Facebook Síť X Pinterest email tisk

Ačokča v léčitelství

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaPoradna

AČOKČA NEBOLI MEXICKÁ OKURKA a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Nadívaná okurka neboli ačokča pochází z And a je známá z různých starověkých kultur. Tvar plodu je podobný velkým podlouhlým slzám. Na první pohled má žlutozelenou barvu, ale když si ji člověk rozkrojí, zjistí, že uvnitř je světle zelená až bílá, čímž připomíná okurku. Tyto plody se konzumují za syrova nebo nakládané. Přidávají se i do salátů nebo pikantních náplní. Nadívaná okurka má léčivé účinky. Příznivě působí na snižování cholesterolu a má schopnost absorpce. Díky těmto účinkům je ideální prevencí proti srdečním a koronárním chorobám.


Obsah článku

Léčivé účinky ačokči

Plody ačokči regulují metabolismus tuků, snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), a naopak přispívají ke zvýšení HDL cholesterolu, tedy toho dobrého. Díky těmto výhodám je ačokča ideální pro jedince trpící nadváhou a vysokým cholesterolem.

Blahodárné účinky této rostliny byly prokázány v mnoha klinických studiích. Osivo této rostliny je velmi doporučováno při léčbě hypertenze. Plody ačokči obsahují pektin, kyselinu galakturonovou, minerální látky a steroidní sloučeniny.

Výhody ačokči

Perfektně funguje zejména při hubnutí, proti cholesterolu, proti kornatění tepen a proti hypertenzi. Ačokča má tedy mnoho výhod, shrňme si některé z nich:

  • snížení hladiny špatného cholesterolu – ideální pro boj s aterosklerózou;
  • přispívá ke snížení hladiny LDL cholesterolu, který se hromadí v tepnách, a na druhou stranu přispívá ke zvýšení HDL cholesterolu – je tedy ideálním doplňkem pro léčbu hypercholesterolémie;
  • reguluje metabolismus tuků, což umožňuje snížit hladiny cholesterolu v krvi;
  • je vhodným doplňkem při hubnutí;
  • doporučuje se při léčbě hypertenze;
  • ideální na poruchy respiračního systému;
  • pomáhá při otitidě (zánětu středního ucha).

Ačokča je samozřejmě i ovoce bohaté na vlákninu. Může být konzumována ve své přirozené podobě, v salátech, předkrmech, masových náplních, nebo v kapslích. Pokud se rozhodnete konzumovat tuto rostlinu v tobolkách, doporučují se užívat dvě tobolky půl hodiny před jídlem, obvykle před snídaní a obědem. Důležité je, aby byly zapity velkým množstvím vody.

Pěstování ačokči

Tady je podrobný návod na pěstování ačokči.

Ačokča foto

Fotografie, na kterých je vidět ačokča: ačokča foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vaření s ačokčou

Zde je seznam receptů, jak připravit chutná a zdravá jídla z ačokči: vaření s ačokčou.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Abraix

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Domácí triky na vrásky na krku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Epsomská sůl
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.