejcovodu. Je to cizorodá tkáň, z toho plyne, že den dva některé ženy mohou mít pocit cizího tělesa, ale všechny odejdou po svých. Sice je to cizorodá tkáň, ale je to vymyšleno tak, že se dokola obklopí vlastní tkání, čili tam už nic dalšího nepřibude, žádná abnormální reakce, je to tkáň vlastní pacientce a zaslepí vejcovody. Je to ambulantní výkon, bez narkózy, který bude naprosto spolehlivý a umožní ženám, aby antikoncepci užívaly bez častých návštěv lékaře. Zákrok stojí cca 25 000 Kč

Za touto metodou stojí firma Conceptus (autor metody Essure) pořádala školení. Získal ho i doktor Kovář v Havířově a několik nemocničních lékařů.

Zdroj: diskuze Dočasná sterilizacia

Menstruační cyklus a plodné dny

Menstruační cyklus označuje periodické fyziologické změny v těle ženy, které probíhají pod kontrolou reprodukčního hormonálního systému a jsou nutné pro reprodukci. Menstruační cykly se u žen typicky vyskytují na měsíčním základě mezi pubertou a menopauzou. Kromě lidí mají menstruační cykly jen velké opice, na rozdíl od estrálního cyklu u většiny druhů savců.

Ovulací nazýváme uvolnění vajíčka z vaječníku. Takto uvolněné vajíčko je schopno oplodnění. Jestliže při pohlavním styku dojde k uvolnění spermií (takzvanou ejakulací, vystříknutím spermatu), jejich následnému přesunu děložním hrdlem do dělohy a poté do vejcovodů, střetnou se tam s uvolněným vajíčkem. Dojde ke splynutí vajíčka a spermie neboli k oplodnění. Již 5 minut po ejakulaci jsou spermie přítomny ve vejcovodu, jejich schopnost oplodnit uvolněné vajíčko celkově trvá 24–72 hodin. Vajíčko je schopno oplodnění po ovulaci průměrně 24 hodin. Každý cyklus se takto uvolní jedno oplodnění schopné vajíčko. Splynutí se spermií dá zárodek vyvíjejícímu se plodu. Někdy se vajíčko oplodněné spermií může při dalším vývoji rozdělit ve dvě, a tak vznikají jednovaječná dvojčata. Zřídka se mohou uvolnit vajíčka dvě, která, pokud jsou oplodněna obě, jsou základem dvojvaječných dvojčat.

Termín ovulace se dá určit několika způsoby. Nejpřesnějším způsobem je sledování folikulu pomocí ultrazvuku a měření takzvaného luteinizačního hormonu. V běžných podmínkách lze velmi přesně ovulaci zjistit pomocí ovulačního testu (ovulační test) nebo měřením bazální teploty v ústech, pochvě nebo konečníku ráno po probuzení (vždy v přibližně stejnou dobu). V období kolem ovulace dochází ke zvýšení teploty, které přetrvává až do doby těsně před následující menstruací. Pokud dojde k početí, teplota zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství. Ovulaci lze také zjistit pomocí sledování hlenu děložního čípku. Sledování teploty a hlenu děložního čípku se používá k určení plodného období cyklu v takzvaném přirozeném plánování rodičovství nebo při léčbě neplodnosti. Ve vzácných případech může proběhnout ovulace mimo pravidelnou dobu či během doby mezi dvěma menstruacemi. Tyto nepravidelnosti jsou často způsobeny například stresem.

Zdroj: Plodné dny

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Jak vypadá špinění na začátku těhotenství

Jedná se o drobné krvácení či špinění způsobené uhnízďováním oplodněného vajíčka v silně prokrvené děložní sliznici zhruba týden až 10 dní po oplodnění. Za 6 až 7 dnů po oplození vajíčka (tedy asi 21. den cyklu) získává blastocysta schopnost zanořit se do děložní sliznice neboli implantovat se (= nidace).

Příznaky: Děložní sliznice je v této době poměrně vysoká, prosáklá, slizniční žlázky jsou naplněné hlenovitým obsahem.

Nidace je děj, během něhož se vajíčko uhnízďuje v děloze. Vše začíná oplozením vajíčka ve vejcovodu, následně oplozené vajíčko putuje vejcovodem do dělohy a začíná se dělit. Jakmile dosáhne počtu dvaceti buněk, hovoří se o blastocystě. Tento shluk buněk se noří hlouběji do děložní sliznice, což je označováno termínem nidace neboli uhnízdění. Lidská bytost, která se začíná v děloze zabydlovat, dosahuje velikosti asi 1 mm. Od okamžiku, kdy se v děloze matky uhnízdí, čerpá výživu z krevního oběhu matky a děložní sliznice. Začíná spojení, které oddělí až porod.

Děložní sliznice je v tomto období nasáklá krví a je poměrně vysoká, a proto může dojít k menšímu krvácení způsobenému uhnízďováním vajíčka. Krvácení bývá velmi slabé, ale nic netušící maminka ho může snadno zaměnit s menstruací. Jakmile se vajíčko uhnízdí, začne v těle matky produkce hormonů – progesteronu a estrogenu. Čím více hormonů se tvoří, tím příznivější je sliznice pro vývoj embrya. Díky produkci hormonů dojde následně k vynechání menstruace.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Jaké jsou společné příznaky menstruačních cyklů?

Některé ženy netrpí bolestmi nebo jinými problémy během menstruace, jiné naopak mají charakteristické příznaky i před a během menstruace. Premenstruační symptomy se u většiny žen objevují asi týden před začátkem menstruace. Častými příznaky je zloba, pocit nadmutí, akné, snížení energie, bolest prsou, bolesti (křeče) v břiše, zad nebo nohou. Když vaječník uvolňuje vajíčko během menstruačního cyklu, způsobuje často bolest v dolní části břicha. Tyto příznaky odezní během několika dnů. Do menstruačních symptomů patří samozřejmě i krvácení.

Zdroj: Menstruační cyklus

Cena

Podle zákona může v ČR o sterilizaci požádat každá žena starší 21 let. Není potřeba žádná komise, jen u svého gynekologa sepíšete žádost, kterou podáte na pracoviště, kde chcete zákrok provést. Jsou dvě možnosti. První možnost je laparoskopicky (vpichy přes břicho) přerušením vejcovodů – zákrok stojí asi 10–15 tisíc Kč, druhou možností je hysteroskopie (spodem přes pochvu a dělohu) – tento zákrok stojí cca 25 tisíc Kč.

Zdroj: Podvázání vaječníků

Jak často mít styk, když chci otěhotnět

Otázka, jak dlouho vydrží vajíčko po ovulaci, je opodstatněná. Vajíčko je po ovulaci schopné oplodnění pouze 12–18 hodin během cyklu, a proto pokud má dojít k početí, je potřeba správné načasování, aby byla zaručena životnost vajíčka po ovulaci. Žena má během cyklu jen jednu ovulaci, a tudíž je během cyklu plodná jen po velmi krátkou dobu. Pokud během těchto několika málo hodin, ve kterých je vajíčko schopno oplodnění, k němu nedojde, vajíčko se vstřebá a v dalších dvou týdnech dochází k menstruaci. Při pohlavním styku několik dní před ovulací může dojít k otěhotnění, protože jak bylo uvedeno výše, spermie si několik dnů počká.

Zdroj: Životnost spermií


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP