Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TAMPON PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU

OBSAH

Menstruace po porodu císařským řezem

Císařský řez je z psychologického hlediska problematický hned z několika důvodů. Porod je pro každou ženu vývojový úkol, který má obohatit její psychiku. Je to proces zrání a osobního růstu, který v případě císařského řezu neprobíhá tak, jak má, protože žena je v pasivní roli a závislá na zdravotnících. Císařským řezem se také komplikuje fyzický kontakt matky a dítěte, který je nesmírně důležitý nejen z hlediska psychologického, ale též imunologického. To, co může pomoci vašemu emocionálnímu uzdravení, je znalost důvodu, proč byl císařský řez proveden. Po císařském řezu budete potřebovat menstruační vložky, protože krvácení z dělohy je stejné jako po vaginálním porodu. Pokud byl císařský řez proveden akutně až během porodu, kdy se lékař snažil pomoci vašemu děťátku na svět přirozenou cestou, budete pravděpodobně cítit bolest i v oblasti hráze, zejména v případě, jestliže vám byla provedena epiziotomie (nástřih hráze). Nástup menstruace po císařském řezu je individuální a stejný jako u klasického porodu.

Zdroj: Menses po porodu

Diskuze

V diskuzi NERVOVÉ POPORODNÍ STAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Dohnalová.

dobrý den prosím o radu na dobreho lekaře,který se tímto stavem zabývá dcera 14 dní po císařském řezu a má tyto stavy s teplotami děkuji moc za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nervové poporodní stavy

Domácí čistící prostředky na ušní maz

  • Uši jsou čištěny vatovými tampony určenými pro odstranění ušního mazu, vatové tampony odstraňují pouze povrchový ušní maz. Pokud se pokusíte odstranit maz hlouběji z ucha, hrozí poškození ušního bubínku.
  • K odstranění nadbytku mazu lze použít i minerální olej, zvláště když se jedná o suchý maz. Můžete použít kokosový nebo olivový olej. Před aplikací si lehněte s hlavou otočenou na jednu stranu, pak nakapejte do ucha tři kapky. Nechte olej, ať rozpustí maz. V této poloze zůstaňte po dobu 10 až 15 minut, na ucho si přiložte vatový tampon jako uzávěr ucha, aby olej nemohl vytéci ven. Po určité době tampon sejměte. Tuto léčbu byste měli provádět dvakrát denně po dobu 3 až 4 dnů, dokud maz zcela nezměkne. Pokud se vám nepodaří starý maz odstranit, bude nutné podstoupit vyčištění pod lékařským dohledem.
  • Do zvukovodu nakapejte pár kapek peroxidu vodíku. Peroxid vodíku pomáhá rozpouštět ušní maz. Tento postup by se měl používat po dobu tří dnů.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Poradna

V naší poradně s názvem L DOBRY DE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Ještě jsem se chtěla zeptat má už čtyři dny vytržení zub paní zubarka mi. Tam dala novou vložku a tét má dovolenou za jak dlouho mužů vindat tu vložku děkuji za odpoved Ungerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete jestli jste tam dostala tampón hned po vytržení a nebo dodatečně až po několika dnech od vytržení zubu. Nedá se takto určit jaký účel měl vložený tampón, nebo jak píšete "vložka". V každém případě by bylo vhodné zastavit se na zubním u zastupujícího lékaře, který by zkontroloval stav hojení. Když nebude žádný zastupující zubař, tak běžte na zubní pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dobry den

Pomoc při hučení v hlavě v noci

Vyzkoušet můžete například výše zmiňovanou ginkgo bilobu, a to ve formě bylinkového čaje. Toto praktické řešení prospívá tělu i ve spoustě dalších oblastí.

Mnoho lidí doporučuje i vymačkanou šťávu z cibule, konkrétně z velké půlky, k níž se přimíchá lžička vinného octa. Do tohoto nálevu se namočí vatový tampon, který se vsune do ucha minimálně na celou noc.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UDĚLAT VÝPLACH POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivet.

dobrý den,čtu zde že výplachy půochvy se dělají také že namočím tampon do tea tree oleje a nechám celou noc??je tomu opravdu tak??neublíží mi to spíš??děkuji za info..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tampon se namáčí do zředěného TeaTree oleje. Koncentraci si každá žena určí podle své odolnosti. TeaTree se ředí s jakýmkoliv čerstvým olejem používaným v kuchyni.

Zdroj: diskuze Jak udělat výplach pochvy

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Po vytažení zubu se běžně objevuje pooperační bolest, případně otok. Abyste zmírnili tyto jevy, je vhodné si ještě před odezněním anestezie (znecitlivění) vzít běžný lék na bolest a chladit tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými volně dostupnými analgetiky. V případě, že se otok nebo bolest zvětšují, stejně jako v případě přítomnosti škubavé bolesti, kontaktujte svého lékaře. Hojení dásně po vytržení zubu je individuální, což platí i u zubu moudrosti. Ihned po vytažení zubu dostanete do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pokud by krvácení přetrvávalo nebo se objevilo delší dobu po zákroku, skousněte čistý složený a přežehlený kapesník. Jestliže krvácení přesto neustane, kontaktujte svého lékaře. Narůžovělá slina i dva dny po zákroku je normální a není důvodem ke znepokojení.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den, mám na noze kuří oko. V babských radách je návod, že se má na postižené místo přiložit tampon namočený v hypermanganu.
Koupila jsem v lékárně, jen nevím, jak ho naředit. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie mackerlová.

Roztok má mít barvu masové vody. Tj. Několik zrnek, .roztok může nevypratelně zabarvit okolí a oblečení. Kdyz bude tmavší, nic se neděje, ale budete mít hnědou nohu. Ale podle mne to nepomůže. V lékárně vám prodají změkčovací mast, která místo rozmočí a oko se vyloupne. Někdy nutno opakovat.

Zdroj: diskuze Jak použít hypermangan

Domácí léčba svědících uší

Velmi účinný je ocet zředěný stejným dílem vody. Pro úlevu postačí pouze dvě kapky tohoto roztoku, které se kápnou do zvukovodu. Užívání tohoto roztoku je doporučeno na dobu tří dnů. Nahromaděný ušní maz lze změkčit pomocí teplé vody v láhvi, kterou si přiložíte k uchu.

Dalším vhodným domácím lékem na svědění uší je směs česneku a citronu. Zde je recept na výrobu:

  • Oloupeme a najemno nakrájíme 50 g česneku a dáme ho vařit do 200 ml vody.
  • Česnek necháme vařit, dokud v hrnci nezbude 100 ml vody. Tuto směs necháme stranou.
  • Smícháme 20 ml citronové šťávy, 50 ml tinktury propolisu a 20 ml olivového oleje.
  • Všechny ingredience i uvařený česnek důkladně smícháme a přelijeme do tmavé skleněné láhve, kterou utěsníme.
  • Skleněnou láhev zahřejeme ve vroucí vodě a necháme ji vychladnout, aby měla podobnou teplotu, jako je ta tělesná.
  • Použijeme vatový tampon, který namočíme v této směsi.
  • Vatový tampon necháme přiložený k uchu přes noc (převážeme šátkem).
  • Tento postup se může opakovat i během dne.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Rosacea

Účinky léčby pomocí Jarischova roztoku u růžovky jsou pozitivní, a tak se používá jako podpůrná léčba tohoto kožního onemocnění. Jarischův roztok kůži mírně vysušuje, působí slabě dezinfekčně a má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky, přičemž pokožku zklidňuje. Roztok se nanáší se na čistou gázu nebo vatový tampon a z kůže se nesmývá. Lze ho také přelít do rozprašovače a osvěžit jím pleť či kůži v horkých letních měsících, a to i několikrát denně. Jarischův roztok nemá žádnou vůni ani nečpí jako některé farmaceutické přípravky.

Zdroj: Jarischova voda

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,na palci u nohy se mi nehet loupe jakoby po vrstvách vůbec mě to nebolí,když nehet odlupuji. Jen se bojím zda to neni nějaká plíseň.Prosím o radu.
Děkuji Michaela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar Moravčíková.

Vím dobrou radu.1 lžíce LISTERINU 1 lžíce ŠŤÁVY S CITRONU 1 lžíce JABLEČNÉHO OCTU.Dát na čisticí tampon přiložit na nehet dát ponožku a nechat 40 minut.Opakovat 14 dní.Já jsem dávala jen týden a mám klid je to super.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Péče o mastnou pleť

Péče o mastnou pleť by měla začít jemným pěnovým mycím prostředkem. Odstraníte tak nečistoty a nadbytečnou mastnotu. Použijte vatový tampon, který namočíte do adstringentního (stahujícího) pleťového mléka nebo pleťové vody a nanesete na celou pleť. Mastná pokožka též potřebuje hydrataci. Používejte však jen lehká, tekutá séra, která plně postačí. Nechejte hydratační sérum vsáknout a po chvilce papírovým kapesníkem odsajte jeho zbytek. Tento krok působí preventivně proti lesku.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem L DOBRY DE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den po vytržení zubů mi tam paní zubarka nedala žádný tampon ale jen vložku a na tu vložku mi dala naky byli prášeka rekla mi. Že mám přijít až 17.8kdyby byl naky problém jinak že prý ta vlozka vipadne sama může vipadnou sama děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Počkejte až sama vypadne. Když ne, tak běžte na prohlídku 17.8. Nezanedbejte čištění zubů a to včetně místa po vytrženém zubu.

Zdroj: diskuze Dobry den

Jarischova voda na akné

Jarischova voda velmi příznivě působí na podrážděnou, začervenalou, mastnou, aknózní a problematickou pleť. Při akné aplikujte Jarischův roztok jako běžnou pleťovou vodu (to znamená omývat nebo potírat postižené oblasti). Roztok má antibakteriální vlastnosti a pomáhá snížit množství bakterií nacházejících se na povrchu kůže a uvnitř akné. Jarischova voda také zmenšuje množství jizevnaté tkáně. Nakapejte roztok na vatový tampon a naneste na obličej či jinou část těla stejně jako pleťové tonikum. Pleť bude jemná, hladká a pružná.

Zdroj: Jarischova voda

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den chci poradit. V nose vźdy přes noc se mi v nose do rána utvoří strup nahoře a dole v obou srup .lékařka mi řekla źe to nic není dala mi mast .v lékárně jsem si koupila mast hysan přes den dobrý známá mi poradila źe si mám dávat tampón do odvaru šalvěje tak zkoušim po doktorech nemám chuť chodit nebo si připadat jak stimulant děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte zvlhčovač vzduchu. V zimě, když se topí, tak často bývá vzduch sušší, než je potřeba a sliznice nosu na to reaguje tím, že se obrní strupy, někdy prosátými krví nebo žilkami. Zvlhčovač vzduchu tohle dokáže trochu zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Tea Tree Oil

Studie [1] ukázala, že tea tree olej byl účinnější při zabíjení svrabových roztočů než jiné běžně používané látky. Kromě toho také během pokusu vykazoval minimální vedlejší účinky.

Tea tree olej můžete použít jako přírodní domácí lék proti svrabu tak, že si na vyrážky nanesete malé množství tohoto oleje. Použijte například vatový tampon a jemně vetřete olej z čajovníku na vyrážky od svrabu.

Můžete také rozmíchat trochu oleje z čajovníku v mírně zahřátém kokosovém oleji a aplikovat ho na vyrážky jako domácí lék na svrab. Pokud však zaznamenáte jakoukoli alergickou reakci, přestaňte jej používat a obraťte se na svého lékaře o osvědčenou léčbu mastí Infectoscab.

Zdroj: Domácí lék proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem KALENDÁŘ PRO VINAŘE - DUBEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Víchová.

Pro dlouhou nemoc jsem nemohla ostříhat vinou révu v bŕeznu,lze to udělat ještě nyní v dubnu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Konec dubna je moc dlouho na řez vinné révy. Z každého řezu bude vytékat tekutina, která bude živnou půdou pro bakterie jenž mohou rostlinu zahubit. To je hlavní riziko pozdního řezu. Pokud chcete toto riziko podstoupit, rostlinu ořežte. Pokud ne, tak počkejte a ostříhejte až po sklizni nebo příští rok v únoru.

