Charakteristika železa
Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:
- 300 až 400 g masa
- 400 g žitného chleba
- 350 g špenátu
- 100 g dýňových semen
Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.
Příznaky nedostatku železa
Pokud tělu chybí železo, může to vést k anémii, může být oslabena duševní nebo fyzická výkonnost. Také je ovlivněn imunitní systém. Vnějšími příznaky pak bývají suchá kůže a vlasy, bledé a rozpraskané rty. Nejčastěji postiženy bývají ženy. Ale k nedostatku může dojít dokonce i u sportovců, kteří mají zvýšenou potřebu železa. K posílení deficitu dochází vzhledem k nedostatečné a málo vyvážené stravě. Lidé, kteří jsou vegetariány a nejedí maso, mají rovněž potíže při dodržení každodenních zásob železa. Nedostatek tohoto stopového prvku může být snadno neutralizován doplňky stravy.
Zdroje železa
Nejbohatším zdrojem železa je maso a masné výrobky. Tělo přijímá železo z těchto potravin bez další konverze. Velké množství je také ve vaječných žloutcích, ale bohužel i hodně cholesterolu. Obilí, ořechy a semena obsahují větší množství tohoto stopového prvku. Pro cílené dodávky železa jsou užitečné pšeničné otruby, dýňová a sezamová semínka. Zelenina a ovoce mají nízký obsah tohoto stopového prvku. To platí i pro špenát, kterému je přisuzován – pouze kvůli nedorozumění – vysoký obsah železa. Absorpce železa je silně ovlivněna různými potravinami. Vitamín C má například pozitivní vliv na vstřebávání železa. Taniny obsažené v čaji, vínu, kávě, sójových výrobcích, fosfátu a některých analgetikách naopak brání ukládání železa.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Doodledoo