Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Co ničí viry

Napsala Mgr. Marie Svobodová

V souvislosti se šířením onemocnění CoVid-19 se k nám dostává mnoho dotazů o tom, jak bezpečně zničit virus Sars-CoV-2, který toto onemocnění způsobuje. Toto je důležité, protože viry zůstávají na povrchu aktivní, i když se třeba tekutina, která je tam donesla již odpařila. Typicky pokožka rukou po kašlání nebo kýchnutí a nebo nebalené potraviny v obchodě.

Jak zničit virus na pokožce

Budete se divit, ale nejlepším a jednoduchým způsobem, který bezpečně zničí virus Sars-CoV-2, který způsobuje onemocnění CoVid-19, je obyčejné mýdlo. Proč? Virus je závislý na mastném prostředí kolem sebe a mýdlo rozpouští tuto mastnotu. Když se virus dostane do styku s mýdlovou vodou, tak se rozloží jeho struktura, která drží pohromadě díky tukům a virus následkem toho umírá. Aby se stačily rozložit veškeré tuky kolem tohoto viru, tak je zapotřebí, aby mýdlová voda na virus působila alespoň 40 sekund. V případě, že nemáte k dispozici mýdlo a vodu, tak můžete virus z pokožky odstranit pomocí lihu a nebo dalších desinfekcí, na které se podíváme dále.

výběr z naší tvorby

Desinfekční gely na ruce

Patří sem všechny výrobky, které obsahují roztok alkoholu s vysokým procentem (obvykle 60-80% ethanolu). Výzkum prokázal, že alkohol je účinný proti viru chřipky [1]. Pro úplné zničení viru lihem musíte virus doslova namočit v ethanolu na krátkou chvíli (30 sekund), přičemž roztírání nebo tření gelu na rukou nezaručuje, že každý kout pokožky se namočí dostatečně účinně, protože se ethanol rychle vypařuje. Proto je mýdlo pro zničení virů na pokožce lepší, protože je zapotřebí jen velmi malé množství mýdlové vody, která se snadno rozetře po celé ruce a dostane se jednodušeji na všechna místa.

Jak zničit virus na povrchu v domácnosti

Pokud je to možné, tak účinné zničení viru je možné namočením povrchu pomocí ethanolu po dobu 30 sekund. Ethanol není potřeba omývat, protože se spontánně beze stopy vypaří.

Na rozlehlé povrchy, jako je podlaha a nábytek je vhodné použít k desinfekci ředěné bělidlo (chlornan sodný). Bělidlo je silný a účinný dezinfekční prostředek - jeho aktivní složka je chlornan sodný, který je prokazatelně účinný při ničení bakterií, hub a virů, včetně viru chřipky. Tato účinnost je zajištěna jen při správném zředění a době působení 10 - 60 minut.

výběr z naší tvorby

Jak naředit chlornan sodný pro zničení virů

Většina bělicích roztoků pro domácnost obsahuje 5% chlornanu sodného (50 000 ppm dostupného chloru).

Doporučené ředění

Obvyklé doporučení pro desinfekční roztok je ředění 1:100. Pro přípravu tohoto desinfekčního roztoku s použitím přípravku s obsahem 5% chlornanu sodného použijte 1 díl tohoto přípravku na 99 dílů studené vody z kohoutku.

Pro bělicí přípravky obsahující jen 2,5% chlornanu sodného použijte dvakrát tolik bělidla (tj. 2 díly bělidla na 98 dílů vody).

Doba kontaktu pro různá použití

Dezinfekce otřením neporézních povrchů: doporučuje se doba kontaktu ≥ 10 minut, takže vytírání je třeba opakovat několikrát po sobě, aby povrch zůstal déle mokrý.

Dezinfekce ponořením předmětů: doporučuje se kontaktní doba 30 minut.

Podmínka pro správnou účinnost: povrchy musí být před dezinfekcí nebo ponořením očištěny od organických materiálů, jako jsou sekrece, hlen, zvratky, stolice, krev nebo jiné tělesné tekutiny, protože tyto látky deaktivují desinfekční účinky.

Jak zničit viry na potravinách

Nejbezpečnější ovoce a zeleniny jsou ty, které se musí před konzumací oloupat. Ale i tak je potřeba, z důvodu bezpečnosti, před oloupáním omýt jejich povrch v mýdlové vodě, aby se ze slupky nedostaly viry na povrch dužiny.

Další způsob, který zničí viry na povrchu potravin, je nechat tyto potraviny po nákupu izolovaně odležet po dobu tří dnů. Vědecká studie [2] naznačuje, že virus Sars-CoV-2 může žít až jeden den na kartonu a až tři dny na plastu a nerezové oceli.

Nejjednodušší způsob jak rychle desinfikovat ovoce a zeleninu, je použít lázeň v ethanolu 70% po dobu 30 sekund a poté nechat ho nechat přirozeně odpařit. Tento alkoholový desinfekční roztok je možné použít k oplachu i opakovaně, viry v něm nepřežijí. Pokud to charakter potraviny nedovoluje, tak v domácích podmínkách zbývá již jen tepelná úprava, kdy kompletní prohřátí potraviny na teplotu 70 °C spolehlivě zničí všechny viry.

zdroje
[1]
[2]
odkaz na článek

. Co ničí viry [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS