Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK OTESTOVAT MOČ NA PŘÍTOMNOST KETONŮ

OBSAH

Papírky na měření

Velmi levná, ale zároveň velmi nespolehlivá metoda je pomocí „ketoproužků“, které se dají zakoupit online nebo i v některých lékárnách. Vyjdou na pár korun a jediné, co je po vás požadováno, je kapka moči. Bohužel technologie použitá pro detekci ketonů nepatří (na rozdíl například od proužků na měření pH) mezi ty nejpřesnější.

Měření ketonů v krvi je velmi přesná, ale zároveň nejdražší metoda. Na (celosvětovém) trhu je několik producentů přístrojů, které vám velmi přesně změří množství ketonů v krvi, a to během několika sekund poté, co kapku krve na testovací proužek kápnete. Cena proužků se pohybuje v rozmezí 50 až 70 korun.

Měření ketonů v dechu je možné pomocí přístroje Ketonix, který si můžete pořídit za 110 dolarů (přibližně 2 400 Kč). Použití je velmi jednoduché, stačí připojit tester do USB portu počítače nebo na externí USB baterii, zhluboka se nadechnout a po dobu přibližně 15 sekund do testeru jednorázově vydechnout. Během několika sekund vám Ketonix na barevné stupnici ukáže, v jakém stavu ketogeneze se vaše tělo nachází.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTICKÉ PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenina.

Prosím o radu, jaké zakoupit pro medidiet - obsah ketonů v moči. Sledovat, zda ketóza stále trvá. Dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diagnostické proužky

Kdy je vhodné měřit ketózu

V prvních dnech sice tělo produkuje ketony, ale neumí je efektivně využívat. Existují dvě metody měření ketózy. První je pomocí proužků ketoPhan/diaPhan, které měří přítomnost ketonů v moči. Druhá metoda je pomocí ketometru, který měří přítomnost ketonů v krvi. Prvních pár dní tedy budete pozorovat vysokou koncentraci ketonů v moči, což je právě znakem toho, že je tělo zatím neumí efektivně využívat. Tento stav není pro organismus ideální. V této fázi je nastaven napůl na tukový a napůl na cukrový metabolismus. Pokud se chcete dostat do ketózy, měli byste usilovat o ketoadaptaci, tedy o to, abyste měli co nejvíce ketonů v krvi, ale už téměř žádné v moči.

1.–3. den

Při snížení sacharidů v potravě pod 50 g denně začne organismus spotřebovávat vlastní zásoby glykogenu. Dochází k úbytku hmotnosti, což však primárně souvisí se ztrátou vody navázanou na glykogen. Organismus se zatím nezačal zbavovat tuků.

  • Ranní glukóza: 4,3–5,3 mmol/l
  • Ketony v krvi: < 0,5 mmol/l
  • Ketony v moči: < 5 mg/dl

4.–21. den

Po vyčerpání zásob glykogenu se organismus začíná přepínat do ketózy. Játra začínají produkovat stále větší a větší množství ketonů. Tkáně zatím nejsou přizpůsobeny na jejich využívání, a tak většina vyrobených ketonů odchází z těla močí. Jelikož organismus už nemá dostatek původního paliva (glukóza) a na nové palivo (ketony) se ještě neadaptoval, dochází i k poklesu fyzické výkonnosti.

  • Ranní glukóza: 4,3–5,3 mmol/l
  • Ketony v krvi: postupný nárůst až na 3 mmol/l
  • Ketony v moči: postupný nárůst až na 160 mg/dl

22.–42. den

Stále větší a větší množství buněk začíná využívat ketony jako nové palivo. Organismus sahá i po vlastních zásobách tuku, prudce klesá chuť k jídlu. Vylučování ketolátek v moči klesá na přirozenou spodní hranici, avšak podíl ketonů v krvi se drží na horní hranici – organismus se adaptoval na nové palivo – ketony.

  • Ranní glukóza: může, ale nemusí klesnout až na 3,8 mmol/l
  • Ketony v krvi: 2,5–3 mmol/l
  • Ketony v moči: postupný pokles až na 5 mg/dl

43.–56. den

Organismus je přepnut do ketózy, nedějí se už žádné další změny. V tomto období by se ještě nemělo experimentovat se stravou, aby se tkáně stabilizovaly v novém metabolickém módu. Vysoké zásoby tuku obvykle klesají.

  • Ranní glukóza: 3,8–4,5 mmol/l
  • Ketony v krvi: ketony v krvi: 2,5–3 mmol/l
  • Ketony v moči: < 5 mg/dl

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok sem opakovaně měl rizikové sexuální chování při sebeukájení do úst, jelikož pracuji v prostředí kde se často střídá teplo a chlad,tak jsem velmi často nachcípán. Řeším to tzv.sick days,ale od doby kdy sem měl toto rizikové chování utekly nevím to přesně asi dva měsíce? Nevím už to přesně,ale od určité chvíle během Prosince minulého roku mi zbělal jazyk jako vždy, když mám obviklou chřipku,bolelo mě v krku a měl sem i kašel,takže sem to řešil klasickým pocením v posteli ,čajema atd. Během toho sem dál chodil do práce a léčil se jak se jen dalo. Během Vánočních svátků se mi na jazyku objevily vetší červené skvrny, které po nějáké chvíli sami vymizeli, ale pak se vrátili a jedna z nich se pomalu přesunula během dne na pravou stranu a zmenšila se. Během dálšího dne se ta skvrna přesunula na špičku jazyka kde zůstala až do teď na dotyk nebolí. Během těchto událostí se mi pod jazykem začali pomalu odlamovat sliné žlázy bezbolestně a občas se to děje i dál. Léčil sem to Neo-anginem a Paralenem500. Myslel jsem si,že je to jen přechozená viróza a tak jsem se dokonce roku snažil vyléčit sám,abych mohl jít od roku nového zas do práce. Ale z noci od 1.Ledna na noc 2.Ledna sem měl dorána velkou neobviklou horečku a velmi rychle mi ráno kolem 4:00 bušilo srdce-pomyslel jsem si,že pokud to nepřestane budu si muset zavolat sanitku,ale přestalo po chvíli, když sem si chvíli sednul a uklidnil jsem se. V tu chvíli sem se rozhodl navštívit lékaře. Lekář vyhodnotil můj stav jako údajně přechozenou vyrózu po mých slovech a přdepsal mi antibiotika DOXYHEXAL1 0tabs,které u mě vyvolaly menší nežádoucí účinky jako např.prosáklé hrdlo,potíže s polikáním,zánět v krku a dokonce mi i po týdnu diagnostikoval jíné akutní infekce horních cest dýchací na více místech po dobrání antibiotik. Byl jsem i na RTG plic a vše bylo vpořádku. Dále mi doktor odebral krev ze žíly a bylo to dle něj též v pořádku, jelikož sem si stěžoval na ucpaný krk dal mi doporučení na ORL vyšetření,jelikož sem se při vyšetření téměř dávil zdělil mi jen to,že čepy v krku nejsou a jazyk mu připadal zcela vpořádku,ale doporučil mi kloktat slanou vodu během dne a upozornil mě na to,že pokud potíže v krku do konce měsíce neodeznějí,tak mám přijít znovu a udělali bysme RTG vnitřku krku. Potíže v krku s dávyvým kašlem i prosáklé hrdlo už přešli, jen mě opět bolí klasicky v krku mám kašel a rýmu i menší horečky někdy během noci. Po opětovné návštěvě doktora mi byla znovu odebrána krev ze žíly a zjistilo se,že
mám důsledkem buď antibiotikické léčby dle mého názoru snížené určité hladiny v krvi a nebo dle názoru doktora je to prý kvůli malému pitnému režimu z mé strany.Doporučil mi si koupit B-Komplex a na jazyk,který si znovu prohlédl si koupit genciánku "fialku",kterou mám během dne potírat jazyk,ale hlavně co nejvíce vzadu. Povlak na jazyku během dne slábne,ale ráno je vidět vždy více. Mám strach,že se může jednat o něco vážného.Myslím si že se jedná o nějakou pohlavní chorobu a to i předesílám doktorce,že by bylo nejlepší udělat a nebo mě doporučit na testování na ně. Dle obrázků z internetu mi přijde,že buď mám Herpes jazyka a nebo v horším případě HIV? Protože jak Herpes,tak i to HIV začíná nejprve chřipkou. Doktorovi sem svěřil po telefonu co jsem minulý rok prováděl a on mě ubezpečoval-že orálně se nemůžu nakazit z vlastního spermatu,že je to vyloučené a že nemůže prý ani dojít k autoinfikaci,že žádné nebezpečí nehrozí,ale na internetu se to nevyvrací prý je tento typ nákazy velmi vzácný a jinde se tvrdí,že pro příjemce spermatu je to nebezpečné.Tak kde je tedy pravda?? Víte mám velký strach,jelikož už to bude měsíc teď a doktor stále neví co mi je,ale nelíbý se mu to čím dál víc. Proto Vás prosím o radu po posouzení těchto snímků co by to mohlo být,zdali je to léčitelné a jestli je to infekční. Jelikož mám už vycházky a nehci nikoho tím nakazit v blízkosti. Na závěr-mám dojem,že tělo s tím moc nebojuje a stav by mohl začít být vážný pokud nepodstoupím řádnou léčbu(mohlo by se dle snímků mého jazyka jednat o HIV?). Děkuji Vám za Váš čas a přikládám Vám mé snímky jazyka v příloze.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

HIV můžete dostat jen od cizího hostitele. Sám od sebe se virem HIV nakazit nemůžete. HIV ale můžete mít z minula, pokud jste měl rizikové sexuální chování s jiným člověkem. V takovém případě doporučuji zajít na kožní, tam jim řekněte, že jste měl před ČTYŘMI (důležité) měsíci rizikový nechráněný pohlavní styk, a že byste chtěl z tohoto důvodu otestovat přítomnost sexuálně přenosných nemocí. Obvykle se pak nechají udělat testy vaší krve na sifilis, žloutenku typu C a na HIV. Testy v tomto případě dostanete zdarma a výsledky budete vědět do týdne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Motolice slinivková a cukrovka

Někteří vědci tvrdí, že přítomnost motolice slinivkové u člověka způsobuje cukrovku kvůli poškození, které vytváří ve slinivce břišní. Motolice slinivková se zavrtává přímo do žlázy a ničí její tkáň. Tito vědci uvádí, že v jejich vlastní praxi někteří pacienti s diabetem zjistili, že se jejich hladina cukru v krvi normalizovala a byli schopni ukončit léčbu po dokončení programu vyhubení parazitů. I když je to reálná možnost, je velmi obtížné někoho pro to otestovat. Jediným způsobem, jak zjistit, zda-li je viníkem diabetu motolice, by bylo zavedení režimu hubení parazitů.

Zdroj: Motolice slinivková

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada.

Dobrý den
Byla mě prokázána Plicni chlamydiova infekce,chovam celý život psy je možná souvislost?Může se pes nakazit ode mě?Doporučujeme udělat test vs členům rodiny?Je možné se nenakazit když přijde někdo na návštěvu třeba konzumaci jídla?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlamydie se přenáší jako chřipka vzduchem a kontaktem a to z člověka na člověka i ze zvířete na člověka, popřípadě i opačně z člověka na zvíře. Určitě by bylo vhodné otestovat všechny členy rodiny. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, který u vás chlamydie diagnostikoval a poraďte se s ním na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie

Diagnostické proužky

Na našem trhu je k dostání celá řada diagnostických proužků k analýze lidské moči. Nejčastěji se proužky používají k určení pH moči a hladiny bílkovin, protože ty mohou značit závažná onemocnění ledvin. Dále je možné zjistit hodnotu glukózy nebo přítomnost ketonů a krve. Některé testy vám umožní vyšetřit i obsah leukocytů, bilirubinu nebo dusitanů. Záleží jen na vaší volbě. Testy na jednotlivé látky fungují na různých principech. Určení bílkovin v moči probíhá na základě změny barvy acidobazického indikátoru vlivem bílkovin. Zjištění ketonů oproti tomu využívá takzvané Legalovy reakce a přítomnost krve odhalí peroxidasová aktivita hemoglobinu. Podrobné informace o možných způsobech diagnostiky naleznete vždy v příbalovém letáku zakoupeného výrobku.

Obsahem balení je uzavíratelná tuba, ve které jsou uschovány diagnostické proužky. Je důležité, abyste při vyjmutí proužku tubu hned opět uzavřeli, aby nedošlo k navlhnutí ostatních proužků. To by mohlo mít za následek jejich znehodnocení. Na proužcích jsou barevně vyznačeny reakční plochy, které při kontaktu s močí mění barvy. Ze vzniklé barvy se pak určuje výsledek podle vzorových barev na obalu tuby.

K vyšetření použijte vždy čerstvou, dobře promíchanou a neodstředěnou moč bez konzervačních přísad, kterou je třeba odebrat do čisté nádoby. Moč by měla být maximálně 4 hodiny stará a u některých testů je nutné použít první ranní moč, proto si vždy přečtěte příbalový leták. Proužky slouží na orientační stanovení glukózy, ketolátek, bílkovin a některých dalších látek v moči.

Zdroj: Domácí vyšetření moči

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanková mmarie 3.12.1935..

výsledek užívání 1,49 je nebezpečný? prosím zvýšit dávku? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék a prodloužil život mmoha lidem, ale je třeba každý měsíc kontrolovat jeho účinky, aby byl bezpečný. Máte-li jakékoli pochybnosti o léčbě Warfarinem, obraťte se na svého lékaře a popovídejte si o tom. Pro zjištění správných účinků tohoto léku je zapotřebí odebrat krev a otestovat její srážlivost. A to lze provést jen v ambulanci vašeho lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin 5mg na ředění krve

Test na ketózu

Velmi levná, ale zároveň velmi nespolehlivá metoda jsou „ketoproužky“, které se dají zakoupit online nebo i v některých lékárnách. Vyjdou vás na pár korun a jediné, co je po vás požadováno, je kapka moči. Bohužel technologie použitá pro detekci ketonů nepatří na rozdíl od proužků na měření pH mezi ty nejpřesnější.

Velmi přesná, ale zároveň nejdražší metoda je měření z krve. Na celosvětovém trhu je několik producentů přístrojů, které vám velmi přesně změří množství ketonů v krvi, a to během několika sekund poté, co kápnete krev na testovací proužek.

Dostupná je i neinvazivní metoda – švédská firma Moose AB přišla na trh s přístrojem Ketonix, který si každý může pořídit za 110 dolarů (přibližně 2 400 Kč). Použití je velmi jednoduché, stačí připojit tester do USB portu počítače nebo na externí USB baterii, zhluboka se nadechnout a po dobu přibližně 15 sekund do testeru jednorázově vydechnout. Pokud vás někdy zastavila policie a museli jste podstoupit dechovou zkoušku na alkohol, máte dostatečnou praxi. Během několika sekund vám Ketonix na barevné stupnici ukáže, v jakém stavu se ketóza nachází.

Zdroj: Jak dostat tělo do ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Beru warfarin uzivam. Horcik375a plus vitsmin nion 3 muzu to brat dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité dodržovat přibližně stejný jídelníček, jako jste měla v období, kdy vám lékař odebíral krev na test srážlivosti (Quickův test). Když změníte skladbu jídla a nebo začněte či ukončíte léčbu potravinovými doplňky, tak je nezbytné znovu provést odběr krve na zjištění aktuální srážlivosti a podle toho pak upravit dávkování Warfarinu. Úplně nejlepší je nechat si otestovat srážlivost krve každý měsíc a nedělat velké změny v jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Jak se provádí měření ketolátek v moči

Účinnost redukčního režimu můžeme pozorovat i pomocí diagnostického proužku k vyšetření moči. Dodává jej například firma Lachema (Hexaphan) a je možné ho zakoupit či objednat v lékárnách. Chemická reakce, která vzniká ponořením proužku do ranní moči (na počátku dietního režimu a během něj pro porovnání), probíhá zejména mezi kyselinou acetooctovou a činidlem. Méně pak mezi acetonem. Kyselina β-hydroxymáselná s činidlem nereaguje, protože neobsahuje ketoskupinu. Takto vidíte hodnotu ketonů v moči v domácích podmínkách.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Ketolátky v moči při hubnutí

Ketony v moči se ve zvýšeném množství mohou objevit u lidí, kteří se dopouštějí nějaké dietní chyby. Velmi často se objevují při držení hladovky (ať už z jakéhokoliv důvodu). Právě tak mohou mít ketony v moči lidé, kteří drží takzvanou bezsacharidovou dietu (konzumují pouze maso, mléčné výrobky a tuk). S nálezem vyššího stavu ketonů v moči se mohou setkat i kulturisté, kteří svůj speciální jídelníček skládají především z proteinů (obvykle se jedná o jedince, kteří podceňují teorii životosprávy kulturisty a stravují se na základě vlastní úvahy).

Zdroj: Ketony v moči

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Dobrý den,
prosím mohu při užívání Warfarinu 7,5 mg denně jíst švestkový kompot. (Vím, že sušené švestky nemohu).
A mohu pít čaj z květů bezinky.

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Se švestkami je to u Warfarinu problém, protože syrové nebo sušené obsahují velké množství vitamínu K a to vadí Warfarinu. Švestkovým kompotem se zatím žádná studie nezabývala, takže s určitostí nedokážeme posoudit vliv na Warfarin. Dá se usuzovat, že sterilizací se většina vitamínu K zničí a výsledný produkt pak může být používán. Jestli myslíte vážně pravidelnou denní konzumaci zavařených švestek, tak to zkuste jíst týden a zároveň si v této době nechte udělat krevní test na srážlivost. Uvědomte o této stravovací změně svého lékaře, který vám podle výsledku testu může přizpůsobit dávkování Warfarinu, bude-li to třeba. Pak můžete s klidem, ale pravidelně, konzumovat švestkový kompot každý den. Až s tím skončíte, tak si znovu nechte otestovat svoji srážlivost.
Co se týče pití čaje z bezinkových květů, tak by to nemělo mít vliv na účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Kdy ketolátky v moči vyšetřovat

Obvykle se doporučuje moč takovým proužkem vyšetřovat každý den ráno, a kromě toho při každé glykémii, která přesáhla 13 mmol/l. Při nálezu ketolátek v moči po ránu musí ihned následovat vyšetření glykémie, i když jsme to třeba původně neměli v úmyslu.

Ketolátky můžeme někdy také ucítit v dechu. Takzvaný acetonový zápach z úst se podobá nasládlé vůni nahnilého ovoce.

S ketolátkami se ve své moči nebo dechu může setkat i člověk bez diabetu. Zvýšená hladina ketonů v moči se může objevit po delším lačnění nebo při redukčních dietách, kdy chybí přísun glukózy a začínají se chemicky spalovat vlastní tuky. Takový člověk má inzulínu dostatek. Tuky spaluje proto, že nemá dostatek glukózy. Člověk bez diabetu, který drží redukční dietu kvůli zhubnutí, může dokonce ketolátky v moči vítat a považovat je za dobré znamení, za důkaz toho, že ztrácí tuk.

Při diabetu je ale přítomnost ketolátek v moči vždy nepříznivým signálem. Životu nebezpečné může být zvýšení ketonů v moči u diabetiků, a to u diabetu prvního i druhého typu. Podstatou cukrovky je částečné či úplné zničení buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, kde se tvoří inzulín. K jejich destrukci dochází vlivem dědičných i jiných činitelů na podkladě autoimunitní poruchy. Ve slinivce se pak tvoří málo inzulínu, nebo se netvoří vůbec. Bez inzulínu buňky v těle nejsou s to zužitkovat k zisku energie glukózu, proto hladoví. V důsledku toho se vyplavuje z jater zásobní cukr glykogen do krve, kde se hladina cukru zvyšuje s každým jídlem, dochází tak k trvalé hyperglykemii.

Organismus si dovede vytvořit energii také nadměrným štěpením tuků. Během tohoto procesu pak vznikají právě ketolátky či ketony a může dojít ke komplikaci zvané ketoacidóza, u níž hrozí i bezvědomí. Stav takto postiženého vyžaduje intenzivní léčbu a neodkladnou hospitalizaci.

Zdroj: Ketony v moči

Poradna

V naší poradně s názvem PES SNEDL ŠPENDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raduza.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak poznám že pes sezral spendlik bylo to tak měli jsem psa u babičky a ta nechala podnikovou chloupků venku na okně ale pes kus snedl spojovala ji spendikama a teď nevíme jestli to snědl i se spendikama nebo ne může je vyladit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rentgen břicha prokáže přítomnost kovového tělesa v břiše. Pro bezpečnost psa je nyní rentgen nejlepší a nejrychlejší řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pes snedl špendlíky

Jak poznám, že jsem v ketóze

Pokud je energetický výdej větší než příjem, vždy vzniká více ketolátek. Je to přirozený metabolický děj. Ke zvýšené tvorbě ketolátek dochází při nízkoenergetické dietě. Mezi takovéto diety patří i takzvané hyperproteinové, kdy je v jídelníčku vysoký podíl bílkovin a malý podíl sacharidů a tuků. Příjem bílkovin není ale nijak extrémní. Na obsah sacharidů se klade ještě větší důraz než na obsah tuků. Pokud dietu budete důsledně dodržovat, měření ketolátek není nijak důležité. Jestliže se rozhodnete ketózu měřit, první hodnotu je vhodné měřit již před zahájením režimu, abyste měli srovnání, pokud neabsolvujete běžné interní vyšetření. K nárůstu hodnot by mělo dojít již po 3 dnech diety.

Hlavním principem (příznaky) ketonové diety je výrazné navýšení množství potravin obsahujících bílkoviny a snížení sacharidů na 25 až 40 gramů denně. Sacharidové potraviny jsou v podstatě kompletně zakázané, zejména pečivo, těstoviny, brambory, rýže, ovoce i sladkosti. Neomezená je naopak konzumace masa, vysokotučných mléčných výrobků a některých méně sladkých druhů zeleniny.

Jak poznat, že u vás nastala ketóza? Dejte na své pocity. Měli byste zaznamenávat úbytek kilogramů a centimetrů na obvodech, příliv energie a žádný hlad. Může se stát, že vám několik dnů po sobě nezmizí ani jediný centimetr. Vaše tělo hubne ve vlnách, proto se neměřte každý den, ale pravidelně třeba jednou týdně.

Kdyby vás však pocit, že u vás ketóza neprobíhá, neopouštěl, můžete vyzkoušet diagnostické proužky pro analýzu moči (například KetoPhan), které koupíte v každé lékárně. Ketony se vyplavují do krve a moči a právě v nich je tedy možné je zjistit. Myslete ale na to, že hladina ketonů v moči v průběhu dne kolísá, takže výsledek nemusí být 100% přesný.

Diagnostické proužky navíc nepoznají všechny ketolátky, ale jen acetoacetát. Výsledek tak nemusí odpovídat ani množství ketonů v krvi. A množství ketonů v krvi a v moči rovněž nezávisí jen na rychlosti jejich tvorby, ale i na rychlosti jejich odbourávání. Pokud vám tedy proužek nezrůžoví, vůbec to nemusí znamenat, že nejste v ketóze. Mimo to intenzita zabarvení proužku a dokonce ani množství ketonů v krvi rychlost vašeho hubnutí neovlivní.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Je mozne mit od chlamydie zanet ocniho nervu?dcera ma delsi dobu vytok,krvaceni mimo cyklus,divny pocit v nohach.citi chodidla jako by je mela ztazeny v obvaze..dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, za tyto komplikace mohou i chlamydie. Doporučuji nechat si vyšetřit krev, kde se zjistí přítomnost chlamydií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky a projevy

Ketony v moči u dětí

I u dětí do 13 let se mohou ketony vyskytovat v moči ve větším množství. V první řadě je třeba vyloučit onemocnění diabetes mellitus, které je charakterizováno zvýšeným množstvím ketonů v těle. Pokud po pečlivém přezkoumání dítěte není diagnostikována cukrovka, může se jednat o porušení acidobazické rovnováhy (kyselé – zásadité prostředí).

Aceton se v moči u dětí může vyskytovat i z několika dalších důvodů, například změnou stravování, hladověním, únavou nebo stresem.

Příčinou tohoto problému může být rovněž onemocnění jako chřipka, spála, anémie, pankreatitida, úplavice, stejně jako řada dalších infekčních onemocnění. Proto u dětí nestačí spoléhat jen na vyšetření moči. Důležité je také vyšetření krve, což je v podstatě jediný způsob, jak lékař může diagnostikovat správně, a tomu následně přizpůsobit nejlepší postup léčby.

Běžně by se v dětské moči ketolátky neměly objevovat.

Zdroj: Ketony v moči

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Recepty pro péči o mastné vlasy

Můžete zkusit otestovat tyto domácí prostředky na mastné vlasy.

Jílová maska

Smíchejte 3 polévkové lžíce zeleného práškového jílu s ½ šálku octu a ½ šálku vody, až vznikne hustá kaše. Na vlasy naneste tuto domácí kapilární masku a nechte ji působit 10 minut. Pak ji opláchněte teplou vodou a poté si umyjte vlasy šamponem.

Esenciální oleje

Přidejte 3 – 4 kapky esenciálního pomerančového, levandulového nebo šalvějového oleje do vašeho šamponu. Tyto oleje jsou ideální pro mastné vlasy, pro jejich tonizační a antiseptické účinky.

Oplachovací koupel na vlasy

Smíchejte 2 kapky tymiánového nebo rozmarýnového oleje s polévkovou lžící octa nebo citronu. Tuto směs zřeďte v litru minerální nebo pramenité vody a opláchněte si s ní hlavu.

Zdroj: Péče o mastné vlasy

Proteinová dieta

Svůj název získala ketodieta dle jevu ketóza, k němuž během této diety dochází. Jedná se o přirozený stav, kdy organismus čerpá pouze z vlastních tukových zásob. K tomu ovšem dojde pouze za předpokladu, že snížíte příjem sacharidů, které by tělo zásobily takzvanou okamžitou energií, na minimum. V důsledku procesu ketózy tělo čerpá energii z ketonů, které vznikají při rozkládání tuků. Díky ketonům můžete zároveň pociťovat menší chuť k jídlu. Ke ketóze obvykle dochází již po dvou až třech dnech, kdy naše tělo začíná sahat do tukových zásob. Zajímavostí je rovněž příznivý vliv této diety na snižování hladiny cukru v těle.

Ketonová dieta je vhodná pro lidi s nadváhou či pro ty, kteří chtějí změnit svůj životní styl. Do ketodiety by se však neměli pouštět lidé s onemocněním ledvin či jater, dále diabetici a lidé s vysokou hladinou cholesterolu. Určitou míru rizika však představuje i pro osoby, které prodělaly infarkt myokardu.

Zdroj: Ketodieta

Délka dožití

Nemoc motýlích křídel je nemoc zasahující téměř celý organismus. Jedná se o komplexní postižení, které může končit smrtí pacienta ve velmi mladém věku. Nemoc motýlích křídel nepostihuje intelekt. Lidé s touto nemocí jsou často nadprůměrně inteligentní, velmi vnímaví a bystří. Onemocnění se dá léčit jen symptomaticky, má velice náročnou péči. Než namažete a ošetříte všechny puchýře, může se péče protáhnout až na 3–4 hodiny denně. U těžších forem trvá péče i 3 hodiny na jedné končetině. Největším strašákem je infekce, proto je velice důležité sterilně krýt všechny puchýře. Nezbytná je správná výživa, a to nejlépe mixovaná dobře stravitelná strava, dostatek pohybu a rehabilitace. Účinná prevence vzniku této nemoci zatím neexistuje, pokud máte podezření, že by se ve vaší rodině mohla tato nemoc vyskytnout, můžete se nechat otestovat ještě předtím, než počnete takto nemocné dítě.

Děti s nemocí motýlích křídel potřebují téměř nepřetržitou péči.

Zdroj: Nemoc motýlích křídel

Vyšetření na krev ve stolici

Každá krev ve stolici by měla být vždy vyšetřena lékařem. Při vyšetření stolice na skryté krvácení je odebrán vzorek stolice a je vyšetřen na přítomnost stopových prvků. Je to jednoduchý a rychlý způsob, jak zjistit, zda se ve vaší stolici nevyskytuje krev. Mnoho lidí má strach ze samotného testování. Často jen z ostychu, k němuž však není důvod. Test na okultní krvácení je nad 50 let bezplatný, je bezbolestný a naprosto intimní. Odběry se totiž provádějí doma a k lékaři jen přinesete „psaníčka“ s odebranými vzorky.

V současné době jsou na českém trhu dva typy testů okultního krvácení ve stolici. Nejvíce používaným a zároveň nejlevnějším typem testu jsou takzvané guajakové testy. Guajakový test se skládá z guajakem impregnovaného filtračního papírku, uzavřeného v lepenkovém rámečku. Pacient, lékař nebo zdravotní sestra pomaže kartu tenkou vrstvou stolice. Následně je na kartu nakapán vyvíjecí roztok obsahující peroxid vodíku a pozoruje se změna barvy karty. Pokud je krev přítomna, aktivní složka hemu podporuje přeměnu guajaku na guajakovou modř. Výskyt modré barvy indikuje pozitivní reakci. Zásadní nevýhodou tohoto testu je, že dává pozitivní reakce s dalšími organickými látkami obsahujícími železo v mase, ovoci a zelenině. Z tohoto důvodu je nezbytně nutné před testováním a v průběhu testování držet dietu – nejíst červené maso, polosyrové maso, jakoukoliv syrovou zeleninu a ovoce, vitamín C, potravní doplňky obsahující železo a tak dále. V opačném případě vycházejí testy jako pozitivní a potenciální pacienti jsou nuceni se podrobit dalším klinickým zkouškám. Tyto testy je třeba provádět třikrát za sebou ve třech po sobě následujících dnech.

Druhým typem testu jsou takzvané imunochemické testy, které ve stolici detekují přímo přítomnost bílkoviny lidského hemoglobinu. Výhodou těchto testů je asi 6krát větší citlivost (50 mikrogramů na 1 gram stolice), než je citlivost guajakových testů (300 mikrogramů na 1 gram stolice). Další neocenitelnou výhodou je jejich specifita pro lidský hemoglobin, a proto není třeba držet dietu v průběhu testování. V současnosti jsou již v lékárnách k dispozici tyto imunochemické testy v balení po jednom kuse. Pacienti, kteří se chtějí nechat otestovat na přítomnost krve ve stolici dříve než ve věku 50 let nebo se chtějí testovat častěji, než hradí pojišťovna, mají možnost tyto testy zakoupit v lékárně. Provedení testu je nutno svěřit svému praktickému lékaři.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

hCG a těhotenství

Výsledky těhotenského testu mohou být ale dosti neprůkazné. Ať už má žena pochyby, nebo ne, obvykle se nakonec vypraví ke svému gynekologovi, který provede gynekologickou prohlídku, aby určil, jestli se opravdu jedná o těhotenství. Pokud je ale žena na úplném počátku své gravidity, nemusí gynekologická prohlídka přinést jistotu. Tu obvykle gynekolog nakonec získává z výsledku krevního testu (stejně tak se dá otestovat ale i moč), na který ženu pošle do laboratoře. Krevní test zjišťuje hladinu hormonu HCG v krvi, a právě množství tohoto hormonu v krvi může potvrdit nebo vyvrátit těhotenství. Z množství tohoto hormonu v moči vychází právě i těhotenské testy. Jejich nepřesnost spočívá často v tom, že u každé ženy je různá doba zahnízdění vajíčka v děloze, které zpravidla probíhá někdy v době začátku očekávané menstruace, i proto nemá smysl si dělat těhotenský test před datem očekávané menstruace. Navíc tyto těhotenské testy jsou obvykle schopné zachytit hladinu hCG nad 20 mIU/ml (ty nejcitlivější testy jsou schopny to zvládnout u hladiny 10 mIU/ml)

Zdroj: Co znamená hCG

Co to jsou sacharidy

Sacharidy, též glycidy, zastarale uhlovodany nebo karbohydráty, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Nízkomolekulární sacharidy vyznačující se více či méně sladkou chutí se nazývají cukry.

Sacharidy se dělí na:

  • monosacharidy
  • oligosacharidy
  • polysacharidy
  • komplexní sacharidy

Sacharidy, které mají sladkou chuť, se nazývají cukry. Jedná se o glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a galaktózu. Jsou to jednoduché cukry, které jsou organismem vstřebávány. Sladkou chuť mají také disacharidy, mezi něž řadíme sacharózu (řepný cukr), mléčný cukr (laktózu) a sladový cukr (maltózu). Glukóza a fruktóza jsou ve velkém množství obsaženy v ovoci, v medu, ve vínech, zelenině a v luštěninách. Glukóza i fruktóza se podílejí se na tvorbě zubního kazu.

Komplexní sacharidy naše tělo získává z obilovin, luštěnin, brambor, ze zeleniny a ovoce. Polysacharidy dále dělíme na využitelné (stravitelné), které tělo využívá jako zdroj energie, a nevyužitelné polysacharidy, což je velice důležitá vláknina.

Doporučené množství sacharidů v potravinách člověka představuje 55–60 % celkového energetického příjmu. To je přibližně 270–350 (a více) gramů denně, v závislosti na celkové dávce energie.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP