Mast z čerstvého ptačince (ptačinec prostřední neboli žabinec) a sádla je používána již po staletí. Mast z ptačince se používá proti různým kožním problémům, jako jsou například akutní poranění kůže, ekzémy, lupénka nebo špatně hojené rány.
Potřebné věci
- 70 gramů vepřového sádla
- 6 až 10 gramů ptačince
výběr z naší tvorby
Výroba domácí masti z ptačince
- Nakrájejte vepřové sádlo na kousky a vložte jej do malého hrnce.
- Do hrnce přidejte ptačinec, který musí být nasekaný na drobné kousky.
- Roztavte vepřové sádlo (při nízké teplotě) a počkejte, dokud se úplně neroztaví.
- Přidejte ptačinec, který by měl při zahřátí syčet, protože obsahuje vodu. Dávejte pozor, abyste směs nesmažili, ale pouze jen uvolnili šťávu, která obsahuje léčivou látku.
- Vepřové sádlo a ptačinec nechte chvíli na mírném ohni (30 minut).
- Obsah hrnce přelijte do hluboké misky. Misku překryjte tenkým hadříkem nebo čajovými filtračními sáčky.
- Přebytek tuku přeceďte přes hadřík nebo čajové sáčky.
- Nakonec označte misku datem a popisem.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Rosser1954
Bc. Jakub Vinš
Vystudoval VŠTVS – Palestra v Praze - obor Sportovní a volnočasový pedagog. Ve volných chvílích píše články o zdraví a zdravém životním stylu. Kromě toho se intenzivně věnuje sportu, převážně fotbalu. Do jeho volného času neodmyslitelně patří sport a cestování.
odkaz na článek
VINŠ, Jakub. Domácí mast z ptačince [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-05-06. Dostupné online.
klíčová slova
# domácí rozmarýnová mast
přidejte sem svůj komentář
Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.