Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Brýle a oči

 


Aktualizováno:

Oční vady

Brýle jsou v dnešní době módním, stylovým doplňkem, stejně jako peněženky a pásky. Brýle vyrábějí i takové módní ikony jako Calvin Klein a Gucci, ale i mnoho dalších. Pokud je vám používání kontaktních čoček nepříjemné, nebo vám kontaktní čočky dokonce oči dráždí, pořiďte si brýle a nemusíte se trápit. Nejnovější módní brýle dodají vaši tváři zajímavý vzhled.

Jaké typy čoček jsou k dispozici?

S technologickým pokrokem se vyvíjejí i čočky brýlí. V minulosti byly brýlové čočky vyrobeny pouze ze skla. V současné době se moderní brýlové čočky vyrábějí z plastů, jsou tenčí, lehčí, odolnější proti poškrábání a tak snadno se nerozbijí. Současné čočky rovněž obsahují UV ochranné filtry a mohou mít různé zabarvení.

Polykarbonátové čočky

Polykarbonátové čočky jsou odolné proti nárazu a jsou dobrou volbou pro lidi, kteří se pravidelně účastní sportovních aktivit, také jsou vhodné do rizikového pracovního prostředí. Jsou ideální volbou pro děti. Polykarbonátové čočky mají ultrafialovou ochranu.

Trivex čočky

Trivex čočky jsou vyrobeny z novějších typů plastů a mají podobné vlastnosti jako polykarbonátové čočky. Jsou lehké, tenké a mrazuvzdorné. Dokonce při korekci zraku pomáhají některým lidem lépe než polykarbonátové čočky.

Vysokoindexové plastové čočky

Vysokoindexový materiál je pružnější, což pomáhá čočce vydržet i mechanické namáhání, a je odolnější vůči vyštípání a lámání. Tyto čočky jsou určené pro lidi s vyššími dioptriemi, mohou být totiž tenčí, jsou i lehčí.

Asférické čočky

Asférické čočky mají různé stupně zakřivení povrchu, díky čemuž může být objektiv tenčí a plošší než u ostatních čoček. Asférické čočky mají rovněž mnohem větší využitelnou část než standardní čočky.

Samozabarvovací čočky

Tyto čočky jsou vyrobené buď ze skla, nebo z plastů a své zbarvení mění dle intenzity slunečního světla. Díky tomu je eliminována potřeba slunečních brýlí. Nevýhoda těchto čoček se projeví při řízení auta, protože čelní sklo blokuje sluneční světlo, a tak může dojít k tomu, že se čočky samy nezbarví.

Polarizované sluneční čočky

Světlo, které se odráží od vody nebo rovných povrchů způsobuje nežádoucí odrazy. Polarizační čočky dokážou snížit takovéto oslnění, takže jsou využívány zejména pro sport a řízení automobilů. Nevýhodou polarizačních čoček je, že si neporadí s displeji z tekutých krystalů. které se objevují na některých palubních deskách automobilů.

K určitým typům čoček se přiřazuje i tvar brýlí. Například konkávní objektiv, který má vnitřní křivky, slouží ke korekci krátkozrakosti, zatímco konvexní objektiv má vnější křivky a slouží ke korekci dalekozrakosti. Pro korekci astigmatismu (narušení tvaru rohovky) se užívají válcovité čočky. Čočka objektivu je nástroj sloužící k zostření světla na sítnici.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jaké jsou multifokální čočky?

Lidé se špatným zrakem často potřebují brýle s multifokálními čočkami. Multifokální čočky jsou brýlové čočky, které mají dvě nebo více zrakových dioptrií. V minulosti byly multifokální čočky odděleny, ale v dnešní době vypadají přirozeně, takže jsou stěží rozeznatelné od normálních čoček.

Bifokální čočky

Bifokální čočky jsou nejčastějším typem multifokálních čoček. Čočka objektivu je rozdělena do dvou částí. Horní část je pro vidění na dálku, spodní část pro vidění nablízko. Tyto čočky se většinou předepisují lidem nad 40 let, protože jejich zraková schopnost klesla kvůli presbyopii, což je věkem zapříčiněná fyziologická ztráta akomodace, tedy schopnosti zaostřovat do blízka.

Trifokální čočky

Jedná se o bifokální čočky, které mají ještě třetí část. Tyto čočky používají lidé, kteří mají potíže s viděním objektů, které jsou na dosah ruky. Tento dodatečný segment je nad bifokální částí objektivu a používá se pro prohlížení věcí v mezilehlé zóně, například při pohledu na obrazovku počítače.

Jestliže potřebujete nové brýle, vybírejte je samozřejmě po poradě se svým očním lékařem. Měl by vám vybrat ty, které nejlépe odpovídají nejen vaší potřebě vidění, ale i vašemu životnímu stylu.

Nátěry brýlí

Antireflexní vrstva

Na nové brýle se doporučuje aplikovat antireflexní vrstvu, která jednak snižuje odrazy, jednak přispívá k zajímavější vizáži.

Tónování skla

Světlé nebo tmavé zbarvení čočky má vliv i na kvalitu vidění. Žluté odstíny zvyšují kontrast, šedé odstíny nemění barvy u slunečních brýlí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Péče o brýle

  • Vždy ukládejte brýle na čistém, suchém a bezpečném místě.
  • Brýle si čistěte vodou a speciálním hadříkem, bráníte tak zkreslenému vidění.
  • Jednou ročně navštivte svého očního lékaře, který zkontroluje čočky brýlí.

Brýle napravují některé problémy se zrakem, ale je důležité pravidelné vyšetření zraku. Jen odborný lékař může konstatovat zlepšení.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Dori

odkaz na článek

. Brýle a oči [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Oční klinika Horní Počernice - zkušenosti

 Karel

Zdravím, mám hodně dlouho brýle a opravdu hodně řeším co do budoucna, protože zrak se mi zhoršuje mílovými kroky. Momentálně jsem se dostal do fáze, kdy jsem na 100% přesvědčen, že operace očí je nezbytná, abych se brýlí zbavil definitivně. Kontaktoval jsem Oční kliniku Horní Počernice, zatím čistě ze zvědavosti, ale vše co mi řekli a nabídli se mi zatím moc líbí, kdyby náhodou s klinikou touto nebo jinou měl někdo zkušenosti na laserovou operaci, budu rád. Hezký den.

Počet odpovědí: 43 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět




Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS