Výhody zelené kávy
Konzumace zelené kávy je doporučována všem, kdo trpí na problémy s trávicím ústrojím (nepravidelné pohyby střev, zpomalený metabolismus), ale i těm, kteří se nemohou vyrovnat s nadměrnou chutí k jídlu (nahrazuje dobře i svačinky mezi jídly). Zelená káva snižuje pocit hladu, snižuje množství usazování tuku a kofein, který obsahuje, zabraňuje úbytku energie, což bývá častou příčinou potřeby konzumace zbytečných kalorií. To vše díky jediné složce, která již není obsažena v tradiční kávě vzhledem k transformačnímu procesu pražení. Máme tím na mysli kyselinu chlorogenovou (CGA), která reaguje na kofein a snižuje vstřebávání cukrů, které se pak neukládají ve formě tuku. Toto vede nejen ke snížení hmotnosti, ale také pomáhá v boji proti tak problematické celulitidě. Studie účinků zelené kávy také prokázaly, že v některých případech její pravidelné užívání může zmenšit riziko cukrovky, a u mužů pak i žlučových kamenů. Stejně jako zelený čaj čistí organismus od škodlivých toxinů a prokazuje silné antibakteriální vlastnosti. Ačkoli výzkum zelené kávy přinesl optimistické výsledky, mělo by se k užívání přistupovat se zdravým rozumem. Neznamená, že pouhá konzumace zelené kávy vyřeší vaše problémy s nadváhou. Nemůže být brána jako lék proti nadváze, ale pouze jako dietní doplněk stravy, který může urychlit boj se zbytečnými kilogramy. Pro efektivní výsledky musíte trochu změnit svůj životní styl, tedy především snížit příjem kalorií a mít více pohybu. Kombinací nového, zdravějšího životního stylu a zelené kávy můžete pak docílit viditelných a uspokojivých výsledků.
Obsah zelené kávy
Zelená káva obsahuje cenné fenoly, rostlinné látky, které jsou pro váš organismus nesmírně důležité. Fenoly mají vliv na krevní oběh, činnost srdce, cévní oběh a správné trávení. Nejcennější je ale kyselina chlorogenová. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této látky. Tradiční káva obsahuje 3–6 % kyseliny chlorogenové, zatímco zelená káva 39 %. Zelená káva omezuje chuť k jídlu a tím zvyšuje efektivitu hubnutí. Přitom dodává tělu energii a stimuluje metabolismus, stejně jako vytváří rovnováhu hladiny cukru v krvi.
Zelená káva jako přírodní spalovač tuků
Proč je tedy zelená káva tak efektivní potravinový doplněk? Ukázalo se, že existuje řada důvodů. Čistý extrakt zelených kávových zrn obsahuje kyselinu chlorogenovou a jiné podobné polyfenolické látky, které působí jako silné antioxidanty. Pokud jsou kávová zrna pražena, tak je obsah kyseliny chlorogenové výrazně snížen, a tím jsou sníženy i zdravotní výhody, jaké měla ve své syrové a nepražené podobě. Jinými slovy, zelená kávová zrna mají mnohem více antioxidantů nežli pražená kávová zrna. Zelená káva je nejen užitečná v boji proti volným radikálům v našem těle, ale zároveň dokáže snížit hladinu glukózy v krvi, snížit krevní tlak a zabránit hromadění viscerálního (vnitřního) tuku v těle. Vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku a ledviny, což může vést k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka, kardiovaskulární choroby a některé formy rakoviny. Stručně řečeno, extrakt ze zelené kávy zabraňuje hromadění vnitřního tuku v těle a tím patří mezi efektivní dietní doplněk.
Zelená káva – užívání
Extrakt ze zelené kávy lze zakoupit jako tobolky či tablety v různých dávkách, většinou se doporučuje dávka 400 mg dvakrát denně. Zatím nejsou známé žádné vedlejší účinky zelené kávy. Kofein přítomný v zrnech zelené kávy může mít samozřejmě podobný účinek jako šálek silné kávy, což může u některých lidí způsobovat neklid. Jako u každého doplňku stravy je dobré poradit se i v tomto případě se svým lékařem před zahájením užívání.
Vliv zelené kávy na zdraví
Několik nových studií ukázalo, že konzumace kávy snižuje riziko diabetu typu 2. Jedním z mechanismů je samozřejmě to, že kofein napomáhá snižování tělesné hmotnosti. Ta je v přímé úměře s konzumací kávy u běžné společnosti. Nejnovější články ukazují, že kyselina chlorogenová (nalezená v zeleném extraktu z kávových zrn) a její metabolit, kyselina kávová, napomáhají bránit aktivitě enzymu, který štěpí škrob na cukry a napomáhá vstřebávání cukru ze škrobu, čímž se snižuje celkový jednorázový kalorický vstup. Klinický výzkum ukázal, že kyselina chlorogenová napomáhá snižovat glukózové rázy, čímž podporuje zdravou hladinu cukru v krvi. Zelená káva navíc napomáhá snižovat vstřebávání určitých cukrů. Ukazuje se také, že má vysoký antioxidační aktivitu. Stručně řečeno, je tu dobrá zpráva, že extrakt ze zeleného kávového zrna může jedinečným způsobem pracovat proti vzniku obezity. Účinné látky obsažené v zelené kávě mohou snížit hladinu tuku a glukózy v těle a mohou snížit rychlost vstřebávání sacharidů.
Zelená káva pro hubnutí
Jestli se skutečně chcete zbavit několika kilogramů nadváhy, je vhodná právě zelená káva. Spolu s vhodnou fyzickou aktivitou se vám to může podařit. Nemusíte trávit celé hodiny ve fitness centru ani se trápit přísnou dietou. Postačí vám pravidelné procházky a samozřejmě je v prvé řadě třeba, abyste upravili své stravovací návyky. Vyhýbejte se přejídání, jezte menší porce pravidelně, ideálně 5krát denně. Díky zelené kávě se tuky a cukry rychleji spalují a neukládají se v těle. Antioxidanty, které obsahuje zelená káva, vám navíc pomohou zbavit se toxických látek v těle. Zelenou kávu je vhodné vypít ještě před snídaní. Dodá vašemu tělu energii, nastartuje a připraví váš organismus na celý den. Příprava je přitom stejná jako u běžné kávy.
Obsah kofeinu v zelené kávě
Zelená káva obsahuje zvýšené množství kofeinu a časem tak pocítíte více energie. Následně se dostaví účinek antioxidantů a asi po měsíci uvidíte první rozdíly. Tělo vypadá na první pohled lépe, zdravěji, zhubnete a ubude vám i několik centimetrů na problémových partiích. Pozitivní účinky pití zelené kávy budete pozorovat i na své pleti, vlasech a nehtech. Záleží na metabolismu – u někoho se účinky projeví rychleji, u někoho později, ale výsledek bude každopádně stát za to.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Dan Bollinger