Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

 


Aktualizováno:

Nemoci

Psoriáza, také nazývána lupénka, je autoimunní onemocnění kůže, kde zatím všechna léčba selhává. Projevuje se lokálními záněty pokožky, které jsou nepříjemné a někdy i velmi bolestivé. Ještě stále převládá názor, že lupénka je onemocnění nevyléčitelné. Ve většině případů tomu tak opravdu je. Avšak zcela nový pohled do této problematiky vnáší nový výzkum, který zkoumá vliv přírodních substancí a jejich působení na toto onemocnění. Během výzkumu se v 7 z 10 případů podařilo lupénku potlačit úplně, ale ne pomocí léků, ale pomocí přírodních látek. Tam, kde nestačí klasická medicína, přichází opět na pomoc příroda, jako komplementární terapie.

Psoriáza (lupénka)

Psoriáza se často projevuje na různých částech těla vyvýšenými červenými ložisky, které jsou pokryty stříbrolesklými odlupujícími se šupinami. Hlavními místy výskytu jsou lokty, kolena, a vlasatá část kůže.Psoriáza se ale může vyskytnout prakticky kdekoliv na těle.
Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo. Zhruba 15% pacientů s lupénkou má postižení rozsáhlé a bolestivé, někdy zcela znemožňující plnohodnotný život. U 5% případů se dokonce objevují otoky a bolesti kloubů jako v případě revmatoidní artritidy. Asi čtvrtina lidí s psoriázou má pak postižené ruce a nohy. Tento druh lupenky se jmenuje palmoplantární psoriáza. Pokud se u vás tedy vyskytuje lupenka na chodidlech a nebo lupénka dlaních, tak jde o palmoplantární psoriázu.

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst z důvodu hojení drobných zánětů v trhlinkách kůže
  • bolestivé otoky a ztuhlé klouby podobné artritidě
  • změna povrchu nehtů
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příčiny onemocnění

Naše kůže každých 28 dní obmění celý svůj povrch, při němž se odumírající buňky dostávají na povrch, kde se odlupují a uvolňují místo buňkám mladším. V případě lupénky se kožní buňky obnovují ale mnohem rychleji a navíc tento cyklus trvá jen několik dní (méně než 28). Takovýto proces rychlejší tvorby kožních buněk je naprosto normální v případě nějakého poranění. V této situaci potřebujeme zacelit ránu a je tento nárůst buněk žádoucí. Avšak u nemocných lupénkou se přehnaně rychlá obnova kůže projevuje olupováním nepotřebné kůže a vznikají tak známá ložiska lupénky. V současné době se vědci domnívají, že důvodem, proč se zvýšená tvorba kožních buněk děje, je špatná genetická informace buněk. Genetičtí odborníci vědí, že občas se občas nějaká buňka změní a jako taková by měla být zničena imunitním systémem. V případě lupénky však zničena není a dál předává špatnou genetickou informaci při svém množení.

Dnes již víme o faktorech, které mohou lupénku zhoršit nebo dokonce vyvolat. Patří sem například stres, alkohol, konzumace mastných jídel, nechráněný pobyt na slunci, poranění kůže atd.

Vědci zjistili, že zvýšená hladina mastných kyselin, které se nacházejí v membráně buněk způsobuje, že buněčný kopírovací sytém se pokazí a začne produkovat nepotřebné zvýšené množství kožních buněk. Tuto anomáli způsobuje především mastná kyselina kyselina arachidonová - AA. Když tedy dokážeme vhodným způsobem zamezit zvýšené hladině kyseliny arachidonové, tak máme lék na lupénku. Vědci ověřili tvrzení, že je-li nízká hladina kyseliny arachidonové v buněčných membránách, nevzniká pak žádná lupénka. Nastává zde otázka, kterými látkami dokážeme hladinu kyseliny arachidonové bezpečně snížit? K tomu v současné době probíhá výzkum, který má odhalit účinné látky, jenž by mohly být inhibitory kyseliny arachidonové, tedy že by tlumily, popřípadě pohlcovaly, její množství. Některé informace z tohoto výzkumu unikly a my vám nyní přinášíme několik poznatků o doplňcích, které mají vliv na léčbu lupénky z pohledu komplementární terapie snižování hladiny kyseliny arachidonové.

Léčba psoriázy přírodními substancemi

  • Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu
    Dávkování: 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den.
    Záleží však na obsaženém cholinu v přípravku, proto důkladně zvažte výběr!
  • Rybí tuk (omega 3 a 6 mastné kyseliny)
    Dávkování: 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu).
  • Zinek + nanomethionin
    V ČR není tato speciální kombinace dostupná. Jako náhradu můžete použít klasický zinek a k němu koupit aminokyselinu Methionin.
    Dávkování: 20 - 30 mg zinku denně, po měsíci užívání snížit dávku na 10 mg – stále užívat společně s methioninem.
  • Inositol a IP6
    Výborný pro správnou funkci jater, odbourává nadbytečné minerály a detoxikuje.
    Dávkování:
    min. 500 – 1000 mg.
  • Vitamin C
    Ve vodě rozpustný vitamin. V žádném případě neužívat jako součást multivitaminů či ve formě šumivých tablet.
    Dávkování: 100 mg třikrát denně.
  • Měsíček lékařský
    Čaj i nálev z měsíčku lékařského je velmi účinný. Čaj z měsíčku lékařského se pije 2 krát denně jeden šálek. Odvar z měsíčku lékařského se použije tak, že se postižená část kůže namočí zhruba na půl hodiny do tohoto odvaru. Návod na přípravu odvaru z měsíčku lékařského: do 1 litru horké převařené vody přidejte 5-8 květů měsíčku (suchých nebo čerstvých) a nechte louhovat 1 hodinu. Koupel v odvaru opakujeme denně až do ustoupení potíží.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Doporučené látky při léčbě lupénky

  • Vitaminy skupiny B
    B-komplex, B1, B2, B5, B6 a kyselina listová.
    Dávkování: užívat denně 1-2 tablety dle doporučeného dávkování na obalu.
  • Vitamin E
    Vitamin rozpustný v tucích. Užívejte počas jídla při snídani nebo během oběda.
    Dávkování:
    200 mg denně.
    Upozornění: pokud současně užíváte léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem.
  • Selen
    Dávkování: 80 - 100 µg denně.
    Upozornění: ve vysokých dávkách je velmi toxický. Nepřekračujte denní dávku 200 µg.
  • Aloe vera šťáva
    Prospívá především játrům, slinivce břišní a trávícímu ústrojí. Je výborným detoxikačním prostředkem. Biologicky aktivní aloe vera se doporučuje užívat denně. Pro vnější použití lze využít gel z aloe vera k potírání postižených míst.
  • Výborným doplňkem jsou také probiotika, které harmonizují funkci střev a tím i imunitního systému! Podílí se na úpravě zmiňovaných kyselin v organismu. Doporučit lze Probiotika10 a brusinky, které obsahují až 12 miliard aktivních látek a celkem 10 druhů lactobacilů.

Průběh komplementární léčby


Při začátku užívání výše uvedených látek dojde po 1 až 2 týdnech k přechodnému zhoršení onemocnění. Po několika dnech se však situace ustálí a začne se zlepšovat. Při dlouhodobém užívání lze lupénku poměrně dobře kontrolovat nebo dokonce potlačit její výskyt úplně.

Jídelníček - vhodné a nevhodné potraviny

Lupénka souvisí s kyselinou arachidonovou. Čím více této kyseliny proudí v těle, tím horší je průběh lupénky. Vhodná strava, může podpořit omezování tvorby kyseliny arachidonové v buňkách.

Pro omezení tvorby AA kyseliny se pokuste ze svého jídelníčku odstranit:

  • vejce,
  • vnitřnosti (játra, srdce, drůbeží droby),
  • hovězí maso,
  • mléčné výrobky atd.,
  • smažená jídla (hranolky, připálené jídlo, maso na rožni apod.).

Pomoci vám mohou:

  • zelenina,
  • ovoce,
  • semínka slunečnicové, dýňové, sezamové či lenové,
  • ryby (makrela, sardinky, tuňák, losos a sleď).
odkaz na článek

. Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

 Anna

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně článku k lupénce. Trpím touto kožní nemocí asi tři roky a běžné léky mi nezabírají. Můžu zkusit tyto doporučené doplňky? Jak dlouho je musím užívat? Je jich poměrně hodně, můžete mi říct, kolik to zhruba bude stát? Děkuji. Anna

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rychlá pomoc od lupenky

 Honza

zdravím lidičky..chci se tady pochlubit i já že mám tedy měl jsem lupénku...Měl jsem jí po celém těle..6 let jsem chodil ke kožeřce ..pořád mi dávala nějaké mastičky a nic :-( ale dnes? jsem úplně jak miminko..prostě ani jedno ložisko..konečně bazén a tak...a hlavně po šesti letech kraťase..nechci tajit jak jsem se uzdravil..jen vám řeknu že za 3 týdny jsem byl bez jediného ložiska..a jsem za to vděčný jedné starší paní která mi udělala mastičky a řekla že se nemusím bát že bych se neuzdravil..doufám že mi paní nebude mít za zlé že vám dám její email ale nejde se tím nepochlubit..takže její email je Herbalova1956@seznam.cz ....prosím neříkejte že jsem ho sem napsal já..ale klidně jí napiště a domluvte se sní !!! uvidíte že se uzdravíte!! když jsem se jí ptal tak řekla že uzdravila každého... :-) a hlavně si nemyslete že tu dělám nějakou reklamu!! to vůbec..je mi jedno zda jí napíšete ..pro mě je důležité že já jsem absolutně zdráv.. měj te se :-) a pokud chcete se zeptat mě tak mi klído zavolejte :-) tel na mě je 737 317 034 ahoj te Honza :-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 misa

Dobrý den, přes pět let mou tetu trápila lupénka, ve vlasech, na čele a na rukou. Léčila se víceméně neúspěšně a pomalu se už začala smiřovat s tím, že se svého problému nezbaví. Rozhodla se vyzkoušet bylinné produkty české společnosti v Brně a účinek byl opravdu rychlý a dokonalý. Téměř za 1,5 měsíce si mohla dovolit změnit účes, protože jí lupénka nejen zmizela, ale už se nevrátila. Doposud nikdo pro její sebevědomí neudělal tolik, co výrobky! :-)

Mohu Vám poradit, jak se lupénky zbavit. Jsem k dispozici. :-). Kontaktujte mě.



email: chaloupkovamichala@gmail.com

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 So

Doktorka mi léčí počáteční lupénku, ale nemám červený flíčky ve vlasech, jen se mi hrpzně loupe hlava a nic moc na to nezabírá, už jsem vyzkoušela snad vše, šampony mi nejprve pomůžou a pak to začne všechno od znova, už jsem zoufalá, navíc ty léky stojí šélený prachy. Pro mě i 150,- za blbý šampoin je docela dost, když ostatní si můžou používat levneý za 50,-. Doktorka mi jen píše samý mazání. Já už snad ničemu nevěřím, znamená to, že s tím budu žít do konce života?A je to vůbec lupénka?Mám silně vysušenou kůži na hlavě, která se mi loupe a svědí mě. Děkuji za odpověď. Už si nevím rady, celé noci probrečím.......... :´o( Taky nemám moc důvěru ve svou doktorku. Můj praktický lékař mi doporučil analýzu prvků ve vlasech ,ale ta stojí 2 000,-, takže pro mě je to opět cesta bez konce.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Bond

biologicka lecba je jen pro vybrany fakt spatny pripady a trva u kazdyho z pacientu (ma jich byt 350 z cele CR) 2 roky. Co jsem zjistil od nekterych dermatologu, se ale po te dobe projevy vraceji a pokud se v lecbe nepokracuje, je to zase v pytli. Stoji to milion korun pro jednoho pacienta na rok a hradi to pojistovna (takze si dovedete predstavit tu castku, kterou za to vsichni platime, no nic :) ). Ted jsem zkusil neco jinciho (aniz jsem byl zapojen do projektu biologicke lecby) sam doma a hodne dobre fungujiciho - pripravky Dr. Michaels, ryze prirodni, tedy bez kortikoidu. Meli s tim velky uspech pri testech u pacientu Na Bulovce a u profesora Novotneho v Praze. 75 procent pacientu bylo po 8 tydnech zcela cistych, u profesora Novotneho, jak vim, to bylo 90 procent pacientu. Jako fakt pecka, tak jsem to zkusil hned, jak jsem se o tom dovedel. A funguje to, jsem po 8 tydnech skoro cisty, jeste chvili vydrzim a bude. Snad to vydrzi, coz by melo - podle toho, co jsem se dovedel od lidi, co to zkusili. Jsou cisti treba i rok. Kozar vam to nejspis nedoporuci, protoze o tom bud nevi, nebo s tim nema zkusenosti nebo o tom jen slysel a zavrhne to s tim, ze je to moc drahy. Mne doktorka rekla, ze neco takovyho existuje, ale ze s tim enmaji zkusenosti a ze je to drahy a ze teda mi napise ten Betacorton. To bylo uz pred nakou dobou, pred nakym casem mi o tom rekl kamos, ze to pomaha, tak jsem si o tom neco zjistil a prd, zacal jsem. Sice me to vyslo na par tisic, ale vysledek bezva. Sam to nemam na nehtech, ale pry to tam taky pomaha. Lze to koupit v kazdy lekarne. S lupenkou preju zdar!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Ditunka

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Zdena

Hanko, to co mu píchají se jmenuije Remicade, je to biologická léčba, ale říkal že existují i jiný přípravky. Uričtě se ta léčba provádí i jinde ve větších městech ale nevím, kde by jsi našla kontakt.



Zeptej se své lékařky, ta by tě tam stejně musela poslat, nedá se tam jít bez předchozích doporučení. On na té klinice bývá obvykle půl dne. 2 hodiny kapačka a potom ještě na pozorování.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Hanka

Jak se ty léky jmenujou? A jak často musí na tu kliniku jezdit? Já jsem z jižní Moravy a tak by to pro mě bylo hrozně daleko. Jak dlouho na tý klinice musí být?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Zdena

O podvod se určitě nejedná, jezdí na kliniku Iscare teď nově, dříve chodil do nějaké nemocnice, ale v Iscare je příjemnější prostředí. Léčbu si neplatí, dohromady by to vyšla na několik set tisíc, tyto náklady zcela hradí pojišťovna. On sám si kupuje jen nějaké vitamíny.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Jára

Dobry den, vsem co maji problem s lupenkou doporucuji ridit se navodem vyse. Udelal jsem to v lete a dodrzuji to stale. V predchozich letech se mi stav v zime stale zhorsil, tuto zimu to probehlo hladce, muj stav je mnohem lepsi, kuze neni tak zarudla, nepali a nesvedi. Byl jsem od te doby u lekare, ktery tomu ani neveril. Nejvic mi pomohl nalev z mesicku, kde jsem si namacel ruce a davam si ho i do vany. Kombinace tech pripravku vyse je naprosto nenahraditelna, ani nevite, jak jsem rad, ze jsem si to precetl. Doufam, ze mi to bude fungovat stale a telo si na to nezvykne. Pekny den.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 kapička

Paní Zdeno, tu léčbu syn platí? Nejedná se o nějaký podvod?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Zdena

Můj syn biologickou léčbou prochází poslední rok. Měl psoriázu v těžkém stadiu a přidali se mu bolesti kloubů, nesnášel léky. Nejezdí do Prahy často, asi každý 8. týden a vypadá zdravě. I se tak cítí. Já se jenom tiše modlím, aby to tak zůstalo.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Kamélie

To je sice taky pravda. Lupenku to řeší taky ale nasazují to jenom lidem v nejhorším možném stádiu. Takže záleží hodně na tom, jak moc je to s tebou špatné, jestli to nejde řešit nějak jinak.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Božena

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Iva

Máte někdo zkušenosti s biologickou léčbou? Víte v čem to spočívá? Já už jsem oběhala všechny možné léčitele, zkoušela jsem bylinky, pozitnivní myšlení, kineziologii, dozvěděla jsem se, že to souvisí s nepřijetím sebe sama, ale na tu biologickou jsem narazila náhodou v jedné diskusi a nebylo to tam nijak rozepsáno. Budu ráda za každou odpověď. Můžete i na mail Iva.Michova@volny.cz

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Psoriáza (lupénka) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

 Ana

Dobrý den, trpím touto nemocí už tři roky a žádné léky mi nezabírají. Znamená to, že je mám "vyměnit" za tyto doporučené látky? Jak dlouho je budu muset užívat? Děkuji. Anna

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS