Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDE KOUPÍM ODDENKY KURKUMU

OBSAH

Koupě kurkumy

V obchodech lze zakoupit dva typy kurkumy: „kulatou kurkumu“, která má oválný či hruškovitý tvar, nebo „dlouhou kurkumu“ – postranní podlouhlé oddenky. Zcela běžně ji seženeme ve formě sušených, drcených oddenků. Můžeme ji zakoupit v některých lékárnách, prodejnách s exotickým kořením a ochodech s produkty tradiční čínské medicíny.

Kurkumu si můžeme ale poměrně snadno vypěstovat i doma, a to na světlém okně, přes léto i v nevytápěném fóliovníku. Mladou rostlinku si obstaráme ve specializovaném zahradnictví, pokud budeme postupovat správně, můžeme ji pěstovat mnoho let.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK NECHTĚNÉ ROZRŮSTÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dětřich D..

Rakytník vysílá v hloubce cca 25 cm vodorovně pod trávníkem oddenky, ze kterých vyrůstají nevé sazenice. Je schopen tak zamořit celé oblasti. Pro zdraví je to vynikající rostlina, ale do zahrádky je třeba ho omezit plastovou zábranou. Já tento měsíc budu "plet" oddenky které mi prorostly celou zahradou, ale nejdříve udělám omezující kruh kolem stromku. Že pravidleně sekáte trávník mu nevadí, zkouší to a oddenek pokračuje v růstu pod zemí dále... Je s podivem, že jsem od žádného z pěstitelů nikde nenašel, jak tuto situaci řešili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Král.

Mám rakytník 8 let a již druhý rok vůbec nerodí. Čím to ? Samice i samec plně obrostl.

Zdroj: diskuze Rakytník nechtěné rozrůstání

Kurkuma jako prevence proti rakovině

Kurkuma se může používat na několik způsobů. Lze ji přidávat do potravin, které konzumujeme. Existují různé možnosti, jak si kurkumu připravit, níže uvádíme některé z nich.

  • Přidat si kurkumu do sklenice teplého mléka – smíchání kurkumy s mlékem umožňuje snadné trávení právě tohoto koření. Tato technika je považována za velmi zdravou a prospěšnou při zlepšování celkového zdraví.
  • Smíchat lžíci kurkumy s medem – tato směs by se měla konzumovat samostatně, nebo může být podávána s vodou. Med překrývá/maskuje nepříjemnou chuť kurkumy, zároveň poskytuje další zdravotní výhody spojené s konzumací medu.

Zdroj: Kurkuma jako prevence proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA A RAKOVINA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk .

Lze kurkumu užívat při alternatívní lečbě rakoviny jater-lekařsky se nedá léčit.
Jak a v jakém množství.
Děkuji za odpověď.
ZK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle světových poznatků kurkuma, respektive Curcumin, není lék na rakovinu jater, ale může hrát důležitou roli, jako podpůrný prostředek v jejich konzervativní léčbě pomocí cytostatik. Maximální bezpečná dávka, která byla ověřena lékařskou studií, je 8 gramů cucruminu denně po dobu tří měsíců. Máte-li zájem o další hloubání v této oblasti, tak zde přikládám odkaz na anglicky psaný článek, který se věnuje tomuto tématu: www.canceractive.com…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma a rakovina jater

Kurkuma

Kurkuma obsahuje silné protizánětlivé sloučeniny, které mohou pomoci snížit poškození arteriálních stěn. Ukázalo se, že mají přímý účinek na aterosklerózu. Toto koření bohaté na antioxidanty může snížit tukové usazeniny v tepnách až o 25 %. Přidejte si tedy kurkumu do svého jídelníčku. Nejjednodušší způsob, jak do stravy přidat kurkumu, je uvařit si z ní čaj. Můžete si také připravit lehké pětidílné „zlaté mléko“, které podpoří vaše zdraví.

Ingredience na zlaté mléko: 2 šálky mléka dle vašeho výběru (celé, kokosové, mandlové atd.), 1 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky skořice, kousek čerstvého loupaného zázvoru, 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu

Postup: V malém hrnci zahřejte mléko, kurkumu, skořici, zázvor a med nebo javorový sirup, dokud se směs nespojí. Můžete použít šlehač.

Zlaté mléko:

  • bojuje se zánětem;
  • chrání před oxidačním poškozením a deprivací spánku;
  • podporuje relaxaci a snižuje úroveň úzkosti.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Diskuze

V diskuzi BLACK SKIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Běla Binková.

Mame pejska pomeranian, ktery trpi vypadavanim srsti tzv. Black skin. Jako maly byl prvnimi majiteli vykastrovan a drst se opet srovnala. Po dvou letech, ale doslo k opětovnému vypadávani srsti. Zkouseli jsme ho léčit na problemy se stitnou žlázou. Davame mu prasky s obsahem melatoninu, ale vysledky se stale nedostavuji. Věk 4 roky.
Dekuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý deň. Ja svojmu dávam gynevet, chlorelu, kurkumu. Už pozorujem zmeny. Tak kde srst nemal mu začala rast.

Zdroj: diskuze Black skin

Je tchýnin jazyk jedovatý?

Ano, tchýnin jazyk je stejně jako množství jiných pokojových rostlin jedovatý. Patří totiž do čeledi agávovitých (Agavoideae). Všechny části rostliny obsahují alkaloidy a saponiny, které vyvolávají podráždění trávicího traktu.

Některé druhy Sansevierií obsahují ve slizu listů ale i antisepticky působící látky, podobně jako aloe. Například šťáva z listů druhu Sansevieria ehrenbergii má silné antiseptické vlastnosti, je tedy vyžívána v tradiční medicíně při první pomoci, způsobuje i neuromuskulární blokádu. Listy druhu Sansevieria trifasciata se používají proti bradavicím. Vařené listy několika dalších druhů se používají na vyrážky a vředy. Jako léčivo jsou používány také rozemleté nebo usušené a na prach rozdrcené oddenky.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Diskuze

V diskuzi KOUPÍM MORFIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Fafejtová.

Koupím morfin, nebo hroin, potřebuji zahnat bolest.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koupím morfin

Zázvor jako afrodiziakum

Jeho afrodiziakální účinky jsou všeobecně známé – zvyšuje schopnost erekce a zároveň chuť na sex, jelikož zvyšuje tvorbu spermatu. V tomto případě máme na mysli používání dužnatých oddenků zázvoru, které mají velmi intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Koupíte je v každém dobrém supermarketu, ale opravdu kvalitní a čerstvé seženete v asijských prodejnách. Oddenky stačí oloupat, dužninu nakrájet a použít například na dochucení masových pokrmů. Nebo z nich uvařte čaj – dužninu nakrájejte na tenké proužky, zalijte horkou vodou a podle chuti oslaďte. Čaj pijte v průběhu dne, ne večer, protože má povzbuzující účinky podobné jako silná káva. Při pravidelném popíjení čaje 2–5x týdně můžete první účinky pozorovat asi po 5 dnech.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA KOUPÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den.Ráda koupím tibetskou houbu.Okres Jablonec nad Nisou,nejlépe Tanvald a okolí.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba koupím

Cuketové bramboráky bez vajec

Ingredience: 2 ks středních cuket, 6 stroužků česneku, 250 g hladké mouky, kurkuma, sůl, pepř mletý, majoránka, olej na smažení

Technologický postup: Připravují se stejně jako bramboráky, jen je potřeba dát více mouky (množství je orientační) a nedělat tenké placky – cuketa se smrskne a z tenké placky zůstane mřížka. Pokud se těsto udělá napůl z brambor a napůl z cuket, je vše stejné jako u bramboráků – lze dělat i tenké placičky a nemusí se dávat tolik mouky. Škrob z brambor stačí. Cukety rozpůlíme, vyjmeme jádra a dužinu a takto připravené je nastrouháme. Vymačkáme vodu, přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, hladkou mouku, sůl, mletý pepř, majoránku a vše důkladně promícháme. Podle potřeby ještě můžeme dochutit nebo přidat mouku, aby nám vzniklo hustší těsto. Takto připravené těsto dáváme na pánev a tvarujeme z něj placky, které na oleji opékáme dozlatova po obou stranách.

Zdroj: Cuketové bramboráky

Diskuze

V diskuzi POKOJOVÉ IBIŠKY KOUPÍM NA DOBÍRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Steinerová.

koupím pokojový ibišek v barvě žluté s okem na dobírku Děkuji za informaci a sdělení na E-mail s pozdravem Věra Steinerová ulice Císařská č.68 Brodek u Prostějova PSČ 798 07 mobil 733 155 169

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pokojové ibišky koupím na dobírku

Účinky kurkumy na zdraví

Výtažky z kurkumovníku Curcuma longa se používají například jako lék proti rakovině. Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Dále podporuje trávení, zmírňuje nadýmání, pomáhá od pálení žáhy nebo snižuje citlivost na bolest. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. A tak je kari koření v postatě přírodním a velmi účinným mozkovým dopingem (výsledky těchto výzkumů byly zveřejněny v American Journal of Epidemiology). Kurkumu by měla do svého jídelníčku zařadit i každá těhotná žena, je totiž bohatá na mangan, který je zapotřebí pro správný růst a vývoj kostry miminka. Nedostatek manganu by mohl mít za následek poruchy zraku nebo sluchu u miminka. Čerstvý kurkumový oddenek lze také nastrouhat do čaje s medem a použít při prochlazení místo zázvoru.

Zdroj: Kurkuma

Diskuze

V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUZEME NEKDO SDELIT KDE KOUPIM TVAROH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

rada bych vedela kde koupim tvaroh s 10procentnim tukem NEBO TO BYLO MYSLENO JAK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Dobrý den, také by mne zajímalo,zda lněný olej skutečně míchat s tučným tvarohem,když už i ve více článcích jsem našla s nízkotučným tvarohem. Ten má totiž více bílkovin, které jsou důležité při užívání lněného oleje dle dr.Budwig. Tak kde je pravda,kdo to vysvětlí? Nejlépe nějaký doktor ale. Děkuji Zuzana

Zdroj: diskuze Lněné semínko nežádoucí účinky

Pokojová rostlina tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk (Sansevieria, nebo také tenura) má svůj původ v západní Africe. V současnosti je známo přes šedesát jeho druhů, několik z nich se pěstuje jako pokojové rostliny. Tchýnin jazyk má krásné dekorativní listy s nepravidelnými pruhy světle zelené barvy nebo žlutým lemováním. Listy jsou velké, dužnaté, mečovité, vyrůstají v trsech po 6 až 8 a mohou dorůst téměř do výšky jednoho metru, přičemž stojí takřka kolmo. Při správné péči se na klasovitých stoncích objevují zelenobílé květy, které se po odkvětu odřezávají. Tenury často vytvářejí silné podzemní oddenky s bočními výhony, čímž vznikají husté trsovité porosty. Kořeny jsou nevětvené, svazčité. Jde o nenáročnou rostlinu, která kromě přemokření snese snad jakékoli zacházení. Je proto vhodná i pro začínající pěstitele. Pokládá se téměř za nezničitelnou rostlinu, asi proto se Sansivieře lidově říká „tchýnin jazyk“.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hyšperská.

Poraďte mi,jak ho koupím,s počítačem to moc neumím.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermectin nelze volně koupit. Výdej tohoto léčivého přípravku je vázán na lékařský předpis. Předpis může vystavit praktický lékař. Obraťte se proto na svého praktického lékaře, který zná váš zdravotní stav a může zhodnotit a ohlídat bezpečnost léčby Ivermectinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ivermektin

Pěstování kurkumy

Rostlina je původem z jižní Asie, jejím největším producentem je Indie. Kurkumovník je vytrvalá bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými známým oddenkům zázvoru nebo našich kosatců. Z hlízovitého oddenku vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 metru vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy rozevírají. Oddenky kurkumy se několik hodin vaří, poté se suší a následně pomelou na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť.

Kurkuma je zatím u nás málo známá rostlina, vysoká 90 až 120 cm. Pěstuje se jako pokojová rostlina. Kořen kurkumy sadíme na světlé stanoviště s hlinitopísčitým substrátem v pokoji, nebo v létě do nevytápěného skleníku, či přímo ven. Jedná se o tropickou rostlinu, proto jí dopřejte dostatek tepla. Nejlépe se rostlině daří při teplotě 25 °C, vyžaduje světlé stanoviště. Nedostatek světla totiž snižuje intenzitu zabarvení listů. Květy se objevují od července a při správné péči vydrží kvést do října. Po odkvětu je však třeba rostlinu přemístit na chladné stanoviště, tedy do teploty kolem 7 °C. Od jara do léta vydatně zaléváme, po odkvětu zálivku omezíme a zaléváme pouze mírně, aby cibule zcela nevyschla. Rostlina vyžaduje časté rosení listů. Květináč s rostlinou umístěte do misky s vlhkými oblázky, zajistíte tak kurkumě nepřímou vzdušnou vlhkost. Hnojíme od jara do odkvětu každých 14 dní standardním tekutým hnojivem. Prach z listů stíráme vlhkým hadříkem nebo rostlinu osprchujeme jemným proudem vody. Při správném uchovávání v zimě rostlina vydrží kvést v období vegetace řadu let.

Zdroj: Kurkuma

Diskuze

V diskuzi KOUPÍM MAST FLUCINAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva černá.

koupím mast flucinar,za vaši cenu,děkuji eva černá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Na pravej ruke sa mi od umývania riadu vyhodili škvrny ktoré mi mokvaju a svrbia.

Zdroj: diskuze Koupím mast flucinar

Jak zklidnit podrážděný žlučník

Mnoho pacientů, které žlučník trápí častěji, sahá po přírodních prostředcích bez chemických příměsí. Vhodné jsou mimo jiné bylinné přípravky. Ty si můžeme buď zakoupit ve specializovaných prodejnách či lékárnách, nebo připravit přímo doma ─ není to nic složitého ani drahého. Kupte si nebo si vyrobte například extrakt z bylinek (použít můžete řepík lékařský, řebříček, artyčoky či kurkumu). Též je dobré pít žlučníkové čaje a mátový čaj, případně odvar z měsíčku. Anebo si můžete doma vyvařit listy brusinky, meduňky či šalvěje a tento nápoj pak průběžně pít. Rozbolavělý žlučník poté brzy přestanete cítit. Kromě vnitřní pomoci se rovněž doporučují masáže a pohyb. Při bolestech žlučníku totiž člověka často pobolívá i v oblasti břicha a žeber a toho se lze zbavit. Co se týče pohybu, stačí pouhá chůze či jízda na kole, oboje pomůže rozhýbat střeva. Posilujte také břišní svalstvo, přičemž se zaměřte na speciální cviky, které mají podporovat činnost střev. Pomáhá i jóga. V neposlední řadě se vydejte na masáž břicha.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

60% vodku koupím kde?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vodka se 60% alkoholu se dá koupit v každém větším supermarketu. Například Pelíškovka nebo Jelcinovy slzy.

Zdroj: diskuze Česnek a citron čistič cév

Tipy pro péči

Péče o orchideje je velmi jednoduchá. Během letních měsíců zalévejte rostlinu jednou týdně, ale vydatně. Nechte nasáknout kořeny a naplňte oblázkový zásobník (to bude poskytovat další vlhkost). Není na škodu, když zálivku provedete krátkodobým ponořením květináče do dřezu s vodou. Nebojte se, rostlina vám nezajde, necháte-li ji dostatečně vyschnout.

Během vegetačního období ji zalévejte jedenkrát týdně slabým roztokem tekutým či práškovým hnojivem. Mnoho pěstitelů používá hnojivo pro orchideje NPK 3-2-5 se sírou. Výhodou tohoto složení je nízký obsah solí pro zdravý růst a bohaté kvetení.

V zimě nechte rostlinu v teple a snižte její zálivku na jednu za měsíc, ale přesvědčte se, že zůstane hydratována. Orchidej nehnojte.

Pokud vidíte, že orchidej žloutne, vrásčí se její listy nebo nekvete, přesuňte rostlinu na jiné místo a zkuste zlepšit její podmínky. Jakmile pro orchidej najdete to správné místo, bude rostlina vyhánět nové kořeny, listy nebo oddenky (v závislosti na typu) a odměnou vám budou krásné květy každý rok.

Zdroj: Jak na pěstování orchidejí

Curcuma longa

Curcuma longa (kurkuma dlouhá) je půvabná exotická rostlina, jejíž původ sahá do Indie, odkud se k nám pravděpodobně někdy v 15. století dostala pod názvem indický šafrán. Jedná se o zázvorovitou rostlinu, která má přímo neuvěřitelné léčebné účinky, respektive prášek z ní získávaný rozemletím válcovitého kořene.

U nás se s ní setkáváme jako s pokojovou rostlinou s fascinujícími květy. Jakožto řezaná květina bývá využívána do svatebních kytic anebo do exotických vazeb. Rostlina má dlouhé, protáhlé, vejčité listy a dosahuje při dobrých růstových podmínkách výšky od 0,5 do 1 metru.

Za léčivou část se považuje její kořen, tedy oddenky, které se sklízejí, čistí, suší a melou nebo drtí. A právě v této formě se s ní setkáváme nejčastěji – s kurkumou rozemletou na prášek se specifickou chutí, vůní i barvou. Koření bývá součástí nejrůznějších dochucovadel, omáček k masům, dresinků, hořčic, kari a pro svou specifickou sytě žlutou barvu získalo označení žlutý zázvor. Kurkuma obsahuje výrazně žluté barvivo kurkumin, které je velmi účinné, a protože je pro lidský organismus nejen neškodné, ale co víc, dokonce prospěšné, barví se s pomocí kurkumy i potraviny, například máslo, sýry anebo cukrovinky či likéry. Dříve se kurkuminu hojně využívalo i při barvení v malířství.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Účinky zázvoru

Zázvor lze nepochybně nazvat takovým přírodním všelékem. Zázvor se využívá opravdu v mnoha případech, například jako přísada do pokrmů, dále v alternativním a přírodním léčitelství jako prevence před nemocemi, nebo je dokonce doporučován k relaxaci, protože má velmi příjemnou vůni, která vás přenese až do dalekých exotických krajin.

Čerstvé oddenky zázvoru se používají hlavně při přípravě vynikajících pokrmů. V čerstvém stavu má oddenek velice dobrou chuť a příjemnou vůni. Po jeho omytí a nastrouhání ho přidávejte do různých pokrmů, do nudlí, smažených pokrmů z kuřecího masa, do „číny“ nebo tam, kam dáváte kari. Existuje taková zásada, která říká, že by se neměla dávat více než jedna kávová lžička do 4 porcí jídla. Zázvor je také dobré ochucovadlo do salátů nebo sladkých jídel, jako je perník, sušenky, dobrý je i ve svařeném víně. Ze zázvoru je možné vytvořit chutnou zázvorovou limonádu.

Chcete-li používat zázvor jako léčivou bylinu, rozhodně neprohloupíte, právě naopak! Že má zázvor léčivé účinky, se vědělo už dávno před tím, než se objevil v Evropě. Zázvor je antibakteriální a protizánětlivý. Usnadňuje strávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem, zmírňuje potíže při chřipce a rýmě, nebo jim může dokonce i předcházet.

Proto je dobré ho pravidelně konzumovat například v podobě čaje. Ten se připravuje zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrtlitrem vřelé vody. Takový čaj dokáže pomoci i při cestovních nevolnostech. Zázvor je též dobrý vložit do vroucí vodní lázně, do níž si ponoříte nohy, které vám promrzly na dlouhé zimní vycházce. Pokud toto uděláte, tak se vám nachlazení jistojistě vyhne a nemusíte se ničeho bát. Pokud se trápíte nachlazením a kašlem, tak je nejlepší možností (pokud nechcete brát léky) ponořit se do zázvorové koupele a dát si vynikající šálek zázvorového čaje.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Pěstování doma

Kurkuma vyžaduje světlé teplé stanoviště s vyšší vzdušnou vlhkostí. Upřednostňuje písčitohlinitou zeminu s drenážní vrstvou na dně květináče. Střídá vegetační období s obdobím klidu. V době růstu a květu vyžaduje bohaté zavlažování a každé dva týdny přihnojit. Vzdušnou vlhkost jí zajistíme častým rosením. Vykvétá od července do října, květy vydrží na rostlině až 3 měsíce. K nasazení na květ však potřebuje teploty kolem 25 až 30 °C. Po odkvětu, tedy zhruba v listopadu, se hlíza zatáhne a rostlina ztratí listy podobně jako hvězdník. Rostlinu poté přemístíme do chladné místnosti, nejlépe o teplotě kolem 7 °C. Občas ji zavlažíme, aby hlíza nevyschla. Koncem března až začátkem dubna hlízu zasadíme do nového substrátu a zaléváme. Kurkuma se rozmnožuje dělením kořenů. V listopadu, kdy se rostlina zatáhne zpět do kořenů, ji můžete vyjmout ze zeminy a kořeny rozdělit. Část využijte a část zasaďte do čerstvé zeminy a přesuňte do chladných prostor s teplotou okolo 7 °C, kde s mírnou zálivkou dopřejte kurkumě odpočinek až do dubna. S takovou péčí můžete pěstovat svou vlastní kurkumu nekonečně dlouho. Na nemoci ani parazity náchylná není.

V běžném prostředí našich parapetů se tomuto exotickému druhu zázvoru dařit nebude. Miluje totiž vysokou vzdušnou vlhkost, ale umístíte-li poblíž pokojovou fontánku, samotný květináč postavíte na kamínky nebo keramzit a alespoň 3x týdně celou rostlinu porosíte, pěstování vám zaručeně půjde jedna radost. Hnojte od jara do odkvětu každých 14 dní standardním tekutým hnojivem. I když se jedná o trvalou rostlinu, v našich podmínkách se pěstuje v nádobách a spíše jako pokojová rostlina, která se na podzim zatahuje. Zimu u nás přečká nejlépe ve skleníku nebo v zimní zahradě, ideálně při teplotě do 10 °C.

Nejčastěji se s kurkumou setkáváme v podobě lila fialových květů. Může mít však i květy bílé. Domů si ji pořizujeme častěji spíše jako řezanou než hrnkovou rostlinu. Není vhodná pro pěstování v panelových bytech ani jinde, kde jí nemůžeme dopřát v průběhu zimy odpočinek a stálou nízkou teplotu (v bezmrazém prostředí).

Kurkuma obsahuje antioxidanty, které mají významné schopnosti v boji s rakovinou. Běžně napomáhá trávení díky zvyšování produkce trávicích šťáv. Preventivně působí proti mozkové mrtvici, zevně slouží k výrobě obkladů na artrotické klouby a má celkově velmi výrazné protizánětlivé a antibiotikální účinky.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Recepty na použití kurkumy v kuchyni

Rostlinné kurkumové barvivo je zcela neškodné. Krásně obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i hořčici na žádanou barvu. Kuchařka, která si kurkumu zvykne používat, se bez ní už neobejde. Například kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje získá při pečení lákavou kůrčičku. Ovšem potřebné dávky koření je třeba vždy nejprve opatrně vyzkoušet.

Vaječná omeleta

Ingredience: 6 vajec, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce šťávy z cibule, sekaná petrželová nať, 1 chilli paprička, sůl, tuk na vymaštění plechu nebo mísy

Postup: Cibuli prolisujeme lisem podobně jako česnek. V takto získané cibulové šťávě rozšleháme žloutky společně s nasekanou petrželovou natí, kurkumou, solí a nasekanou zelenou paprikou, ze které jsme předtím odstranili semena. Do této dohladka vyšlehané hmoty zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vlijeme směs a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, dokud se omeleta nezdvihne a neztuhne. Musí však zůstat kyprá. Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo vydatnou snídani s tmavým pečivem.

Zelenina na kurkumě

Ingredience: ½ hlávky květáku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 vrchovatá lžička semínek černého pepře, 1 vrchovatá lžička semínek pískavice, 1 vrchovatá lžička kurkumy, 1 malá hrst sušených kari listů, zázvor o velikosti palce, 2 stroužky česneku, 6 jarních cibulek, 1 červená chilli paprička, 1 svazek čerstvého koriandru, 2 zralá rajčata, 1 konzerva nízkotučného kokosového mléka, 1 konzerva cizrny, 1 malá konzerva ananasu, 1 citron

Rýže: 1 hrnek rychlovarné celozrnné nebo basmati rýže, 10 hřebíčků, ½ citronu

K podávání: ½ svazku čerstvé máty, 3 lžíce netučného bílého jogurtu, ½ citronu, 4 placky papadam

Postup: Otrhejte vnější listy květáku, pak jej nakrájejte na centimetrové plátky a opečte je na grilovací pánvi z obou stran. Do středního kastrolu dejte vařit 1 hrnek rýže se 2 hrnky vroucí vody, hřebíčkem, půlkou citronu a špetkou soli, přikryjte pokličkou. Olej vlijte do kastrolu, pak rychle vmíchejte semínka hořčice a pískavice, kurkumu a listy kari. Oloupaný zázvor, česnek, očištěné jarní cibulky, chilli papričku a stonky koriandru rozmixujte najemno a vmíchejte do kastrolu. Přidejte nahrubo nakrájená rajčata. Vlijte kokosové mléko, přidejte scezenou cizrnu, kousky ananasu i se šťávou. Přidejte opečený květák, přikryjte, zvyšte plamen a uveďte do varu. Syrové placky papadam dejte do mikrovlnky (800 W) na minutu nebo dvě, aby se nafoukly. Otrhejte lístky máty a rozdrťte je v hmoždíři na pastu. Vmíchejte k ní jogurt, přidejte pořádný střik citronové šťávy a ochuťte solí a pepřem. Šťávu ze zbylého citronu vymačkejte do kari a dochuťte ho. Navrch natrhejte lístky koriandru a podávejte s rýží a plackami.

Hrášek s kurkumou

Ingredience: 500 g zmrazeného zeleného hrášku, 1 lžička mleté nebo strouhané kurkumy, 130 g másla, 2 lžičky mletého koriandru, 2 střední cibule, 6 zrnek černého pepře, na hrot nože kajenského pepře, sůl

Postup: Kurkumu i hrášek restujeme na rozpuštěném másle tři minuty za nízké teploty. Okořeníme mletým koriandrem, pepřem a solí, zamícháme. Přisypeme cibuli nakrájenou na kolečka. Znovu opékáme asi minutu. Podlijeme lžící vody, přikryjeme a dusíme doměkka. Voda se musí odpařit. Podáváme teplé jako přílohu.

Bramborová kaše s kurkumou

Ingredience: brambory (podle počtu strávníků), 1 lžička kurkumy, 2 stroužky česneku, pažitka a špetka mořské soli

Postup: Očištěné a nakrájené brambory vložte do hrnce s vodou, vařte do změknutí (10 až 15 minut). Po dovaření slijte a propasírujte, nebo jen rozmačkejte. Přidejte prolisovaný česnek, kurkumu a dobře promíchejte. Posypte nakrájenou pažitkou.

Kuře s kurkumou

Ingredience: 1 kuře, 1 polévková lžíce kurkumy, 1 lžička kari, 2 polévkové lžíce olivového oleje a 1 lžička mořské soli

Postup: Omyté kuře rozdělte na části (stehna, křídla a prsa). Vložte je do pekáče nebo do zapékací mísy. V hrnku připravte marinádu. Olej smíchejte s kurkumou, kari a solí. Dobře promíchejte a potřete touto směsí kuře. Nechte odstát v chladu alespoň 5 hodin, aby se marináda vsákla. Poté pečte v troubě zakryté na 180 stupňů cca 40 minut a posledních 15 minut dopékejte odkryté. Udělá se křupavá kůžička. Podávejte s rýží nebo se zeleninovým salátem.

Kroupy s kurkumou

Ingredience: 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička koriandru (drcená semínka), 1 lžička kurkumy, 250 g krup, 0,7 l zeleninového vývaru (může být i kuřecí nebo hovězí), 2 mrkve, 1 pórek, 1 lžička sušeného tymiánu nebo 4 snítky čerstvého, pepř, sůl

Postup: Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji. Pak přidáme koření a kroupy a smažíme. Asi po minutě podlijeme částí vařícího bujónu (nejlépe, když jej vedle v hrnci hned vaříme a postupně jím kroupy podléváme). Pak přidáme tymián (čerstvý, pokud chceme použít sušený, dáme spolu s ostatním kořením hned na začátku). Až se vývar vyvaří, znovu podlijeme tak, aby byly kroupy ponořené. Vaříme doměkka cca 30 minut. Mezitím si oloupeme a nařežeme na kousky mrkev a nakrájíme pórek. Mrkev přidáme do krup cca po 20 minutách vaření a pórek cca 5 minut před koncem. Nakonec osolíme a opepříme dle chuti. Takto připravené kroupy se hodí k pečené krkovičce na česneku.

Ostrá čočková polévka

Ingredience: 125 g čočky, 1,2 l zeleninového vývaru, 350 g mrkve, 2 cibule, 250 g sterilovaných rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 3 dcl nízkotučného mléka, 1 balení bílého jogurtu

Postup: Nejdříve očistíme mrkev a nakrájíme ji na kolečka, oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Do cedníku nasypeme čočku a propláchneme ji studenou vodou. Necháme okapat a nasypeme do velké pánve, zalijeme 8,5 dl zeleninového vývaru, přidáme mrkev, cibuli, rajčata a česnek. Uvedeme směs do varu, zmírníme plamen a pod pokličkou 30 minut povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi olej, přidáme kmín, koriandr, chilli a kurkumu a 1 minutu smažíme na mírném plameni. Sejmeme pánev z ohně a přidáme do ní citronovou šťávu a sůl podle chuti. Polévku postupně rozmixujeme v mixéru nebo propasírujeme, dáme zpět do pánve, přidáme osmaženou směs koření a zbývající 3,5 dl vývaru (nebo vody) a necháme vše ještě 10 minut povařit na mírném plameni. Přidáme mléko a dochutíme solí a kořením. Vmícháme nasekanou nať koriandru a polévku jemně prohřejeme. Podáváme ji horkou s trochou jogurtu.

Drobení do polévky

Ingredience: 2 vejce, 350 g hrubé mouky, lžička soli, 1/2 lžičky kurkumy

Postup: Na vál prosejeme mouku, sůl a kurkumu. Uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Základ zpracováváme nejprve nožem, pak rukama v pevné, tuhé těsto, které rozstrouháme na hrubém struhadle a necháme usušit. Zaschlé strouhání vaříme v osolené vodě 5 až 8 minut, scedíme, propláchneme studenou vodou a přidáme do hotové polévky.

Zdroj: Kurkuma


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP