Příčiny překyselení organismu
Překyselení organismu způsobuje hlavně strava. Ta je vždy základem pevného zdraví a příčinou nemocí. Dále jsou to nadměrná fyzická námaha, která vytváří velké množství kyseliny mléčné, kterou tělo nestačí odbourávat, hladovění, drastické hubnutí, zejména z omezení příjmu sacharidů a nadměrného příjmu bílkovin, a také rychlé odbourávání tuků. Dále metabolické a hormonální poruchy, cukrovka, onemocnění ledvin, které nezvládají vylučovat škodlivin z organismu, sedavý způsob života a sedavé zaměstnání v uzavřeném prostoru. To způsobuje mimo jiné únavu a bolest hlavy, a proto je po práci vhodný pohyb na čerstvém vzduchu, který okysličí krev. Také průjem, při němž se z těla vylučují zásadité látky. Nemoci ledvin, dýchací choroby a střevní problémy. Z psychiky tento problém způsobují negativní emoce (strach, hněv, závist) a také stres.
Překyselení organismu – příznaky
- únava
- bolest hlavy
- nespavost
- zadržování vody v těle
- migréna
- kožní onemocnění
- zažívací problémy
- záněty kloubů, osteoporóza
- obtížné polykání
- pálivý pocit v ústech
- nízký krevní tlak
Překyselení organismu – jablečný ocet
Užívání jablečného octa odstraňuje překyselení organismu (acidózu), které je dáváno do souvislosti s nadměrnou únavností, chronickými bolestmi hlavy, alergiemi, artritidou, cukrovkou, rakovinou, roztroušenou sklerózou a dalšími civilizačními nemocemi. Ačkoli je ocet kyselý, v organismu vyvolává zásaditou reakci.
Citrón na překyselení organismu
Kyselý citrón se díky vysokému obsahu zásadotvorných minerálních látek chová při trávení zásadotvorně. Citrón je sice kyselý, ale v organismu se chová zásadotvorně, to znamená, že neutralizuje nadměrnou kyselost. Je tedy nesmírně důležitý při začínajících onemocněních, kdy pomáhá vyburcovat naši imunitu tím, že odkyselí organismus. Odkyselením organismu se zlepší činnost našich buněk, které jsou zodpovědné za obranyschopnost organismu. Kyseliny je ničí, zásaditá směs minerálních látek zesílí jejich účinky.
Překyselení organismu a hubnutí
Zásaditá strava a zásaditá dieta představují životní styl. A je třeba je správně pochopit. Podívejme se na konkrétní příklad. Mléko, bílkoviny obecně, zpracované průmyslové potraviny, cukr, mouka nebo tuky jsou spíše zásadité potraviny. V průběhu našeho trávení v těle se ale změní na kyselé potraviny. Jsou pro nás tedy škodlivé. Kdežto například ovoce, zelenina, obiloviny celozrnné, hlízy a různé kořeny nebo semena, jsou potraviny kyselého charakteru, které se při trávení změní na zásadu. Jsou to tedy zásadotvorné potraviny. Jídelníček alkalické diety se tedy bude odvíjet od tohoto rozdělení potravin. Není třeba je vážit, jen je třeba důkladně rozdělovat stravu a myslet na to, které potraviny nám prospívají a které škodí.
Dieta na překyselení organismu
Rovnováha je dosažena, pokud je příjem kyselin a zásad vyrovnán. K pochopení nám pomůže jednoduchá rovnice: 1 kyselina + 1 zásada = 1 neutrální sůl. Vzhledem k našemu životnímu stylu nás trápí spíše převaha kyselin.
V zásadě je princip alkalické diety jednoduchý. Pokud už si na chleba dáme šunku, připravíme si k němu stranou i nakrájenou zeleninu, aby vyrovnala pH. Nejde o nic jiného, než se naučit zdravěji stravovat a dopomoci si k lepšímu zažívání, fungování metabolismu a předcházení nemocem.
Výhody diety
- lze držet dlouhodobě
- vědecky dokázáno, že je to správný a pro tělo dobrý postup
- tělo si najde ideální hmotnost a váha se ustálí
Nevýhody diety
- omezování v oblíbeném jídle
- nutnost hlídat si správné potraviny
- ne vždy se dobře dodržuje
Čaje
Čaj na překyselení organismu
Složení:
- 200 g pampelišky
- 50 g mochny husí
- 50 g řepíku
- 50 g benediktu
- 50 g třezalky
- 50 g dobromysli
- 100 g řebříčku
- 200 g kopřivy
- 20 g květu měsíčku
- 150 g plodů hlohu
Dávkování: 1 lžičku směsi na 1 hrnek vody. Vařit 3 minuty a pít 2x denně před snídaní a večeří.
Čisticí čaj
Složení:
- 25 g pelyňku
- řepík
- 50 g kořenů pampelišky
- květ měsíčku, meduňky
- semeno lichořeřišnice větší
Dávkování: 1 polévkovou lžíci směsi zalít 1/4 litrem vroucí vody a nechat vyluhovat 8 minut. Užívat 2x denně (ráno a večer) 20 minut před jídlem. Zpočátku může být tmavá moč (asi 5 dní), asi v barvě „světlé kávy“ – jde o čištění organismu.
Čaj na překyselení ledvin
Překyselení ledvin vzniká, když ledviny nestačí vylučovat z těla kyseliny a toxické látky a vylučují čpavek.
Složení:
- 50 g pampelišky
- květ černého bezu
- lipový květ
- kůra bílé vrby
- zlatobýl
- kořeny jehnice trnité
- řebříček
- třezalka
- 100 g fazolových lusků
Dávkování: 1 lžičku směsi na hrnek vody, vařit 3 minuty a pít 3x denně šálek 30 minut před jídlem.
Zásadité potraviny
- zelenina
- ovoce (v technologicky neupraveném stavu)
- ořechy
- luštěniny
- produkty ze sóji
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Pluska