Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Přírodní cestou proti svrabu

 


Aktualizováno:

Byliny a čaje

Svrab, řekli bychom, že se nás to netýká, že svrab je vymýcená nemoc, ale je to omyl. Svrab trápí mnoho lidí a nejčastěji se projevuje v chladných měsících roku. Svrab se projevuje červenými puchýřky, které fakt dost drsně svědí. Naštěstí máme účinný lék na svrab, kterým je mast Infectoscab. Jenže mast Infectoscab je k dostání jen v lékárně a na lékařský předpis. Co dělat, když recept nemáte, jak si od svrabu pomoci domácími recepty? Zde přinášíme několik receptů na to jak se zbavit svrabu pomocí bylinek. Mezi nejúčinnější byliny patří hřebíček, rozmarýna, aloe vera a také tea tree oil.

Co je to svrab?

Svrab je alergická reakce, která reaguje na kousnutí parazita známého jako „roztoč svědění“, neboli Sarcoptes Scabiei – zákožka svrabová. Po napadení roztočem zákožky svrabové se objeví svědivá vyrážka s malými puchýřky, které se mohou rozšířit po celém těle. Pro rychlou a efektivní léčbu svrabu se obvykle používá buď benzylbenzoát nebo neurotoxiny, které můžou mít i nepříjemné vedlejší účinky. Kdo nemůže z nějakého důvodu dostat mast Infectoscab, která je na rychlé vyléčení svrabu obecně nejlepší, tak může pro léčbu svrabu používat byliny, které se nacházejí přímo v kuchyni a vyhnout se tak nežádoucím účinkům, které Infectoscab má, někdy za cenu nižší účinnosti a delší doby léčby.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hřebíček na svrab

Hřebíček je bylinné koření, které se nachází ve většině kuchyní. Tato bylina pochází z jihovýchodní Asie, kde se objevuje na stromu hřebíčku (Syzygium aromaticum). Paličky neboli plody hřebíčku obsahují vzácný esenciální olej, který má protizánětlivé a insekticidní účinky. Léčitelé v čínské, indické medicíně a západním bylinářství, používají hřebíčkový olej k léčbě zubů, protože hřebíček znecitlivuje zubní nerv, dále k léčbě zánětů, revma a také jako repelent. Podle babských rad se olej z hřebíčku naředěný s rostlinným nebo ořechovým olejem dá použít jako zabíječ roztočů. Babské rady říkají, že hřebíčkovému oleji podlehne i zákožka svrabová. Hřebíčkový olej je ale velmi dráždivý i pro člověka, proto by měl být před stykem s pokožkou vždy ředěn, jelikož může po nanesení na postižená místa podráždit kůži. Hřebíčkový olej by vůbec neměl být používán během těhotenství.

Recept na hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej nemá cenu dělat doma, protože se vyrábí z čerstvých plodů stromu, který plodí paličky hřebíčku a ten roste nejblíže od nás na ostrovech v indickém oceánu. Pravý a kvalitní olej z hřebíčku se dá koupit v lékárně za pár korun, tady je uvedena cena a seznam prodejen, kde ho mají: hřebíčkový olej cena.

Rozmarýna proti svrabu

Rozmarýn je aromatická bylina, která je primárně určena jako dochucovadlo při vaření, ale má i léčivé účinky, známé po celém světě. Rozmarýna se dá používat jako lék proti nadýmání, má protizánětlivé a stahující účinky. Babské rady říkají, že rozmarýnový olej je taktéž účinný lék proti svrabu, který má zároveň i antibakteriální účinky. Rozmarýn při nákaze svrabem hubí roztoče, hojí puchýře, zklidňuje vyrážku a brání proti bakteriální infekci, která vzniká při rozškrábání kůže od úporného svědění. Babské rady o rozmarýnu říkají, že je užitečným lékem na mnoho druhů parazitů, nejen na zákožku svrabovou. Například mytí těla rozmarýnovým čajem může zastavit napadení svrabem. Čaj z rozmarýnu zabije ale jen dospělé roztoče, larvy zůstávají a postupně se z nich rodí noví, které je nutno znovu otrávit. Rozmarýn by neměli zásadně používat lidi s vysokým krevním tlakem, s vředy, s gastrointestinálním onemocněním, a také těhotné ženy. Čaj z rozmarýnu by se měl užívat jen v doporučených dávkách, a rozmarýnový olej by neměl být používán vnitřně. Zde je recept na výrobu rozmarýnového oleje.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Aloe vera na svrab

Aloe vera je druh sukulentní rostliny, která je malého vzrůstu a roste ve většině domácností. Aloe se používá v indické ajurvédské medicíně a je zmiňována ve starých egyptských, řeckých a římských bylinných textech. Výtažek z listů aloe vera obsahuje polysacharidy, kyselinu salicylovou, enzymy a minerály. Aloe vera má zároveň protizánětlivé účinky stimulující hojení ran. Gel z aloe vera se používá také proti akné a bodnutí hmyzem a na spálenou kůži. K léčbě svrabu se doporučuje gel z výtažků aloe vera, který léčí svrab. Tento gel je možné užívat přímo z nařezaných listů aloe vera, nebo se taktéž vyskytuje v lékárnách, či obchodech se zdravou výživou. Když srovnáme gel z aloe vera s mastí s benzylbenzoátem, tak se výzkumy prováděnými v Nigérii prokázalo, že oba prostředky byly stejně účinné proti svrabu. Oproti gelu z Aloe vera může benzyl benzoát způsobit kožní vyrážky a zároveň může vést až k poruše imunitního systému a k narušení endokrinní funkce. Aloe vera patří mezi účinné alternativní léčby proti svrabu bez těchto vedlejších účinků. Aloe by neměli používat lidé s alergií na její gel.

Tea tree na svrab

Jedná se o malý strom, který má původ v Austrálii. Tento čajový strom, tea tree, latinsky (Melaleuca alternifolia), se používá jako antiseptikum, proti léčbě modřin, na bodnutí hmyzem a kožní infekce. Silice tea tree je bohatá na terpenoidy, zejména terpinen-4-ol, se silnými antibakteriálními a fungicidními účinky. Tea tree olej je účinný proti Staphylococcus aureus, což je bakterie odpovědná za sekundární infekci (po rozškrábání) u lidí s neléčeným svrabem. Studie zveřejněná v květnu 2004 a vydaná v časopise Archives of Dermatology srovnává oleje tea tree, permethrin a ivermektin a zkoumá jejich smrtící účinek na roztoče odebrané od ženy s infekcí svrabu. Studie zjistila, že 85% z roztočů potřísněných terpinen-4-ol z tea tree po jedné hodině zemřelo, zatímco pouze 5% roztočů bylo usmrceno ze skupiny potřísněných permethrinem a ivermectinem. Tato malá studie in vitro prozatím demonstruje účinnost oleje tea tree při léčbě svrabu, ale pro úplné prokázání budou třeba ještě větší klinické studie pro potvrzení tohoto zjištění.

Autor: ©Jakub Vinš

fotogalerie k článku
Zákožka svrabová, roztoč, který způsobuje onemocnění svrabem. Foto: ©KalumetFoto svrabu u člověka na ruce.Foto svrabu u člověka na předloktí.Foto svrabu u člověka na ruce.
Zobrazit galerii!
odkaz na článek

. Přírodní cestou proti svrabu [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Hřebíčkový olej v lékárně

 jaroslava

dobry den poradi mi někdo kde objednat hřebickovy olej dekuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Svrab

 Pibilova lenka

Jsem v koncich, kde najdu v praze a okoli kozniho lekare ktery osetri blizkou osobu ve vecernich nebo nocnich hodinach? Nikdo nechape ze existuje prace behem ktere se proste neda odejit pres den do kozni ambulance. Stav je akutni. Existuje kozni pohotovost? Na netu jsem nic nenasla a nemocnice radi pres den do ambulance coz v nasem pripade proste nejde. Diky za jakekoliv info

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ocet na svrab

 Patrik

Chcel by som sa spytat ci sa da pouzit ocot na liecenie svrabu.asi pred mesiacom som svrab prekonal pouzivanim masti infectoscab ale ako vidim znovu sa mi vratil lenze tentokrat som odcestovany v zahranici a nemam moznost sa dostat k tejto masti.niekde som cital ze s octom sa da prekonat svrab ale nie som si tym isty tak by som chcel vediet ci je to pravda

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

 Tomáš

Dobrý den,
zajímala by mě přírodní možnost náhrady warfarinu na tzv ředění krve
a jestli lze doporučit nějaký alternativní postup mladé ženě s nálezem myomatosní dělohy?
Dík za odpověď
T.kilian

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Svrab nebo alergie?

 jaroslav Chloupková

Dobrý den,asi před měsícem a půl jsem začala mít problém s vysokým krevním tlakem.Proto mi lékař předepsal lék "Prestarium
Neo",který však měl vedlejší ůčinky jako vyrážky a svědení,proto mi předepsali jiný lék "APO - AMLO 5 "Vyrážky a svědení nepřestali, proto jsem byla u kožní lékařky,která konstatovala,že mám Svrab.Předepsala mi sírovou mast a pak jinou bílou na promazávání pokožky.Potíže nepřestávaji,právě naopak.V jednu chvíli to vypadalo už dobře a ted se mi to vrátilo a na celé tělo.Nevim kde bych to chytla a i když je to přes měsíc,tak nikdo jiný z rodiny nemá ani příznak mých potíží a přítom s manželem celou dobu spíme v jedné posteli,jak to že nic nechytil ?je to svrab,nebo alergie na léky.?Děkuji za rady a odpověd,

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tea tree na svrab

 Josef

Dobrý den, mám problém se svrabem, krerý se mi vrátil po půl roce a bohužel se teď dva měsíce nedostanu do Čech a potřebuji poradit, jestli ten Tea tree oil mám naředit, když bude 100% a jestli ano tak jak. Děkuji s pozdravem Josef

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS