Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK LÉČIT MENIEROVU CHOROBU

OBSAH

Léky na závratě

Lékař vám může předepsat léky, které působí na závratě a snižují jejich závažnost. Druhy léků na závratě:

  • kinetózní léky – snižují pocit závratí a napomáhají proti nevolnosti a zvracení;
  • léky na nevolnost – potlačují nevolnost a zvracení během závratí.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem SERMION POR ČÍM LZE NAHRADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Urban.

Dotaz:Předem přeji hezký den.Mám být léčen novodobým lékem SERMION POR TBL FLM.Jelikož mám i další léky jako warfarin, Lorista H ,Lorista 50 a Tulip,po přečtení všech dostupných informací se mi nezdá, abych uvedený lék na Menierovu chorobu užíval.Nehledě na to, že s tímto lékem jak jsem dále vyčetl nejsou kromě krys a dalších zvířat a kromě několika testujících osob žádné zkušenosti.Pokusného králíka rozhodně dělat nebudu,proto se ptám, zda existují jiné léky a cenově dostupné.Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na Meinerovu nemoc neexistuje žádný lék, který ji může vyléčit, ale používají se léky, které mohou potlačit nepříjemné projevy této nemoci, jako například závratě. Lék Sermion se ve světě s úspěchem používá k léčbě závratí u lidí již deset let, takže nejde o žádný novodobý nevyzkoušený lék. Lékař, který Vám předepsal Sermion na Menierovu chorobu, Vás bude určitě pravidelně a často kontrolovat, aby při jeho používání nedošlo ke shoršení Vašich kardio-vaskulárních problémů. Pokud svému lékaři důvěřujete, pak věřte i v léčbu lékem Sermion.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sermion por čím lze nahradit

Změny životního stylu

Určité faktory životního stylu zhoršují příznaky Menierovy choroby nebo působí jako spouštěče příznaků. Lékař vám může doporučit kroky, které by měly vést ke zmírnění příznaků nebo k zabránění vzniku příznaků.

  • Vyhněte se kofeinu. Potraviny a nápoje s obsahem kofeinu, jako je čokoláda, káva, čaj a některé nealkoholické nápoje, mají stimulační vlastnosti, které zhoršují příznaky. Kofein způsobuje hlasité zvonění v uších (tinnitus).
  • Přestaňte kouřit. Vyhněte se nikotinu, snížíte tak závažnost příznaků Menierovy choroby.
  • Zvládejte stres a úzkost. Je obtížné zjistit, zda stres nebo úzkost působí jako spouštěče projevů Menierovy choroby. Zvládání stresu a úzkosti však snižuje závažnost příznaků a umožňuje se lépe vyrovnat s touto poruchou. Profesionální psychoterapie pomáhá identifikovat stresory a rozvíjet strategii pro zvládnutí stresu a úzkosti. Mohou být prospěšné i léky na zmírnění úzkosti.
  • Vyhněte se alergenům. Ovládání alergenů a řízení alergie s odpovídající úpravou pomáhá napravovat Menierovu chorobu.
  • Prevence migrény. Objevené důkazy, které spojují Menierovu chorobu s migrénou, naznačují, že řízená migréna snižuje závažnost Menierovy choroby.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Dlouhodobé užívání léků

Lékař vám může předepsat léky na zadržování tekutin (diuretika). Snížení množství tekutin v těle pomáhá regulovat objem tekutin a zachovávat stabilní tlak ve vnitřním uchu. Některým lidem pomáhají diuretika ke kontrole závažnosti a četnosti příznaků Menierovy choroby. Diuretické léky však způsobují častější močení a mohou zbavit váš imunitní systém některých minerálů (draslík). Pokud užíváte diuretika, doplňte do svého jídelníčku až čtyři porce potravin bohatých na draslík týdně. Potravinami obsahujícími větší množství draslíku jsou například banány, melouny, pomeranče, špenát a sladké brambory.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem GALVANICKÁ ŽEHLIČKA - FUNKCIA ULTRAZVUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slávka.

Dobry den. Mna skor zaujuma pouzivanie ultrazvuku u ludi trpiacich parkinsonovou chorobou. Je mozne pouzivat tuto funkciu vramci zehlicky takymto ludom?
Dakujem pekne za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U některých pacientů s parkinsonovou chorobou může skutečně soustředěný ultrazvuk poskytnout neinvazivní alternativu k chirurgickému zákroku s menším rizikem komplikací a nižšími náklady. Z dlouhodobého hlediska má soustředěný ultrazvuk potenciál léčit základní patologii onemocnění a bránit progresi. Aby bylo dosaženo tohoto terapeutického výsledku, musí být ultrazvuková energie přesně nasměrována na cíle hluboko v mozku bez poškození okolní normální tkáně. Tam, kde se paprsky sbíhají, vytváří ultrazvuk řadu terapeutických účinků, které umožňují léčit parkinsonovu chorobu bez chirurgického zákroku. Zařízení, které dokáže soustředit ultrazvuk do konkrétní oblasti, je sofistikovaný přístroj podobný tvarem počítačovému tomografu (CT). V Evropě je k této léčbě schválen přístroj od firmy Insightec. Bohužel galvanická žehlička, ani jiné ultrazvukové přístroje nedokáží působit na centra v mozku a nemohou tak v žádném případě léčit parkinsonovu chorobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Galvanická žehlička na obličej

Léčba středního ucha pomocí injekcí

Léky se aplikují pomocí injekce do středního ucha, absorbují se do vnitřního ucha a zlepšují příznaky závratě.

  • Gentamycin, antibiotikum, které je toxické pro vnitřní ucho, snižuje vyrovnávací funkci ucha, čímž druhé ucho přebírá rovnovážnou zodpovědnost. Zavádění tohoto léku se provádí během lokální anestezie v ordinaci lékaře a snižuje četnost a závažnost příznaků závratě. Ale vzniká zde riziko dalšího ohluchnutí.
  • Steroidy (dexamethason) – pomáhají proti příznakům závratí u některých lidí. Aplikace tohoto léku se provádí v lokální anestezii. Dexamethason je o něco méně účinný než gentamycin, ale dexamethason nezpůsobuje ztrátu sluchu.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem GRANULE PRO NĚMECKÉ OVČÁKY NA ZLEPŠENÍ KŮŽE A SRSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Chotěnovská.

Prosím o odpověď,moje fena má problémy s kůží a srstí.Škrábe se, kouše už měla i antibiotika.Krmím na radu Royal Canin pro německé ovčáky ,ale žádná změna.Díky všem za rady.Chotěnovská.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nechte psa znovu vyšetřit u veterináře a informujte ho o neúspěšné předchozí léčbě antibiotiky. Ještě to může být herpes, parazit a nebo mykóza. Ani jedno z uvedených antibiotika neléčí, přestože příznaky mohou být podobné.
Kvalitní strava je pro zdravou kůži nezbytná, ale nelze jen jejím prostřednictvím léčit již probíhající chorobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Granule pro německé ovčáky na zlepšení kůže a srsti

Dietní změny

Upravte svůj jídelníček. Lékař vám může navrhnout dietní změny, které zmírní závažnost a četnost příznaků Menierovy choroby.

  • Jezte pravidelně. Distribuce rovnoměrné potravy a tekutin po celý den napomáhá regulovat tělesné tekutiny. Každý den konzumujte stejné množství potravin. Spíš se doporučuje konzumace pěti nebo šesti menších jídel než tři jídla denně.
  • Limit soli. Konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem soli zvyšuje zadržování tekutin. Maximální denní dávka soli je 1 500 mg nebo méně.
  • Vyhněte se glutamátu sodnému. Některé vakuově balené potraviny a polotovary v restauracích obsahují glutamát sodný (typ sodíku). Glutamát sodný přispívá k retenci tekutin. Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují tento typ sodíku.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Diskuze

V diskuzi VINNÁ RÉVA NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Mezník.

Na hroznech odrůdy mopr praskají ještě nezralé bobule. Prosím o radu, co učinit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Šiklová.

Dobrý den, můžete mi poradit, o jakou chorobu/škůdce na připojené fotce se jedná?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vinná réva nemoci

Domácí léčba závratí

Některé domácí léky na závratě snižují dopad Menierovy choroby. Zde je několik typů na závratě:

  • Pokud máte pocit závratě, tak si sedněte nebo lehněte. Během projevů závratě se vyhněte věcem, které zhoršují příznaky, jako je náhlý pohyb, jasné světlo, sledování televize nebo čtení.
  • Odpočívejte během a po závratích. Nespěchejte s návratem k běžným aktivitám.
  • Buďte si vědomi možnosti ztráty rovnováhy. Pády vedou k vážným zraněním. Během noci používejte vhodné osvětlení. Pro lepší stabilitu se doporučuje chůze s holí, zejména u lidí, kteří trpí chronickými potížemi s rovnováhou.
  • Pokud pozorujete časté příčiny závratí, vyhněte se řízení auta a obsluze těžkých strojů, protože by mohlo dojít k nehodě nebo ke zranění.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem CHIO SEMÍNKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa .

Dobrý den,pomůže mi konzumace chia semínek k odvodnění ?Mohu je konzumovat,když mám crohnovu chorobu?Děkuji za odpověď Herčíková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chia semínka neodvodňují. Při crohnově chorobě je konzumovat můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chio semínko

Chirurgie

Pokud jsou příznaky závratě spojené s Menierovou chorobou, může dojít k závažným stavům a oslabení, při kterém další procedury nepomohou. Jedinou volbou je pak chirurgický zákrok. Postupy zahrnují:

  • Úpravy endolymfatického vaku. Endolymfatický vak reguluje vnitřní úroveň ušní tekutiny. Chirurgické postupy zmírňují závratě a snižují produkci tekutiny, nebo naopak zvyšují absorpci této tekutiny. Dekomprese endolymfatických váčků zahrnuje odstranění malé části kosti z celého endolymfatického vaku. Tento postup je spojený s umístěním trubice, která odvádí přebytečnou tekutinu z vnitřní části ucha.
  • Úpravy nervu. Vestibulární nervová sekce zahrnuje řezání nervu, který spojuje rovnováhu a pohybová čidla ve vnitřním uchu a vede do mozku (vestibulární nerv). Tento postup napravuje problémy se závratěmi při pokusu o zachování sluchu postiženého ucha.
  • Labyrintektomie. Chirurgické odstranění části vnitřního ucha. Tento postup se provádí pouze v případě ztráty sluchu v postiženém uchu.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADANÁ SRST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Moje kočka ( taková běžná mourovatá) má krásnou hustou srst, dnes jsem si všimla, že má mezi předními packami, na prsou vypadanou srst, úplně na kůži, a to asi o velikosti 2x3cm. Úplně mě to vylekalo, v první chvíli jsem si myslela, že to má odřené,(jakoby skalpované). V domě mám kočičí vrátka a může si chodit kdy chce, jak chce ven, do lesa. ( Což ted v závějích moc nejde - nedělá to.) Při bližším pohledu jde zřejmě o kožní chorobu. Jak ji mohu léčit, jak ji mohu pomoci? Je tu nějaké nebezpečí na přenos na člověka? Děkuji za radu. L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadaná srst u kočky může mít několik příčin a některé mohou být přenosné i na člověka. Pro určení správné a rychlé léčby bude potřeba provést vyšetření, se kterými vám pomůže místní veterinář. Vezměte svoji kočku do prostorné tašky a zajděte s ní do veterinární ambulance.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Neinvazivní terapie a postupy

Někteří lidé s Menierovou chorobou mají lepší výsledky po uplatnění jiných, neinvazivních léčebných postupů, máme na mysli například:

  • Rehabilitaci; pokud máte při závratích problémy s rovnováhou, můžete těžit z vestibulární rehabilitační terapie. Tato terapie zahrnuje cvičení a aktivity, které se provádějí během terapeutického sezení či doma. Pomáhají vašemu tělu a mozku ke znovuzískání schopností zpracovávat informace správným způsobem.
  • Postižený Menierovou chorobou užívá naslouchátko, které zlepší sluch. Lékař vás může odkázat na ušního lékaře, který vám poradí s možnostmi naslouchátka a vybere pro vás to nejvhodnější.
  • Meniettovo zařízení. Léčba závratí je těžká, ale tato terapie zahrnuje použití pozitivního tlaku na střední ucho, čímž zlepšuje výměnu kapaliny. Meniett pulzní generátor vysílá pulzy tlaku do zvukovodu přes vzduchovou trubičku. Léčbu lze provádět doma, obvykle se provádí třikrát denně po dobu pěti minut. Meniettovo zařízení zlepšuje příznaky závratí, jako je hučení v uších a sluchový tlak. Dlouhodobá efektivita tohoto zařízení nebyla stanovena.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Diskuze

V diskuzi BIPOLÁRNÍ PORUCHA OSOBNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanah.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze alespoň částečně tuto chorobu korigovat nějakými přírodními produkty. Není snadné, dostat "onu" osobu k vyšetření k lékaři.
Děkuji za uvedení konkrétních rada a zkušeností. Děkuji H

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bipolární porucha osobnosti

Existuje lék na Parkinsonovu chorobu?

I když výzkum Parkinsonovy choroby učinil značný pokrok, stále není žádný známý lék nebo způsob, jak této nemoci zabránit. Existuje však naděje, že genetické nebo environmentální příčiny budou identifikovány a budou objasněny přesné účinky mozkových funkcí. Pozoruhodné úspěchy současného výzkumu jsou reálnou nadějí pro budoucnost. I když neexistuje žádný lék na Parkinsonovu chorobu, pomáhá rozpoznání jednotlivých symptomů a určení adekvátního průběhu léčby. Většina lidí s touto nemocí tak žije příjemný a bohatý život.

Zdroj: Parkinsonova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem GALVANICKÁ ŽEHLIČKA - FUNKCIA ULTRAZVUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U některých pacientů s parkinsonovou chorobou může skutečně soustředěný ultrazvuk poskytnout neinvazivní alternativu k chirurgickému zákroku s menším rizikem komplikací a nižšími náklady. Z dlouhodobého hlediska má soustředěný ultrazvuk potenciál léčit základní patologii onemocnění a bránit progresi. Aby bylo dosaženo tohoto terapeutického výsledku, musí být ultrazvuková energie přesně nasměrována na cíle hluboko v mozku bez poškození okolní normální tkáně. Tam, kde se paprsky sbíhají, vytváří ultrazvuk řadu terapeutických účinků, které umožňují léčit parkinsonovu chorobu bez chirurgického zákroku. Zařízení, které dokáže soustředit ultrazvuk do konkrétní oblasti, je sofistikovaný přístroj podobný tvarem počítačovému tomografu (CT). V Evropě je k této léčbě schválen přístroj od firmy Insightec. Bohužel galvanická žehlička, ani jiné ultrazvukové přístroje nedokáží působit na centra v mozku a nemohou tak v žádném případě léčit parkinsonovu chorobu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slávka Oriešková.

Dakukem za odpoved. Ja som ale nemyslela ze by chorobu zehlicka liecila. Mna zaujima ci ludom trpiacim parkinsonovou chorobou nemoze nejakym sposobom pouzivanie zehlicky uskodit.
Dakujem

Zdroj: diskuze Galvanická žehlička na obličej

Zapékané brambory

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 100 g kvalitní dietní šunky
  • 2 bílky
  • 20 g oleje
  • 50 g cibule
  • mléko
  • sůl, pepř, mletá paprika

Postup:

Nejprve si oloupeme brambory, které pak uvaříme v osolené vodě. Brambory necháme vychladnout. Mezitím si na drobné kousky nakrájíme salám i cibuli a připravíme si vymazaný (olejem) pekáč, do kterého budeme brambory vkládat. Vychladlé brambory nakrájíme na kolečka a vkládáme je do pekáče, až vytvoří spodní vrstvu, na ni se naskládá cibule se salámem. Poté přijde další vrstva brambor, která se navíc zalije bílky rozšlehanými v mléce a ochucenými mletou paprikou, solí a pepřem. Brambory se dají zapéct do trouby.

Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bretislav.

Dobrý den.
Už jsem dvakrát dělal postřik ale netuším zdali funguje.posilam další foto a ptám se jestli tohle zbarvení u nových výhonku je v pořádku.A ptám se ještě na ty praskliny v kůře.Zdali se zatáhnou nebo co.Díky mooooc za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše túje prodělaly chorobu a její následky budou patrné stále. Celkový vzhled tújí vypadá, že se jim moc nedaří. Jestli je navíc pěstujete jako živý plot, tak bude asi lepší jejich trápení ukončit a zvolit jinou dřevinu.

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování

Bramborová polévka

Suroviny:

  • 50 g brambor
  • 10 g mrkve
  • 10 g petržele
  • 10 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 40 g zakysané smetany
  • sůl, pepř, kmín, majoránka

Postup:

Nejprve si očistíme mrkev a petržel a nakrájíme si je na drobné kousky (můžeme i mrkev nastrouhat). Poté zeleninu uvaříme v osolené vodě. Vznikne nám zeleninový vývar. Zeleninu v něm můžeme ještě ponorným mixérem rozmixovat, aby nám netvořila velké kusy. Vývar pak zahustíme jíškou (buď koupená, nebo doma připravená). Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme a přidáme do vývaru. Do vývaru přidáme také trochu kmínu a majoránky. Na závěr se polévka dochutí solí a pepřem podle potřeby a přidá se zakysaná smetana pro zjemnění chutí.

Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Těstovinový salát s kuřecím masem a nízkotučným jogurtem

Suroviny:

  • 250 g těstovin
  • směs zmražené zeleniny (mrkev, kukuřice, hrášek – vše podle chuti)
  • 25 g kvalitní dietní šunky
  • 50 g kuřecích prsou
  • 60 g bílého nízkotučného jogurtu
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve si omyjeme kuřecí prso, okořeníme ho podle chuti a dáme ho péct do trouby. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny a pak je dáme zchladnout. Na sucho si osmažíme (nebo v osolené vodě uvaříme) připravenou zeleninu. Osmaženou/uvařenou zeleninu necháme zchladnout a nakrájíme si šunku a upečené kuřecí prso na malé kousky. Maso i šunku smícháme se zeleninou a těstovinami. Nakonec vše zalijeme jogurtem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Jídelníček

Snídaně: Ke snídani je možné jíst palačinky, nebo staré pečivo, například s míchanými vejci, nebo s dietní šunkou, tvrdým sýrem (nízkotučným) a džemem (bez semínek). Je také možné si dát sklenici džusu, který ale neobsahuje žádnou dužinu.

Svačiny: Ke svačině jsou vhodné nízkotučné jogurty, jablečná pyré, ochucené nízkotučné tvarohy, nebo broskvový a meruňkový kompot a banán.

Oběd a večeře: k obědu si člověk na bezezbytkové dietě může dát třeba zapečené bramobory, pečené kuře, hovězí pečení, pečenou rybu, dušená kuřecí prsa, těstovinový salát s krůtím masem, vařené hovězí s přílohami ve formě brambor, rýže i těstovin.

Dále jsou uvedeny recepty, jak si tato jídla lze chutně připravit.

Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Kuřecí nudličky s bramborovou kaší

Suroviny:

  • 150 g kuřecího masa
  • 5 g oleje
  • 10 g kvalitní dietní šunky
  • 10 g másla
  • 5 g škrobové moučky
  • 1/2 ks cibule
  • nízkotučná smetana
  • sůl, pepř, pažitka, petrželová nať
  • 250 g brambor
  • 150 ml nízkotučného mléka

Postup:

Nejprve si omyjeme kuřecí maso a nakrájíme ho na drobné nudličky. Nudličky osolíme a opepříme a pak obalíme ve škrobové moučce. Dále si oloupeme a nakrájíme cibuli. Oloupeme si také brambory a dáme je vařit. Mezitím si rozehřejeme pánev, na kterou dáme nudličky zprudka osmažit (s minimem oleje, nebo bez něj), poté přidáme cibuli, pažitku a nakrájenou šunku. Vše osmažíme a na závěr můžeme zalít nízkotučnou smetanou, aby nám vznikla omáčka. Uvařené brambory pak zalijeme vařícím (nebo alespoň vlažným) mlékem, osolíme a rozšleháme. Připravenou kaši podáváme s kuřecími nudličkami.

Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Diagnostika svrabu

Svrab může diagnostikovat a léčit pouze lékař, praktická zdravotní sestra, asistent lékaře, pediatr nebo dermatolog.

Zdroj: Léčba svrabu

Ječné zrno foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět ječné zrno na oku.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP