Rychlá limonáda ze skořice
Ingredience
- 6 hrnků vody;
- 3/4 hrnku cukru;
- 2 tyčinky skořice;
- 6 celých hřebíčků;
- 1 velká limetka, nakrájená na tenké plátky;
- 1 citron, nakrájený na tenké plátky;
- 3/4 hrnku citronové šťávy;
- ledové kostky.
Postup
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 hrnky vody, cukr, skořici a hřebíček. Snižte teplo; vařte 10 minut. Odstraňte z tepla a vyhoďte skořici a hřebíček. Nechte zchladnout a nalijte do velkého džbánu. Vmíchejte limetku, citron, citronovou šťávu a zbývající vodu. Chlaďte alespoň 1 hodinu. Podávejte ve vychlazené sklenici v mrazáku. V případě potřeby ozdobte tyčinkou skořice. Lze podávat i teplé.
Skořicová limonáda se zázvorem
Ingredience
- 1 na tenké plátky nakrájený citron;
- 1,5 hrnku cukru;
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru;
- 1 tyčinka skořice;
- 2 hrnky čerstvé citronové šťávy (asi 8 až 9 citronů);
- 7 hrnků vody.
Postup
Vložte nakrájený citron, zázvor a všechen cukr do velké mísy nebo silného džbánu. Vše rozmačkejte šálkem na kávu nebo vařečkou. Vmíchejte nalámanou tyčinku skořice a citrónovou šťávu. Dejte stranou.
Nechte 30 minut odležet, aby se rozvinula kořeněná chuť. Sceďte do dvoulitrové konvice. Chlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.
Pikantní skořicová limonáda
S nádechem skořice, hřebíčku a nového koření je tato limonáda chutnou letní pochoutkou, kterou si oblíbí celá rodina. Tuto pikantní limonádu mají rádi i vybíraví jedlíci!
Ingredience
Pro kořeněný jednoduchý sirup
- 1/2 hrnku cukru;
- 2 hrnky vody;
- 1/2 lžičky hřebíčku;
- 6 cm skořicové kůry;
- 1/2 lžičky nového koření.
Pro pikantní limonádu
- 1 litr vody;
- 4 až 6 velkých citronů, odšťavněných;
- 1 citron, nakrájený na plátky;
- jednoduchý kořeněný sirup.
Postup
Nejdříve si připravte jednoduchý kořeněný sirup.
Ve velkém hrnci smíchejte 2 hrnky vody, cukr, hřebíček, skořicovou kůru a nové koření. Pro dospělé můžete do kořeněného sirupu přidat trochu kajenského pepře. Dosáhnete tak pikantnější recept na limonádu.
Přiveďte k varu na středním plameni. Ujistěte, se že se cukr úplně rozpustil. Vařte 5 minut a poté sceďte pomocí jemného cedníku. Koření vyhoďte.
Nyní přistoupíme k výrobě pikantní limonády.
Ve velkém džbánu smíchejte jednoduchý sirup, studenou vodu a citronovou šťávu podle chuti. Dejte do lednice alespoň na jednu hodinu.
Podávejte ledově vychlazené s nakrájenými citrony na boku. Nepřidávejte led přímo do džbánu, zředí se tím celý džbán. Kostky ledu přidejte těsně před podáváním do jednotlivých sklenic.