Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Lidské tělo obsahuje více vápníku než jakéhokoli jiného minerálu. Vápník reguluje každý orgán a kůže není výjimkou. Jak to je s největším orgánem v lidském těle a vápníkem?. Většina vápníku v kůži se soustřeďuje v horní vrstvě pokožky a působí jako regulátor pro mnoho důležitých kožních funkcí.

Funkce vápníku v kůži

I když se neustále zbavujeme kožních buněk, pokožka udržuje konstantní tloušťku živých vrstev. Epidermální vápník reguluje kožní buňky při obnově. Vápník také reguluje normální barvu pleti a to podněcováním melanocytů, což jsou buňky, které produkují pigment. Nedostatek vápníku v kožních buňkách se projevuje jako křehká a tenká kůže. Vápník reguluje kožní buňky obsažené v lipidech, které vytvářejí bariéru pro vnější podmínky. Pacienti se suchou pokožkou kvůli počasí nebo problémům, jako je ekzém, dobře reagují na léčbu vápníkem. Vápník kromě toho může adekvátně pomoci tělu reagovat na menší zánětlivé podněty, což vede k menšímu podráždění pokožky. Vápník v kožních buňkách pomáhá tvořit vápníkový proteinový komplex, který je důležitý pro kožní propustnost. U lidí s nízkým obsahem vápníku v kůži je větší pravděpodobnost, že dojde k předčasnému stárnutí kůže a většímu výskytu rakoviny kůže. Vápník stimuluje antioxidanty, aby nedošlo k poškození kožních komponent, jako je kolagen. Vápník je přírodní minerál a nalézá se v ovoci, zelenině a v některých semenech. Může mít roli v inhibici rakoviny kůže, neboť silně brání recyklaci karcinogenních enzymů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Potraviny, které obsahují vápník

Mezi potraviny, které obsahují vápník, patří mléko a mléčné výrobky, fazole, ořech - zejména mandle a pistácie, také kostnaté ryby jako sardinky a určitě také listová zelenina. Listová zelenina, která obsahuje vápník je kapusta, čekanka a čínské zelí. Některé potraviny, jako je pomerančový džus a sójové mléko, můžou být obohaceny o vápník.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Faktory, které poškozují vápník

Spotřeba vysokých dávek kyseliny fosforečné, která je obvykle v tmavě barevných druzích limonád, také sodík, alkohol a příliš mnoho červeného masa a kávy může způsobit ztrátu vápníku. Kromě toho mohou stresové hormony, zejména kortizol, poškodit vápníkové rezervy. Některé léky mohou poškodit vstřebávání a zásoby vápníku, jako je například tetracyklin.

Doporučení k vápníku

Doplňky vápníku mohou být používány jednotlivci, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství ve své stravě. Pro nejlepší absorpci vápníku by každá přijatá dávka neměla být vyšší než 500 až 600 mg. Také nepoužívejte kostní moučky nebo dolomit jako zdroj vápníku. Tyto složky by mohly být nebezpečné, protože mohou obsahovat olovo.

Autor: © Jakub Vinš
Foto: ©
Midnightcomm



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS