Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MATA PEPRNA DO KONOPNE MASTI

OBSAH

Účinky a použití

Konopné masti jsou skvělým pomocníkem při mnoha kožních problémech, jako jsou alergické reakce na bodnutí hmyzem, na potraviny a podobně. Konopné masti pomáhají rovněž při léčbě s různými druhy ekzému, při lupénce. Masti lze použít i při drobných spáleninách či na malé ranky. Používají je také mladí lidé při problémech s akné – konopná mast pleť zbavuje nečistot a pleť se stává hladší. Výrazným pomocníkem je konopná mast pro ty, kdo často trpí opary, zde jsou ještě účinnější konopné masti s bylinkami. Starším lidem pak konopné masti hojí bércové vředy a tlumí problémy s křečovými žilami, artritidou a revmatismem. Pro sportem aktivní lidi je pak vhodná konopná mast Chilli, která namožené svalstvo díky obsahu chilli rychleji zregeneruje. Konopná mast či konopná mast s bylinkami působí proti stárnutí pleti, pleť regeneruje a hydratuje. Konopná mast se včelím voskem je výrazným pomocníkem na slunce opálenou či spálenou pokožku. Konopná mast s dubovou kůrou je pak skvělým a osvědčeným produktem pro pomoc s hemoroidy.

Zdroj: Konopná mast

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Domácí konopná mast

Ingredience: 1 kg vyškvařeného sádla, 0,75 l nedrceného a suchého bylinného materiálu

Postup: K výrobě konopné masti je nejlépe použít sušené listy a květenství – samičí rostliny bez stonků. Pracujeme s poměrem 1 kilogram sádla na 0,75 litru nedrceného a suchého bylinného materiálu. Rozhodující je i poměr listů a květenství, květenství má vyšší podíl aktivní látky. Připravíme si vodní lázeň. Sádlo rozpustíme a přidáme rozemleté a rozemnuté části rostliny. Pro zjednodušení louhování a scezení můžeme rostlinné části napěchovat a zašít do bavlněného či gázového sáčku. V rozpuštěném sádle směs po dobu dvou hodin louhujeme a necháme vychladnout. Základ masti společně s bylinnou necháme ještě po dobu jednoho týdne odležet na chladném a temném místě. Mast poté znovu zahřejeme po dobu dvou hodin cca na 80 °C a louhování opakujeme. Následné čtyři týdny necháme mast odležet, poté ji ještě naposled zahřejeme tak, abychom ji přivedli do stavu tekutosti. Pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které lze použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů. Dokud je mast ještě teplá, plníme ji do čistých sklenic či kelímků, které lze opatřit víčkem. Domácí konopnou mast uskladňujeme nejlépe v chladnu a temnu.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla

Diskuze

V diskuzi KONOPNÉ MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina Pospíšilová.

Dobrý den, měla jsem podobný problém a boláků na hýždích mě nedokázalo nic zbavit až mi známá půjčila k vyzkoušení konopné tělové mléko. Můžu říct že za pár dní jsem viděla jak boláky pomalu a jistě ustupují. Opravdu doporučuji a osobně nakupuji online přes eshop www.zelenazeme.cz - mají široké spektrum produktů. Hezký večer :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Konopné mléko

Máta v zimě

Máta je trvalka, jejíž nadzemní část v zimě odumírá a na jaře opět vyraší.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KONOPNÁ MAST MENTOLKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fialová.

Mám bolesti svalů. Mohu použít Mentholku konopné mazání když užívám warfarin_?
Děkuji
Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastičky nijak neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Máta účinky

Máta peprná zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech, tiší svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Silně aromatická máta peprná může přehlušit jinou jemnější vůni či chuť, ale dobře chutná v moučnících, třeba v čokoládové pěně. Skvěle se hodí k jehněčímu, telecímu nebo drůbežímu masu a mátový čaj výborně funguje jako digestiv.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Bylinka máta

Máta peprná se pěstuje na celém světě jako koření i jako léčivka. Přirozený kříženec několika druhů máty – máta peprná – má čtyřhrannou lodyhu, zašpičatělé zelené nebo purpurové listy a fialová kvítka. Jako léčivka se sklízí v létě, těsně před rozkvětem. Její nejúčinnější součástí je prchavý olej, který se skládá z více než 40 různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu (35–55 % oleje), mentonu (15–30 %) a mentylacetátu (3–10 %). Medicinální mátový olej se připravuje parní destilací nadzemních částí rostliny.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi CO ÚČINKUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petulinka.

Cibuli jsem taky vyzkoušela, ale moc nedávám přednost těmhle babských radám. Cibule se moc neosvědčila, ale na doporučení kamarádky jsem vyzkoušela šampon Capillus s kofeinem, je z konopné kosmetiky a ten si nemůžu vynachválit, pro mě zatím číslo jedna.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co účinkuje

Máta peprná pěstování

Máta je vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstající do výšky až 80 cm. Z lodyhy vyrůstají podlouhlé zubaté listy, podobné kopřivovým. Zpravidla jsou sytě zelené, ale někdy se, společně s lodyhou, zbarvují slabě do červena. V létě se rozvíjejí růžové až fialové květy v lichoklasech, které ale nepřinášejí žádná semena. Šíří se mnoha podzemními výběžky. Hlavní obsahovou látkou jsou silice, éterické oleje s mentolem. Máta peprná se na rozdíl od ostatních druhů mát nemnoží semenem, ale pouze kořenovými výběžky. Pro začátek si tedy musíme koupit alespoň jeden exemplář. Máta je ideální půdokryvná rostlina, rychle a silně se rozrůstající. Pokud si to nepřejete, můžete ji jednoduše vysadit do velkého květináče. V případě, že se na listech objeví rez, radikálně celou rostlinu seřízněte, rychle znovu obrazí. V chladných oblastech je doporučováno mátu na zimu přikrývat.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi KONOPNA KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LussyB.

Výrobců konopné kosmetiky je opravdu mnoho a každému sedí něco jiného. Já mám lupenku a mohu mít konopnou kosmetiku pouze od jedné značky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Konopna kosmetika diskuze

Máta a těhotenství

Máta může ženám v těhotenství způsobit zhoršující se krevní obraz a poškodit játra. I když má příjemnou chuť a doporučuje se při poruše trávení, je dobré ji v těhotenství neužívat dlouhodobě. Není doporučována ženám, které mají diagnostikováno riziko potratu nebo prošly potratem v předešlém těhotenství. Od 26. týdne těhotenství se nedoporučuje užívání japonské máty.

Máta je vhodná na bolesti hlavy nebo na ranní nevolnosti. Není vhodné ji užívat v době kojení, kdy působí negativně na tvorbu mateřského mléka.

Nežádoucí účinky užívání máty: pálení žáhy, nevolnost, bolest hlavy, zvracení, vznik alergie – pokud žena projde alergickou reakcí v době těhotenství, může se alergie přenést také na plod, reakce může přijít při kombinování některých druhů antidepresiv nebo antibiotik.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÝ ČAJ NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Je možno užívat s Warfarinem?
složení: meduňka,kmín, máta, kozlík,jmelí a komonice.
Děkuji za odpověď.
(vyrobeno pro Sevak star s.r.o. Praha)
Léčím se na srdeční arytmii a selhávání srdce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinný čaj na vysoký tlak

Máta druhy

Máta vodní (Mentha aquatica) – jejím domovem se stala Evropa, Asie i Afrika. Bylina vytvářející výběžky dosahuje výšky 20–60 cm, má vejčité až elipsovité listy tmavě zelené barvy, která občas přechází do červenohnědé. Od června do října můžeme vidět její květenství v podobě hustých kulatých hlavic světle fialové až růžovofialové barvy. Máta vodní rychle roste, proto je třeba jí pravidelně zastřihovat výběžky.

Máta peprná (Mentha piperita) – rostliny rodu máty se snadno kříží a máta peprná je kříženec máty vodní a máty klasnaté nebo máty zahradní. V Evropě se s úspěchem používá už nejméně 1 000 let. Slouží k ochucení likérů, jako je Chartreuse a Créme de Menthe, a hojně se pěstuje k výrobě oleje. Máta je výborný lék na zažívání a na látkovou výměnu, její olej je vhodný při respiračních obtížích a na kožní onemocnění. Má znamenité účinky v chladivých lécích na bolest a na některé typy bolestí hlavy a migrén.

Máta rolní (Mentha arvensis) – vytrvalá aromatická rostlina dorůstající výšky 10–50 cm. Má plazivé podzemní výběžky, přímou nebo na bázi vystoupavou lodyhu, odspodu větvenou. Listy jsou řapíkaté, vstřícné, křižmostojné, vejčité. Květenství je lichopřeslen vyrůstající v paždí horních listů, květy jsou drobné, světle růžové. Plody jsou tvrdky umístěné na dně kalichu. Rostlina kvete od července do září. Roste v polích, zahradách, na březích rybníků, na cestách, ve vlhkých hlinitých půdách, na slunci nebo v polostínu. Nemá pěstitelský ani hospodářský význam.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Chylík.

Dobrý deň.

Prosím o informáciu, či môžem užívať konopné semeno pomleté a konopný olej, nakoľko som dostal dnu na palec nohy už druhý krát. Neviem to nikde zistiť.Prosím o vyjadrenie aký má obsah purínov. Ďakujem


Prajem pekný deň

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Máta v květináči

Máta vyniká svou rozmanitostí jak do barvy, tak množstvím odrůd a druhů a má příjemnou výraznou vůni. Kvete červenofialově od července do září a její výška se pohybuje kolem 30–60 cm a šířka je kolem 0,5 m. Má ráda polostinné až slunné stanoviště a její trs je vzpřímený a bujně rostoucí. Musí se pravidelně zalévat, ale nesmí být přemokřena. Průběžně se sklízí mladé listy na čaj, na podzim je nutné sestříhat ji celou. Lze ji pěstovat v květináčích. Nejvhodnější je propustný, hlinitopísčitý substrát. Pravidelně ji zalévejte odstátou vodou do misky a přihnojujte ji. Je nenáročná, až se rozroste, téměř o ni nemusíte pečovat. Čerstvé listy máty lze sklízet celé léto. Nať se doporučuje stříhat těsně před květem a v odpoledních hodinách, to obsahuje nejvíce silic. Množí se buď částmi rostlin, rozdělením kořenů či ze semen. Nejpříhodnější doba pro vysazení je na jaře (březen, duben) či na podzim (září). Na zimu ji umístěte na světlé místo, kde bude minimálně 10 °C, a omezte zálivku.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Neloupané konopné semínko

Neloupané konopné semínko obsahuje navíc vysoký podíl vlákniny a chlorofylu, takže je vhodné k pročištění a detoxikaci organismu. Doporučuje se konzumovat při vysoké fyzické i psychické zátěži, neboť odbourává i metabolity kyseliny mléčné, zodpovědné za bolesti svalů.

Použití: Surová semínka se hodí jako přísada do salátů, nálevů, zasypávají se jimi omáčky, ovesné vločky a další jídla. Jejich rozemletím na mlýnku na mák či maso získáte pastu vhodnou jako přísada do pomazánek či omáček. Po namočení přes noc ve vodě směs s vodou rozmixujeme a scedíme, čímž získáme super výživné konopné mléko. Vhodné je také při pečení chleba či buchet a koláčů. Zdravé, velice chutné a zároveň jednoduché je semínka na sucho opražit na pánvi a smíchat se solí a konopným olejem. Neobsahuje lepek, a proto je vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou.

Cena neloupaného konopného semínka.

Zdroj: Konopné semínko

Konopné semínko Carun

Konopné semínko Carun loupané je vyrobeno z vybraných odrůd, které neobsahují psychoaktivní látku THC. Carun semínko je loupáno velice šetrně, aby se uchovaly veškeré hodnotné živiny. Je možné ho přidávat prakticky do všech jídel při vaření i pečení a je také chutnou přísadou do studených pokrmů, protože se vyznačuje příjemnou oříškovou chutí. Při tepelném zpracování se však snižují výživové hodnoty semínka.

Velice vhodné je pro kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gama-linolenové (GLA) v mateřském mléce.

100 g výrobku průměrně obsahuje: 2451,6 kJ/591,8 kcal, bílkoviny 30,0 g, sacharidy 2,4 g (z toho cukry 1,4 g), tuky 52,5 g (z toho nenasycené mastné kyseliny 5,3 g), mononenasycené mastné kyseliny 7,8 g, polynenasycené mastné kyseliny 39,4 g, kyselina linolová 27,5 g, kyselina alfa-linoleová 9,3 g, kyselina gama-linoleová 1,9 g, vláknina 1,3 g, sodík 0,005 g.

Po otevření se doporučuje uchovávat v chladničce. Doporučená denní dávka 15–20 g. Neobsahuje lepek ani ořechy.

Cena konopného semínka Carun.

Zdroj: Konopné semínko

Loupané konopné semínko

Loupané konopné semínko má vysoký obsah bílkovin, obsahuje 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Tedy takových, které si lidské tělo neumí vytvořit samo a musíme je doplnit pouze potravou. Dále obsahuje vzácné proteiny albumin a edestin, což jsou velice dobře stravitelné bílkoviny. V loupaném konopném semínku najdeme i mnoho bioaktivních látek, jako jsou vitamíny E, B1, B2, a také minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek. Důležitý je také obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, fytosterolu, chlorofylu a lecitinu.

Použití: Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, mají protizánětlivé účinky a zlepšují regenerační a imunitní systém lidského organismu. Konzumací loupaných konopných semínek dodáváte tělu všechny potřebné aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny omega-3, 6 a 9 v optimálním poměru pro lidský organismus. Semínka obsahují velké množství stopových prvků zajišťujících přísun všeho potřebného k vytvoření gama-globulinů, které jsou nezbytné pro naši imunitu. Je tedy opravdu vhodné zařadit konopné semínko do našeho jídelníčku.

Cena loupaného konopného semínka.

Zdroj: Konopné semínko

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Šlehaná konopná mast

Ingredience: 35 g nerafinovaného bambuckého másla, 65 g bio konopného olej, 8 kapek vitamínu E

Potřebujete: hrnec nebo vyšší pánev, skleněná nebo nerezová miska, tyčový mixér, kelímek (berte prosím v potaz, že našlehané bambucké máslo zvětší svůj objem)

Postup: Do vyšší pánve nebo hrnce dejte vařit cca 5 cm vody. Vložte skleněnou nebo nerezovou misku s bambuckým máslem a nechte ho mírně změknout (nesmí vařit!). Z vody misku vyndejte, až bude máslo změklé tak, že ho dokážete rozetřít lžičkou. Šlehejte tyčovým mixérem přibližně 5 minut do zchladnutí na teplotu kolem 50 °C. Přidejte konopný olej a mixujte, dokud se vám nevytvoří hladká šlehaná pěna. Nyní přidejte vitamín E a ještě jednou důkladně promixujte. Přendejte směs do připraveného čistého kelímku, počkejte, až úplně vychladne a teprve pak zavíčkujte. Máte hotovo a můžete používat.

Použití: Tuto konopnou mast lze použít na spáleniny, ekzémy včetně atopických, lupénku, artrózu (do II. stupně), oděrky, akné, svalové bolesti, migrény, záněty a otoky žil a jiné potíže.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla

Výroba konopné masti

Na jeden litr masťového základu použijte 100 gramů zelené sušiny ze samičích rostlin. Přirozený poměr květu a listí v zelené sušině zachovejte, je zhruba 1 : 3–4. Pokud vám všechny listy před usušením zežloutly nebo jste je museli kvůli škůdcům otrhat, doplňte listy samičích rostlin květy a listy samčích rostlin, které se sklízí již v červenci a srpnu a výborně se hodí na čaje a koupele. Jako médium můžete použít bílou nebo žlutou lékařskou vazelínu, kterou koupíte v lékárně, nebo nejlépe a nejcitlivěji, ale také finančně nejnáročněji, kakaové a kokosové máslo. To je však na ztvrdlé paty nebo bolestivé svalstvo či klouby zbytečný luxus! Velice oblíbené a finančně nejméně náročné je takzvané vnitřní sádlo, které se ovšem rychleji kazí. Osobně vnitřní sádlo doporučuji, zejména děláte-li si doma menší množství masti, které brzy spotřebujete. Vnitřní sádlo není sádlo prodávané v obchodech, i když i to lze v nouzi použít.

Postup: Nechte rozpustit cca 1 kg vepřového sádla, přidejte 2 až 3 hrsti právě otrhaných listů a nechte za stálého míchání přejít varem asi 5 minut. Vypněte a nechte 24–48 hodin odstát a vychladnout. Po 24–48 hodinách postup opakujte. Směs se nesmí připálit. Nechte mírně povařit 3 až 5 minut. Takto vzniklou směs přelijte přes kovové sítko do menších zavařovacích skleniček. Nechte při pokojové teplotě zchladnout. Mast skladujte v ledničce. Takto připravená mast je výborná na revma a bolesti kloubů.

Zdroj: Konopná mast

Tradiční konopná mast

Ingredience: sádlo a sušené konopí v poměru 1 : 1

Postup: Jako masťový základ se doporučuje tradiční vepřové sádlo, které má podobné složení jako lidský podkožní tuk. Sádlo z bylinek vytahuje jejich účinné látky a tyto látky v sobě uchovává a přenáší je do kůže. Běžně dostupné vepřové sádlo je tepelně upraveno škvařením. Účinnou látku můžete získat buď ze sušené konopné nati (technické konopí je běžně dostupné jako konopný čaj v lékárnách nebo prodejnách bylin), silnějšího účinku dosáhnete použitím čerstvé či sušené nati nebo samotných šištic samičích rostlin konopí indického. Připravte si stejné díly masťového základu a sušené byliny (použít můžete například hrnečky). Masťový základ rozehřejte ve vodní lázni, jakmile je tekutý, vsypejte do něj konopí. Nechte pár minut zahřívat, promíchejte a nechte volně zchladnout při pokojové teplotě. Vychladlou hmotu uložte na několik dní (ideálně týden) do tmavé místnosti. V průběhu této doby je možné mast několikrát znovu ohřát, promíchat a nechat zchladnout – získáte tak z konopí ještě více účinných látek. Nakonec hmotu opět rozehřejte a tekutou přeceďte přes síto s plenou. Takto přečištěnou mast můžete ještě za tepla nalít do připravených čistých skleněných nebo keramických (případně i plastových) kelímků, které po dokonalém zchladnutí dobře uzavřete. Hotovou mastičku uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Vydrží tak bez problémů přibližně rok.

Použití: Mast má protizánětlivé, hojivé, analgetické a uvolňující účinky. Vepřové sádlo taje cca při 55 °C a výborně absorbuje látky rozpustné v tucích, které se pak svrchní vrstvou kůže dostávají do těla. Nevýhodou je jeho krátká trvanlivost, žlukne a musí se skladovat v lednici. Spoustě lidem také vadí typické živočišné aroma.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP