Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Příznaky nedostatku vápníku u dětí

 


Aktualizováno:

Děti a miminka

Všichni jsme si vědomi důležitosti vápníku a jeho významu v našem těle. Minerální vápník udržuje kosti a zuby silné. Téměř 92 % vápníku je uloženo v kosterním systému, zbytek se nalézá v cirkulující krvi, tkáních a orgánech. Nedostatek vápníku může ovlivnit mineralizaci kostí, kontrakci svalů, problémy nervového systému a srážlivost krve. Nedostatek vápníku je nejčastějším problémem, kterým čelí mnoho dětí na celém světě. Děti potřebují vápník pro správný růst kostí. Nedostatek je způsoben buď nedostatečným příjmem vápníku, nebo problémy v jeho absorpci ve střevech. Některé děti trpí nedostatkem vápníku od narození v důsledku nízkého stavu vápníku své matky. Nedostatek vápníku vede ke slabým kostem, které mohou v konečném důsledku způsobit kostní deformity. Nedostatek může být upraven potravinovými doplňky.

Co způsobuje nedostatek vápníku u dětí?

  • Nedostatečná spotřeba potravin bohatých na vápník. Nejlepším zdrojem vápníku je mléko a jiné mléčné výrobky.
  • Děti narozené matkám s nedostatkem vápníku a vitamínu D.
  • Děti krmené umělou výživou. To je proto, že vápník nacházející se v mateřském mléce se velmi dobře vstřebává na rozdíl od náhradní stravy.
  • Nedostatečné vystavování se slunečnímu záření. Sluneční světlo je bohatým zdrojem vitamínu D a jedině odpovídající množství vitamínu D a fosforu pomáhá vstřebávat vápník.
  • Nesprávná absorpce vápníku ve střevech. To může být způsobeno několika faktory: chronický průjem, některé střevní problémy, onemocnění jater apod. Konzumace cereálií a výrobků, které obsahují sloučeninu fytátu, může zasahovat do vstřebávání vápníku ve střevech.
  • Dalším důvodem nedostatku vápníku v kostech je indukované onemocnění parenterální výživy. Dítě, které má z jakéhokoliv důvodu nitrožilní výživu, může trpět nedostatkem vápníku. Nicméně tento stav může být napraven přidáním tohoto prvku.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky nedostatku vápníku

  • Kosti dětí jsou slabé, jejich zuby jsou křehké a nažloutlé. Také to může být spojeno s nedostatkem vitamínu D. Křivice je porucha kostí způsobená nedostatkem vitamínu D a vápníku.
  • Kvůli nedostatku vitamínu D je střevní absorpce vápníku a fosfátů snížena, což vede k hypokalcémii. Svalová slabost a závažný případ tetanie je společným příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k deformitám nohou, v oblasti žeber a kloubů se mohou tvořit tzv. růže.
  • Dochází k nárůstu zlomenin u dětí. Opožděný růst zubů a vady chrupu jsou dalším příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k pocení hlavy i během zimy, nebo naopak dítě cítí na hlavě chlad.

Léčba nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může být obnoven mnoha způsoby. Existují i přírodní prostředky, které mohou pomoci zvýšit hladinu vápníku u rostoucích dětí.

  • Konzumace mléčných výrobků v každodenní stravě. Dítě by mělo pravidelně pít mléko. Mléko je bohatým zdrojem vápníku.
  • Konzumace zelené listové zeleniny, jako je špenát, celer, pískavice, by měla být zahrnuta v denní stravě.
  • Proso nebo červené proso a jídlo z nich připravené je rovněž bohatým zdrojem vápníku.
  • Sezamová semínka jsou plná vápníku.
  • Pivovarské kvasnice jsou dalším dobrým zdrojem vápníku.
  • Vystavení se časnému rannímu slunění po dobu 30 minut je velmi prospěšné, protože napomáhá produkci vitamínu D, který je důležitý při syntetizování vápníku.
  • Ovoce v každodenní stravě. V ovoci je vitamín C, který pomáhá s ukládáním vápníku v kostech. Pomeranče, citrony a guava, to jsou některé druhy, které jsou bohaté na vitamín C.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Tristand

odkaz na článek

. Příznaky nedostatku vápníku u dětí [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

...

 Lucie

Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.

Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.



Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS