Facebook Síť X Pinterest email tisk

Okurková limonáda

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposled upraveno

Hlavní stránkaByliny a čaje

Bezesporu největším hitem letošního léta byla „okurkáda“, chcete-li použít frekventovanější, i když ne tak hezký název, tak okurková limonáda. Na osvěžení je perfektní, takže se není čemu divit, že ji do nápojových lístků zařadilo opravdu hodně restaurací. A mnohdy ji i mimo nabídku udělají na přání.


Obsah článku

Recept na okurkovou limonádu

Standardní okurkáda se dělá jednoduše tak, že nakrájíte okurky na kostičky, rozmixujete na kaši, zalijete vodou, necháte chvíli odstát (v ideálním případě přes noc) a podle chuti dosladíte. A hlavně pořádně vychladit, teplá okurkáda není dobrá. Můžete ji připravovat z oloupaných nebo neoloupaných okurek, je to jedno, ale druhá varianta bude výrazně zelenější. Samotné okurky je dobré přecedit, pokud nechcete pít okurkový salát.

Okurková limonáda zní možná trochu zvláštně, ale je doopravdy chutná, osvěžující a rozhodně je to příjemné zpestření mezi těmi všemi nápoji, které obvykle pijeme. Takže, proč si ji nevychutnat i doma? Potřebujete jen následující ingredience a „recept“ (příprava je totiž tak snadná, že se to ani neodvažujeme nazvat receptem).

Budete tedy potřebovat:

  • 1 celá salátová okurka
  • 1 litr studené vody
  • cukr, ideálně třtinový
  • limetková nebo citronová šťáva

Postup na výrobu domácí okurkové limonády

Okurku oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle. V míse okurku zalijte litrem vody a přisypte asi 2 lžíce cukru a přidejte zhruba stejné množství šťávy z citrusů. Poměr je spíš orientační, někomu bude vyhovovat limonáda sladší, někomu zas kyselejší. Celou směs lehce promíchejte a následně rozmixujte tyčovým mixérem. Téměř hotovo! Teď ještě vzniklou směs proceďte přes sítko do džbánu. A je to! Dejte vychladit do lednice – teplá není vůbec dobrá. Servírujte do vysokých sklenic. A to, co vám zbylo v sítku, můžete taky konzumovat – takový okurkový salát na sladko.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Okurková limonáda i bez okurek

Vyrábět okurkový fresh ne všechny restaurace baví, naštěstí existuje ještě jednodušší řešení – náhražka v podobě okurkového sirupu. Ovocné sirupy se při výrobě nápojů používají běžně, takže proč by to nešlo i s okurkami. Konkrétně se dá použít okurkový sirup Giffard. Giffard vyrábí sirupy opravdu z ovoce/zeleniny, takže chuťově jsou dobré. Namíchání koktejlu podle chuti vůbec nic nebrání, výborná je okurkáda v kombinaci s Tonicem, citronovou šťávou nebo „alko varianta“ s ginem a Tonicem. Asi by se toho k okurkám hodilo daleko víc, ale to už je na vás, co vyzkoušíte?

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Mainsari66

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Domácí výroba česnekové tinktury
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Aloe vera recepty
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Tonzilektomie

    Pavla

    Děkuji za odpověď.leva strana je uplne v poradku.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Tonzilektomie

    Cempírek

    To je velmi dobře, že lékař potvrdil úspěšné zahojení. Nyní buďte trpělivá, dokud se to nesrovná. V krku máte obnaženou jizvu po odstraněné mandli na každé straně. Zkuste se soustředit na obě strany a porovnejte, zdali vás polykání bolí na obou stranách celou dobu stejně a nebo jsou tam rozdíly. Pokud bude jedna strana lepší, ta druhá ji rychle dožene.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    Tonzilektomie

    Pavla

    Byla jsem na kontrole před 14 dny.mudr rikal ze je to zbytek lymfaticke tkane podle toho jak byla mandle vyndana.zahojeno dobře.

    Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.