Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKLINY KŮŽE NA RUKOU

OBSAH

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina K..

Dobrý den, prosím o radu. Léčím se s plísní na palci u nohy a nějakou dobu mám již malý černý flek, viz foto. Je to u praskliny nehtů, tak jsem nejdřív myslela, že to může být špína, ale nejsem si jistá. Děkuji za odpověď. M.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro Martinu K. Pří pohledu na váš nehet na palci je patrné, že dochází k namáhání nehtové ploténky, která praská směrem od nehtového valu. Vypadá to, jako byste se při chůzi enormně odrážela přes palce a nehet se při tom tak ohýbá, až praskne a vyteče trochu krve z lůžka, což zbarví postiženou část do hněda až černa, pokud je krve více. Z tohoto důvodu se vám také ve finální oblasti odchlipuje nehet od nehtového lůžka a sekundárně se vám tam tvoří opakovaně plíseň nehtů. Na vině také mohou být výkyvy ve výživě nebo stres periodicky se opakující co čtyři až pět měsíců.
Pokud se vše pohybuje společně s nehtem, tak není třeba panikařit a vše v klidu řešit v ordinaci lékaře ortopeda. Nehet na palci ale roste zapeklitě pomalu, abyste mohla posoudit, zda je to nebezpečné či nikoliv, proto je nejvhodnější a to se týká i vašeho problému, nechat si vzniklou situaci na nehtu vyšetřit kožním lékařem, který k tomu má výtečnou pomůcku, takové zvětšovací kukátko - dermatoskop, kterým může jasně zjistit, o co se vašem případě jedná a jak s tím dále pokračovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Mytí rukou bez vody

V dnešní době je možné umýt si ruce i bez vody. Nabízí se celá řada výrobků – vlhčené ubrousky, gely, pěny, pasty. Většina prostředků je antibakteriální a dezinfekční.

Tyto výrobky jsou dobré při cestování, na trhu jsou i menší praktická balení, která nezabírají mnoho místa.

Zdroj: Mytí rukou

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila S..

Dobry den, prosim o radu. Po narozeni 2ditete se mi zacaly na dlanich a mezi prsty na rukou delat male puchyrky, ktere strasne svedi. Potom kdyz zaschnou se mi kuze loupe a delaji se mi praskliny. Kuze na dlanich je sucha a vadi mi vetsina kremu- pali a stipou. Zkousela jsem ruzne masti,ale vzdy po vysazeni se vse opakuje.

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Co pomůže na svědění rukou

Pokud je svědění kůže rukou bez onemocnění, je vhodné použít oleje. Mandlový, sezamový a olivový olej zahřejte na 37–40 °C a do olejové lázně ponořte ruce na 10–20 minut. Po vyndání ruce lehce osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Pořiďte si také bavlněné rukavice a jednou za pár dní si na noc ruce namažte silnou vrstvou krému a strčte je na spaní do nich.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Svědění bez vyrážky

Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli doprovodného onemocnění, jako je například alergie či ekzém, je velmi dobrou metodou volby homeopatie.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi PLISEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav basl.

dobry den byl jsem u kozniho lekare a na urologii nasli mi plisen na predkozce mam jit na obrizku v kvetnu ale potrebuju lek ktery urychli ty praskliny a suchou pokozku na penisu dekuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plisen

Co způsobuje praskliny na patách

Pokožka na patách vysychá, což není nic nepřirozeného. Výrazně silnější vrstva přirozeně zrohovatělé kůže se nachází na místech, která jsou více namáhaná nebo kde je větší riziko poškození kůže. Zrohovatělou kůži na patách bychom měli pravidelným škrábáním redukovat, protože právě tím odstraníme i nejobvyklejší příčinu vzniku popraskaných pat. Některé příčiny lze ale jen těžko ovlivnit. K takovým patří genetické predisposice, mykózy či plísně, ale také vyšší věk, užívání různých léků (protisrážlivých), revma nebo lupénka. A co musíme učinit, abychom zabránili popraskání kůže na nohou? Mazat, mazat a mazat.

Správná péče o nohy: Tvrdou kůži na patách odstraňte mechanicky, tedy pemzou nebo škrabkou na nohy. Kůži na chodidlech můžete změkčit koupelí se speciálním olejem. Nejpostiženější místa ošetřete korekčním gelem nebo tyčinkou, která pomůže zacelit největší rány. Nohy namažte krémem na popraskané paty nebo regeneračním balzámem, jenž kůži na nohou zvláční a zajistí, aby tento efekt vydržel co nejdéle. Nakonec si oblečte bavlněné ponožky a nechte krém působit celou noc.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bretislav.

Dobrý den.
Už jsem dvakrát dělal postřik ale netuším zdali funguje.posilam další foto a ptám se jestli tohle zbarvení u nových výhonku je v pořádku.A ptám se ještě na ty praskliny v kůře.Zdali se zatáhnou nebo co.Díky mooooc za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše túje prodělaly chorobu a její následky budou patrné stále. Celkový vzhled tújí vypadá, že se jim moc nedaří. Jestli je navíc pěstujete jako živý plot, tak bude asi lepší jejich trápení ukončit a zvolit jinou dřevinu.

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování

Svědění dlaní

Svědění dlaní může způsobit i antibiotická léčba anebo může jít o projev dyshidrotického ekzému. V tom případě je vhodný protizánětlivý krém a eventuálně antihistaminika k celkovému užívání. Příčina může být alergická.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Na suchou pokožku na rukou nejlépe zabírá měsíčková Indulona. Tuba měsíčkové Indulony má žlutobílou barvu a stojí kolem třiceti korun. Levné, vtipné a účinné - vyzkoušejte to. :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka na rukou

Svědění konečků prstů

Svědění konečků prstů může být způsobeno cévním onemocněním, proto je vhodné neurologické nebo cévní vyšetření. Také se může jednat o projevy syndromu karpálního tunelu nebo je příčinou problém s páteří. Cvičení je zde velmi důležité, eventuálně je možné na přechodnou dobu užívat Ibalgin (3x 1 tabletu).

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Helekalova.

mam pořád popraskané paty už několik let nepomahájí od kožní lékařky mastičky ruzné rady , podstoupila jsem u terapueta ozařování proti bakteriím stojí to stále víc peněz a nevím co stím. šlapky i paty jsou tvrdé v noci palí a praskliny větší trva to už 10 let Věra Helekalova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Játra a suché ruce

Kdykoliv se přejídáme nebo jíme zpracované či smažené potraviny přetěžujeme játra. Játra jsou pak přepracované a přetížené. Přetížení jater může následně způsobit převýšení toxinů a tuků, což má mimo jiné i nepříjemný vliv na pokožku a potažmo na výskyt suché kůže na rukou. Existuje celá řada potravin, které nám pomohou s očistou jater.

Zdroj: Suché ruce

Diskuze

V diskuzi ZMENA PRACE PO OPERACI KARP.TUNELU NA OBOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobry den jsem po operaci Karl.tunelu na obou rukou a pracuji na interním oddělení u ležících pacientů kde prace je na zátěž rukou enormní mužů tuto práci nadále vykonávat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zmena prace po operaci karp.tunelu na obou rukou

Léčba mravenčení a necitlivosti rukou

  • Důležité je zvýšit příjem nízkotučného mléka, libového masa a ryb. Tyto potraviny jsou dobrým zdrojem vitamínu B12. Navíc je důležité zvýšit příjem vápníku v potravě.
  • Velmi vhodné je pravidelné cvičení krku. Krční cvičení zabraňuje kompresi nervového kořene, a tak nedochází k příznakům spojeným s mravenčením rukou.
  • Nejideálnějším řešením je změna životního stylu a dietní úprava pro řízení srdečního onemocnění, čímž zároveň dochází k prevenci mrtvice. Velmi důležité je přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl na poslední kontrole jazyka u doktorky a ta,jelikož si myslí,že můj stav je docela vpořádku,že prý je to normální,když se odlupuje bílá vrstva,ale nejde odstranit kartáčkem a že červené boláky a praskliny odezní jen mám dál brát B-Komplex a používat genciánku,tak jsem ukončil nemocenskou. Po té jsem šel na ORL na kontrolu krku a nic se nanašlo.RTG prý není potřeba.Když jsem se zeptal co by to mohlo být,tak prý asi potíže se zažíváním,nebo neví a dál mi řekl,že to mám už jen řešit se svou doktorkou. Doktorce jsem to zavolal,že to můžou dle ORL být zažívací potíže a ona na to,že teda bych měl jít na gastroskopii? No jde o to,že stále mě bolí v krku, mám rýmu i kašel a jen doufám,že se to nebude ještě víc zhoršovat, jelikož můj jazyk dle mého úsudku nevypadá dobře,takže dle názoru doktorky bych to mohl zkusit řešit se zubařem možná. Je mi jasné,že si za to mohu trochu sám,jelikož sem v práci i doma holdoval salámům,pil jsem hodně čajů a trochu jsem zanedbával ustní hygienu v týdnu, ale snažím se to změnit omezuji salámy,snažím se omezit čaje a i ústní hygienu se snažím pravidelně dodržovat už. Nemyslíte si stále,že by to mohlo být tedy něco horšího? Ta červená skvrna na špičce jazyk praskla,ale nekrvácí a prostředkem jazyka se táhne další prasklina v bílem povlaku, takže je to tedy známka toho,že tělo s tím bojuje? I když se stále opakuje proces bílého povlaku s bíle ohraničenými červenými skvrnami v noci a při příchodu rána se trochu strácí. Jedná se pořád o nějákou virózu a nebo je to infekce, kterou způsobili antibiotika a není to infekční?

Děkuji Vám za váš čas a budu se těšit na odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Držte se doporučení lékařů a nejdříve zajděte k zubaři a případně si nechte udělat odbornou zubní hygienu. Pokud se zde taky nic nevyřeší, tak pak zbývá gastroskopie a vyšetření na gastroenterologii. Praskliny by se opravdu mohly zahojit do jednoho měsíce od započetí léčby B-komplexem, buďte trpělivý a dodržujte dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Léčba suchých a rozpraskaných rukou

Zdravá strava s hojností ovoce a zeleniny zajišťuje kůži vlhkost a vláčnost. Zabraňte dehydrataci dostatečným množstvím tekutin – pijte nejméně šest sklenic nekofeinových nápojů denně.

  • Jezte potraviny obsahující esenciální mastné kyseliny.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín A a D, ale nezapomeňte, že nejvíce vitamínu D se tvoří působením slunečního záření na kůži.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín E a zinek. Podle potřeby užívejte rybí tuk.

Rostlinné léky

  • Změkčující účinky má gel z aloe, který upraví hrubou kůži na rukou.
  • Zklidňující vlastnosti má také ptačinec. Připravte si obklad z vychlazeného ptačincového čaje a přikládejte si ho na kůži. Zmírní svědění, které suchá kůže často vyvolává.
  • Užívejte pupalkový olej s obsahem esenciálních mastných kyselin.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Svědění rukou a nohou

Svědění dlaní a chodidel může způsobit cholestáza. Příčinou cholestázy jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku a způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou v těle potřebné zejména pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu a u těhotné ženy vyvolávají silné svědění a ohrožují vývoj plodu.

Příznaky těhotenské cholestázy:

  • silné svědění, zvláště na dlaních a chodidlech – často je svědění jediným příznakem těhotenské cholestázy,
  • tmavá barva moči,
  • světlá barva stolice,
  • únava, ztráta chuti k jídlu, deprese,
  • jen výjimečně se objevují příznaky žloutenky (žlutá barva kůže a očního bělma).

Vliv těhotenské cholestázy na průběh těhotenství

U matky – onemocnění není pro matku nebezpečné, i když silné svědění je nepříjemné. Někdy dochází ke sníženému vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Po porodu zmizí těhotenská cholestáza během několika dní.

U dítěte – pro dítě je těhotenská cholestáza velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko předčasného porodu a úmrtí v děloze. Z tohoto důvodu je těhotenství žen s cholestázou pod velkým dohledem, a porod je raději vyvoláván dříve, aby se předešlo vážným komplikacím.

Léčba těhotenské cholestázy

Léčba se zaměřuje jednak na zmírnění nepříjemného svědění, jednak na upravení stavu žlučových kyselin v těle. Měla by být vždy v rukou lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Suché a popraskané ruce

Kromě ročního období může být příčinou vzniku vysušených rukou i genetická dispozice, stárnutí pokožky, časté mytí rukou. Kožní onemocnění a suché či popraskané ruce mohou být také následkem alergické reakce na kosmetické přípravky. Častěji se objevují vysušené ruce u diabetiků. Nadměrně suché dlaně mohou následně způsobovat další potíže s pokožkou, hlavně její svědění, zarudnutí, praskání, olupování, ale také se mohou objevovat nepříjemné záněty kůže, které se špatně hojí.

Kůži na rukou vysušuje voda, studená teplota, mýdla, gely nebo i klimatizace. Nejhorší účinky má pak kombinace několika věcí. Pokud se staráte o domácnost tak, že umýváte nádobí, doma uklízíte a často chodíte ven, kde je studenější počasí, nebo do místností, kde je klimatizace, je problém na světě. Pokožku na rukou a na celém těle vysušují i různé přípravky, jako jsou tuhá mýdla, tekutá mýdla, gely na sprchování a podobně.

Na rukou najdeme málo mazových žláz, ale velmi často s nimi pracujeme. Z tohoto jednoduše vyplývá, že jsou častěji vysušovány. K tomu napomáhá především zimní počasí, práce, studený vzduch, změna teploty – chlad, mráz a teplo.

V těhotenství můžete mít nejen suché ruce, ale i dlaně, což se děje kvůli nedostatečnému příjmu tekutin nebo, jak se traduje, se jedná o znamení, že čekáte kluka.

Jak jsme již zmínili, za praskání kůže na prstech rukou může často voda. Nemusí se jen jednat o umývání nádobí, oken či podlahy, ale také o prosté umývání rukou nebo těla. Když se k tomu připočtou různé chemické přípravky jako jar, mýdlo či další přípravky, vysoušení pokožky se ještě stupňuje. Z tohoto důvodu je nutné výrazně omezit styk vody a rukou. Při umývání nádobí nebo při péči o domácnost používejte rukavice, vyměňte přípravky za šetrnější (můžete vyzkoušet i ekologickou verzi, která bývá šetrnější), pomůže i koupě myčky, nebo dokonce změna zaměstnání. Ruce mějte ve vodě jen nezbytně nutnou dobu.

Zdroj: Suché ruce

Příčiny popraskaných rukou

Nejdříve si pojďme povědět něco o příčinách suchých rukou. Dlaně a prsty mají méně mazových žláz než zbylé části těla, což je tedy předurčuje k vysychání. Hlavní důvod to však není, to bychom totiž měli suché ruce všichni. Pokud však navíc pracujete v klimatizovaném prostředí, nebo ruce velmi často namáčíte, můžete výrazně přispět ke zmiňovaným problémům. Mimochodem například příliš studená, nebo naopak příliš teplá voda vysušují ruce ze všeho nejvíce.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP