Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉKY NA UTIŠENÍ BOLESTI PO OPERACI VYBOČENÉHO PRSTU

OBSAH

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Proč bolí břicho a měchýř po operaci prostaty?

V případě, že byla vaše operace vedena klasickým řezem v podbřišku, tak je možné, že vaše bolesti souvisejí spíše s poraněním břišních svalů a svalů svěrače močové trubice. Prostata navazuje na svěrač močového měchýře a její odstranění se projeví právě bolestivostí svěrače v době rekonvalescence. Osmý den po operaci prostaty tyto svaly ještě nejsou zcela zahojené, a proto se na břiše ozývají bolestí téměř při každém pohybu a zejména při chůzi. Svaly na svěrači pak bolí při uzavírání močového měchýře tím víc, čím více je v něm moči, přesně, jak to popisujete. V klidu a vleže by bolesti břicha i měchýře měly ustat. Pomoci by v tomto případě také mohlo suché ledování oblasti kolem jizvy v poloze vleže na zádech. Bolesti močového svěrače můžete tlumit pomocí některého volně prodejného analgetika – léky proti bolesti. Kdyby se i v klidu a delší dobu po vymočení objevovaly náhlé křeče, nebo návaly prudké bolesti anebo docházelo k tepající bolesti, tak je třeba neprodleně navštívit svého urologa a nechat se jím vyšetřit. Totéž platí i pro situaci, kdyby tělesná teplota přesáhla 38,5*C. Mírně zvýšená teplota po operaci prostaty souvisí s hojením vaší rány. Až půjdete na vytažení stehů, tak ošetřovatelce řekněte o svých pocitech.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENÍ PRSTŮ U NOHY PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Dobry den, jiz pred mesicem jsem byl operovan by-pass, vydut na brisni aorte a k tomu ucpani cev v panevni oblasti, bolesti pred operaci:bolesti do krize, silne bolesti do nohy, usel jsem par kroku, nemohl jsem spat, noha byla chladna, brnela a vystrelovaly silne bolesti az do lytka, pochopitelne, vsechny priznaky jsem mel, operace probehla bez komplikaci, ale po operaci mi stale zustalo brneni prstu u nohu a prsty mam velmi citlive na dotek a mravenceni, po operaci v nemocnici jsem to to nemel, zaclo to az doma, myslite, ze se operace nepovedla, nebo jsou jen naruseny nervy.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až půl roku a někdy až rok trvá než zmizí tyto komplikace s citlivostí. Zůstaňte v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a pravidelně ho informujte o tomto problému. Odeznívá to pomalu, tak buďte trpělivý a postarejte se ať o tom váš lékař ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Golský.

Překvapil mě název kapitoly "Léčba neuropatie".
Kdo je o tomto zdravotním problému alespoň základně informován, tak ví, že neuropatie není konvenční/západní medicínou léčitelná! Lepší je nazývat věci pravými jmény, kupříkladu "Tlumení neuropatických bolestí".

Velmi všem doporučuji nejprve nastudovat vedlejší účinky (ano, zlomek z nich byl v článku zmíněn) doporučovaných chemických léků, jenž dramaticky negativně ovlivní život pacienta.
Dlužno dodat, že ne všem tyto léky pomohou, což není informace vycucaná z prstu, nýbrž je statisticky doložitelná.

Přeji všem takto postiženým zázrak uzdravení, přinejmenším v podobě zmírnění potíží/bolestí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ňorkova.

mám nalomený palec na pravé noze který je i podle lékqře zhojený,ale bolest přetrvává
lékař opichuje kloub palce /prý je opotřebený/ ale šílená bolest přetrvává a to už 2 roky od úrazu
užívám jen běžné léky od bolesti,ale bolest přetrvává že se to někdy nedá ani vydržet
prosím poraďte co dělat od strašné bolesti palce děkuji

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Bolesti po operaci žlučníku

Jsou shodné jako po jiné operaci a odezní. Mějte na paměti, že operovaná oblast není po měsíci ještě zcela úplně zhojena (rány jsou srostlé, ale úplná regenerace operované tkáně trvá minimálně 6 týdnů). Pokud by bolesti přetrvávaly, případně kdyby se přidružily další obtíže (teploty, průjem a podobně), informujte o tom lékaře. Obvykle je nález v normě a bolesti způsobuje něco jako přecitlivělost žlučových cest; zkrátka někdy se i po vynětí žlučníku bolesti nepřestávají objevovat, i když už nemají žádnou ovlivnitelnou příčinu, ale bolesti mohou být výjimečně způsobeny i zánětem nebo srůsty a podobně.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Také jsem trpěla 7 let bolestmi trojklaného nervu při němž jsem brala léky ,ale bez efektu. Pak jsem se dozvěděla o operaci která mě těch bolestí zbaví a tak jsem se nechala operovat v Ustí n.Labem od profesora Sameše . A nyní jsem zcela bez bolestí a jsem ráda,že jsem na tu operaci šla.Děkuji panu prof. Samešovi že mi změnil život k lepšímu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Valůchová.

Hodně let jsem trpěla hroznými bolestmi trojklaného nervu. Už jsem z toho byla zoufalá, léky nepomáhaly. Asi před třemi lety mi moje masérka řekla, že něco zkusí. Začala mi dělat lymfatickou masáž trojklaného nervu, a to na obou stranách obličeje.
Postupem času, dělala to pravidelně každý týden, jsem pocítila úlevu. Takto to dělá vždy asi půlhodinu. Dnes jsem v situaci, kdy mohu bez obav ven, i když fouká, když mrzne, prášky od bolesti beru minimálně a jsem nesmírně šťastná. Ostré bolesti se mi celé roky opakovaly a trvaly i tři dny a tři noci, nezabíralo vůbec nic. I když si myslím, že jsem dost silná a dost snesu, měla jsem mnohokrát chuť si vzít prášky a skoncovat to. Do smrti budu mé masérce, a nyní i kamarádce, vděčná za tak velkou pomoc.
Vlasta Valůchová, Zlín

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem PRAVÁ RUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Hradil.

Začaly mi silné bolesti od pravé lopatky přes celou paži až do prstů. Tyto bolesti se asi po hodině a půl ztlumí a většinou v noci začnou znovu. Prosím o vyjádření k tomuto problému.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je na vině útlak nervu. Nerv může být utlačován kostním výrůstkem a nebo jiným novotvarem. Bližší určení pomůže zjistit vyšetření magnetickou rezonancí. Když se nechá tento stav bez léčby, tak hrozí postupné odumírání nervu a ztráta hybnosti. S léčbou pomůže lékař neurolog ve spolupráci ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se zpočátku nejčastěji manifestuje tak, že trne jeden nebo více prstů. Přítomno je brnění, mravenčení či pálení prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku). Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Dobrý den přesně stejné bolesti jsem měla také bylo to hrozné a žádné léky nepomáhaly.Také jsem už nemohla ani jíst bez bolestí.Dozvěděla jsem se od jednoho známého,který měl stejné potíže,že byl na operaci trojkl.nervu a nyní je bez potíží.Proto jsem si vyžádala také operaci u porfesora Sameše v Ustín.Labem,který je specialista na operace nervů .Zato jsem mu vděčná,že mě naprosto zbavil těchto hrozných bolestí a dnes už nemám žádné.
Proto bych Vám také doporučila tuto operaci,která není nijak bolestivá. Pixová

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Lázně po operaci srdce

Lázeňské rehabilitační pobyty, které trvají 28 dní a vedou k výraznému urychlení zotavovacího procesu po operaci srdce, bývají pojišťovnou plně hrazené. Tento časný nástup k rehabilitaci je pro zdraví přínosnější než dosud obvyklé pobyty s odstupem několika měsíců. Několik prvních dní je klient sledován na Centru časné rehabilitace (obdoba JIP). I z tohoto důvodu umožňují Lázně Poděbrady, a.s., eventuální pobyt partnera při pobytu nemocného. Pacient se zúčastní fyzického tréninkového programu, po kterém se zlepší jeho tělesná výkonnost. Možné bolesti svalů, kloubů a operačních jizev zmírní masáže, koupele nebo elektroléčba. Pacient je pod odborným zdravotnickým dozorem. Provedou se veškerá kontrolní vyšetření, laboratorní i přístrojová.

Pacient se naučí zdravému způsobu života, včetně racionálního stravování. Kuřákům bude nápomocný režim v jejich snaze o nekouření. Doporučuje se vzít si s sebou do lázní kromě základních hygienických potřeb přiměřené oblečení pro cvičení, pohodlnou sportovní obuv, oblečení vhodné na vycházky. Zájemci o cvičení v bazénu potřebují plavky a koupací čepici. Je důležité, aby pacient měl s sebou léky, které trvale užíval do operace, a to i v případě, že se léky během pobytu na kardiochirurgické klinice měnily. Zejména se jedná o léky na cukrovku, inzulín, urologické, neurologické léky, léky na štítnou žlázu a veškeré speciální léky.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Mám velké bolesti kloubů mohu ji brat k warfarinu aspoň přes den stačila by mi 100mg děkuji Jana

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopp Jaromir.

Dobry den. Mam artrozu leveho kolene 3-4.Muzete mi prosim poradit jak tento stav udrzet zatim bez operace jeste 2-3roky jelikoz jeste musim do prace.Moc dekuji.J. Kopp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mimo operaci už moc možností nemáte. Snad jen cvičení na rehabilitaci a léky proti bolesti. Raději přemýšlejte, jak co nejdříve podstoupíte operativní zákrok. Stačína to měsíc absence a máte koleno zase jako nové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Artroza

Průjem po operaci žlučníku

Většina operovaných se po odstranění žlučníku nesetká s trávicími obtížemi – případný lehký průjem obvykle časem přejde. Vrátit se může po přejedení či tučném jídle. Sami brzy vypozorujete, jak můžete či nemůžete svůj zažívací trakt zatěžovat. Také plynatost je dalším nepříjemným projevem po operaci. Dbejte na zdravou stravu, užívejte vlákninu, zakysané mléčné výrobky, probiotika eventuálně existují preparáty, které někdy mohou přinést výraznou úlevu od plynatosti (jako je Espumisan). Samozřejmě pokud by se stav nějak výrazně změnil (bolesti byly horší, začala teplota, průjem a jiné), vyhledejte lékaře. Útěchou je, že většina těchto obtíží po operaci po pár měsících mizí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Jelínková.

Prosím mám intenzivní silné bolesti vpravo v bederní oblasti a kyčle a bolí mě lýtko až do prstů do nohy Brno mě to a hlavně v noci z bolestí jsem už šílená a již trvají 12 dní jde o ischias?

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Bolesti kloubů na ruce

Bolesti a otoky kloubů způsobují zpravidla větší či menší omezení jejich funkce. Tyto nepříjemné projevy jsou tedy obvykle důvodem k návštěvě lékaře. Ten stanovuje postup se zaměřením na zjištění příčiny příznaků a stanovuje diagnózu podle anamnézy, klinického vyšetření a rentgenových snímků. Mimochodem také využívá laboratorních vyšetření z krve, aby byl schopen odlišit zánětlivé a nezánětlivé onemocnění.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Během užívání Xarelta můžete proti bolesti užívat volně prodejný paracetamol a nebo léky na bolest, které jsou na předpis.

Neužívejte žádné jiné volně prodejné léky proti bolesti jako je aspirin, naproxen nebo ibuprofen, když užíváte Xarelto, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Narkóza a nachlazení

Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient bez akutních infekcí dýchacího traktu (bolest v krku před operací). Pokud má pacient bolest v krku již před operací, je nutné informovat o tomto stavu lékaře a operace bude odložena. Pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Komplikace

V případě, že se nemocný nepodrobí léčbě a onemocnění postupuje, může dojít až k nevratnému poškození nervu. To se projeví ztrátou citlivosti a poruchou hybnosti ruky a palce, který není schopen postavit se proti ostatním prstům, čímž ruka ztratí veškerou manipulační funkci. Rizika chirurgické léčby se objevují velice zřídka. Po operaci se může objevit malý otok, modřina nebo bolestivost v oblasti jizvy. Tyto potíže bývají pouze přechodného charakteru. Závažnější komplikací je infikování rány nebo poškození některé větve mediálního (středového) nervu. Vyskytnout se mohou i přetrvávající otoky, zarudnutí a bolestivost.

Zdroj: Brnění ruky a prstů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP