Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Stopový prvek molybden

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Molybden se podílí na stavbě asi 40 enzymů v lidském těle, z nichž jsou mnohé důležité pro degradaci toxických metabolitů (purinů). Další funkcí těchto enzymů je podílet se na struktuře genetických buněk. Molybden hraje důležitou roli v buněčném dělení a ve vývoji nových, zdravých buněk. Také je důležitý pro tvorbu kyseliny močové, která neutralizuje volné radikály. Molybden je i základním kamenem pro zdravou a odolnou sklovinu, protože má antibakteriální účinky a podporuje vstřebávání fluoridu do zubní tkáně.

Charakteristika molybdenu

Molybden je důležitý pro toxické metabolity, tvorbu genetického materiálu, ochranu před volnými radikály, stabilitu zubů. Optimální denní příjem molybdenu činí 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka molybdenu je obsažena v:

  • 60 g sójové mouky
  • 100 g červeného zelí
  • 2 vejcích
  • 250 g brambor

Nedostatek molybdenu způsobuje zakrnělý růst, akumulaci toxických metabolitů, poškození buněk, zubní kaz. Zdrojem molybdenu jsou obiloviny, luštěniny, vejce, brambory, zelí, mléčné výrobky, droby.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky nedostatku molybdenu

Nedostatek molybdenu může být způsoben delší podvýživou. Také zánětlivé onemocnění střev může zapříčinit nedostatek molybdenu. V takovém případě pak následně může vést nedostatek molybdenu k růstovým poruchám a poškození buněk. Může být rovněž ovlivněna kvalita zubní skloviny, což přispívá k rozvoji zubního kazu. Ke kompenzaci následků některých vad je zapotřebí zajistit pravidelný přísun potřebné dávky molybdenu, ať už správnou stravou, nebo pomocí potravinových doplňků.

Zdroje molybdenu

Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Ralf Roletschek

odkaz na článek

. Stopový prvek molybden [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS