Charakteristika vitamínu B2
Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.
Optimální denní příjem:
- ženy – 1,0 mg
- muži – 1,2 mg
Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:
- 300 g hub
- 230 g Camembertu
- 550 g celozrnného chleba
- 750 ml mléka
Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.
Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.
Příznaky nedostatku vitamínu B2
Při nedostatku vitamínu B2 obvykle nedochází k vážnějším potížím, mohou se objevit trhlinky v ústních koutcích, záněty dásní, pálení očí a záněty spojivek. V tomto případě stačí přidat doplňky stravy, které obsahují dostatečné množství tohoto vitamínu. Pokud není nedostatek řešen, může se projevit chudokrevností, světloplachostí nebo poruchami funkce nervů.
Zdroje vitamínu B2
Riboflavin neboli vitamín B2 (laktoflavin) se vyskytuje hlavně v mléčných výrobcích. Ale maso, celozrnný chléb a některé houby jsou také dobrým zdrojem tohoto vitamínu. V kulturách, v nichž je kukuřice jednou ze základních potravin, dochází k nedostatku vitamínu B2, protože riboflavin v kukuřici obsažen není.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Stefan Kühn