Zdroj: diskuze Kalendář pro vinaře - duben

Jak se používá kalciová mast

Kalciová mast se používá místně k podpoře hojení a epitelizaci malých poranění (drobná popálení a oděrky), podráždění kůže (například jako důsledek ozáření rentgenem, po nadměrném slunění), chronických (vleklých) a bércových vředů, trhlin konečníku. Mast je vhodná pro suchou až velmi suchou kůži jako podpůrný prostředek při léčbě atopické dermatitidy, kontaktních ekzémů (kožní onemocnění), na doléčení herpes simplex labialis (opar rtu) a herpes zoster (pásový opar). Dále se používá pro pravidelné ošetřování prsů u kojících matek a léčbu poranění a ragád (trhlin) prsních bradavek, v péči o kojence jako prevence a léčba plenkové dermatitidy (opruzení). Pouze na doporučení lékaře se mast používá na ošetření děložního čípku. Na doporučení gynekologa je možné použít silnější vrstvu masti na vaginální tampon, který může zůstat zaveden ve vagíně nejdéle 24 hodin (po 24 hodinách nutno tampon vyměnit). Přípravek je určen pro dospělé, mladistvé, děti, pro těhotné i kojící ženy. V péči o prsa u kojících matek nanášejte na bradavky po každém kojení. Při ošetřování kojenců nanášejte při každém přebalení mast na předtím vodou dobře očištěnou pokožku. Předávkování přípravkem při místním použití se nevyskytuje. Jídlo neovlivňuje účinnost přípravku. Přípravek neovlivňuje pozornost.

Zdroj: Jak působí kalciová mast

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ MASKY NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Ahoj chci jen poradit Evičce i já mám takový problém je dulžité si poradne umyt ruce ze solvinou pak si ve malou misku polevkove lzice husiho sadla, tri kapky citronove stavy, spetku zazvoru a rozrdrcenou mátu to vsechno smichej a napatlej si to spickama prstu na oblicej nech si to pul hodiny pusobit pak vem jen navlhceny tampon a smyj si to radi ti to tak 2krat do tydne.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí masky na obličej

Ušní maz

Ušní maz je užitečná a přirozená součást obranyschopnosti vašeho těla. Čistí, promazává a chrání zvukovod tím, že zachycuje nečistoty a zpomaluje růst bakterií. K ucpání ušním mazem běžně dochází, když se lidé pokoušejí čistit si uši sami umístěním vatových tamponů nebo jiných předmětů do uší. To často jen zatlačí maz hlouběji do ucha, což může způsobit vážné poškození výstelky zvukovodu nebo bubínku.

Nikdy se nepokoušejte vydolovat přebytečný nebo ztvrdlý ušní maz dostupnými předměty, jako je kancelářská sponka, vatový tampon nebo sponka do vlasů.

Pokud se ucpání ušního mazu stane problémem, vy nebo váš lékař můžete provést jednoduché kroky k bezpečnému odstranění mazu pomocí výplachu uší.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Proč je důležitý štěpařský vosk při podzimním řezu

Při řezu je zapotřebí dotknout se vláčným štěpařským voskem rány nejdříve v místě dotyku dutého ostří nůžek, kde je i při správném nasazení nůžek, to je dutým (silnějším) ostřím nahoru, kůra obvykle zmačkaná a přístupná chorobám. Na silnějších větvích pak ránu obkroužíte po okraji (zamažete kůru) a nakonec střed rány. Zamažte i koncové rány tenkých větviček, pokud u nich větvička pokračuje v růstu bočním výhonem. Konce tenkých větviček nemusíte zamazávat.

Účelem ošetření ran po řezu – nejlépe štěpařským voskem – je zabránit napadení ran sporami hub rodů Leucostoma, Cincta a Monilia. Ty způsobují klejotok a mrtvici větví i kmene. Spory na živém dřevě vyklíčí, vrostou do pletiva a způsobují škody.

Zdroj: Podzimní řez broskvoní

Octový zábal na oteklé nohy

Otékají-li vám nohy, pak vyzkoušejte octový zábal, ten vám asi po měsíci každodenního používání sníží otoky nohou, odbourá pocit únavy, tíhy a bolesti a končetina bude prokrvenější.

Vložte oteklé nohy do vany se studenou vodu tak, aby voda dosáhla kolen. Nalijte litr jablečného octa a promíchejte. Nohy udržte ve vodě 2–3 minuty. Poté je neotírejte, ale hned si navlékněte na nohy bavlněné ponožky. Následně si lehněte s nohama na podlaze. Musíte ležet tak dlouho, dokud v nohou neucítíte teplo.

Nebo si každý den před spaním namočte bavlněný tampon do nezředěného jablečného octa a namažte si jím jednotlivé žíly. Na noc můžete použít mast z jablečného octa, kterou si oteklé nohy pečlivě namažete.

Další radou je směs, na kterou budete potřebovat 1 syrový žloutek, 1 čajovou lžičku terpentýnu a 1 lžíci přírodního jablečného octa. Vše smícháte a následně si vzniklou směsí musíte potírat oteklé nohy až po koleno.

Zdroj: Octový obklad na otok

Salicylová mast recept

Budeme potřebovat půl lžičky jedlé sody bikarbony, kterou smícháme s jedním hrnkem vody v nějaké malé misce. Důkladně to promícháme a dáme na chvíli stranou. Mezi tím si připravíme 10 tablet acylpyrínu, které nejsou potahované, musí být matně bílé. Tyto tablety acylpyrínu dáme do malé misky a pokapeme je čerstvou citrónovou šťávou v množství asi dvě polévkové lžíce. Tablety by se měly začít hned rozpouštět do takové jakoby práškové pasty. K urychlení použijeme lžíci a všechny větší kusy rozdrtíme. Pak tuto acylpyrinovou pastu z citrónu a acylpyrinu čistými prsty naneseme rovnoměrně na pleť, kde vytvoříme tenkou a rovnoměrnou vrstvu po celém obličeji. Při nanášení se vyhněte oblasti očí. Acylpyrínovou směs necháme působit pět až 10 minut, což je doba za kterou úplně vyschne. Pak si vezmeme vatový tampón, který namočíme do misky s jedlou sodou a vodou, kterou jsme si na začátku připravili a jemně z obličeje setřeme aspirinovou slupku. Jedlá soda zde působí jako důležitý neutralizátor kyseliny salicylové, bez ní tento recept nepoužívejte!

Zdroj: Domácí salicylová mast recept

Udržovací řez

Po několika letech přejdeme od výchovného řezuřezu udržovacímu. Ten se provádí asi po nejdelší čas života stromu. Spočívá v každoročním vystřihování suchých, slabých, napadených a jinak špatných větví.

Následně se musí prosvětlovat koruna, kdy se všechny větve, které míří směrem do koruny, vyřezávají, aby pak nebránily světlu proniknout do koruny a po dešti zase umožňovaly větru rychlejší vysušení listů uvnitř koruny, čímž zabraňují vzniku houbových chorob a výskytu mšic, které se množí v teple a vlhku.

Také se vyřezávají větve, které jsou prasklé, nalomené nebo jinak poškozené, aby přes všechny tyto rány nemohla do stromu proniknout choroba, která by pak strom postupně zlikvidovala.

Zdroj: Řez ovocných stromů

Výchovný řez

U tohoto řezu jsou vždy větve stříhány podobně jako u řezu po výsadbě. Dodržujeme pravidlo, aby se nové větve nekřížily, nebyly napadeny chorobami či škůdci, nebo byly dokonce suché.

Výchovný řez spočívá v založení dalšího patra řezem. Stejně jako u spodního patra se větve budou řezat tak, aby se mohly rozvětvit do dvou směrů.

Větve by neměly růst ani příliš vodorovně, ani příliš kolmo vzhůru. Ideální sklon je kolem 30 až 45°. Příliš vodorovné větve se po násadě plodů mohou ohýbat k zemi, naopak příliš kolmé větve zase nemívají mnoho plodů, neboť na kolmých větvích se spíše tvoří pupeny listové.

Zdroj: Řez ovocných stromů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP