Facebook Síť X Pinterest email tisk

Minerál vápník

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDoplňky stravy a léky

V ČEM JE OBSAŽEN VÁPNÍK a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Vápník je nejhojnější minerál v lidském těle. Až 1,4 kg vápníku se nachází v kostech a zubech. Vápník plní svou nejdůležitější funkci právě ve struktuře kostry a zubů. V mnohem menším množství je také důležitý pro přenos nervových impulsů do svalů, uplatňuje se při srážení krve a různých metabolických procesech.


Obsah článku

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroje vápníku

Zdaleka nejdůležitějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Tvrdé sýry, jako je například parmezán, obsahují nejvyšší koncentrace. Ale rovněž máslo nebo mléko jsou bohaté na vápník. Rostlinné potraviny obvykle obsahují nižší množství vápníku. Ale i zde existují výjimky, například kokos nebo sezamová semínka. Denní konzumace mléka, jogurtu a sýru může dodat tělu dostatek vápníku. Chcete-li využít v těle vápník co nejlépe, musí být zkombinován s vitamínem D. Pokud je množství tohoto vitamínu nedostatečné, bývá vápník těžce zpracovatelný. U dětí a lidí nad 65 let je potřeba vápníku zvýšená – tvorba kostí a udržování kostní hmoty. Lidé trpící nesnášenlivostí na laktózu, nebo z jiného důvodu nekonzumující mléčné výrobky, či dokonce vegetariáni musí věnovat pozornost dostatečnému přísunu vápníku.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Unisouth

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Doplňky pro správný růst
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Dostupná antibiotika bez receptu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.