Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠPINĚNÍ A TLAK V PODBŘÍŠKU

OBSAH

Bolest v podbřišku v těhotenství

Již od počátku těhotenství pociťuje těhotná ženy tlaky a pobolívání v podbřišku. Bolest bývá podobná bolestem menstruačním. Může být tupá, ale i křečovitá. Pokud tyto bolesti nedoprovází krvácení, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Další bolest se může objevit na stranách podbřišku či v oblasti třísel. Bolest je silná při prudkém pohybu, například při rychlém vstávání a mizí vleže. Jedná se o bolest oblého děložního svalu, který fixuje po stranách dělohu v břišní dutině. Protože bolesti a tlak v podbřišku během těhotenství mohou znamenat i ohrožení vyvíjejícího se miminka, je zapotřebí všechny bolesti a tlaky oznámit lékaři.

Bolesti v podbřišku v první polovině těhotenství může vyvolat odlučování plodového vejce, přičemž nedošlo k úmrtí plodu. Hrozící potrat doprovází špinění až slabší krvácení. Návštěva lékaře a následný klidový režim je nezbytný. Bolesti v podbřišku mohou být způsobeny i kontrakcemi vedoucími k porodu (nebo předčasnému porodu) – pak se bolest v podbřišku projevuje jako křečovité stahy opakující se v přesných intervalech. Po 36. týdnu těhotenství se však spíše jedná o takzvané poslíčky, nepravé kontrakce, které mohou bolest v podbřišku také způsobit.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi TLAK V PODBŘIŠKU PŘI PLODNÝCH DNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,mam dotaz,v pátek mě pichalo na pravé straně,poznala jsem že mám plodné dny a od včerejška mám tlak v podbřišku.Nevite co to může být? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tlak v podbřišku při plodných dnech

Příznaky těhotenství – špinění

Se špiněním či přímo krvácením je to v těhotenství hodně složité. Objevuje se poměrně často a v mnoha případech nedokážou ani lékaři určit, proč tomu tak je. Špinění se může objevit krátce po oplodnění, tedy před očekávanou menstruací – v takovém případě jde o takzvanou nidaci, tedy hnízdění oplodněného vajíčka. Dále se krvácení objevuje v den očekávané menstruace, a to třeba po celý první trimestr – pak mluvíme o takzvaném hormonálním krvácení. Dále se může objevit i kontaktní krvácení či nahnědlé špinění, a to třeba po sexuálním styku. V takovém případě je namístě klid a podávání léků. Krvácení začíná být problémem ve chvíli, kdy je doprovázeno bolestmi břicha či zad trvajícími několik hodin. Lékař vám provede ultrazvukové vyšetření, krevní testy a tak dále. V případě, že je vidět vitální plod a hladina těhotenského hormonu HCG stále stoupá, pak není důvod se strachovat. Špinění může být jeden z prvních příznaků těhotenství vůbec. Je způsobeno tím, že se embryo okolo 6.–12. dne po početí implantuje, to znamená, že se zarývá do stěny dělohy. To často způsobuje drobné krvácení, takzvané špinění, někdy také doprovázené křečemi v podbřišku. Špinění je obvykle narůžovělé a ne červené jako během normální menstruace.

Zdroj: Příznaky těhotenství

Diskuze

V diskuzi ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

prosím o radu ohledně drobného hnědého špinění od 28DCtedy termín menstruace za 3 dny následovao malé krvácení za další 2 jen světle hnědé špinění břicho ani podbřišek nebolí těhotenství v mém případě vylučuji může se jednat o infekci či zánět čípku i když to vše začalo až v termínu předpokládané menstruace?děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špinění

Co znamená špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství

Bolest v podbřišku a špinění na začátku těhotenství mohou mít banální příčinu a také nemusí. Může se jednat o hrozící potrat. Doprovodným příznakem jsou především křečovité bolesti v podbřišku a špinění. Také se může jednat o mimoděložní těhotenství, které vyvolává silné krvácení doprovázené velkou bolestí v malé pánvi, nejčastěji jen na jedné straně. Ovšem toto jsou katastrofické příčiny. Vždy, když zpozorujete jakékoliv změny, konzultujte je nejprve s lékařem.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi JAK CVIČIT PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Radu pro přítele už bude mít 2 měsíce po operaci prostaty a stále má unik moče.Neposlouchá a pije pivo večer až 3 a do toho rum.Nevím jestli cvičí.Pak má tlak v podbříšku co s ním Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak cvičit po operaci prostaty

Co znamená špinění 2 dny po menstruaci

Špinění 2 dny po menstruaci může mít různé příčiny. Stres, užívání léků, vysazení či nasazení hormonální antikoncepce, cestování a mnoho jiných faktorů. Stačí například náročná zkouška ve škole či důležitá prezentace v práci, která vás dostane pod tlak, a může se objevit nečekané špinění i dva dny po menstruaci.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE V 41 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fialova.

Dobrý den,je mi 41 let a před půl rokem u mě vypukla menopauza poté, co jsem vysadila antikoncepci Depoproveru ,kterou jsem brala leta.zacala jsem slabě růžově špinit.je to možné,nebo mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po vysazení antikoncepce nastává v těle přechod k normální funkci vašich pohlavnich orgánů a to může být doprovázeno mnoha příznaky, včetně růžového špinění. Při déle trvajících projevech je rozhodně na místě nechat se prohlédnout gynekologem, aby určili přesnou příčinu vašeho růžového špinění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžové špinění v menopauze v 41 letech

Hnědé špinění

Hnědé špinění může znamenat nesoulad hormonálních hladin, a to většinou po užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír.

Dobrý den, ráno před užitím léků mi vycházi průměrný tlak (dlouhodobě měřeno ) 146/86 .Po prážkách za 3 až 4 hod mám tlak přes den v průměru 130/76. Není ranní tlak před práškama pro mě moc vysoký a nebezpečný ? Díky za odpověď. Jaromír

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Jak vypadá špinění

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou červenou, tedy čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení úplně normální, může být poměrně časté.

Zdroj: Co značí špinění

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Špinění mimo cyklus při antikoncepci

Toto špinění může být způsobené střevními potížemi, průjmy nebo zvracením během užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ TLAK TABULKA PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dočetl jsem se že starši lide maji vyšši tlak je mi 73 let a mam tlak 145/80 jak kdy někdy meně beru prašek prenesa 4 v članku jsem se dočetl že pruměrny tlak je u mě 150/85 a max 160/90 tak jak to tedy vlastně je? pokud si ješte vezmu pulku prašku mam tlak 109/65 Děkuji za odpověd Petr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní tlak tabulka podle věku

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK A HODNOTY PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Filák.

Dobrý den.
Je mi 75 let beru prášky na tlak Prestance 5/5
Tlak mám od 120 do135 ale spodní mám stále do 50

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš spodní tlak (diastolický tlak) je nízký a dochází u vás k tak zvané diastolické hypotenzi. Prestance působí tak, že rozšiřuje vaše cévy a snižuje diastolický tlak více než systolický, čímž může způsobit izolovanou diastolickou hypotenzi. Také věk může být významnou příčinou nízkého diastolického krevního tlaku, a díky tomu není vždy možné tento stav změnit. Co s tím? Musíte si promluvit se svým lékařem, abyste našli způsob, jak vyrovnat spodní diastolický tlak na fyziologicky přijatelnou úroveň. Sám si můžete pomoci tím, že budete nosit pravidelně a často kompresní punčochy, které zlepší váš krevní oběh. Také můžete zařadit více kávy s kofeinem, postupně můžete navýšit až na čtyři šálky denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak a hodnoty podle věku

Co znamená růžové špinění místo menstruace

Růžové špinění může signalizovat sníženou hladinu hormonů v menopauze. Pokud zaznamenáte růžové špinění v půlce menstruačního cyklu, může to znamenat rané těhotenství, hormonální nerovnováhu nebo onemocnění reprodukčních orgánů.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Krevní tlak u mužů podle věku

Věk: 15-19 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 105 117 120
Diastolický krevní tlak 73 77 81

Věk: 20-24 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 108 120 132
Diastolický krevní tlak 75 79 83

Věk: 25-29 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 109 121 133
Diastolický krevní tlak 76 80 84

Věk: 30-34 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 110 122 134
Diastolický krevní tlak 77 81 85

Věk: 35-39 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 111 123 135
Diastolický krevní tlak 78 82 86

Věk: 40-44 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 112 125 137
Diastolický krevní tlak 79 83 87

Věk: 45-49 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 115 127 139
Diastolický krevní tlak 80 84 88

Věk: 50-54 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 116 129 142
Diastolický krevní tlak 81 85 89

Věk: 55-59 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 118 131 144
Diastolický krevní tlak 82 86 90

Věk: 60-64 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 121 134 147
Diastolický krevní tlak 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK 131 91 TEP 61 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Prosim je dobry tlak vek 66 let 131/91 tep 61 dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to jsou dobré hodnoty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak 131 91 tep 61

Dlouhé špinění po menstruaci

Jak již bylo napsáno, špinění signalizuje, že se v těle něco děje. Někdy se bohužel může jednat o závažnější onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči. Při tomto stavu je vhodné vyšetření včetně ultrazvuku a podle výsledku nasadit léčbu k úpravě cyklu.

Zdroj: Co značí špinění

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Špinění po ovulaci

Při ovulaci dochází k prasknutí cysty na vaječníku, ve kterém vajíčko dozrává, a k jeho uvolnění směrem do vejcovodu a dále do dělohy. Zaprvé může dojít k drobnému krvácení a úniku tekutiny z cysty do dutiny břišní. To pak může mít za následek bolesti podbřišku v době ovulace. Není se ale třeba obávat, tekutina se po několika dnech vstřebá. Dále samozřejmě dochází ke změnám děložní sliznice, která se v době ovulace pod vlivem hormonů mění, zbytňuje a chystá se na příchod vajíčka. Někdy i v důsledku těchto hormonálně navozených změn může dojít k drobnému špinění v období ovulace. Opět, není to nic špatného a některé ženy to tak prostě mívají. Pokud by bylo krvácení masivnější, dosahovalo například podobné intenzity jako při menstruaci, pak je vhodné navštívit gynekologa.

Zdroj: Co značí špinění

Co znamená špinění hned po menstruaci

Špinění hned po menstruaci může znamenat hormonální nerovnováhu. Řešením by bylo užívat hormonální antikoncepci, která by cyklus zpravidelnila. Samozřejmě v první řadě je nutné vyloučit těhotenství. Takže než vyhledáte lékaře, je dobré vyloučit těhotenství pomocí těhotenského testu.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Špinění místo menstruace

Vzácným důvodem špinění místo normálního krvácení může být Ashermanův syndrom (= srůsty v děložní dutině), které mohou vzniknout jako následek zánětu či opakovaných operačních zásahů v děloze (interrupce, revize dutiny děložní).

Zdroj: Co značí špinění

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy


Věk


Systolický (mm Hg)


Diastolický (mm Hg)


Krevní tlak pro ženy do 20 let


15 - 19 let


117


77


Krevní tlak žen starších 20


20 - 24 let


120


79


25 - 29 let


121


80


Krevní tlak pro ženy nad 30 let


30 - 34 let


122


81


35 - 39 let


123


82


Krevní tlak pro ženy nad 40 let


40 - 44 let


125


83


45 - 49 let


127


84


Krevní tlak pro ženy nad 50 let


50 - 54 let


129


85


55 - 59 let


131


86


Krevní tlak pro ženy starší 60 let


60 - 64 let


134


87

Upozornění

Odečty Výše uvedené jsou jen průměrné přibližné. Minimální a maximální krevní tlak se může lišit v různých časových obdobích v závislosti na práci, kterou děláte.

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro ženy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP