Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Naslouchadla

 


Aktualizováno:

Poradna

Naslouchadlo či sluchadlo je malý elektroakustický přístroj sloužící ke zlepšení sluchu při částečné hluchotě zesilováním a modulací zvuku přicházejícího z okolního prostředí. Jeho historickým předchůdcem byla čistě akustická naslouchadla, která měla podobu jednoduché obrácené trumpety a zvuk zesilovala pasivně. Naslouchadlo je nejčastěji napájeno zinko-vzdušnou baterií.

Dělení sluchadel dle tvaru

  • Kapesní
  • Závěsná
  • Brýlová
  • Boltcová
  • Zvukovodová
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Dělení sluchadel dle způsobu předání akustické energie

  • Sluchadla pro vzdušné vedení
  • Sluchadla pro kostní vedení (vibrátor)

Naslouchadla Siemens

Siemens vede na poli sluchadlových technologií již více než 130 let. Neustále inovuje své produkty, snaží se zlepšovat komfort a životní styl svých zákazníků, ať už jsou jejich potřeby jakékoli.

Pochopení ztráty sluchu nám pomůže pochopit, jak sluch pracuje. Ucho je úžasný orgán, který, velmi jednoduše řečeno, změní zvukové vlny ve vzduchu na informace v mozku – a někdy emoce ve vašem srdci. To může vnímat zvuky sotva slyšitelné až po velmi hlasité, odlišit jejich hlasitost a vzdálenost a určit směr zdroje zvuku s úžasnou mírou přesnosti.

Ztráta sluchu postihuje velké množství lidí po celém světě. A ovlivňuje je v mnoha situacích. V průběhu času může ovlivnit ztráta sluchu vaši komunikaci a vztah s ostatními negativním způsobem. Tím, že postižení sluchu není řešeno, může se omezení fyzické kondice stát také psychickým problémem. To je důvod, proč je tak důležité hledat řešení ihned.

Pokud trpíte ztrátou sluchu, pak je dobré vědět, že v tom nejste sami. Ve skutečnosti jste jedním z asi 500 milionů lidí na celém světě. Ve většině zemí to znamená, že více než 1 z 6 lidí trpí určitým stupněm poruchy sluchu. Ale je příjemné vědět, že dobře vybrané sluchadlo může zlepšit komunikaci u nejméně 90 % lidí se sluchovým postižením. To znamená, že si můžete být zcela jistí, že existuje řešení i vašeho problému.

Naslouchadla Siemens – foto

Zde je několik fotografií naslouchadel od firmy Siemens.

Naslouchadla Siemens – cena

Zde je možné zakoupit naslouchadla Siemens.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Digitální naslouchadla

Digitální doba mění i ty nejmenší, avšak neméně potřebné přístroje. Mezi ně patří i sluchadla, pomůcky pro nedoslýchavé. Tradiční analogová sluchadla zachycovala zvuk mikrofonem a předávala jej přímo do ucha. Současné digitální přístroje se liší tím, že zvuk je v nich nejprve převeden na digitální signál, který lze dále upravovat.

Prvním krokem je zachycení směrovým mikrofonem (ten má přednostní citlivost ke zvuku přicházejícímu z určitého směru) a mění se v A/D (analogicko-digitálním) konvertoru na elektrický signál.

Vlastní úprava probíhá v digitálním signálním procesoru DSP, který tvoří řada křemíkových čipů. Procesor DSP analyzuje signál a potlačuje nežádoucí frekvence vyjadřující zvuky z okolí. Naopak řečové frekvence jsou zvýrazňovány, takže konverzace se stává srozumitelnou. DSP umí i odstranit zpětnou vazbu, která se projevuje nepříjemným pískáním. Špičková sluchadla dokážou porovnávat signál, který přichází do sluchátka, se zvukem, který je zesilován tak, aby ke zpětné vazbě nedocházelo. DSP dokáže také přizpůsobením zvuku zabránit pocitu, že je jedno ucho zablokováno, což je důležité hlavně pro příjemné vnímání vlastního hlasu. Zpracovaný zvuk je postupován do reproduktoru sluchátka. Na něj navazuje trubice, která je na konci tvarovaná tak, aby přesně zapadla do ucha uživatele.

Digitální naslouchadla – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět digitální naslouchadla.

Digitální naslouchadla – cena

Zde je seznam cen a obchodů, kde jsou k dostání digitální naslouchadla.

Naslouchadla pro neslyšící

Naslouchadla do uší jsou zdravotní pomůcky pro pacienty trpící nedoslýchavostí. Naslouchadlo je složené z mikrofonu a baterie. Prodává se v tělové barvě a vejde se do vnitřní části ucha. Vyrábí se ve více velikostech, protože nedoslýchavostí trpí i děti. Při výběru naslouchátka je velikost zásadním parametrem. Naslouchátko musí v uchu co nejlépe sedět. Jednoduše je složeno z baterie a mikrofonu. Mikrofon přijímá zvuky z okolí, které zesílí a vysílá do ucha. Proto je nutné, aby naslouchátko v uchu dobře sedělo. Jinak může dojít k interferenci zvuku a pacient slyší nepříjemné pískání. Součástí naslouchadla je také silikonový nástavec pro co nejlepší upevnění do ucha. Převod zvuku má na starosti mikrofon. Sílu zvuku lze nastavit podle indispozice (kvality sluchu) každého majitele naslouchátka. Většinou má naslouchadlo 5 úrovní hlasitosti.

Naslouchadla pro neslyšící – foto

Tady je několik fotografií, na kterých je možné vidět naslouchadla pro neslyšící.

Naslouchadla pro neslyšící – cena

Zde je seznam cen naslouchadel pro neslyšící.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Naslouchadla do uší

Zvukovodová sluchadla jsou také známá jako individuální sluchadla, protože jsou vyráběna jednotlivě tak, aby vyhovovala lidskému uchu. Pohybují se ve verzi od takzvaného Micro-CIC sluchadla, které se vloží kompletně do zvukovodu, až po boltcová sluchadla, která zcela vyplňují prostor ucha.

Naslouchadla do uší – foto

Tady je možné vidět fotografie naslouchadel do uší.

Naslouchadla do uší – cena

Zde je uveden seznam cen naslouchadel do uší.

Baterie do naslouchadla

Je velmi obtížné argumentovat, která značka sluchadlových baterií zinek-vzduch je nejlepší. Technologie výroby všech baterií je věda i umění zároveň. Stanovit kvalitu baterií představuje srovnat řadu konstrukčních vlastností, jako jsou například: kapacita baterie, stabilita napětí, charakteristika vybíjení, rychlost samovybíjení (baterie se vybíjí, i když leží na polici), použité materiály, jejich chemická čistota, a dodržení předepsaných rozměrů. Současně existují stovky, možná tisíce typů sluchadel, z nichž každé má jiné energetické nároky. Některé baterie navíc sedí lépe v bateriovém pouzdru sluchadla než jiné. Dalším komplikujícím faktorem k nalezení „nejlepší baterie“ je rozdílné uživatelské využití baterie každým jednotlivcem. Jsou zde ovlivňující faktory jako: doba použití sluchadla přes den, úroveň nastavení hlasitosti sluchadla, způsob zpracování zvuku sluchadlem, vlhkost okolního prostředí atd. Neexistuje zkrátka ideální odpověď na otázku, která značka baterie do sluchadel je nejlepší.

Baterie do naslouchadla – foto

Zde je možné vidět baterie do naslouchadla.

Baterie do naslouchadla – cena

Zde je seznam cen baterií do naslouchadel.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sluchadla Widex

Widex nabízí pět hlavních typů sluchadel. Výběr sluchadla závisí na velikosti a typu sluchové ztráty, tvaru individuálního zvukovodu a do určité míry na individuálních uživatelských preferencích. Obecně platí, že čím silnější je sluchadlo, tím bývá větší, protože je nutná větší baterie a sluchátko. V sortimentu Widex jsou k dispozici různé níže uvedené modely:

  • Závěsné (BTE)
  • Zvukovodové (ITE)
  • Kanálové (CIC)
  • S reproduktorem ve zvukovodu (RIC)
  • S reproduktorem v uchu (RITE)

Sluchadla Widex – foto

Zde je několik fotografií sluchadel Widex.

Sluchadla Widex – cena

Zde je seznam cen sluchadel Widex.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Bergsten

odkaz na článek

. Naslouchadla [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Opravna sluchadel v ostravě

 Radmila Demběcová

Dobrý den,nevím,kde sídlíte v Ostravě,potřebovala bych elektrický vysoušeč sluchadel,měla jsem jen tablety,ty nejsou dobré.Minulý týden jsem o vás nevěděla,posílala jsem pravé i levé sluchadlo do opravy Praha sivantos.Prosím napište mi,kde sídlíte,ráda cvás navštívím,V Praze vysoušeče nemají, Děkuji Radmila Demběcová

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchadla cz

 Klára Nová

Prosím o radu ohledně naslouchátka s překrýváním zvuků zabudovaných do nasluchátka.Mám problém s tinitem v pravém uchu, slyším šum vody, cvrčka a v poslední době slabé bublání.Léčení jsem absolvovala, vyšetření u lékařů ORL taktéž.Rada kterou jsem nyní dostala je pořídit si kvalitní naslouchátko se zabudovaným překrývačem těchto zvuků.S přibývajícími roky se stále hůře vyrovnávám s problémem, stále ještě doufám, že se mi podaří potlačit nechtěné zvuky. Pomáhám si pouštěním hudby v noci, ale má to jednu chybu, hudba v rozhlase stále mění intenzitu slyšitelnosti a tak něco skoro není slyšet a jindy zase rozhlas hraje víceméně nahlas, takže musím zvuk tlumit, abych nerušila sousedy.Doufám, že mi poradíte co bych měla udělat pro to, abych se už konečně přijatelně mohla nepříjemnosti zvuků způsobených tinitem přijatelně překrytím zbavit, tak abych jsem se z toho nezbláznila. Za pochopení a odpověď děkuji. Klára Nová.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Odstraneni obou zvukovodu u kocicky

 Tana

Dobry veterinary. Mohu se optat? Kocicka me dcerky make odstraneny oba zvukovody. Da see koupit pro kocicku nejake naslouchatko? Kocicka je zcela hlucha. Moc dekuji. Tana

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchadla interton

 Kondělka Miroslav

Mam dotaz ohledně opravy sluchadla Siemens supra.rad bych nechal udělat
generalku.Mam sice widex ale nejsem moc spokojen.Siemens byl daleko lepši.
Pokut mohu,kde jsou opravny.spozdravem Kondělka

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchátka

 Ladislav

Velmi mne vytáčí nabídka na téměř všech portálech ,která nabízí zdravotní naslouchátka.Přímo bytostně nenávidím a nesnesl bych jakékoliv sluchátka vražené do ucha. A proto mně chybí jakákoliv nabídka sluchadla které bych si nemusel strkat do jakékoliv útroby svého těla a tím spíše do ucha.Byl bych rád kdybych od vás dostal aspon odkaz ,zda něco takového co by mi vyhovovalo,existuje. Děkuji předem za zprávu. Ladislav.H.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Sluchatka do uší pro neslyšící

 Komendova Petra

Dobry den,ted zjistili nasemu petimesicnimu synkovi stredne tezkou poruchu sluchu,zatim jeste nevim jake naslouchatka bude mit,ale jen pro zajimavost me zajima,jestli to u malych deti hradi pojistovna nebo platime sami.Maly je u VZP.Predem dekuji za odpoved.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Dotaz na ovládání hlasitosti

 Anna

Mam naslouchadlo /hrazené VZP/ průhledná hadicka s ovládací panelem za ucho.Neumím nastavovat hlasitost. Muzete mi poradit nebo znazornit ovládací panel dekuji Spratkova

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Náslouchadla widex

 Krista Sanderová

Dobrý den.
Vaše náslouchadla Widex L32 - WL32TOBE používán již řadu let. Mám doma 3 kusy z důvodu občasných oprav.Pořád čekám na otevření opravárenského střediska v Ostravě. Vyzkoušela jsem mnoho typů náslouchadel, ale vzhledem ke své velké sluchové ztrátě- praktická hluchota , slyším pouze s náslouchadlem typu Widex L 32. Ráda bych si proto zakoupila další nové. Dostala jsem však informaci od své ošetřující lékařky, že se již tento typ nevyrábí.Prosím o zaslání typu Vašeho náslouchadla stejných parametrů a sdělení zda je již pobočka v Ostravě v provozu.

Děkuji a jsem s pozdravem

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Naslouchátko pro nedoslýchavé widex

 Jana

Dobrý den,ráda bych věděla jaká je dodací lhůta sluchadla.Předpokládám,že sluchadlo objednala p.doktorka Popelářová u vás.Není to první sluchadlo,ale ještě jsem tak dlouho na sluchadlo nečekala.Nárok prý mám po pěti rokách což uplynulo.Poslední sluchadlo jsem měla již opravované a momentálně jsem bez sluchadla,protože již dosloužilo.Otisk mě byl udělán 2.dubna zaplatila doplatek 2400kč a bylo mi řečeno,že do 8 týdnů bude sluchadlo tady,telefonovala jsem p.doktorce a odbyla mě s tím,že se to stává.Tak nevím jak dál postupovat a jestli je chyba u vás Jana Uherské Hradiště

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS