Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

 


Aktualizováno:

Poradna

Většina sluchových vad vzniká pozvolna, postupným zhoršováním sluchu. Počáteční obtíže nebývají velké. Občas přeslechnete větu, kterou pronese někdo, kdo je k vám otočený zády, v televizi nerozumíte všem dialogům podbarveným hudbou nebo hlukem aut, střelbou a podobně. Ani si neuvědomíte, že přestáváte slyšet zpěv ptáků, šumění deště a jiné tišší zvuky, které jste v podvědomí dříve registrovali. Později již nastávají problémy i v běžném rozhovoru a vaše komunikace s okolím je ztížena. Sluchadlo tyto problémy buď zcela, nebo alespoň ve větší míře odstraní.

Jak získat sluchadlo

Pokud hůře slyšíte, nebo máte komunikační obtíže, navštivte svého ORL lékaře, který vám provede vyšetření sluchu. V případě větší sluchové vady může být doporučena korekce sluchadlem. Sluchadlo může být vydáno buď lékařem ORL, nebo foniatrem, který má příslušný atest. Na základě vyšetření sluchu se určí, jak vysoký příspěvek můžete získat od pojišťovny. Tento příspěvek může být 2 700, 3 900, nebo 5 100 Kč.

Pokud máte od lékaře potvrzenou vadu sluchu, domluvíte si termín na vyzkoušení sluchadel. Pro první vyšetření a případně vyzkoušení sluchadla počítejte s časem 45–60 minut. Pokud si z nabízených sluchadel vyberete, bude vám zhotoven otisk ucha, který je nutný u závěsných sluchadel pro výrobu individuální tvarovky, u zvukovodových nebo kanálových pak pro výrobu vlastního sluchadla.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Druhy sluchadel

Analogové: Klasické zpracování zvuku bylo až do dnešní počítačové éry zásadně analogové. Zvuk byl převeden na elektrický signál tím, že byl snímán elektroakustickým měničem = mikrofonem. Dále byl analogově, tedy spojitě, zpracován takto: zesílen předzesilovačem, upraven v tónovém korektoru (rozdělen na několik pásem – obvykle výšky, středy a hloubky, které se samostatně nastavovaly) a opět zesílen koncovým zesilovačem. Dále byl tento upravený elektrický signál převeden zase na zvuk dalším elektroakustickým měničem, tedy miniaturním reproduktorem. Toto zpracování – úprava intenzity jednotlivých tónových pásem je obvyklá u všech elektroakustických zařízení, sluchadla se od nich liší jen tím, že jsou velmi malá – musí používat speciálně vyrobené díly s vlastnostmi vhodnými pro toto použití.

Digitální: Digitální zpracování zvuku se od výše uvedeného popisu liší jiným způsobem úpravy zvuku. Za předzesilovač je vložen analogovo-digitální převodník, který analogový (spojitý) signál převede na digitální (číselnou) formu tím, že analogový signál „rozseká“ vzorkovací frekvencí na kousky a každý takový kousek dostane přiřazenou číselnou hodnotu. Původně spojitý signál je převodníkem změněn na řadu čísel. Množství, tedy četnost čísel, je dáno vzorkovací frekvencí převodníku. Další zpracování je teoreticky jednoduché a spočívá v násobení a dělení těchto čísel. Prakticky je třeba vytvořit určitý algoritmus zpracování, obvykle speciálním počítačovým programem, který musí být člověkem vytvořen tak, aby toto zpracování mělo požadovaný výsledek (nelze použít libovolně upravené zvuky, ale takové, které zlepší srozumitelnost řeči). Po takové úpravě přichází na řadu opět převodník, tentokrát digitálně-analogový, a dále nezbytný koncový zesilovač a reproduktor. Je zřejmé, že zásadní rozdíl mezi oběma způsoby zpracování zvuku je ve variabilitě úprav požadovaného zvukového spektra. Analogový způsob neumožňuje výrazné oddělení jednotlivých pásem zvuku ani jejich vzájemně nezávislou úpravu. Digitální způsob úpravy je zase technicky (i finančně) náročnější a snaha o nezbytnou miniaturizaci (a snížení ceny) vede ke zjednodušování celého procesu. S tím souvisí trvalý problému nalezení vhodného algoritmu zpracování signálu. Je třeba si uvědomit, že právě tento algoritmus rozhoduje o srozumitelnosti poslechu – a v tom se jednotlivé výrobky zásadně liší. Jak digitální sluchadla, tak i sluchadla analogová se vyrábějí jako závěsná a zvukovodová.

Závěsná sluchadla mají název odvozen od toho, že visí za boltcem ucha. Pro správnou funkci potřebují vhodnou, nejlépe individuální tvarovku, která vede zvuk k bubínku ucha. Jejich omezení spočívá v tom, že uživatel nesmí mít časté záněty zvukovodu, případně velkou tvorbu ušního mazu. Potom hrozí jejich častější ucpávání ušním mazem. Další typy sluchadel, jako jsou krabičková či brýlová, jsou variantou, kterou volí lidé s potřebou jednoduchého ovládání nebo kombinace přístrojů (sluchadlo a brýle). Foniatr vždy použití těchto sluchadel zváží a v případě potřeby doporučí.

Cena sluchadel

Cena sluchadla se pohybuje v rozmezí od 2 700 Kč do 24 000 Kč. Na různé sluchové vady existují odlišné typy sluchadel.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sluchadla a úhrada zdravotní pojišťovnou

Zdravotní pojišťovny přispívají na sluchadlo jednou za 5 let. Je nutné dodat, že se jedná jen o jedno sluchadlo na jedno ucho. Výše příspěvku je pevně stanovená částka, která závisí na velikosti sluchové ztráty. V současné době jsou tři kategorie: příspěvek 2 700 Kč, 3 900 Kč, nebo 5 100 Kč. Výše příspěvku nezávisí na provedení sluchadla (výše úhrady je stejná pro závěsný typ i pro sluchadlo do ucha) a je stanovena lékařem s licencí k výdeji sluchadel. Rozdíl mezi prodejní cenou sluchadla a příspěvkem pojišťovny se hradí při vyzvednutí sluchadla.

Příspěvky na pořízení sluchadel jsou však bez ohledu na inflaci a technologický vývoj stále stejné již 15 let. Flexibilitu a možnost přizpůsobení v České republice upravuje zákonná úprava a interní procesy pojišťoven pro zdravotní prostředky skupiny ZP 08. Tón udává největší pojišťovna VZP dle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, konkrétně příloha č. 3 k zákonu č. 48/1997 Sb. Zda se změní, nebo alespoň upraví tento stav věcí v oblasti sluchadel, neví lékař, lékařka ani my.

Jaké sluchadlo si vybrat

V každé cenové kategorii lze vybrat kvalitní sluchadla. Důležité je zejména to, jak budete se sluchadlem rozumět a zda pro vás bude poslech příjemný. Nejznámějšími výrobci sluchadel jsou například Interton, Oticon, Siemens a Widex. Pokud si z nabízených sluchadel vyberete, bude vám zhotoven otisk ucha, který je nutný u zvukovodových nebo kanálových pro výrobu vlastního sluchadla. U závěsných sluchadel lze pro výrobu individuálního tvaru také použít otisk. Zde však existuje široký výběr odzkoušených koncovek. Sluchadlo se poté nastaví speciálním softwarovým programem na základě vašeho individuálního audiogramu. Výběr sluchadla je tedy věc individuální a záleží na vás, jaké sluchadlo si vyberete. Zde je důležité, aby sluchadlo bylo nejen funkční, ale i pro vás příjemné.

Autor: © svevi
Foto:
© Udo Schröter

odkaz na článek

. Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Opravna ušních sluchátek siemens brno

 Majkus Lubomír

Dobrý den.Mám dotaz na adresu nově zřízenou opravnu naslouchadel.Je to pro mně blíže od Ostravy než do Prahy.Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

 Jaroslav Mašek

Mám nasluchadla typu oticon jsou na malé knoflíkové baterie.
Nasazování baterií i samotné vkládání plastu do ucha mi dělá potíže.
Mám dotaz tento typ oticon je anologový nebo digitální
Děkuji 604 504 575

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

 Karel Kriebel

Dobrý den.Bude mi 70 roku a poslední roky je to pořád horší s mým sluchem.Dle mého odhadu je to zhoršení tak o 40%.U televize u filmu kde hraje ještě hudba u mluvení je to ještě horší.Pro jake sluchátko se rozhodnout, do jednoho ucha nebo do obou uší?.Děkuji za Vaší radu.Kriebel.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

 Vlasta Šebestová

Já mám oboustranou nedoslýchavost,měřeno v procentech 39.Přesto mě bylo foniatrem sděleno, že že nemám na hrazené naslouchátka nárok. Neslyším televizi když je podbarvená hudbou,takže dávám hlasitě čímž otravuji své okolí. Je mi 70 let a bydlim kousek od ČB.

Pokud můžete poradte.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Vzp pojišťovna příspěvky na naslouchátka

 Helena Janoušková

Dobry den.Otec bude mit od lekare naslouchadlo.Musime zadat o prispevek na pojistovne nebo si vse vyridi lekar.Otci je76 let a naslouchadlo bude mit poprve.Dekuji Janouskova

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchadla Siemens

 Marie Spáčilová

Dobrý den, nemohu se dopátrat na internetu přehledu naslouchadel a jejich cen od firmy Siemens. Mám naslouchadlo od firmy Widex a nejsem spokojená jak se sluchadlem, tak i se servisem. Poraďte mi prosím,kde něco k tomuto tématu najde, popř. Seriózního lékaře v okresu Břeclav,na kterého se mohu obrátit. Děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

 Ivana Zbránková

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Poradit

 Alena Stichova

Dobrý den v roce 2013 jsem podstoupila operaci páteře mám odebrány pánevní step a dlahu mi dávali krkem zhoršil se mi sluch ,byla jsem na vyšetření kde se zjistila větší nedoslýchavost uz v té době mi řekli že musím mít naslouchadlo ,ale přesto jsem to chtěla zkusit i bez něho doposud to šlo ale teď zjišťuji že se to zhoršuje a budu muset ho mít .Chci se zeptat musím opět k lékaři kde mi ji doporučili a nebo si mohu objednat rovnou ve výběru ,který máte děkuji Stichova

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak často je nárok na hrazená naslouchadla

 Dana

Za kolik let je nárok na hrazená naslouchadla. Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Sluchadlo Widex

 Soukupová

Dobrý den,

Jsem starobní důchodce. V r.2012-jsem si na základě vyšetření ORL-foniatrické amb. obdržela sluchátko Widex na Pravé ucho.
Pojišťovna mi přispěla částkou cca 3000,-Kč,zbylou částku jsem si doplatila.
Nyní po 5 LETECH bylo nutností na zlepšení komfortu sluchu sluchátko
i na LEVÉ ucho- Dg.Percepční nedoslýchavost/sensorineurální/,ztráta sluchu oboustranná. Lékařem mi bylo řečeno/po konzultaci s fi.Widex/, že původní typ sluchadla model C2-CIC se již nevyrábí, takže jsem si objednala po doporučení lékařem jiný kompatibilní typ. Bylo mi ovšem oznámeno, že již NEMÁM- nárok
na přispění pojišťovny. Zaplatila jsem zálohu 1 000,-Kčs a při dodání sluchadla
WIDEX typ DREAM D2-CIC jsem doplatila v hotovosti zbytek částky 6 275,-Kč.

Otázka: Měla jsem nárok na přispění pojišťovny-při těchto skutečnostech
/nebyla to výměna, ale nutnost zlepšení sluchu + dodržení 5 let/
Jsem pojištěncem MV 211-má tato skutečnost vliv na obdržení příspěvku?

Děkuji za odpověď Soukupová Helena

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Babuliakova@seznam.cz

 babuliakova@seznam.cz

Dobrý den , mamince se stal velký problém byla v lázních a nechtěně zapoměla na vanovém oddělení naslouchadlo,jak se pro něj vrátila bohužel už ho nanašly.Naslouchadlo má od roku 2014,pomozte,nejde dát nové na splátky.Předem mnohokrát děkujem.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

 Eva Holá

Prosím Vás jak mám pořídit sluchadlo matce trvale ležící,je jí 94 let,

Počet odpovědí: 7 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS